Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Annaróza47

58 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Őszi kulturális csemegék 2. rész     Szeptember-októberi filmélményeim mellett színdarabok és egy jubileumi kamarakoncert hozott kulturális változatosságot. Egyik barátnőm annyira áradozott egy monodrámáról, hogy jegyet vettünk rá a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházába. Ez a barátnő azzal is…..
Őszi kulturális csemegék  - 1. rész Amíg a meleg elől strandra, vagy folyókba és állóvizekbe menekültünk, most végre eljött a szellemi táplálkozás ideje, gyakoribb az olvasás, mozifilmek, színházi darabok közti tallózás. Városom gazdag kulturális kínálata mellett az is szerencsém, hogy barátaim…..
A Meditterráneum gyöngyszemei, 2. rész  Capriban szerzett élményeim 27 évesen és most, 75 évesen Capri a Nápolyi öböl déli részén elterülő sziget, amely már az ókorban is népszerű üdülőhely volt kellemes éghajlata és természeti szépsége miatt. Először Augustus császár fedezte fel i.e. 29-ben.…..
  Nápoly és környéke  Egy csodás videó az Amalfi partról látogatásra csábított barátnőimmel a dél-olasz Campania tartományba. Legnagyobb városa, központja Nápoly, innen visz az út a Tirrén tenger gyöngyszemeihez, az áhított Amalfi parthoz, és Caprihoz is. Nápoly - Király palota és Umberto…..
Örülök, hogy a fiatalok jó része olvas még könyveket Korom előrehaladtával időnként számvetést csinálok, hogy mely tárgyakra van még szükségem. Szelektálásomat az is befolyásolja, hogy családom vajon minek fogja hasznát látni távozásom után. Mivel külföldön élnek, kevés az esélye, hogy sok…..
Madeira 2. rész Madeira az a változatos sziget, ahol az égbetörő szikláknak és az óceán néhol szelídebb azúrjának, máskor vadabb tajtékjának kombinációját lépten-nyomon csodálhatjuk. A vizek szerelmese vagyok, látványuk és érzetük boldogsággal tölt el, főleg azóta, hogy a nagy melegeket egyre…..
Utazás, izgalmakkal fűszerezve Családommal az „Örök tavasz szigetét” választottuk közös nyaralásunk színhelyéül. Nevét a szinte örökké kellemes, tavaszias időjárásról kapta, aminek változatos növényvilágát és színpompás virágait is köszönheti. Ottlétünk alatt a legmagasabb hőmérséklet sem érte el a…..
Mint  jordániai utunk 1. részében utaltam rá,  alkalmunk nyílt 2 napos fakultatív kirándulás keretében a Szentföldre, azon belül is legfontosabb részére, az Izraelben lévő Jeruzsálembe lépni (2010-es utazásunk felidézése). A „Szent város” a zsidó vallás, a kereszténység és az iszlám olvasztótégelye,…..
Anyák napi visszaemlékezések Anyáink régóta nem élnek már, anyák napján mégis mindig megemlékezünk róluk, mindenki a maga módján. Minél öregebbek leszünk, annál jobban hiányoznak. Érdekes, hogy milyen sokunk édesanyja volt hosszabb-rövidebb ideig varrónő. Régebben a konfekció ruha még nem volt…..
Annaróza47 2022.05.01 07:01:57
@Régiségek blog: Köszönjük ezt a kedves kommentet. Sajnos édesanyám Singere nincs már meg. Unokahúgom örökölte, de nemrég lecserélte villanyvarógépre. Nagyon szép Tőled, hogy megőrízted.
Betekintés a mesés keleti világba Fiatalkorom óta vonzanak a határainkon túli természeti szépségek, kultúrák is. Ezért elég sok helyen megfordultam már, és remélem még lesz lehetőségem megvalósítani bakancslistám néhány tervét. Európai utazásaink után gyerekkori barátnőmmel megcéloztuk a…..
Annaróza47 2022.04.28 08:43:43
@gigabursch: Kedves Olvasó! Nem csodálom kérdésed, próbáld megvalósítani ezt az egzotikus utazást. Garantálom, nem fogsz csalódni. Sok szép élményt kívánok!
Vidám kirándulás szomorú pillanatokkal Évente legalább kétszer találkozom egykori óvónő kolleganőimmel, akikkel mindannyian nyugdíjasok vagyunk, így akár nyugdíjas találkozónak is betudhatók az egynapos belföldi kirándulásaink. Az ötletgazda és a főszervező a legaktívabb, legfiatalosabb társunk…..
Kapukulcs és mobil nélkül egy lépést se! Egyik napsütéses délelőtt elindultam ügyintézni, mint teszem ezt máskor is. Ezután betértem a sarki mindenes boltba. Dolgom végeztével házunkba akartam bejutni, otthon izgalmas olvasmányom várt. Házunk kétemeletes, régi bérház a belváros közepén, a kapun…..
Családi  fényképek szövegmagyarázattal Az ötletet az a fotókönyv adta, amit 10 évvel ezelőtt családfakutató húgom segített létrehozni és kivitelezni. Mivel rengeteg régi és új fotókincs van a birtokomban, elhatároztam, hogy családom történetét 1861-től 2012-ig képekben fogom megörökíteni,…..
Túlzott terhelés nélküli kondíció-fenntartás időseknek  Kilenc évvel ezelőtt rátaláltam városom Napfényfürdő Aquapolisában egy olyan mozgásformára, amely egyre romló fizikai adottságaimnak azóta is tökéletesen megfelel. Ez a senior aquafitnesz, melynél csupán a víz ellenállásával kell…..
A koncert, ahol a kórusban énekeltem, megható volt, felemelő és boldogságot hozó Év vége felé, ünnepek közeledtével vagy más, fontos alkalmakkor boldogságot kívánunk egymásnak: Boldog ünnepeket! Boldog újévet! Boldog születésnapot! Miben is rejlik ez a boldogság? Az, hogy kedves családtagunk,…..
Régesrégi fotók reinkarnációja A szegedi Fekete Házban nem csak Rotschild Klára divatkölteményeiben gyönyörködhetünk, hanem egy érdekes cím: „A bomlás virágai” is hívogatnak a szomszéd terembe. Műélvezetemet senki nem zavarja, sem turisták, sem helyi lakosok. A tárlatvezetőm nem más, mint a…..
Szeretett városom, Szeged, most is bővelkedik kiállításokban. A Fekete ház Rotschild Klára kiállítása  után a magyarok királynéja, Erzsébet, azaz Sisi relikviái nyomába eredtem a Móra Ferenc Múzeumban. A verőfényes őszi délutánon először sétát tettem a múzeum környezetében, a Tisza-parton elterülő…..
Amíg Lanzarote alvó üzemmódban lévő 100 vulkánja a béke szigetét jelenti, a tőle 420 km-re fekvő La Palmán éppen látogatásunkkor tombolt a Cumbre Vieja vulkán. Már szeptember elején földrengések jelezték a közeledő veszélyt, ami szeptember 19-én tragikus módon bekövetkezett. El Golfo a Lago…..
Az első igazi őszi napon ellátogattam a múzeumként funkcionáló ún. Fekete házba, hogy megcsodálhassam a Vörös divatdiktátornak titulált Rotschild Klára alkotásait, betekinthessek élete történetébe. Nevének hallatán a gazdag bankárcsalád jut eszembe, de semmilyen rokoni kapcsolat nincs köztük. A…..
Angliában élő lányomat, unokámat múlt év októbere óta nem láttam. Már akkor is halasztott repülőjeggyel, oda-vissza karanténban tölthettem náluk egy hetet, de engem nem lehetett visszatartani. Ők pedig, pandémia ide vagy oda, már tavasszal elkezdték tervezni, hogy 4 év után először, újra Szegedre…..
Egy évig nem találkozhattunk személyesen a volt kolléganőkkel, akikkel időnként összejövünk egy kirándulásra, borkóstolóra. Ezért rögtön igent mondtam főszervező kolléganőm hívó szavára a Kincsem parkba és annak részeként elterülő Attila dombra. Teljesen mindegy volt számomra a helyszín, csak…..
Annaróza47 2021.07.08 22:43:26
@S. Cecilia: Kedves Cecília! Valóban egy nagyon összetartó óvodai közösség voltunk, és vagyunk, most már mindnyájan nyugdíjasok. Egy-egy találkozásnál terítékre kerülnek régi vicces sztorijaink, úgy a gyerekekkel, mint velünk összefüggésben, ezért mindig a vidámság lengi be ezeket a találkozókat.
A járvány miatt eddig igencsak korlátozott életünk időmilliói módot adtak a boldog békeidők felidézésére. Amennyiben újra utazgathatunk, mi Régiségek, (de én biztosan) előnyben részesítjük kiruccanásaink komfortját, a repülős utakat, a szállodák kényeztető kiszolgálását. Ehhez elméletet is gyártunk:…..
In memoriam Anyuka: Incike varrodája   Blogunk facebook csoportjának Singer varrógép posztja, legutóbb pedig Cecilia gangos ház-sorozatából a házivarrodás írása, gyerekkori, fiatalkori emlékeket ébresztett bennem. Jómagam is városi gangos házba születtem, és ma is itt élek a 2. emeletén.…..
Annaróza47 2021.06.08 06:23:29
@Vén motoros: Köszönöm, hogy megosztottad emlékeidet. Azokban az időkben, ha nem is voltunk gazdagok, de a szorgos munkával szüleink, nagyszüleink biztonságot teremtettek számunkra. Nagypapád milyen tudatosan, ambíciózusan nevelte a gyerekeit! A fregoli kifejezést eddig csak kabáttal kapcsolatban ismertem. Anyukám varrt is ilyen, mindkét oldalán hordható kabátokat. Megint tanultam valamit.
Annaróza47 2021.06.08 15:50:06
@Mikulás Anna: Kedves Anna! Köszönöm szépen kommentedet, ahogy mondod, bármelyik szalonban megállták volna a helyüket a munkájukra igényes"varázslók", így édesanyám is.
Annaróza47 2021.06.09 06:13:50
@Trischler Ferencné Sándor Sarolta: Sacikám! Nagyon köszönöm hozzászólásod. Valóban sok emlék köt össze bennünket, és remélem, hogy még sokáig tarthat ez a barátság.