Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Régiségek blog

356 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jelenetek egy idős házaspár életéből   Nagy pelyhekben hull a hó. A vonat ablakából nézve festői táj tárul az idős házaspár szeme elé, akik jutalom üdülésre indulnak. A Mátrába szóló beutalójukat a falu elöljárói eszközölték ki, mint a falu leghűségesebb polgárainak járó jutalmat. Ezt a…..
Fájdalmas üzenet a múltból  Mai kényelmes életünkben csip-csup ügyeken bánkódunk, szorongunk, stresszelünk, pedig nem kellene. Ha összehasonlítjuk a mai lehetőségeinket, a körülményeket a régebbi korokéval, rögtön látjuk és megértjük a különbséget. Régi iratok közt keresgélve egy megsárgult,…..
Pista bá és Julcsa mama 60 éves házasok  Virágoskertjükben, szőlőlugasuk alatt, terített asztaluk mellett, madárcsicsergés közepette diskurálnak. -Hallod-e Pista! Ha már ez ideig az a sárgalábú Mihály, a híres kaszás nem látogatott meg bennünket, akkor talán ezt a 60 éves évfordulót illene…..
Boldog gyermekkori szüretek emléke Szülőházam udvarán hatalmas, délceg eperfa állt, szüleim nagyon szerették, ragaszkodtak hozzá, ki nem vágatták volna. Többféle funkciója volt, pl. a ruhaszárító kötél egyik vége a derekára volt kötve, gyerekeim hintája pedig az egyik vastag ágán lógott. De…..
A virtuális játékszenvedély miatt elmarad az unokák életre nevelése  Mindig különös örömmel, jó érzéssel tölt el bennünket, nagyszülőket, ha az unokákkal lehetünk, akár csak, ha gondolunk rájuk, ha csöndben (magunkban) a jövőjüket elképzeljük. Kicsi koruktól fogva tanítgatjuk őket: járni,…..
Zenés vasárnap délután - nem csak vájtfülűeknek!  Már a lépcsőházban hallatszott a Steinway zongora gyönyörű csendülése, miközben  a régi belvárosi ház harmadik emeletére felkaptattunk. Az idős mester lakásának nappalijában a zongoránál ült és elmerülten játszott, miközben a vendégek, azaz a…..
A múltból a jelenbe Nagyváradon  Nem könnyű, mégis gyönyörű időszaka volt középiskolás diákéveimnek Nagyváradon, Romániában, az ötvenes években. Kitárult előttem a világ bűvöletekkel teli felfedezések nyomán. Számomra, egy kis faluból városba kerülő leánykának minden újnak, csodálatosnak,…..
Amikor bőven volt tojás, nekiálltak tésztát gyúrni    Gyerekkoromban minden tészta házilag készült otthon. Nagymamáim és anyukám is mestere volt a gyártásának. Sokszor figyeltem ámulva, ahogy az éles késsel metélték, formázták az egymásra pakolt tésztacsíkokat. Egyik mamám hosszú estéken át,…..
A robot-baba gondoskodó társ és riaszt is, ha kell.   Hyodol a neve egy aranyos kis robotnak, amit arra találták ki, hogy egyedül élő, idős embereknek társaságot nyújtson. De a puha robot-baba nemcsak simogatni való és magányoldó, hanem az idős emberrel törődő, beszélni tudó intelligens "lény",…..
Ifjúságunk kedvenc filmjei és színészei - 2. rész  Korán kezdődött a filmek iránti érdeklődésem, mert szüleim is nagyon szerettek moziba járni. Természetesen kisgyerekként én is mehettem velük a nekem is való filmekhez. Talán az első film amit láttam, a Gyöngyvirágtól lombhullásig  volt. Ámultam a…..
James Dean, Gérard Philipe és a többiek - 1. rész    Melyik kamaszlány szívét nem dobogtatta meg a sármos, csibészes mosolyú Gérard Philipe? Ki nem várta izgatottan a francia filmeket, amelyek gyakran kerültek műsorra a magyarországi televíziózás hőskorában, az 50-60-as években? Olyanokat, mint A…..
Környezetkímélő és biztonságos energiaforrás   A közelmúltban átélt energiadrágulás és válság, valamint a természet fokozottabb védelme is arra késztet mindannyiunkat, hogy elgondolkozzunk: hogyan lehetne hatékonyabbá, gazdaságosabbá és környezet-kímélőbbé tenni a háztartásunkat. Szeretnénk…..
Idős emberek társai a háziállatok   Az emberek és állatok közötti kapcsolat ősidőktől fogva létezik. Nem csak az élet fenntartása céljából született ez a kapcsolat, hanem azért is, hogy társként szolgáljanak egymásnak. Eszembe jut  Katica néni nevű ismerősöm, kinek két cicája van, igaziak,…..
Fánkok – kicsik, nagyok, töltelékkel, habbal, csokival  Farsangkor, de máskor is finom fánkokat süthetünk. Bátorítom kedves olvasóinkat, fogjanak hozzá a finom és különleges, ám munkaigényes képviselőfánk elkészítéséhez. Hozzávalók a tésztához: (nagy adag, 45-50 nagyobb, vagy kb. 110 kisebb fánk…..
Fűtés régen és most Emlékek a szülői házból  Visszaemlékezve a régi, kemény telekre, amikor jégvirágok nyíltak az ablakokon, figyeltük a tüzelőkészletet, a fát, a szenet és a brikettet, vajon kitart-e tavaszig. Szüleim házában egy szép, barna, hordozható cserépkályha ontotta a meleget. Apukám…..
Bölcselkedés az idő múlásáról  Az új év első napjaiban látogatóm érkezett. A látogató régi barátnőm, ki már öt éve egyedül él, miután férje az örökkévalóság világába költözött. Nagyon vártam, nem csak az ünnepi finomságok maradványaival, hanem fontos terveink megbeszélésével. Ugyanis egy közeli,…..
Kiugrott a gombóc a fazékból...    A versikék, mondókák, kiszámolók legkorábbi gyermekkori emlékeink közül valók.  Mint a mesék, ezek is koronként és vidékenként változnak. Vannak, amelyek tovább élnek, a mai gyerekek is ismerik, és vannak, amelyek feledésbe mentek, vagy átalakultak, máshogy…..
A nyírfa, melybe a nimfák lelke még hazajár A januári bíztató napsütésben kihasználtam az enyhe délelőttöt és kiadós sétára indultam a környékünkön. Meglepődtem, amikor láttam, hogy az utcánk végén sorakozó karcsú nyírfák még nem hullatták le sárga leveleiket. A vékony ágak ragyogtak a napsütésben…..
Régiségek blog 2024.01.09 10:18:05
Az írás szerzője az alábbi hozzászólásokat kapta e-mailben:
Judit, Nyíregyházáról:
Köszönöm ezt az írásodat a nyírfáról. Felidézte bennem a '88-as részképzésem élményeit. A télből tavaszba tartó orosz táj utánozhatatlan, nekem smaragdnak tűnő zöldjét, fakókék egét a karcsú, zsenge, hófehér törzsű, kipattanó rügyű берёза-kkal. Megcsillannak a szemem előtt a vlagyimiri Успенский собор aranykupolái, látom Rubljov freskóit, átmegyek az Aranykapun, bejárom a Золотое кольцо többi kedves kis városát. Jeszenyin sorait olvasva megjelennek előttem a Szállnak a darvak képkockái, hallom a dallamát. És persze itt vannak velem a nyírségi homokon nőtt nyírfák is, amelyekről Váci Mihály is "énekelt".

Egy ifjú erdész: (Csaba):
Tartalmas, szèp íràs! Nem tudtam, hogy ilyen kultikus szerepe is van a nyírfának. A vers is gyönyörű!

Csaba:
Élvezettel olvastam a nyírfáról szóló gondolataidat. Nekem sajnos kevés kapcsolatom volt nyírfával. Gyerekként csak a "nyírfácska" dal és az 50-es évek számtalan orosz filmje által volt némi "nyírfa-élményem". Valójában jóval később ismerkedtem meg vele festmények, művészfilmek, irodalmi élmények által. Gyerekként mindig összetévesztettem a felénk gyakori, fehér törzsű kis nyárfákkal. Ide, északabbra telepedve, meglepve és örömmel vettem észre a szomszédunkban lévő, már igen magasra nőtt két nyírfát, és rajtuk egy oda telepedett sárgarigó párt. Örömmel fotóztam le őket.

egy biológia tanárnő: (Fridli Ildikó)
Nagyon tetszik a Nyírfa a művészetben c. cikk, el is mentettem magamnak. Nagyon szép a cikk, a Jeszenyin verssel , Móra idézettel, igazán élveztem. Olyannyira tetszett a cikk, hogy csatlakoztam a csoporthoz- legalábbis remélem, hogy sikerült!?

Fodor Anna:
Köszönöm, hogy elolvasták és értékelték, hogy ebben a 'pénzvezérelt', rohanó világban a természeti és irodalmi szépségek mennyire fontosak..
Egy régi karácsony elsötétített ablakokkal Városunkban is kigyúltak a karácsonyi fények, melyek elkápráztatnak pazar szépségükkel, mintha új reményeket táplálnának belénk életünk folytatásához. Néhány napja  a szomszédos Anna nénivel megálltunk ajtónk előtt pár perces eszmecserére, számba vettük…..
Utazás a filmek világában     Nekünk, idősebbeknek, az esti szórakozást leginkább a tv és a könyvek jelentik. Nemrég kedvet kaptam a Netflixhez. Tetszett, hogy témák szerint csoportosítják a filmkínálatot: dokumentum, játékfilm, dráma, vígjáték, természetfilmek, krimik, sőt világrészek, világtájak…..
 A tudomány bibircses nyírnek nevezi (Betula pendula), ami meglehetősen „banyás” név ennek a gyönyörű fának, a fák menyasszonyának. S ha valaki egy nyírfát látva még kérdezné, miért menyasszony, hiszen csak rá kell nézni. Azért megmondom. A nyírfa fiatalon nem fehér, ahogy a kislányra sem érdemes…..
Elvárták, hogy szófogadók, őszinték, engedelmesek legyünk  Előre bocsátom, az ’50-es években szegények voltunk, a mai viszonyokhoz képest nagyon szegények. A családban más volt a rangsor: a nagyszüleim szava volt a döntő. Ez nem jelenti azt, hogy a felnőtt családtagok véleményét ne kérték volna ki…..
Remek új filmet láttunk a moziban  Címe: A csodák útján, angol-ír film. Eredeti címe: The Miracle Club. Már a szereposztás is figyelemfelkeltő volt. A főszerepeket Maggie Smith, Kathy Bates, Dolly O' Casey és Laura Linney alakították. Nekünk ez garancia volt arra, hogy jó film lesz.  Nem is…..
Emlékek egy régi étel kapcsán  A nyögvenyelő kifejezés kiskoromba röpít, amikor édesapám mindenfajta gombócot, legyen az szilvás, túrós, vagy csak krumplis, a nyögvenyelő kifejezéssel méltatta, hogy kíváncsivá tegyen és jobb étvágyra serkentsen bennünket, gyermekeket. Ez sikerült is…..