Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Izzy Florens

48 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megfizettem a „fűtéstudomány” elsajátításának tanulópénzét Majdhogy észrevétlenül repült el a nyár és köszöntött be a hűvösebb, őszies idő és hipp-hopp elővettük a vékonyabb, hosszúujjú pulóvereket, kistakarót. A fürdőszobában tollászkodva napok óta téblábolok, hogy biz’ a nem árt, ha gyorsabban…..
Isten hozott Berci kutyus!   Pályakezdő ifjú házasként nagyvárosi társasházban élve a 7. emeleten, fiaim cseperedése közben sosem gondoltam kutyatartásra. Ennek elvi és gyakorlati okait észérvekkel magyaráztam, ha felmerült témaként. Mígnem úgy adódott, hogy szomszédunk lánya ideiglenes…..
Szívet melengető élmények ezek a találkozások  51 évvel ezelőtt végeztünk a Főiskolán, kaptuk kézhez az általános iskolai, tanári diplománkat. Tízen végeztünk választott szakunkon. Kezdetektől találkoztunk 5 évenként. Sajnos egyik társunk közel a 40. évéhez rákban meghalt, kilencen maradtunk. Mi…..
Egy kertes házban mindig történik valami A szürke hétköznapoknak nevezett hétköznapok se nem szürkék, se nem egyhangúak egy kertes családi házban. Mindig adja a tennivalót előre tervezhető és előre nem látható történésekkel. Ez utóbbiakból íme néhány morzsa. -Kiskerti tanácsok: A pacsirta énekét…..
A tavaszi újjáéledés új reményekkel tölt el   Idén ugyan nem hallottam pacsirta hangját Zsuzsanna napján, de az elkövetkező napok tavaszias időjárása kimozdított téli komfortzónámból, kicsalt a jó meleg szobából a szabad levegőre. Kertem, udvarom nem kastélyparkhoz hasonlító giz-gazmentes,…..
Meghatározó a lakókörnyezetben élők segítsége Valamikori fürge lábak csigatempóra váltva korántsem engedik mindazon teendők elvégzését, mint ami szükséges lenne. Hetvenkedős léptekkel erőnk teljének csökkenésével egyre inkább, akár kisebb dolgokban is, segítségre szorulunk. Az  esetek egy részében…..
Az ünnepre hangolódással telnek napjaink Az elmúlt napokban került szemem elé az interneten Szabó Magda egyik gondolata, miszerint: „A karácsony – mondta apám – lelkiállapot, nem étkezés.”  (Ókút című regényéből.) Igaz. Mindazonáltal a karácsonyra készülődve előkerülnek a tepsik, sütőformák,…..
Hihetetlen a változás a közérzetemben      Nincs hangzatos neve, korhoz sem kötött, bármely korosztály részese lehet. Egyszerűen csak így, hívják: torna. „Tornára megyek”- köszönök el a fiamtól. Utcán lépdelve „-Tornára mégy?”- hallom a jövő-menő ismerősök kérdéseit. „Igen”- válaszolok…..
Heti menüt készítek Negyvenes éveim derekán alsó tagozatos szintű főzési tudományommal felsőbb osztályba kényszerültem lépni. Családi okok folytán aktív munkába járásom megszüntével felmerült a napi kérdés:  „mit  eszünk ma ebédre?” Főzőkanállal a kezemben elég lelkesen álltam a dologhoz. A…..
Nyílnak a kerti virágok, érnek a vetemények Egy nagy udvar kis veteményesével, virágaival, bokraival, fáival még mindig elvarázsol a természet újraéledésekor. Csodálattal tölt el, ahogy kikelnek, előbújnak, kipattannak a rügyeik, kinyílnak a virágaik a természet törvényei szerint. Az idei tavasz…..
Előny, hogy a boltosok ismerik a vevőiket Nagyvárosi ismerőseim által „világvégi porfészeknek” titulált kicsiny falum élelmiszer ellátása megfelel a szükségleteknek, ha nem is olyan nagy választékkal, mint egyik-másik áruházláncban. A sütés-főzés-befőzés  alapvető „kellékei”, sőt, azért azon…..
Erős szikrázás kis lánggal, sssszzzzz-szerű hang füstfelhő kíséretében, majd megszűnt házunk áramellátása. Éppen a villanyóra szekrényének közelében tartózkodva megfagyott a vér az ereimben az ijedtségtől. Egyértelmű volt, hogy  nem kis baj van a villanyvezeték rendszerében. A pillanatnyi sokk után,…..
Hajnali felkelésre képtelen lévén, a nyári, fullasztó melegben igen csak felhagytam kertem művelésével. Természetesen a már beérő sóska, petrezselyem, paradicsom azért a konyhaasztalra kerültek és az esti locsolás sem maradt el. Sőt, a „csigapartira” szánt sört is szétosztottam rendszereséggel,…..
  Így nyár vége felé, családi együttlétben, hangulatos beszélgetés közben került szóba  államalapító István királyunk ünnepe és a nap eltöltésének lehetőségei. Kiránduljunk, ebben egyetértettünk. A nagy tömeget vonzó rendezvények közül nekem az ópusztaszeri programok a szívem csücske. Többször…..
Hol volt, hol nem volt, no nem az Óperenciás tengeren túl, hanem a Dunán túl, de nem volt, hanem jelenleg van egy falucska, Makkosszállás. Ki ne hallott volna az itt élő Keresztanyuról, azaz Róza mamáról, családjáról és a falubeliekről? Családunk egyik tagja lelkes nézője a filmsorozatnak, általa…..
A tücsök cirpel. Kedvesen hangzó versikében, kellemesen hallhatóan, nyár este, nyári lakban. No de amikor ablakodban, avagy könyvespolcaid valamelyikén megbújva rázendít, no az már se nem kedves, se nem kellemes. Kifejezetten idegesítő. Délután öt órától kivirradtig füledbe húzva nótáját, napokon…..
Mesébe illő, igaz történet A karibi nyár napsugara a tengeren úszó üdülőhajó fedélzetére árasztotta fényét, ahol egy, már sok évtizede Amerikában élő idős magyar házaspár az asztaluknál ülve hajolt egy levélpapír fölé. Csodálatosan telő nyaralásuk közben megtudták, hogy a hajón dolgozik egy…..
  Kiskertem őszi évadzárója A letört diófaág   A felkelő nap sugarai udvarom lombos, árnyékot adó, vén diófájának ébredező lakóit füttyös jókedvre, szorgalmas kopácsolásra, avagy a verebeket hangos civakodására készteti. Miközben félálmosan a konyhába csoszogok kávét készíteni, füleimnek zengő,…..
Hála a szomszédnak és egy ismerősnek Nálam a cseresznyevirágzás ideje jelzi, hogy hamarosan kezdődik az „ameddig  szusszal bírom" kerti munka és az „eddig, eddig vagyok”  befőzési idény.   Nem annyira dizájnos, mint inkább hasznos a tudatosan meghagyott, szomszédból  átlógó cseresznyefa ága, …..
  Végetnemérő takarítás - „eddig-eddig-vagyok” megszakításokkal Nem tervezem. Csakúgy jön magától rohamszerű kampány módjára a ráhangolódás a nagytakarításra. Azért a tudatalattim legmélyére mégis „beépült” valami rendszer, mert  március beköszöntével „kap el” ez a perdülök-fordulok…..
  Így érzem magam nyugdíjasként biztonságban Felvásárlási láz. Az van mostanában. Legalábbis az írottak, olvasottak alapján. És olvastam kommenteket, hogy "úgy kell nekik, majd rájuk kukacosodik a liszt meg a többi áru”.  Ezek a megjegyzések indítottak alábbi gondolataim…..
   Fiam kedvenc egytálétele Anno, a Bud Spencer-rajongó fiam kérésére készítettem először chilis babot, bár ez az étel nem a Piedone filmek hagymás babja. Internetünk még akkoriban nem volt, nem tudtam utánanézni az igazi „budspenceres” változatnak. Volt ellenben az áruház polcán mexikói chilis…..
  Iskoláskori hobbijaim a neten folytatódnak Inkább függőségnek trendi nevezni a mai világban azokat az elfoglaltságainkat, amelyekkel már kisiskolásként is szívesen múlattuk az időt, szabad időnkben, naponta,  akár órákon keresztül,  éveken át. Akkoriban pozitívumnak minősült egy-egy…..
  A nyárias ősz megdolgoztat   Az idei kikelet bizsergetően hívogató napsugarai „bokros” teendőim közepette talált, cáfolva tavaly őszi ígérgetésemet, hogy az „idén nem lesz veteményesem”,  csak egy kicsi sor zöldhagyma,  meg csak egy sor ez-az. A „krumplit semmiképpen nem vetek” gondolatomat a…..