Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Izzy Florens

31 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hihetetlen a változás a közérzetemben      Nincs hangzatos neve, korhoz sem kötött, bármely korosztály részese lehet. Egyszerűen csak így, hívják: torna. „Tornára megyek”- köszönök el a fiamtól. Utcán lépdelve „-Tornára mégy?”- hallom a jövő-menő ismerősök kérdéseit. „Igen”- válaszolok…..
Heti menüt készítek Negyvenes éveim derekán alsó tagozatos szintű főzési tudományommal felsőbb osztályba kényszerültem lépni. Családi okok folytán aktív munkába járásom megszüntével felmerült a napi kérdés:  „mit  eszünk ma ebédre?” Főzőkanállal a kezemben elég lelkesen álltam a dologhoz. A…..
Nyílnak a kerti virágok, érnek a vetemények Egy nagy udvar kis veteményesével, virágaival, bokraival, fáival még mindig elvarázsol a természet újraéledésekor. Csodálattal tölt el, ahogy kikelnek, előbújnak, kipattannak a rügyeik, kinyílnak a virágaik a természet törvényei szerint. Az idei tavasz…..
Előny, hogy a boltosok ismerik a vevőiket Nagyvárosi ismerőseim által „világvégi porfészeknek” titulált kicsiny falum élelmiszer ellátása megfelel a szükségleteknek, ha nem is olyan nagy választékkal, mint egyik-másik áruházláncban. A sütés-főzés-befőzés  alapvető „kellékei”, sőt, azért azon…..
Erős szikrázás kis lánggal, sssszzzzz-szerű hang füstfelhő kíséretében, majd megszűnt házunk áramellátása. Éppen a villanyóra szekrényének közelében tartózkodva megfagyott a vér az ereimben az ijedtségtől. Egyértelmű volt, hogy  nem kis baj van a villanyvezeték rendszerében. A pillanatnyi sokk után,…..
Hajnali felkelésre képtelen lévén, a nyári, fullasztó melegben igen csak felhagytam kertem művelésével. Természetesen a már beérő sóska, petrezselyem, paradicsom azért a konyhaasztalra kerültek és az esti locsolás sem maradt el. Sőt, a „csigapartira” szánt sört is szétosztottam rendszereséggel,…..
  Így nyár vége felé, családi együttlétben, hangulatos beszélgetés közben került szóba  államalapító István királyunk ünnepe és a nap eltöltésének lehetőségei. Kiránduljunk, ebben egyetértettünk. A nagy tömeget vonzó rendezvények közül nekem az ópusztaszeri programok a szívem csücske. Többször…..
Hol volt, hol nem volt, no nem az Óperenciás tengeren túl, hanem a Dunán túl, de nem volt, hanem jelenleg van egy falucska, Makkosszállás. Ki ne hallott volna az itt élő Keresztanyuról, azaz Róza mamáról, családjáról és a falubeliekről? Családunk egyik tagja lelkes nézője a filmsorozatnak, általa…..
A tücsök cirpel. Kedvesen hangzó versikében, kellemesen hallhatóan, nyár este, nyári lakban. No de amikor ablakodban, avagy könyvespolcaid valamelyikén megbújva rázendít, no az már se nem kedves, se nem kellemes. Kifejezetten idegesítő. Délután öt órától kivirradtig füledbe húzva nótáját, napokon…..
Mesébe illő, igaz történet A karibi nyár napsugara a tengeren úszó üdülőhajó fedélzetére árasztotta fényét, ahol egy, már sok évtizede Amerikában élő idős magyar házaspár az asztaluknál ülve hajolt egy levélpapír fölé. Csodálatosan telő nyaralásuk közben megtudták, hogy a hajón dolgozik egy…..
  Kiskertem őszi évadzárója A letört diófaág   A felkelő nap sugarai udvarom lombos, árnyékot adó, vén diófájának ébredező lakóit füttyös jókedvre, szorgalmas kopácsolásra, avagy a verebeket hangos civakodására készteti. Miközben félálmosan a konyhába csoszogok kávét készíteni, füleimnek zengő,…..
Hála a szomszédnak és egy ismerősnek Nálam a cseresznyevirágzás ideje jelzi, hogy hamarosan kezdődik az „ameddig  szusszal bírom" kerti munka és az „eddig, eddig vagyok”  befőzési idény.   Nem annyira dizájnos, mint inkább hasznos a tudatosan meghagyott, szomszédból  átlógó cseresznyefa ága, …..
  Végetnemérő takarítás - „eddig-eddig-vagyok” megszakításokkal Nem tervezem. Csakúgy jön magától rohamszerű kampány módjára a ráhangolódás a nagytakarításra. Azért a tudatalattim legmélyére mégis „beépült” valami rendszer, mert  március beköszöntével „kap el” ez a perdülök-fordulok…..
  Így érzem magam nyugdíjasként biztonságban Felvásárlási láz. Az van mostanában. Legalábbis az írottak, olvasottak alapján. És olvastam kommenteket, hogy "úgy kell nekik, majd rájuk kukacosodik a liszt meg a többi áru”.  Ezek a megjegyzések indítottak alábbi gondolataim…..
  Iskoláskori hobbijaim a neten folytatódnak Inkább függőségnek trendi nevezni a mai világban azokat az elfoglaltságainkat, amelyekkel már kisiskolásként is szívesen múlattuk az időt, szabad időnkben, naponta,  akár órákon keresztül,  éveken át. Akkoriban pozitívumnak minősült egy-egy…..
  A nyárias ősz megdolgoztat   Az idei kikelet bizsergetően hívogató napsugarai „bokros” teendőim közepette talált, cáfolva tavaly őszi ígérgetésemet, hogy az „idén nem lesz veteményesem”,  csak egy kicsi sor zöldhagyma,  meg csak egy sor ez-az. A „krumplit semmiképpen nem vetek” gondolatomat a…..
                     Készülődés a karácsonyi ünnepekre Az ablakon koppanó esőcseppeket követő, szobákba áramló borongós, szürke fény szomorúságát a cserépkályhában vidáman pattogó fa melege kárpótolja. Ilyen időben,  ha csak lehet,  otthonunkban teszünk-veszünk.  A falinaptárra tekintve látom,…..
A sors ajándéka a pótunokám   Barátnőm fia, a fiam barátja. A fiúk együtt cseperedtek, nőttek, nődögéltek, szakmát tanultak, felnőtté váltak. Ma már az élet iskolájában folytatják tanulmányaikat, ki-ki egyéniségének megfelelően – meséli húgom, pótnagymamává válásának történetét. - Ha a sors külön…..
Alig múltam negyvenéves, amikor - Van valami hézag nyanya? -  kérdéssel találtam magam szemben a sétálóutcánkban mellettem  motorral elsüvítő, a tinikor elejét taposó kiskamasz jóvoltából, miután motoros útvonalát kifogásoltam. Egy pillanatra elállt a lélegzetem a nyanya szó hallatán, és minthogy…..
  Gyorsan elkészíthető ízletes fogás Amióta – kicsit megkésve  -  barátságba kerültem a fakanállal,  szívesen főzök olyan,  lassan feledésbe merülő magyaros ételeket, mint a keménytarhonya. A családi étlapomon meglehetős rendszerességgel szerepel ez az egyszerűen, gyorsan elkészíthető, ámde…..
Az ünnepi asztalra valók előre elkészülnek  Szívesen dolgozom előre, mert így a karácsony szinte teljesen szabad marad nekem is.  A harminc- negyvenéves fürge lábaim a hajnali keléssel jól bírták a friss ételek, sütik készítését a szentestére és az utána következő ünnepnapokra. Az ötvenes éveimben…..
Hagyományosan  disznótoros étel, de bármikor főzhető Férjem Kecskemét környékén élő  rokonainál disznóvágáskor elmaradhatatlan étel volt a savanyú máj.  Nagynénjénél, Bözsi néninél ettem először életemben, le is írtam az elkészítési módját, és a recept alapján időről-időre el is készítem ezt a…..
Ahogy egyre inkább barátságba kerültem a fakanállal, úgy készítettem egyre többféle, mindaddig számomra elképzelhetetlenül bonyolultnak, vagy időt igénylőnek tartott ételt. A meglett kor küszöbén  kezdtem „rákapni” a főzőcskézés ízére, és egyre szívesebben, egyre gyakrabban kapom a kezembe azt a…..
   Egyszerűen és olcsón  elkészíthető finomság Régvolt gyermekkorom egyik népszerű, legegyszerűbben elkészíthető csemegéje volt a tejespite, amit főétkezéskor, második fogásként is tálaltak. Sok évtizeden át megfeledkeztem róla,  majd egy-két évvel ezelőtt valamiért eszembe jutott. Azóta nagyon…..