Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Annaróza47

83 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kalandvágyó idősek élményei - 2. rész   Egész napos hanoi városnézésünk során egyik ámulatból a másikba estünk, az ősi kultúra építészete és színkavalkádja láttán. A Tran Quoc pagoda Hanoi legrégibb (1500-ból származó) buddhista temploma egy kis szigeten helyezkedik el. Mielőtt a területére értünk,…..
Annaróza47 2024.04.03 14:39:32
@gigabursch: Köszönöm szépen! Különleges élmény volt.
Kalandvágyó idősek a keleti kultúra földjén    Bár a cím alapján a Lehár operett kínai helyszínére lehet gondolni, de én Vietnámban tapasztaltam meg a keletiekre oly jellemző, mosolygós arcokat. 6 éve beszéltünk először barátnőimmel egy esetleges Vietnám-Kambodzsa útról, főleg az ősi keleti…..
Válaszok egy fiatal édesanya szakdolgozatának tükrében   Egy érdekes kérdőívvel kezdődött ősszel a megkeresésem, melynek témája összecseng blogunk lényegével. Ugyanis aki rendszeres olvasója a „Régiségeknek”, rengeteg cikket olvashatott már arról, hogyan tölthetjük értelmesen, tartalmasan,…..
A fotókkal és a jegyzetekkel újra utazom az emlékeimben   A minap blogunk facebook csoportjában,  az esti posztban megjelent Zsazsa írása: „A napló megkopott memóriánk segédeszköze” címmel. Ennek kapcsán felmerült a kérdés, hogy szoktunk-e naplót írni a múltban és mostanság. Sajnálattal…..
Mi, nagyszülők is felelősek vagyunk személyiségük alakulásáért! Napjainkban sokat vitáznak arról, hogy neveljük, vagy „csak” szeressük, kényeztessük az unokákat. Szerintem a helyzet adja, hogy épp melyik aspektus kerül előtérbe, egyik nem zárja ki a másikat. Gondolom, minden nagyszülő szándéka,…..
Caroline Bernard: Alma Mahler, Bécs múzsája című regény Egy híres nő boldogságkeresése a 20. század elején  Vajon csak a mai korban fontos a nőknek a karrier, az önmegvalósítás? A válasz megjelenik Caroline Bernard lebilincselő regényében. Alma Schindler 1879-ben született Bécsben. Édesapja festő…..
Találkozók sorozata Szegeden, melyek emlékezésre késztettek -  2. rész Hosszú lenne ecsetelni városunk híres épületeit, szobrait, árvíz előtti és utáni életét, inkább csak 1-2 eseményt említenék a régmúlt nevezetes személyei kapcsán, akiknek az élete hosszabb-rövidebb ideig, vagy csak pár napig…..
Mennyi érdekes titkot tartogat a város, ahol élünk! A nyári forróság múltával végre megszervezhettünk barátnőimmel két találkozót is. Az egyik a gimnáziumi osztálytalálkozó volt, amit tavaly az érettségi találkozónkon terveztünk el. Ugyanis elhatároztuk, hogy nem várunk újabb 5 évet, mert sajnos…..
Szokatlan keresztnevek itthon, mindennapi keresztnevek Amerikában  2020-ban Magyarországon a Zente volt a 28. legnépszerűbb fiúnév, a Benett feljött a 14. helyre. A női nevek listáján Lili a 9., Lilien a 11., Liliána a 32. helyen állt. Érdekes Liza 25., Elizabet (így!) 49. helye, és Lilibet nevű…..
Annaróza47 2023.10.18 20:24:02
@Annaróza47: jav.: szempontjából
Nem kell már megosztanunk az időnket munka és család között   Elgondolkodtam, hogy miért élvez elsőbbséget számunkra idősebb korban a családunk, a velük töltött idő. Számomra ez különösen fontos és örömteli, hiszen ritkán találkozhatunk, mivel ők külföldön élnek. Fiatalon is fontosak voltak…..
Szép emlék maradt 60 év távlatából Érettségi után az eredeti továbbtanulási tervem meghiúsult, és két hét pihenő után beálltam a pénzkeresők sorába. Akkor még tetszett az a státusz, hiszen felnőttnek érezhettem magam. Varrónő édesanyám egyik kuncsaftja egy kórház felvételi irodájában dolgozott, és…..
A terrakotta hadsereg vándorkiállítása A szegedi Móra Ferenc Múzeum nagyszabású kiállítást rendezett mintegy 50 kínai agyagkatona bemutatásával, melyek az eredeti ókori kínai 8000-es agyaghadsereg, más néven terrakotta hadsereg töredékét reprezentálják anyag- és mérethű másolatokban. Kép…..
A festő születésének 170. évfordulójára Az 1. rész Csontváry életrajzi momentumai után szeretnék néhány szót ejteni magáról a kiállításról, az ott megcsodált alkotásokról. Áhítattal léptem az első terembe, ahol emberábrázolásai, önarcképei fogadtak: az Almát hámozó öregasszony, az Ablaknál ülő…..
A festő születésének 170. évfordulójára - 1. rész  Budapestre egy újabb képzőművészeti csemege csábított: a festő születésének 170. évfordulójára a Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményének 45 darabjából rendezett impozáns kiállítást a Szépművészeti Múzeum. A sors kegye,…..
Vendégségben Wenckheiméknél Ezzel a címmel invitál a felújított, és 2022 tavaszán átadott szabadkígyósi kastély, mely „meghívásnak” barátnőimmel egyik vasárnap eleget is tettünk. A megnyitás óta tervezzük a kirándulást a hozzánk közeli, Békés megyei látványossághoz, de eddig a buszos, átszállásos…..
Hetvenkedő dédnagymamák örömeA hetvenkedést nem pejoratív értelemben gondolom, hanem a dédike „státuszt” aránylag fiatalon, 70-es éveik elején megért barátnőimre és hasonló státuszban lévő más hölgyekre utalok vele.  Mi, volt gimnáziumi osztálytárs-barátnők életünk sok fázisát megosztottuk már…..
Eltűnt családok nyomábanNéhány héttel ezelőttig ennek a rendkívüli szegedi személyiségnek a nevét sem hallottam, amit szégyenkezve kell bevallanom, mint tősgyökeres szegedi lakosnak. Szenvedélyes családfakutató húgomnak köszönhetően azonban most megismertem  Tardos-Taussig Ármin jeles, zsidó…..
Annaróza47 2023.02.09 17:31:36
@gigabursch: Én köszönöm a véleményét, és a kiigazítást is. Nagyon megragadott Tardos Taussig Ármin egész életútja, és szenvedélyes művészetpártolása.
A 21. század kuriózum-tárlata Londonban Londoni családlátogatásomra egy közös képzőművészeti élmény tette fel a koronát: Van Gogh Immersive Experience, azaz: Van Gogh - magával ragadó élmény című kiállítás. A cím egyáltalán nem volt túlzó, kedvenc posztimpresszionista holland festőm munkásságát…..
Annaróza47 2023.01.24 15:03:40
@gigabursch: Az valóban annyira szubjektív, hogy kinek mi tetszik. Én élvezem képeinek mozgalmasságát, még akkor is, ha az abszint hatására jelentkezőváltott hallucinációk okozták.
Köszönöm, hogy elolvastad a cikket. Tulajdonképpen ez a digitális technika nyűgözött le, a maga komplexitásával.
Annaróza47 2023.01.24 15:07:20
@Annaróza47: Elnézést, benne maradt egy felesleges szó, a jelentkező hallucinációk között /"váltott"/
A Szépművészeti Múzeum nagyszabású kiállítása A múzeum a gyűjteményének 6 El Greco festményét több mint 50 El Greco alkotással egészítette ki külföldi képtárakból, valamint templomokból, kolostorokból. A kiállítás február 19-ig tekinthető meg. Fiatalon nagyon sok művész életrajzi könyvét olvastam,…..
 Őszi kulturális csemegék 2. rész     Szeptember-októberi filmélményeim mellett színdarabok és egy jubileumi kamarakoncert hozott kulturális változatosságot. Egyik barátnőm annyira áradozott egy monodrámáról, hogy jegyet vettünk rá a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházába. Ez a barátnő azzal is…..
Őszi kulturális csemegék  - 1. rész Amíg a meleg elől strandra, vagy folyókba és állóvizekbe menekültünk, most végre eljött a szellemi táplálkozás ideje, gyakoribb az olvasás, mozifilmek, színházi darabok közti tallózás. Városom gazdag kulturális kínálata mellett az is szerencsém, hogy barátaim…..
A Meditterráneum gyöngyszemei, 2. rész  Capriban szerzett élményeim 27 évesen és most, 75 évesen Capri a Nápolyi öböl déli részén elterülő sziget, amely már az ókorban is népszerű üdülőhely volt kellemes éghajlata és természeti szépsége miatt. Először Augustus császár fedezte fel i.e. 29-ben.…..
  Nápoly és környéke  Egy csodás videó az Amalfi partról látogatásra csábított barátnőimmel a dél-olasz Campania tartományba. Legnagyobb városa, központja Nápoly, innen visz az út a Tirrén tenger gyöngyszemeihez, az áhított Amalfi parthoz, és Caprihoz is. Nápoly - Király palota és Umberto…..
Örülök, hogy a fiatalok jó része olvas még könyveket Korom előrehaladtával időnként számvetést csinálok, hogy mely tárgyakra van még szükségem. Szelektálásomat az is befolyásolja, hogy családom vajon minek fogja hasznát látni távozásom után. Mivel külföldön élnek, kevés az esélye, hogy sok…..
Madeira 2. rész Madeira az a változatos sziget, ahol az égbetörő szikláknak és az óceán néhol szelídebb azúrjának, máskor vadabb tajtékjának kombinációját lépten-nyomon csodálhatjuk. A vizek szerelmese vagyok, látványuk és érzetük boldogsággal tölt el, főleg azóta, hogy a nagy melegeket egyre…..