Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lujza65

63 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Képriport a Nemzeti Galériából   Jelentette a barátnőm, aki már az első héten ott van minden kiállításon, hogy érdemes megnézni a Nemzeti Galériában az Art deco Budapest - plakátok, tárgyak, terek 1925-1938 c. kiállítást. Egy másik barátnőmmel el is mentünk. Vezetéssel néztük meg, valóban…..
Egy tér, egy könyvesbolt-kávézó és egy kiállítás a VII.kerületben Fatornyos hazámból, Budapest VII. kerületéből elkerültem majdnem 50 éve, de persze máig érdekel. Rettenetesen sűrűn lakott kis kerület ez, zöldterülete alig van, örültem, amikor elém került a hír, hogy életveszélyes házak…..
Hogyan világított rá Márai Lola naplója új bridzstörténeti adatokra? „Ej, csak egészség legyen és egy kis tűrhető kártyajárás.” – olvassuk elégedetten Mikszáth Kálmán: A Noszty fiú esete Tóth Marival c. regényének utolsó mondatát. Igaza van. Sőt: tapasztalatom szerint a kártyázás segíti az…..
Az idősotthonok és az óvodák együttműködése kölcsönösen előnyös A mi gyerekkorunkban természetes volt együtt lakni a nagyszülőkkel. Talán megszépíti az emlékeket az idő, én mindenesetre ’csak a szépre emlékezem’: gyerekként jó volt hazajönni. Nem üres otthon várt, hanem érdeklődő nagyszülők,…..
Nagynéném sütötte a bejglit 64 éven át Az otthon sütött bejgli az igazi. 1957 óta Amerikában élő nagynéném egészen idén tavaszig sütötte az elképzelhető legfinomabb bejgliket, a fia videót is készített róla. Most, hogy a nagynéném már nincs köztünk, a fia elhatározta, hogy megpróbálkozik a…..
Kisunokámat, Sárikát hétvégenként uszodába viszi az édesapja. Sárika nagyon szereti ezt a programot. Jól úszik, élvezi a vizet és azt, hogy ő van az édesapja figyelmének a középpontjában, nem kell osztoznia rajta a család többi tagjával. Minden szép és jó, Sárika mégis sírva bandukolt hazafelé…..
Nagyon régóta vágytam a Vaskapu-szorosba. Gyerekkoromban úgy képzeltem, a Vaskapu egy hatalmas zsilipkapu a Dunán, Románia és Jugoszlávia között. Láttam is egy óriási lemezkaput a budapesti Vaskapu utcában vagy talán valamelyik szomszédos utcában, és azt gondoltam, éppen olyan lehet a dunai Vaskapu…..
Lujza65 2021.08.17 09:24:41
@gigabursch: Igen, és arrafelé sincs sok turista
Gyakran hallottam két kisunokámtól a címben idézett felszólítást. Új történetet sose tudtam kitalálni, de a fejemben őriztem párat, amik ilyenkor jól jöttek. Emlékeztem néhány mesére a Kisdobosból (ezeket a szép kiállítású gyerekújságokat akkor kaptam, amikor én voltam óvodás az 50-es évek elején, a…..
Mexikó régészeti térképe A múltkor egy társaságban véletlenül szóba került Mexikó, mint úticél. A többiek olyasmiket soroltak, némileg ijedten, mint a közbiztonság, a drogok stb. Mivel ezeknél sokkal érdekesebbek az ország kultúrtörténeti vonatkozásai, látnivalói, régészeti emlékei, úgy gondoltam,…..
Emlékek körülöttem és a fejemben Ha írás közben fölnézek a laptopról, a kígyós zsebóratartó állványt látom magam előtt, akárcsak gyerekkoromban a konyhában minden nap. Látom a nagymama kezét, ahogy reggel kihozza a kígyós órát a hálószobából és leteszi a helyére a konyha ablakpárkányára, aztán…..
A folyóvölgyek,  víztározók és tavak vidékén tett utazásaim fotóit rendezgetve a legszebbekből válogattam. Várom a vizeket kedvelőket, hogy tartsanak velem egy virtuális utazásra! 1985-ben pár napot töltöttünk a telkibányai turistaházban. Érdekes kirándulásokat tettünk, rengeteg a látnivaló a…..
Úti emlékek A múltkor előszedtem az utazásainkról készített fotó-CD-ket, és találomra betettem az „USA 2002” feliratú CD-t a lejátszóba. Érdekes, megírásra érdemes dolgokat találtam. Itt van például Mark Twain, amerikai író villája a connecticuti Hartford városából, ma emlékház és múzeum.…..
Egy TV-sorozat margójára Az év elején ismét beszippantott egy TV-sorozat, az 1905-ben, Spanyolországban játszódó Grand Hotel. Nem a gyermetegnek bizonyuló mese, hanem a csodálatos épület és tájak, no meg – főleg! – a gyönyörű jelmezek láncoltak a képernyő elé. Hamar megtanultam, hogy a fiatal,…..
Az én fiatal koromban - éppúgy, mint manapság – a társas időtöltés, közös hobbi jó alkalom volt az ismerkedésre. 20 éves korom óta bridzsezek, a kártyajáték révén az évek során sok-sok új barátot ismertem meg. 1971. szeptember vége felé telefonált a nagynéném: hallotta, hogy megint csak hárman…..
A járvány első hullámakor, miután a színházak is bezártak, az Örkény Színház akciót hirdetett a honlapján: a költészet napja alkalmából a VERS CSAK NEKED űrlapon meg lehetett jelölni egy költőt, akinek a versét azután telefonon elmondta a színház egyik színésze. A 2000 felajánlott telefonhívás pár…..
Covidos időkben elérhető időtöltések Julianne Moore - Forrás:Wikipédia   Régóta nem jelentkeztem kulturális ajánlóval, igazán itt az ideje. Az időhiányra nem panaszkodhatok: a covid miatti kényszerű otthonlét időmilliomossá tesz, kellemes belemerülni a bőséges kulturális…..
        Tanácsok főfoglalkozású háziasszonyoknak Forrás: Fortepan/Varga László, 1922   A minap a barátnőm rámolt a pincében és talált egy könyvet, amit nekem is megmutatott. Lakos Imréné Pécskay Ilona: Háztartási tanácsadó c. könyvét 1903-tól 1925-ig hatszor adták ki, én a – borító és címlap…..
  Forrás: regikonyvek.hu hozzájárulásával     A cseh próza szülőanyja Magyarországról is írt Mostanában a covid kapcsán többször hallottunk a sajtóban Balassagyarmatról. Talán ezért jutott eszembe egy 1997-es történet, ami ott esett meg velem. A történet főszereplője, a cseh írónő, kerek 200…..
  Zolnay László régész könyve nyomán 1241 őszén a tatárjárást elkövető mongol sereg IV. Béla magyar királyt keresve körülzárta a dalmáciai Klissza várát. A király nem tartózkodott a várban, ahol azonban később pestisjárvány tört ki, elragadva a király két leányát. A következő év tavaszán a…..
Egyszerű eszközökkel a jobb közérzetért! Forrás: Pixabay   Hiába éppen olyan most is az utca képe, a bevásárlóközpont, mint tavaly nyáron, a koronavírus még mindig itt van körülöttünk. A kézmosáson meg a maszkviselésen túl érdemes még jobban odafigyelni a magunk, környezetünk, háztartásunk…..
  Szirnyiki és cseresznyefa virágzás Valamilyen rejtélyes oknál fogva a mi családunkban – de talán másoknál is – több születésnap esik egymás közelébe a naptárban. Mivel az egyik ilyen időszakunk éppen március végétől április végéig tartott, az idén a félig-meddig önkéntes karantén beálltával a…..
   Éjjel-nappal akad online bridzspartner..
Egy kisiskoláskori könyvre emlékezve Hégészó síremléke   A telefonom új háttérképén tűnődtem a napokban. Szeretem ugyanis időnként cserélgetni a háttérképet, de nem olyanra, amilyet felajánl a telefon, hanem valami érdekesebbre, személyesebbre. Így jutott eszembe régi ismerősöm, Hégészó. 11…..
  Pánik ellen a legjobb az informáltság Forrás: Wikimedia   1986. áprilisa, a csernobili atomkatasztrófa óta nem volt ilyen akut hírmérgezésem, mint most, a koronavírus-járvány idején. Akkor addig mentem a munkahelyemen, amíg ki nem derítettem, hol lehet hozzáférni az MTI bizalmas…..
Történeti visszatekintés a Judy című film kapcsán                                    Liza Minnelli a Kabaré című filmben   forrás: Wikimedia Commons A tavaly bemutatott  Judy c. film már a bemutatás hetében vezette a nézői toplistát, legalábbis nálunk, mégse valószínű, hogy elérné akár az Oz,…..