Regisztráció Blogot indítok
Adatok
S. Cecilia

173 bejegyzést írt és 47 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A robot-baba gondoskodó társ és riaszt is, ha kell.   Hyodol a neve egy aranyos kis robotnak, amit arra találták ki, hogy egyedül élő, idős embereknek társaságot nyújtson. De a puha robot-baba nemcsak simogatni való és magányoldó, hanem az idős emberrel törődő, beszélni tudó intelligens "lény",…..
Közlekedés az 50-es, 60-as években  Egy gangos házban nőttem fel az ötvenes években - 14. rész Gyerekkoromban a lábunk volt a szokásos közlekedési eszközünk. Bár városunkban volt villamos, csak akkor szálltunk fel rá, ha bőröndökkel felpakolva az állomásra mentünk, vagy onnan jöttünk, azaz…..
Ahogy más rejtvényt fejt, én úgy tanulok nyelveket   A nyelvek iránti érdeklődésem, rajongásom gyökerei a családból erednek. Öt éves lehettem, amikor anyukám elkezdett németül tanítani. Miközben vasárnaponként a szobában együtt törölgettük a port a bútorokról, német szavakat gyakoroltatott velem.…..
Nagymamáink textiliái új szerepben  Úgy száz évvel ezelőtt az otthonok tele voltak a lányok, asszonyok által készített kézimunkákkal. Nemcsak az asztalokat és egyéb vízszintes bútorfelületeket lepték el a csipkés, vagy szőtt terítők, de használati tárgyként is szolgáltak az otthonokban a szőtt,…..
Ételízesítő és illatterápia Nyirkos, szürke időben különösen jól esik a zöld fűszernövények "társasága" a lakásban. Nálam a konyhában a mosogató melletti ablakpárkányon vannak, így egyrészt kéznél vannak főzéskor, másrészt mosogatáskor jó legeltetni rajtuk a szememet.  Tavasszal ültettem magról a…..
Szokatlan keresztnevek itthon, mindennapi keresztnevek Amerikában  2020-ban Magyarországon a Zente volt a 28. legnépszerűbb fiúnév, a Benett feljött a 14. helyre. A női nevek listáján Lili a 9., Lilien a 11., Liliána a 32. helyen állt. Érdekes Liza 25., Elizabet (így!) 49. helye, és Lilibet nevű…..
Főzés közben gyakran gondolok unokámra, édesanyámra, régi süteményekre…Sikereim színhelye a konyha, mivel megromlott látásom nem javítható, az olvasás számomra csupán vágyálom marad. Gondolataim villámgyorsan pásztáznak a múlt és a jelen feladatai között, azaz: gondolkodom, tehát vagyok. A…..
Víz, hegy, napfény, művészetek A Comói-tónál annyi szépség van együtt, hogy az ember alig bírja egyszerre befogadni a színek és formák tobzódását. A tó kékje, a tavat körbe ölelő hegyek hol dúsan zöld, hol szürkén kopár oldalai, a terrakotta színű középkori házak és a bazaltszürke templomok…..
A lakóhelyi egyesületben leltünk barátokra Ifjú házasokként, két pici gyerekkel kerültünk a vidéki nagyváros újonnan épült lakótelepi lakásába. A fészekrakók lelkesedésével kezdtünk neki a tágas, vadi új lakás berendezéséhez. A szomszédok közt sok gyeses kismama volt, így pillanatok alatt…..
Az Auditorium Maximum igézete   Tavaszi késő délután volt. Az előadás az Auditóriumban, a nagy, lépcsős előadóteremben, már régen véget ért, de vissza kellett mennem, mert a padon felejtettem a tollamat. Ahogy beléptem az üres terembe, már lentről feltűnt, hogy milyen különös színük és alakjuk…..
Strandöltöny, úszótoalett és  strandpizsama Első pillantásra talán hihetetlen, hogy ezen a képen fürdőruhába öltözött nőket és gyerekeket látunk. Ha elárulom, hogy mindez egy 1879-es lapból való, a látvány már hihetőbb. A baloldali hölgy öltözete kék vászonból készült, a középsőé vörös vászonból, a…..
Amit lehetett, újrahasznosítottak vagy eltüzeltek Egy gangos házban nőttem fel az ötvenes években - 13. rész Ha valami nagyon más volt gyermek és ifjúkoromban, mint mostanság, az a szemét és hulladék ügye volt. A maihoz képest szinte alig került valami kidobásra. Műanyagok még nem, vagy alig…..
Kitartani otthon, amíg lehet! Az utóbbi években környezetemben több olyan esettel találkoztam, amikor az idős házaspár nőtagja megbetegedett és a férje ápolta. Szívszorító, ugyanakkor lélekemelő is volt végig követni, milyen odaadással, helytállással ápolták a férfiak a párjukat szinte az utolsó…..
Hogy volt ez régen és még régebben?  Egy gangos házban nőttem fel az ötvenes években – 12. rész Most, hogy rakom el a téli ágyneműt és veszem elő a tavaszit, jut eszembe, hogy gyerek- és ifjúkoromban e téren is mennyire más világ volt. A téli éjszakák hidegek voltak, (a cserépkályhát éjjel nem…..
A jókedvű kertészkedés apró örömök forrása Amikor 26 évvel ezelőtt beköltöztünk az akkor épült társasház földszinti lakásába, boldog voltam, hogy a háznak van kertje és végre kertészkedhetek egy kicsit. Közös költségen telepítettünk egy sor orgonabokrot, több helyre fagyal sövényt, és a kert…..
Gyermek egészség és betegség az 1950-es években Egy gangos házban nőttem fel az ötvenes években      11. rész Mi, a háború után nem sokkal született gyerekek igen egészségesek voltunk. Igaz, én csípőficammal születtem, de szerencsére ezt hamar észrevették. Abban az időben sínbe és gipszbe tették…..
A környzetben fellelhető anyagokból készült A téli szürkeségben és hidegben dobjuk fel a lakásunkat és a kedvünket színes növényi dekorációval! A díszítéshez élő és művirágot, örökzöldeket, vázákat és kosarakat használtam. Nézzétek meg rövid videónkat!      Cecilia és Papa Stefano Látogass…..
A privát szféra határai  Az ember fiatal korában szeretné bejárni a Földet, tágítja élettere  határait, újabb és újabb úticélokat tűz ki, amiből sokat meg is valósít. A kor előre haladtával aztán szűkülnek a lehetőségek, be kell érni közelebbi utazásokkal is. És vannak olyan élethelyzetek, amikor…..
A dzsungel könyve, A bagdadi tolvaj és A kis Muck Egy gangos házban nőttem fel az ötvenes években - 10. rész Matinére járni, azaz vasárnap délelőtti mozielőadást látni, az egyik legjobb dolog volt gyerekkoromban. A városnak 3 mozija volt. A jegyet nem kellett előre megvenni, az ember gyereke…..
Ragasztócsíkkal, vasalással készült zsákok Tinédzser unokáink már nem a szokásos, Mikulás papírzacskóba csomagolt édességet kapják Mikulásra, hanem valami egyéb, kisebb ajándékot, aminek jobban örülnek. Idén úgy gondoltam, valami egyedi zacskóba teszem a meglepetést, méghozzá olyanba, ami nem…..
Milyen idősnek lenni most?   A minap megtartottuk éves blogtalálkozónkat, 12 főből 10 társunk részvételével. Mivel más-más városban élünk, sűrűbben nincs módunk találkozni, de az ilyen alkalmakkor nagyon örülünk egymásnak. Röviden arról is beszámolunk, hogy mi történt velünk az elmúlt évben.…..
S. Cecilia 2022.11.25 12:59:13
Merész csajok (The Bold Type)  – Netflix sorozat Az öt évadon át tartó sorozatban nyomon követhetjük három fiatal nő barátságát, párkapcsolatait, valamint karrierjük szépen ívelő kibontakozását egy befutott női magazinnál.  (Az ötödik évadot még nem mutatta be itthon a Netflix). A három…..
Hasznos linkek online kutatáshoz Lassan húsz éve, hogy űzöm ezt a hobbit hosszabb-rövidebb szünetetkkel. Sok sikerélményt adott, igaz sok időt és energiát fektettem bele. Persze kitelik a nyugdíjas időmből, főként mióta a kutatást leginkább a számítógép előtt ülve végzem. Kezdetben a levéltárakat…..
Millennium Háza, Ráth György-villa, Walter Rózsi-villa Olvastam, hogy a városligeti Millennium Házában Neo Kortárs Művészeti Tér nyílt. Nagyon kíváncsi lettem, mert voltam már ebben az 1885-ben létesült, majd több mint 130 év elteltével az eredeti neoreneszánsz stílusban gyönyörűen helyreállított…..