Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lujza65

82 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Impozáns épületek sgrafittókkal, domborművekkel, szobrokkal  Az Idegenvezetők Világnapján idén is izgalmas programok közül lehetett válogatni. Egy érdekességekkel teli belvárosi sétáról számolok be az alábbiakban. A séta az 1876-ban megnyitott Egyetemi Könyvtár neoreneszánsz épületétől indult. A…..
Alkimisták nyomában A fantasztikus dél-csehországi vár- és kastélykínálatból adok ízelítőt. Sok utazási irodánál elérhetők könnyű, pár napos utak a közeli Csehország déli részére. A legtöbb ilyen társasút kényelmes buszos csillagtúra České Budějovice központtal. Maga České Budějovice is…..
A tízujjas vakírásom imponál az unokáimnak Sose gondoltam volna, hogy az unokáimnak a gépelésem imponál majd a legjobban. Megbűvölve figyelik, ahogy a nagyi oda se nézve, nagyon gyorsan ír a számítógépen. Az összes ujja külön-külön mozog föl-le, jobbra-balra! Amikor akkora voltam, mint most Sára…..
Kásahegy a nappaliban  Nem is tudom, hány családi fényképet őrzök időtlen idők óta. Valahányszor keresek valamit, össze-vissza rámolok és most már egyre nagyobb lesz a káosz, ezért úgy döntöttem, itt az ideje a családi fényképek albumba rendezésének és katalógus készítésének. Digitalizálás nem…..
Idősbarát tárlatvezetés a Szépművészeti Múzeum kiállításán  Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) francia festőművészt a képeiről sugárzó pozitív életszemlélet miatt az életöröm festőjének tartják. Bennünk, idősekben éppen az élet szeretetét, az optimizmust kell(ene) folyamatosan táplálni valahogy,…..
Szokatlan keresztnevek itthon, mindennapi keresztnevek Amerikában  2020-ban Magyarországon a Zente volt a 28. legnépszerűbb fiúnév, a Benett feljött a 14. helyre. A női nevek listáján Lili a 9., Lilien a 11., Liliána a 32. helyen állt. Érdekes Liza 25., Elizabet (így!) 49. helye, és Lilibet nevű…..
Tévedésből került hozzám, de nálam végre jó helyen van Gondolom, nemcsak velem fordul elő, hogy valamiért hirtelen nagyon fontos lesz elolvasni egy bizonyos könyvet. Valaki ajánlja, vagy olvasok, hallok róla, esetleg régóta keresek valamit, ami benne lehet éppen abban a könyvben. Az egyik kedvenc…..
Első és utolsó munkahelyem  21 évesen kezdtem dolgozni, közvetlenül a külkereskedelmi levelező szakképesítés megszerzése után. Szerettem az orosz meg az angol kereskedelmi leveleket, a szófordulatok variálását, de a külkereskedelmi vállalat levelezési csoportjánál végzendőnél érdekesebb,…..
A férfi fehérnemű készítő mesterség múltjából A gyerekeink még ismerhették, az unokánk már nem is értette a pizsamakabát szót. Finom puplin anyagú, a testhez nem tapadó, elöl gombos férfi pizsamát, kényelmes pamutzefír alsónadrágot, műszálmentes frottírköpenyt ma már csak különös szerencsével lehet…..
Ne csak a lányok értsenek a háztartáshoz! Annuska emlékére A mi nemzedékünk szinte semmit nem tanult az iskolában a háztartásról. Amit összeszedtünk, azt otthon leshettük el, már ha az édesanyánknak még maradt energiája és törekvése a napi 8 órás munka mellett arra, hogy bevonja az ember…..
Az 500 éves Veli bej fürdő felújítva várja a vendégeket Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából érdekes előadást hallgattunk meg a budapesti gyógyfürdők történetéről és láthattuk a legnagyobb budapesti törökkori fürdőt, ami Veli bej nevét viseli. Sokan tudják, hogy a „Budapest fürdőváros”…..
Diagnózis: Korának megfelelő  A „korának megfelelő” kifejezés mostanában kezdett feltűnni az orvosi vizsgálati leleteimen, és persze örvendetes, hiszen azt jelenti: nincs baj, de valahogy mégse tudom megszeretni. Pedig be kellene látni, hogy akármennyire is igyekszem, nem vagyok már olyan penge,…..
Beázás, madarak, hörcsög az ágyunkban    Ősi találmány a társasház, egy fedél alatt élünk benne másokkal, idegenekkel, akikre semmiféleképpen nem tudunk hatni. Mert milyen szép dolog, hogy a felső szomszéd úgy szereti a növényeket, hogy teleülteti velük az erkélyét, és folyton locsolgatja őket.…..
Nagy kedvencünk az indiai lencseleves    Véletlenül került hozzám az indiai lencseleves receptje egy újságból kitépve. Volt benne vörös lencse, csicseriborsó, koriander és mindenféle egyéb fűszer. Elkészítettük, nálunk nagyon bevált, és én a vörös lencse meg a csicseriborsó híve lettem (recept a…..
Micsoda döntő volt!   A futball világbajnokság rettenetesen izgalmas döntője még engem is beszippantott, pedig nem érdekel a futball, a sportközvetítések se kötnek le. Karinthy Frigyessel értek egyet, aki valahol azt mondta, nem érti ezeket a rövidnadrágos legényeket, miért futnak olyan…..
Egy sci-fi, amely a világ könyvtárainak alapkönyve lett   Vannak olyan könyveim, amiket időről időre újra elolvasok. Nem éppen világirodalmi jelentőségük okán, hiszen a Virágot Algernonnak például egy sci-fi. 1969-ben a főiskola nyári táborában kaptam kölcsön, rögtön beszippantott, de nem…..
Minden  nézőpont  kérdése Meg vagyok győződve arról, hogy szerencsés vagyok, akár apróbb, akár nagyobb ügyekről van szó. Apró ügynek tekinthető-e például, ha az ember megpillantja élete szandálját? Mert ez történt egy augusztus közepi estén a buszmegállóban. Mégpedig sok bosszankodás után, jóra…..
 Mivel játszottunk a számítógépes játékok előtt? Nemrég volt a 47. születésnapja az ifjabb gyerekemnek, aki a világ másik felén él. Azt kérdezte tőlem, melyik is volt az ő első Legója. Véletlenül tudtam a választ: a 697-es préri postakocsi. Azt hiszem, 1978-ban kaptuk, amikor itthon járt Amerikából…..
Millennium Háza, Ráth György-villa, Walter Rózsi-villa Olvastam, hogy a városligeti Millennium Házában Neo Kortárs Művészeti Tér nyílt. Nagyon kíváncsi lettem, mert voltam már ebben az 1885-ben létesült, majd több mint 130 év elteltével az eredeti neoreneszánsz stílusban gyönyörűen helyreállított…..
Képriport a Nemzeti Galériából   Jelentette a barátnőm, aki már az első héten ott van minden kiállításon, hogy érdemes megnézni a Nemzeti Galériában az Art deco Budapest - plakátok, tárgyak, terek 1925-1938 c. kiállítást. Egy másik barátnőmmel el is mentünk. Vezetéssel néztük meg, valóban…..
Egy tér, egy könyvesbolt-kávézó és egy kiállítás a VII.kerületben Fatornyos hazámból, Budapest VII. kerületéből elkerültem majdnem 50 éve, de persze máig érdekel. Rettenetesen sűrűn lakott kis kerület ez, zöldterülete alig van, örültem, amikor elém került a hír, hogy életveszélyes házak…..
Hogyan világított rá Márai Lola naplója új bridzstörténeti adatokra? „Ej, csak egészség legyen és egy kis tűrhető kártyajárás.” – olvassuk elégedetten Mikszáth Kálmán: A Noszty fiú esete Tóth Marival c. regényének utolsó mondatát. Igaza van. Sőt: tapasztalatom szerint a kártyázás segíti az…..
Az idősotthonok és az óvodák együttműködése kölcsönösen előnyös A mi gyerekkorunkban természetes volt együtt lakni a nagyszülőkkel. Talán megszépíti az emlékeket az idő, én mindenesetre ’csak a szépre emlékezem’: gyerekként jó volt hazajönni. Nem üres otthon várt, hanem érdeklődő nagyszülők,…..
Nagynéném sütötte a bejglit 64 éven át Az otthon sütött bejgli az igazi. 1957 óta Amerikában élő nagynéném egészen idén tavaszig sütötte az elképzelhető legfinomabb bejgliket, a fia videót is készített róla. Most, hogy a nagynéném már nincs köztünk, a fia elhatározta, hogy megpróbálkozik a…..
Kisunokámat, Sárikát hétvégenként uszodába viszi az édesapja. Sárika nagyon szereti ezt a programot. Jól úszik, élvezi a vizet és azt, hogy ő van az édesapja figyelmének a középpontjában, nem kell osztoznia rajta a család többi tagjával. Minden szép és jó, Sárika mégis sírva bandukolt hazafelé…..