Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sári 73

28 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy hagyományos falusi, egy modern, és egy négy évtizeddel ezelőtti lagzi  Lányom és vejem Négy évtized alatt nagyot fordult a világ! A mi, 41 évvel ezelőtti esküvőnk az akkori szokások szerint zajlott. Azzal indult, hogy a vőlegény és a rokonsága eljöttek hozzánk a lakásra, volt egy kis…..
Sári 73 2024.04.13 08:03:52
@Annaróza: köszönöm szépen?
Sári 73 2024.04.13 08:09:23
@S. Cecilia: igen, ez így igaz. Ez már történelem!
Sári 73 2024.04.13 08:11:41
@Trischler Ferencné Sándor Sarolta: Köszönöm szépen, örülök, ha tetszett én is szívesen emlékezem vissza.
 Négylapos, citromkrémes desszert                           December elején gondolatban már készülök a karácsonyi vendéglátásra, milyen süteményt is készítsek a mézeskalácson és az apró, édes süteményeken kívül. 10 éves unokám, akivel megosztottam az elképzelésemet, egyből rávágta: Nagyi, süss…..
Az árnyékos, huzatos helyen is gyönyörűek a virágok     Évek óta nem fordult elő, hogy a szélsőséges időjárás miatt május közepéig kelljen várni a szobanövényeim és az évelő virágok folyosóra történő kihelyezésével. Egy majd 120 éves házban lakom, sajnos erkélyem nincs, de ezt pótolja a…..
24 éve készítem a házikóimat ajándékba Karácsony közeledtével már hangolódunk az ünnepekre. Az embert elönti a békesség érzése és a várakozás.          December közepén elkezdem a készülődést, előveszem a Nők Lapja 1999. decemberi számát, fellapozom a 72. oldalt, igaz kívülről tudom, de…..
Lekvárfőzés kisebb adagokban Októbert írunk, nem lehet tovább halogatni a szilvalekvár főzését. Egy szerdai piaci napon fiam segítségével elmentünk a város legnagyobb piacára bevásárolni. Időszerű is volt, mert nem sok helyen árultak szilvát. Rövid körbenézés után úgy éreztem, megtaláltam a nekünk…..
   Itt éltem le az életemet Az 1879. évi nagy tiszai árvíz romba döntötte szeretett városunkat, Szegedet. 5458 ház összeomlott, csak 265 maradt épen. 60.000 ember vált hajléktalanná,  151 ember meghalt. Ferenc József  osztrák császár és magyar király Szegedre jött és ígéretet tett: „Szeged szebb…..
Sári 73 2022.05.29 18:53:38
@csab2: Köszönöm vígasztaló sorait , és nagyon örülök hogy tetszik . Akik itt lakunk azon vagyunk , hogy megőrizzük ezt a szép alkotást.
Star Wars lego és Jurrassic park dinók - fiú játékokban képben vagyok        5 év telt el, amióta a nagymamaság örömeiről előszőr írtam. Benedek, az unokám, már 2. osztályos nagyfiú lett. Izgalommal vártuk az iskola elkezdését, hiszen a pandémia idejére esett. Szerencsére jól vette az akadályokat…..
Ahogy az első részben írtam, sokfelé jártunk túrázni.  Februárban kirándultunk a Mórahalomnál elterülő Nagyszéksóstónál, ami Máté Bence, a híres természetfotós egyik megfigyelő helye. A tóból kiemelkedik egy építmény ahonnan a fotós megfigyelheti a tó élővilágát. A hetvenes években a halastó az…..
Történetek egy régvolt gyermekkorból. Történt egyszer, még talán 1950-ben, vagy 1951-ben, hogy Szüleim elküldtek szódáért. A szóda cserélő kétsaroknyira volt tőlünk. A pénzt és az üres szódásüvegeket (egy egyliterest és egy fél literest is) odaadták, annak árával együtt összesen 1 forint 20…..
2020. januárjában írtam arról, hogyan találtam rá kedvenc sportomra, a nordic walkingra, hogyan kezdtem el hetvenen túl gyalogolni, milyen hatással van a szervezetre, a lelki egészségre és mennyi olyan helyre eljutok városom körül (Szeged), ahol még sosem jártam. Most 2021. októberét írjuk és már 2…..
Néprádió, matiné, tévé a szomszédban                Testvéreimmel - saját fotó Nem nosztalgiázni szeretnék, sem „bezzeg az én időmben…” közhellyel példálózni. Ezek a gondolatok akkor jöttek elő, amikor ránéztem a naptárra és  rájöttem, hogy közel egy éve élünk a vírus árnyékában. Mi, az idősebb,…..
    A kocsonya a falusi emberek pudingja, de azért a városban élők sem vetik meg. A kocsonyára is igaz az, ami a többi főznivalóra, hogy „ahány ház annyi szokás”, vagyis többféleképpen elkészíthető. Van, aki a kocsonyát a sertés lábából, füléből, farkincájából és bőrkéből készíti, de van, aki…..
Március 12-én éjjel Szegeden megkondulnak a harangok Kép forrása: Szeged régi fotói fb csoport "Mint az őrült, ki letépte láncát, Vágtatott a Tisza a rónán át,  Zúgva, bőgve törte át a gátot,                              El akarta nyelni a világot! "                                         …..
Alföldi "lány" vagyok, itt születtem Szegeden, a Tisza szeli ketté a várost, szívemhez ez a táj áll a legközelebb. Nem véletlen, hogy kedvenc költőm Petőfi Sándor. De szeretem a hegyeket is, a gyönyörű lankás vidéket, imádom a Balatont és az Óceán sem áll távol a lelkemtől. Aktív dolgozó koromban a…..
A Downton Abbey sorozat helyszínén is jártam Downton Abbey   Elmúlt a nyár, mi idősebbek igazán nem panaszkodhatunk, az idén igen csak hosszúra nyúlt az indián nyár (na jó a vénasszonyok nyara), arról nem beszélve, hogy csodálatos nyaralásban volt részem. Kezdem ott, hogy már négyszer voltam…..
  Férjem hobbija a hímzés és a varrás volt Sokan nem is gondolják, hogy nem csak a nők tudnak és szeretnek hímezni, hanem férfiak is. Igen, ne tessék csodálkozni, mert a teremtés koronái között is vannak jó páran, akiknek a hímzés-varrás a hobbijuk. Természetesen nem szívesen dicsekednek vele,…..
  Életre szóló barátságok és házasságok köttettek   Megérkezünk Drezdába. A pályaudvar bejáratánál 3 busz várt bennünket, hogy a célállomásra vigyen.     Az 1960-as évek közepén érettségiztem, és úgy határoztam, hogy nem tanulok tovább, hanem dolgozni fogok. (Mintha 18 évesen tudna az…..
A 70-es években voltam kismama Egyik nap fiatal lányokkal  beszélgettünk és szóba került többek között a szülés. Elmeséltem nekik, hogyan történt a terhesség megállapítása a 70-es évek elején. Kinevettek, tamáskodtak, szerintem nem hitték el, ha csak azóta meg nem kérdezték a Nagymamájukat. Akkor…..
Ilyen volt az élet a tanyán, az ötvenes években 3. rész Búbos kemence- Jonás T. festménye Vékony kislány voltam, így elfértem a kemence sutban, ott aludtam. Amikor azt kinőttem, a kemence padkáján ágyazott nekem a nagynéném. Csodálatos volt, amikor sor került  3-4 hetente a kenyérsütésre. Igen…..
  10 évesen markot szedtem aratáskor   "A tanyáknál szellők lágy ölében  Ringatózik a kalászos búza,  S a smaragdnak eleven szinével  A környéket vígan koszorúzza."       Petőfi Sándor: Az Alföld   Egy héttel Péter-Pál nap előtt, Mihály bácsi már készülődött, fente a kaszát, nézte…..
Egy városi  asszony emlékei a gyermekkori nyarakról   "Lenn az alföld tengersík vidékin  Ott vagyok honn, ott az én világom;  Börtönéből szabadult sas lelkem,  Ha a rónák végtelenjét látom."   Petőfi Sándor „Az Alföld” című szép versének sorai gyermekkorom nyarait juttatják eszembe, amelyeket…..
 Ha feladatod van, nem érzed a korodat! Közeledek a hetedik X-hez. Nem rendít meg különösebben, talán azért, mert a lelkemben egyáltalán nem érzem a kort, mert "feladatom" van. Benedek, a kis unokám, most töltötte be a 3. évét. Ő az első, és idáig az egyetlen unokám. Egy ilyen kisgyermek egy…..
  Nagyon mutatós és finom édesség, születésnapokra és egyéb ünnepekre különösen alkalmas. Vendégségben „találkoztam” Sári epres túrótortájával. Gyönyörű volt és különlegesen finom, így elkértem a receptjét.  Mivel Sári azóta nem csinálta újra ezt a sütit, nincsenek meg a készítés fázisairól  szóló…..
Gyakran készítem ezt a különlegesen finom kevert tésztát, legutoljára vendégségbe vittem, nagy sikert arattam vele. HOZZÁVALÓK: 25 dkg friss zsíros túró 10 dkg tejföl 7 dkg vaj 0,7 dl langyos tej (azaz nem egészen 1 dl !) 6 tojás 10 dkg porcukor 1 csomag vaníliás cukor 1 db citrom 8 dkg liszt 3…..
A nyári hőség elmúltával és a kellemes hűvös beköszöntével úgy döntöttem itt az ideje a nagytakarításnak. Természetesen nem egy napra terveztem, hiszen koromnál fogva sem bírnám az iramot, meg amúgy sem vagyok egy kapkodós fajta. Segítségemre volt a helyi újságunk melléklete, ami mindig tele van…..