Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szombi

0 bejegyzést írt és 321 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az otthon gyűlő fémpénzek a futárok borravalóját biztosítják, de ezen kívül nincs sok hasznuk. Épp így gondolta levélírónk is, aki egy kis tartozás miatt úgy döntött, itt az ideje egyenesen a bankba bevinni őket, ezzel elintézni a befizetést és megszabadulni a fölösleges aprótól is. Jó előre…..
via GIPHY Zsófi tollkabátja úgy eresztette magából a pihéket, mintha a kabát alatt folyamatos párnacsata zajlott volna. Akinek már volt ilyen, az tudja, hogy egy-egy toll néha normális, de itt nem csak ennyiről volt szó, úgyhogy Zsófi tudatos vásárlóként visszavitte a kabátot és kérte a minőség…..
Remek hírünk van: idén újabb szakértő erővel gazdagodott a Homár! Új partnerünknek, a Pénzügyi Navigátornak köszönhetően mostantól a bank- vagy biztosító ügyben hozzánk forduló kedves és naiv ügyfelek pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsot is kapnak. A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat díjmentes…..
Nyáron egy baráti beszélgetés közben az európai csokikat hasonlítottuk össze az amerikaiakkal és mindannyian arra a következtetésre jutottunk, hogy az európai csokoládék sokkal finomabbak az ittenieknél. Valaki megjegyezte, hogy neki a Kindertojás csoki volt a kedvence, de sajnos már nem kapható az…..
Január utolsó napján publikáltuk a Budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren megesett "kalandjainkat", és közben némi kritikát is megfogalmaztunk Budapest légikikötőjével kapcsolatban. A poszt eddigi rövid "történelmünk" legtöbb oldalletöltését generálta és helyenként elég kemény kritikákat eredményezett…..
via GIPHY Bár mélységesen együttérzünk, mindig öröm az olyan levél, amiből tanulunk is valamit. Például most azt, hogy a Trónok harca csatajelenetét 55 napig forgatták, ami azért érdekes, mert Tamásék fejhallgatójának javítását 180 nap alatt sem sikerült megoldani. Nem tudni, mi tart ilyen sokáig,…..
Gábor könnyen röhög sírva, illetve sír röhögve január közepén az elromlott kazánja mellett, de ha nem lenne infra panel, boiler, kandalló és fűtő klíma a házban, az ő mosolya sem lenne őszinte. Mit tehetünk, ha pont időben, a tél elejére beszerelt, jó sok pénz és időt felemésztő vadiúj kazán az év…..
Régóta gyűjtögetem a képeket a gyárról, és mivel nem akartam ezt az évet lezárás nélkül hagyni, ezért laza négy óra alatt összerendeztem őket, és most felrakom az egészet ide. Szép zárása az évnek, jó nézelődést! Elég nagy, 105 képes anyagról van szó, Lehet, hogy némelyik már volt a blogon, de a…..
A Járókelőnél azzal foglalkozunk, hogy közterületi problémák fotóit és leírásait közvetítjük a lakosság és az önkormányzatok, városi szolgáltatók között. Önkéntes csapatunk naponta több száz hozzánk beérkező ügyet közvetít ki és nézi át a róluk szóló levelezést. Most megmutatjuk, mik voltak az idén…..
szombi 2019.12.29 02:40:57
  Egyes pszichológiai kutatások szerint a hatvanas években az emberek csupán 20%-a vallotta magát különlegesnek. A nyolcvanas évekre ez az érték 80%-ra duzzadt, manapság pedig szinte nem találni olyan földlakót, aki nem úgy tekint önmagára, mint színpompás egyéniségre. Ez a tendencia abszolút…..
                       „Valaki vagy akar gyereket, vagy nem, ha ingadozik, meg alkudozik önmagával, az megint nem kerek” - Nincs olyan, hogy lehet, hogy akar valaki gyereket. A lehet mögött mindig nem van, de a pasik ilyenkor szokták néha bedobni a jelenleg szót is, amitől egy darabig megnyugszanak…..
Az Egyesült Államokban a világ összes konyhája jelen van. A bevándorlók miatt az elmúlt pár évszázadban mindenhonnan érkeztek alapanyagok, ételek és étkezési szokások. És persze az amerikaiak is készítettek saját ételeket, amelyeket utána a világ átvett. A malmöi Gusztustalan Ételek Múzeumában jópár…..
  N. már nagyon várta, hogy a magyar közvetítő cégen keresztül talált animátori munkába belekezdhessen, ám Görögországban a második nekifutásra is olyan állapotok és feltételek várták, amikkel ő nem tudott kiegyezni.  Koszos, lerobbant, látványosan magára hagyott szellemszállások és vállvonogatás.…..
Amikor Máté megszületett, és megtudtuk, hogy Down-szindrómás, az első, legsötétebb gondolataim egyike az volt, hogy az egész családunk élete romba dőlt, és a testvéreinek egyszer s mindenkorra befellegzett. Mostantól bizonyára semmi időm nem lesz rájuk, el lesznek hanyagolva, és borzasztó életük…..
szombi 2019.06.28 11:03:19
@gyongyi70: a down kóros ember steril, nem lehet gyereke. Ha teherbe esett, más van a dologban.
szombi 2019.07.01 15:21:52
Először is, a legmélyebb tiszteletem azoké akik bevállalnak egy down-os gyereket! A további mondanivalóm inkább a többi kommentelőnek szólna.

Először is, ne legyenek illúzióink: egy magzat (számomra) a fogantatás pillanatától emberi lénynek számít, mindegy hogy mije fejlődött ki és mi nem. Az abortusz ugyanúgy ölésnek számít!

Személy szerint én, ha az első vizsgálat után tudnám hogy down-szindrómás lesz a kicsi, az abortusz mellett döntenék. Ezért is tisztelem azokat, akik a nehezebb utat választják! Mivel pasi vagyok, a végső szó nem az enyém lesz; ha a leendő párom meg akarja tartani akkor a végsőkig ki fogok tartani mellette, és a születendő gyerekünk mellett.

A környezettől, családtól, anyagi helyzettől, lakóhelytől nagymértékben függ, élhet-e teljes életet egy down-szindrómás gyerek (és családja) vagy nem. Nem mondok újat azzal, ha szegény, vidéki családba születik ott kő kövön nem marad, rövidre szabott életét további járulékos problémák keserítik meg amelyek összeadva már a down-szindrómánál is súlyosabbak lehetnek.

Még nem tartunk ott hogy minden fogyatékkal élő gyermek (és felnőtt) megfelelő anyagi és szakmai támogatást kapna az államtól vagy alapítványoktól. Vidéken a fejlesztés, felügyelet down-szindróma esetén eleve kivitelezhetetlen. Egyik szülő (jellemzően az anya) 24/7-ben otthon kell maradjon a gyerekkel, a bölcsik (vidékről beszélünk) nem szívesen fogadják őket.

A 24/7 üzemmód legalább 12-20 évre szól, nem úgy mint egy egészséges gyerek esetén. Az egyik kereső évtizedes kiesése jelentősen megterheli a család költségvetését és az idegeket is. Alacsony képzettségű és keresetű szülők mellett nem kell sok fantázia, mi sül ki ebből. A szeretetigényes gyerek életének minden egyes pillanata a túlhajszolt szülők szeszélyeitől válik függővé.

Ha az első gyerek down-szindrómás, akkor eszükbe sem jutna még egyet vállalni; a tapasztalatlan, fiatal szülők számára az az egy önmagában kitesz legalább 4-et. És még ha teljesen egészséges lenne az öcsi/hugi, a központban mindig a down-os gyerek lesz. Ezért is nem vállalnak.
A mai családtámogatási és adórendszert elnézve, egy "beteg" gyerekkel küzdő egygyerekes, egykeresős család nem sok jóra számíthat az államtól.
Ha pedig az apa (vagy éppen az anya) neadjisten lelép, meghal vagy keresőképtelenné válik, a gyereket lényegében halálra ítéli, ahogy a másik szülő idegrendszerét is.

Sajnos a down-szindróma nem válogat. Születhet jól kereső, sokgyerekes, sok szabadidővel rendelkező budapesti családba, és vidéki szegénysorba is. Előbbi esetén (megfelelő műveltség és toleranciaszint mellett) nem kérdés hogy vállalják-e, csak az a baj hogy utóbbiból sokkal több van...
szombi 2019.07.03 08:36:16
@FlybyWire: Nem értem mi ebben a reménytelen. Ha lecsapok egy szúnyogot, azzal meg is ölöm. Egy ilyen mozdulat sem neked, sem nekem nem okoz különösebb lelki megterhelést. Oké, egy emberi lény más!

Egy magzat esetében nem azon kellene agyalni hogy a "kiszedetés" mikortól számít a magzat megölésének. (Saját magánvéleményem szerint a fogantatástól.) Épp elég megterhelő egy nő vagy (házas-)pár számára e döntés meghozatala, különösen akkor ha nagyon szeretne (még 1) gyereket, de valami rendellenesség vagy egyéb külső körülmény közbeszól.

Felnőtt emberekről van szó (jó esetben), akik a megfelelő tudás birtokában el tudják dönteni hogy mi legyen. Az a baj hogy ez utóbbi hiányzik sokakból, és lényegében az orvos, pap, anyós, kormány, szomszédnéni lesz az aki a döntést meghozza az illetékesek helyett.
Szerintem nagyon sokan emlékszünk a régi házi szódás szifonokra. Nekünk halványzöld volt, amibe csak nagyon koncentráltan és határozott mozdulatokkal lehetett beletekerni a kis patront, hogy abból ne szökjön ki a CO2 idő előtt. A patronra aztán ráfagyott a kezem, az első szóda…..
Avagy hogyan lőjük lábon szívós munkával a fürdőnk reputációját. Kommunikációs szempontból minden létező hibát elkövetett a gyógyfürdő, holott minimális empátiával idejekorán kezelhető lett volna ez a helyzet. Az Index tegnap számolt be arról az esetről, ami az Agárdi Gyógy- és Termálfürdőben…..
szombi 2019.06.12 07:35:44
Rendkívül fontos mérföldkőhöz érkeztünk 2019 tavaszán a műanyagok felhasználásának terén: hivatalosan is elfogadta ugyanis az egyszer használatos műanyagok betiltását az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa, mely értelmében 2021-től tiltott az eldobható műanyag termékek használata az…..
A szocializmusban még szigorúan szabályozták a névadást, így bármennyire is sokan álmodtak az Leia hercegnő vagy E.T. nevű csemetéről, ez mindvégig csak elérhetetlen vágy maradt.  ..
szombi 2019.01.30 21:04:17
@darlacko: Ebben nagyon nincs igazad. Egy felelősen gondolkodó szülő nem taszítja orosz rulettbe a gyerekét mert "majd 10 év múlva úgyis megszokott lesz".
És mi lesz ha nem? Persze lehet fújolni az "intézetre" meg a szabályokra, de biztos nem örülnél ha egy Odüsszeusz vagy Izaura lenne a főnököd vagy a miniszterelnököd. Ebben az intoleráns hozzáállásban magyar kultúra is ludas.

Másik oldalról, lehet fújolni azt a nagy "liberális túlsúlyt", ami egyre kreatívabb a hülyenevek gyártásában. Egyet ne feledjetek el: egy kretén keresztnév az új jövevény szinte az összes emberi szabadságjogát megsért(het)i. Így, feltételesen.
Ahogy az várható volt, élnek az ultrák a maguk teremtette lehetőséggel, újra keményen büntetik a túl nagy kézicsomaggal érkezőket a kapunál. Leginkább Budapesten és a Wizz Air. Írtunk eleget idén a két ultrafapados, de különösen a Wizz csomagszabályainak állandó változásáról, de utoljára azzal…..
szombi 2018.12.31 10:55:47
@hunTAR: Ha összenyomható (hidraulikus prés nélkül), most is felviheted. De jobban jársz ha a pulóver és hasonló apróságokat inkább magadra veszed, a mérés után meg vissza...
A  digitális sivatagnak is becézett Monort és környékét jelentő 29-es körzetről sokszor írtunk már, legutóbb idén márciusban, amikor a UPC azt írta nekünk: "a 29-es körzetben az utóbbi másfél évben nagyon felpörgettük a hálózatfejlesztési munkálatokat, így remélhetőleg ott sem kell már sokáig várni…..
szombi 2018.11.14 11:08:28
@HaD3sZ: Azt javaslom, keresd fel a térség - jó eséllyel fideszes - országgyűlési képviselőjét. Biztosan hallott már a 29-es körzetről, és talán ebben a pillanatban is abban a hiszemben ül a Parlamentben, hogy digitális téren már nincs semmi tennivaló.

Vázold fel hogy nem vagy egyedül, és az UPC ezzel a hozzáállással lényegében visszaél azzal erőfölénnyel amit számára a primer körzet nyújtotta monopólium biztosít. Még akkor is, ha a GVH vagy NMHH jelenleg épp nem így látja. Eleve abszurd az a hozzáállás, hogy a helyben kiépített, MŰKÖDŐ hálózatra nem engednek új ügyfeleket csatlakozni egy reménybeli fejlesztés miatt aminek még maga az UPC sem látja a végét, csak ígérgetni tud. Hidd el, abból a fél évből lesz még másfél is!

Elsősorban azt szorgalmazd, hogy ahol még nincs kiépítve az optika, a meglévő hálózatra engedjenek új előfizetőket csatlakozni. Be lehetne vonni a GVH-t, mivel éppen a hálózatfejlesztés belengetése miatt tekintett el a bírságolástól. És az NMHH-t is, mivel az UPC a körzet szolgáltatójaként a telefonvonalat (mint közmű!!!) köteles biztosítani. És azt is, hogy a 2000-es évek elején az ADSL-hálózatok kiépítését jelentős állami támogatással valósíották meg, amiből most nem részesülhetsz mert fél (1,másfél, 2, ???) éven belül leszerelik és addig a MŰKÖDŐ hálózat ellenére a négy fal meg a drága és lassú mobilnet marad. Ne feledd, az elkövetkező hónapok(, évek) során egyre többen lesztek és a mobilnet csak lassulni fog!

Én arra számítok, hogy a kedves Képviselő Úr/Asszony felkeresi az UPC-t és valami visszautasíthatatlan ajánlatot fog tenni, netán vannak ismerősei a GVH/NMHH környékén. Várható hogy az UPC még így sem fog változtatni a gyakorlatán, nem nyitja újra a már lezárt adatbázist, de a számára kedvezőtlen döntés (pl. bírság) megszületése előtt megjelenik a Te utcádban is a dobozos kék autó és azonnal lesz ott optika.