Regisztráció Blogot indítok
Adatok
S=k*logW

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Viszonylag ritkán foglalkozom ezen az oldalon magyar belpolitikával. Azonban a ma reggel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel megjelent interjú egyes kijelentései aktuálissá tették, hogy írjak a választási rendszer változásairól. Miután jó egy év múlva országgyűlési választások lesznek, ez amúgy…..
S=k*logW 2021.01.22 16:35:48
Nem tudom megérteni azokat az embereket, akik egy aránylag értelmes blogot vezetnek, sok minden korrekt dolgot leírnak a választásokról, és közben olyan elemi hibába esnek, minthogy a végső mandátumarányt igyekeznek a LISTÁS mandátumarányból megmagyarázni, hogy az milyen torz eredményeket szült, és ezt a legnagyobb párt jutalmaként föltüntetni.

Talán nem ártana megnézni és utánaszámolni, hogy a 66,83%-os mandátumarány úgy jön ki, hogy a 133 képviselőhelyből az EGYÉNI listán (ergo KÖZVETLEN választáson) keresztül 91 mandátumot megnyert a FIDESZ ( a 106-ból ! Ami önmagában 85,85%. ) Vagyis a LISTÁSRÓL 42 mandátumot szerzett a Fidesz, ami meg a 93 listás hely
45,76 %-a.

És akkor itt jön a csattanó !

Ha kizárólag a listásra leadott szavazatokat néznénk ( a kompenzációs szavazatok nélkül !!) , és csakis a küszöb fölötti pártokra leadott szavazatokat, akkor a Fidesznek a LISTÁSról is 53,13%-a lett volna, és 49 mandátumot szerzett volna.

De mivel az egyéniben fel nem használt (második és a többi helyezett elveszett ) szavazatok is beszámítódtak a listáshoz, ezért már csak a JOBBIKNAK egymagának több kompenzációs voksa volt, mint a Fidesznek.
( A 3785209 töredék/kompenzációs szavazatból csak 1218518 szavazat volt a Fideszé.)

Így aztán a listás voksok + a kompenzációs úgy módosította a kiosztható 93 mandátumot, hogy a FIDESZnek a 49 helyett 42 mandátuma lett, a Jobbiknak 6 mandátummal több, és a DK is kapott 1 plusz mandátumot. A többiek nem érték el az egy mandátumhoz szükséges minimumvoks számot.
          Orbán egyik vezető tanácsadója, Hegedűs Zsuzsanna, pár éve azt találta hazudni, hogy ő a világ egyik vezető konfliktuskutatója. Soha életében nem publikált semmit konfliktuskutatásról. Ő nem asszonyság. Karikó Katalin az asszonyság (akinek valószínűleg csak azért bocsátják meg női…..