Regisztráció Blogot indítok
Adatok
IDŐHIDÉPITŐ

0 bejegyzést írt és 48 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ebben a fejezetben áttekintjük az AD időszámítás kialakításában nagyon fontos húsvét-táblák történetét és megvizsgáljuk a húsvét-táblák feltételezhető szerepét az időszámítás összezavarásában. A húsvét, – elődje, a zsidó húsvét, a Pészach (Pesach) mintájára –, változó dátumú ünnep. Némi…..
Ma a történelemtudomány által elfogadott, hogy a kopt ortodox keresztény időszámítás Diocletianus császár kegyetlen keresztényüldözésének emlékre, AD284 augusztus 29.-i évkezdettel indult. AD284 megfelel a Kopt 1 évnek. A Kopt időszámítás másik elnevezése: „mártírok időszámítása”. Diocletianus…..
IDŐHIDÉPITŐ 2023.04.13 10:33:35
@Lohonyai Miklós Mihály:
A legújabb kutatásaim tükrében nem Márk volt a mártír, hanem Kedron of Alexandria, a 4. patriarcha.
Kedron was arrested and martyred in the persecution under Emperor Trajan. His martyrdom took place on the 21st of Paoni (28 June), in 106 AD.
Ha valaki egy új elméletre, hipotézisre bukkan, akkor illendő az adott témában korábban született elméleteket legalább röviden bemutatnia. Helyén való azt is körvonalazni, hogy miért nem értünk egyet az egyes elméletekkel. Ebben a fejezetben ezt vázoljuk. Az AD-időszámítás, egybehangzó egyházi és…..
Amikor a Nyugatrómai Birodalom (NyRB) összeomlott (AD476.-ban, illetve a jelen hipotézis szerint AD696-ban), nem állhatott meg az élet, nem süllyedt minden „sötét középkorba”! Ellenkezőleg, a hatalmi vákuumban új erők, új gondolatok jutottak szerephez. A korábban leigázott népek helyi vezetői…..
IDŐHIDÉPITŐ 2021.12.17 10:05:30
@IDŐHIDÉPITŐ:
Dr. Szuromi Szabolcs Anzelm is tud róla, 99. lábjegyzet;

epa.oszk.hu/00000/00021/00023/0003-199.html#ref99
XIII. Gergely pápa a róla elnevezett mai naptár bevezetésekor, AD1582-ben tudhatta, hogy Augustus császár valójában AD234-ben (nem pedig AD14.-ben) hunyt el. Azért valószínűsíthető, hogy Augustus császár halálának évét vette figyelembe, mert ez az év a császár halálához kapcsolódó napfogyatkozás…..
IDŐHIDÉPITŐ 2021.02.26 09:07:19
Claudius Ptolemaiosz az ókor tudásközpontja, a "Nagy Alexandriai Könyvtár" (Musaeum vagy Mouseion) görög munkatársa volt. Ptolemaiosz nem újító, kutató és nem is gyakorlatias tudós volt, hanem sokkal inkább "rendszerező elme". Mint kora tudományos eredményeinek szorgalmas tanulmányozója,…..
IDŐHIDÉPITŐ 2021.02.26 16:32:44
Betennék ide pár szösszenetet a fórumokról az elmúlt 18 évből;

De annak az lesz a vége, hogy elszabadul minden, és nem fognak hinni az emberek a hivatalos kronológiának. Meg semminek. A napi híreknek sem.
Nem volna jobb rendbe tenni, belemélyedni a tudósoknak is a kérdésbe, szólni, hogy az Almageszt igenis 15. századi tudás annak oesszes koevetkezményeivel egyuett. Es annak is lehet oeruelni.
De gyorsan vissza kellene vonni azokat a számításokat, egyenleteket, amelyeket Hipparkhoszra (Almageszt) alapozva alkotott meg a modern, 20. századi tudomány. (2003-07-13)

Ptolemaioszt a 15. században humanisták találták ki, 2. századi tudósnak. (egyiptomi falunév alapján...)

Regiomontánus vajon tudott-e arabul olyan szinten, hogy a szakadt kéziratokból olyan tip-top munkát készített?
Trapezunti Georgiosz tudott arabsul Krétán? A fiai miért mérgezték meg a königsbergit? (Regiomontanus)
Ptolemaiosz királyról miért éppen egy koszos falucskát neveznek el 400 év múlva Egyiptomban?

Úgy, hogy a mértékadó tudomány úgy tartja, hogy a görögöt (Szüntaxist) lefordítják arabra (Almageszt) majd ezt latinra. A Szüntaxis pedig örökre elveszett...

azaz «magna constructio astronomiaep vagy «a csillagászat nagy egybefoglalása». Ezt az egész középkoron végig a csillagászat számára alapul szolgáló művet a csillagászat lelkes tisztelője Al-Mamum bagdadi kalifa Honein ben Izsák orvosával és ennek fiával Izsák ben Honein-nal arab nyelvre fordíttatta. Ezt a fordítást TluLbit ben Korra és a X. században Al-Farabi revideálták, az utóbbi kommentárt is irt hozzá. A XII. vagy XIII. században latin fordításban terjedt el a keresztény Európában. Csak a XV. században került az eredeti mű kézirata Olaszországba hol Trapezunti György pápai titkár latin nyelvre fordította, Peurbach és Regiomontanus német csillagászok revideálták ezt a fordítást. Nyomtatásban az A. Velencében jelent meg 1515-ben Gherardo fordításában, u. ott 1528-ban jelent meg Trapezunti György fordítása.

Azért nagy szerencséje volt Regiomontánusnak, hogy a Mátyás udvarában talált Ptolemaiosz-féle eredeti kéziratokat egyből, flottul el tudta olvasni.
Tudod a tud. azt tanitja, hogy az a görög nyelv, a 2. századtól folyamatosan változott, a 6. századi görögöt a 9. századi görög alig tudta megérteni, nem hogy átmásolni.
A königsbergink pedig 13 század távlatából kirázta a kisujjából.
Ha arra gondolnál, hogy a szerzetesek rendszeresen újraírták amikor kezdett tönkremenni az sem jó...
Hiszen számokat (betűket) átmásolni, csak csillagászatilag értelmezve lehetett. A 6. század után a kutya sem értette Ptoli kriksz-krakszjait, nemhogy értelmesen áttudja másolni...
A trapezunti Georgiosz detto...

Azért azt ne felejtsd el hogy Ptolemaiosz számításaiban (csillagkatalógus) akár 100 év körüli hiba is előfordul.
Ezt a hanyag slendriánságot persze lehet a pontatlan mérésre is kenni. Bár elég furcsa.

Ez a Theon (elég sok van belőlük) órára pontosan megadta a 364 jun. 16-i napfogyatkozást. (Persze szkoliumokat is írt Ptoli Kézi Tábláihoz)
Ráadásul nem találod ki, hogy Alexandriában, ahol a julián naptár, már divatban van 380 éve, ez a Theon az ujján kiszámolta, hogy Nabonassar óta éppen 1112 év telt el. A hónap nappal természetesen volt némi gondja, úgy gondolta, hogy egyiptomi naptár kapcsán a legszakszerűbb a Toth-ot emlegetni. Igy lett a dátum Thot 24...
Az igazi az Payni 24, de ez részletkérdés. A lényeg az, hogy meg van a SZINKRONIZÁCIÓ az egyiptomi és a julián naptár között!
Szólni kellene David Rohlnak, hogy ne izzadjon tovább!

Ptolemaioszt egyébként nem a mérései miatt tartották - és tartják ma is - az egyik legnagyobb csillagásznak, hanem a bolygómozgás matematikai modellje miatt.

A mérései tényleg adhatnak okot gyanakodásra - ő észlelt-e vagy csak Hipparkhosz észleléseit számolta át -, de ezen kivül minden rendben van.

Mindig is érdekeltek az olyan művek, vagy kommentárral ellátott művek, amelyeket állítólag a 2. vagy a 4. században írtak, majd kommentáltak, majd legközelebb a 15. században tűnnek fel.
Theon mester a Suda Lexikonban tűnik fel, az ókori Lexikon szerint Suidas görög lexikográfusnak a 10. században kellett élnie, annak ellenére, hogy személye ismeretlen.
Az alapproblémám folyamatosan az, hogy miért kellett a "Megále Szüntaxisnak" Almagesztre változnia, ha állítólag folyamatosan ismert a mű, ráadásul Sziciliában a 12. században görögből fordítják latinra. (A Suda Lexikon nagyon rossz hírű mű, képes olyanokat irni, hogy Suetonius könyvet írt a római évről.)

UGYANEZ a Ptolemaioszt a földrajztudomány is nagyon tiszteli, bár mint tudjuk térképei nem maradtak fenn. De jól rekonstruálható már 1470 táján...

Mára ennyi...
IDŐOPERÁCIÓ 5 RÉSZÖSSZEGZÉS 2020.12.21 15:45:00
Az eddig leírtak alapján összeállt egy időbeli kép vázlata. Más szimbolikával szemlélve, az összerakandó bűvös kocka mostani képe arra utal, hogy a kocka összerakható.  Érdemes ezért röviden megállni és egy kissé távolabbról visszatekinteni a vázlatra, valamint az ahhoz kapcsolódó…..
IDŐHIDÉPITŐ 2021.02.26 09:37:39
@Bertalan49: Izgalmas kérdést vet fel az a rövidebb időszak, amely a R birodalom kettészakadása, Attila fellépése és a Honfoglalásunk között húzódik. Jól követhető időben a pápák sora, érdemes talán innen is "becserkészni" elméleted helyességét.
I. Nagy Szent Leo aki találkozott Attilával, és Formózusz pápa között nincs komoly idő kiesés, vagy pápahiány.
IV Leo életéből kell lecsípni két évet, hogy elférjen Johanna papissza (2 év 5 hónap és 4 napot volt pápa) és bizonytalan hogy III. Benedek mikor kezd.
AD 856-ban
Formózus pápa AD 896-ban császárrá koronázta Arnulfot, a morvákat legyőző magyarok kortársát.
Hogyan tovább?
Kedvenc "napfogyatkozásom", amely látszólag csupán egy naplemente kimerevített pillanata Parentium tengerpartján. Amint az köztudott, "minden mindennel összefügg".  A fenti fotóm is kapcsolódik Augustus császár napfogyatkozásához. "Csupán" annyi a különbség, hogy a fotón egy ismeretlen ifjú…..
IDŐHIDÉPITŐ 2021.02.13 14:31:55
Érdekes cikk ez a napfogyatkozás bizonyíthatná Augustus császár halálát a források tükrében. (És a 220 évet)
eclipse.gsfc.nasa.gov/5MCSEmap/0201-0300/234-06-14.gif
Csak azt tudjuk, hogy előbb volt valamennyivel mint augusztus 19-e.
A 89-es nagy szárosz széria tagja amely az első fogyatkozását 18 február 14-én az északi sark környékén produkálta, míg az utolsót 1316 mar 24-én a déli sark környékén.
A bizonytalanságot az okozhat, hogy közös véleményünk szerint a delta T egy fikció, a 20. század közepén kitalált fogalom, amelyet azóta is csócsálnak, mindenki más értéken szerepelteti, a hungár naptár és a szeleucid kód szerint meg 2600 év távlatában konvergál a nullához.
Szóval a NASA ábrája 2 óra delta T-vel számol, ha az nincs akkor két órával nyugatabbra kell tolni az árnyékot. Ezzel együtt is észre vehették kora reggel, akár szabadszemmel, persze nem úgy mint, ahogy az animáción látható.
Szóval 10-15 évvel ezelőtti tudásommal simán elfogadható a napfogyatkozás Nolára.
Az új helyzetet a kínai nagyon pontos leírások okozzák, és ezen a 89 -es szároszon van két kínaiak által feljegyzett napfogyatkozás;
eclipse.gsfc.nasa.gov/5MCSEmap/0301-0400/306-07-27.gif
és
eclipse.gsfc.nasa.gov/5MCSEmap/0301-0400/360-08-28.gif
Hogy velük mi a baj? Az, hogy a NASA ábra gyűrűs fogyatkozásnak láttatja mindkettőt, miközben a kínaiak Luoyang helyszínekre azt állítják, hogy totális fogyatkozások.
Stephenson ezt úgy oldja meg, hogy az elsőről nem beszél, a második esetében szerinte a kínaiak elnézték. Az elő sem fordulhat, hogy a visszaszámolásunk nem jó.
Nekem ez azt jelenti, hogy a Hold poziciója más volt, távolabb volt a Földtől, mint ahogy a számítások adják. (Nagyobb árnyékot adott.)
Így értelmetlen a delta T értékébe kapaszkodni, mert nem tudjuk, hogy pontosan hogy nézett ki az árnyéka.
Szóval kezdetnek, én el tudom fogadni bizonyítékként a 220 évre.
Jó lenne, további 50-100 napfogyatkozás is 1550-ig. Mert szerintem addig tart az időcsúszás.
Amint az közimert, Jézus Krisztust Pontius Pilatus, Júdea római helytartójának hivatali ideje alatt feszítették meg Jeruzsálemben. A történészek szerint Pilatus hivatali évei (AD26-AD36) a hivatalba lépése évének az elejétől az utolsó hivatali évének a végéig tartottak. Látható, hogy ebbe az…..
IDŐHIDÉPITŐ 2021.02.13 15:50:05
"Az viszont inkább elképzelhető, hogy nem tudták mi okozta az elsötétedést, de holdfogyatkozásra gyanakodtak."
Ez így nem jó.. Ha teljesen felhős volt például az éjszaka, akkor sem láttak semmit. Tökéletes a sötétség. Azon a pénteken pedig hosszan tartó sötétség volt. És telihold is.

Viszont a holdfogyatkozásokat a 220 év betoldása során pontatlanul számolták vissza, és a pontatlan eredményre építettek egy hamis hold-fogyatkozás, pontosabban elsötétedés-hagyományt…
Véleményem szerint az a legvalószínűbb, hogy az elsötétülés legendája csupán egy metafora, amely Jézus keresztre feszítésének szörnyűségét hangsúlyozó égi jel felmutatása céljából született."
Ez így komolytalan.
Segíthetek?
Már a másik hozzászólásomban említettem, hogy a delta T az elmúlt 2600 év távlatában konvergál a nullához. De a delta T feltalálása előtt született Oppolzer táblázatok alapján is kimutatható egy jelentős eltérés a teoretikus holdfázis és Oppolzer adatai között. Akkor az mi? Én elneveztem ERC-nek, magyarul "Error of retrokalkulació"-nak. Lássuk a holdfogyatkozásodat, amelynek a mai napon jegyzett delta T-je 8066 sec és nem 8059 sec

eclipse.gsfc.nasa.gov/5MCLEmap/0201-0300/LE0256-03-28T.gif
Espenak bácsinál ez az érték állandóan jojózik ezért nem meri föltenni az ábrájára.
Gondolom Te applikáltad oda...
Szóval 15 éve gyűjtöm az adatokat az összes érdekes nap- és holdfogyatkozásról szárosz széria alá csoportosítva, így könnyen rátaláltam (65-ös szárosz) egy közeli eseményre amelyet a LBAT 1418-as agyagtáblán írtak le a késő asszírok. Egész pontosan a 130-01-12 es holdfogyatkozás mellé azt írtam, hogy az ERC 5-7 óra között van...
Ha csak a rövidebb időt vesszük, mert 256-ra csökkenhetett a hiba mértéke, kijön egy 3 órás sötétség a Hold takarásából.
Nálam az UT 11:14 +3 óra Jeruzsálem + 5 óra hiba... Ennyi.
Ráadásul a keresztre feszítés után besötétedik, nem jön fel a telihold csak 8 óra körül.

"Napfogyatkozás nem lehetett, mert az fizikai okokból csak újholdkor lehetséges és csak néhány percig tarthat."

Akkor éjszaka bizony nem, de a 100 évvel később író Plegon megjegyezhette, hogy akkor, a 202. Olimpia negyedik évében itt nálunk Niceában napfogyatkozás és földrengés volt. (Ráadásul a Hungár naptár szerint 14 napos különbséggel.) 256-ban nem találtam semmit...
Elnézést, hogy ilyen terjengős voltam.)
IDŐHIDÉPITŐ 2021.02.15 08:22:04
@Lohonyai Miklós Mihály:

"Napfogyatkozás nem lehetett, mert az fizikai okokból csak újholdkor lehetséges és csak néhány percig tarthat."

Akkor éjszaka bizony nem, de a 100 évvel később író Plegon megjegyezhette, hogy akkor, régen a 202. Olimpia negyedik évében [nálam i.sz. 228] itt nálunk Niceában napfogyatkozás és földrengés volt. Sötétségnek sem kellett feltétlenül lenni. De valakik feljegyezték, és ezt Plegon megismételte.
IDŐOPERÁCIÓ 4.3.2 ADOTTADAT 2020.12.19 18:50:00
Az Almageszt adataiból a precesszió paraméterei többféleképpen kiszámíthatók:Ez az alfejezet egy kis kitérő számolgatásnak tűnik, de nem azért javaslom az elolvasását, mert rövid, hanem azért, mert a későbbiek szempontjából lényeges.Hipparkhosz a tropikus év (napév) hosszát, 365 1/4 nap - 1/300 nap,…..
A világ első mobiltelefonját a Motorola mérnökének, Martin Coopernek köszönhetjük, aki 3 hónap alatt fejlesztette ki csapatával 1973-ban. Az 1 kiló 13 dekás, 23 cm hosszú, DynaTAC nevű készüléket, 10 órán keresztül kellett tölteni, hogy 30-35 percig működjön. Martin Cooper egy sajtótájékoztatóra…..
IDŐHIDÉPITŐ 2021.01.21 19:47:46
Ebben a fejezetben röviden elemezzük, hogy elvileg miért lehetséges egy hosszabb, "nem oda illő" időszakot betoldani a történelembe, hogyan értelmezendő az időszak-betoldás. Vázoljuk, hogy milyen "ötletekkel" lehet az időszak-betoldást kivitelezni. A történészek az ókori történelmi események…..
IDŐHIDÉPITŐ 2021.01.07 14:11:57
@Lohonyai Miklós Mihály:
Mi a helyzet viszont pl. a Skizma AD 1054-es évével? Erre az időszakra én Hahn István akadémikus vizsgálódását fogadom el, amelynek értelmében a 11. század európai évszámai már meglehetősen pontosak."

Abból is van kettő 200 éves csúszással...
AD 858 Phótiosz amely szerintem i.sz. 1048 körül és Michel Cérulaire pátriárka 1054 július 16.
Tessenek választani...
IDŐHIDÉPITŐ 2021.01.08 20:50:12
Caesar naptárreformjának időszakában az egyiptomi polgári naptár a többségi szakvélemény szerint már 2300 éve (II. Pepi; VI. dinasztia óta), néhány más vélemény szerint pedig már mintegy 5000 éve, 12*30+5=365 napos, fix szoláris naptár volt.  Ebben a naptárban pl. az egyiptomiak számára…..
IDŐOPERÁCIÓ 3 HEUREKA!? 2020.12.17 20:47:51
HEUREKA! Kiáltott fel magabiztosan Archimedes. Legalább is a legenda szerint. Heuréka? Kérdezem kétkedve. Kétkedve, mert csupán néhány "JEL" mutatja, hogy talán úgy volt, ahogyan számomra most látszik. Az első valóban fontos CSILLAGÁSZATI JEL ebben a fejezetben villan fel. A fentiekben…..