Regisztráció Blogot indítok
Adatok
horvabe

26 bejegyzést írt és 100 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Panorámás sátorhely az Országos Kéktúra útvonaláról száz lépésnyit letérve a Zádorfalva feletti kaszálók peremén Lassan már húsz esztendeje járom nagy hátizsákommal gyalogtúrázóként Magyarországot, eközben az Országos Kéktúrát háromszor, a Kék Kört pedig egy ízben teljesítettem, így tehát…..
horvabe 2021.05.17 20:35:21
@hev53: Köszönöm!
horvabe 2021.05.18 05:32:28
@Aureliano Buendía: Jé, tényleg! :-) A neten nincs fenn a teljes cikk, az újságot pedig nem járatom, így aztán buta maradok halálomig! :-D Nem tudom, mi a tartalma, és esküszöm, nem onnan loptam a saját posztomat! :-DDD Ez a poszt végül is a honlapomon lévő cikk aktualizált, kicsit kibővített változata, az pedig már lassan 10 éve ott található!
www.kektura.click.hu/OKT/11_hu_general_info_07.htm

Amúgy pedig szép és lehetőleg sármentes túrát kívánok!
horvabe 2021.05.19 05:14:13
@Aureliano Buendía: Én inkább megfordítanám: azért írtunk róla, mert most aktuális a téma! Ilyenkor tavasszal mindenki azt tervezgeti, hogyan fogja eltölteni a nyarat és ez is egy adalék hozzá!

Az impregnálásról pedig egy régi (talán római) mondás jutott az eszembe: reméld a legjobbat, de készülj a legrosszabbra! :-D
okulare Zalakaros - Palin 2021.05.16 14:24:57
Az 50% kapujában, avagy bliccelés, (majdnem) "oldschool" túrázás, gyönyörű idő, pár geoláda és egy nagyon hosszú utca rövid története. ..
A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google térképen A túra útvonala letölthető GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 20,56 km- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 490/490 m- Nehézség: 6/10 (Egésznapos túra viszonylag kis szinttel)-…..
horvabe 2021.05.10 07:30:03
@olahtamas-: Hát ezt jól benéztem... Pedig ott a kilátó a tuhun, még arra a földútra is emlékszem, amely a Mátyás-hegy fennsíkjára felérve vált ki a Z- útvonalából, és oda vezet! Na, majd legközelebb! Köszi a tippet!
horvabe 2021.05.10 08:01:00
@Sanyi Hungaria: Bocs Sanyi! A Te beírásodat nem is vettem észre, csak Tamásét! Hát igen, a kilátó! Ezt bizony kihagytam! Szerintem a kunyhó már kész, nem dolgoztak rajta és eléggé jól nézett ki!
Néhány tavaszi megmozdulásomra elkísért a lányom és miután már három túrát megtett velem sportcipőben, arra az elhatározásra jutott, hogy vesz magának egy már komolyabb, magasszárú túracipőt (ami nem keverendő össze a túrabakanccsal, habár egyre jobban elmosódik közöttük a különbség). Mivel nincs…..
horvabe 2021.05.03 09:44:55
@Örömhernyó: Még sohasem jártam esőerdőben, de ha odavet a sors, akkor megfogadom a tanácsodat és gumicsizmát veszek! :-)
horvabe 2021.05.03 12:57:41
@olahtamas-: Nem is mentem veletek oda! :-D
  A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google Térképen A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 25,85 km- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 880/880 m- Nehézség: 8/10 (Egésznapos túra átlagos szinttel)- Kilátások: 8/10 (Kilátás a Szelim-barlangtól, a…..
Már évek óta létezik ez a szépen kiépített tanösvény, itt van a lakóhelyem közvetlen közelében, és mégsem látogattam meg még sohasem! Mindig hosszabb túrákra indultam és arra gondoltam, ezt a tanösvényt majd akkor fogom felkeresni, amikor éppen csak egy fél napnyi szabadidőm lesz. Ez a pillanat most…..
Letekintés Várgesztes völgyére a Zsigmond-kő szikláiról. A térképről könnyen azonosíthatóak a környék dombjai, települései. Ezelőtt két hónappal már írtam egy posztomban a mobiltelefonnal való tájékozódásról, akkor szépen be is bizonyítottam, hogy milyen kicsi, de mégis sokoldalú eszköz a…..
horvabe 2021.04.16 13:51:51
@Aureliano Buendía: Igen, a kéknek tényleg más az íze! Már az kicsit más, hogy tudod, hogy körbejárja az országot, míg más jelzések hosszabb-rövidebb táv után véget érnek. Meg az is mássá teszi, hogy itt valamit kaphatsz (egy jelvényt, egy oklevelet) az élmények mellett, miután végigjártad! A kék az számomra "A" túra, még akkor is, ha most a háromszori végigjárása után kicsit már herótom van tőle. De ettől függetlenül mindig örülök, ha a más túrák kapcsán pár kilométert megtehetek rajta.
horvabe 2021.04.17 05:01:57
@Aureliano Buendía: Az OKT13-ban az a kiábrándító, hogy a Hűvösvölgyi végén sok az aszfalt! Egy egész napos túra végén az erősen megviseli az embert! Látnivaló sem nagyon van arrafelé a templomon kívül! A börzsönyi szakasz hosszúnak tűnik, de kevés az aszfalt és érdekes! Én is végigmentem párszor rajta egyben, de az utóbbi tíz évben már nem próbáltam.

A szervezés sokak számára nehéz dió. Pláne, ha ilyet még nem nagyon végzett korábban. De megtanulható. Persze célszerű egynapos, kisebb túrákkal kezdeni, aztán szépen lassan haladni a többnaposak felé. De rögtön, elsőre belevágni egy többnapos, sok utazásos túra megszervezésébe tényleg ijesztő lehet bárki számára! A sátorozás szerintem nagyon jó dolog! Én még most, hatvan felett is űzöm, alapvetően nagyon megkönnyíti a túraszervezést, pusztán csak azért, hogy nem kell szállásokkal foglalkozni. Meg szerintem élmény a természetben való alvás, de persze embere válogatja!

A térképeken tényleg lassacskán változnak a jelölések, szerintem ezzel a kezdőknek szeretnének segíteni, pedig szerintem pár perc elég arra, hogy valaki megtanulja a festett jelzésekhez tartozó rövidítéseket. Meg talán így "színesebbek" is a térképek - gondolhatják a szerkesztők. Tudod, a térképek nálam nem is tartanak 4-5 évnél tovább, ugyanis a hajtogatós tájegységi térképek (amiket inkább szeretek, a spirálfűzötteket viszont nem komálom) úgyis szétszakadnak annyi idő alatt a folytonos használat miatt! De az tényleg röhej, hogy folyton változnak az útvonalak. Régebben téma volt az MTSZ-nél, hogy valamilyen törvénnyel kellene biztosítani, hogy a tulajdonosok ne tudják a területükön áthaladó utakat elkeríteni, lezárni, eltéríteni, de ebből nem lett semmi. Pedig Garancsi miatt most eléggé hátszele van a túrázásnak a kormányközeli körökban!
horvabe 2021.04.17 18:53:58
Igen, sokan kapnak bele a túrázásba mindenféle tapasztalat nélkül, de ennek szerintem az a fő oka, hogy nálunk nincsenek turistagenerációk. A mostani felnőttek nem tudták senkitől megtanulni a túrázás fortélyait. Mi ebben a kivételek lehetünk. A túrázás rétegpasszió volt évtizedekig. Az elmúlt években iszonyú pénz (sok tíz milliárd) Ft áramlott a túrázás infrastrukturális kiépítésébe, meg persze megy a reklám is ezerrel. Többek között ez a blog is reklám - bár nem kapok pénzt érte! Persze sokan le fognak morzsolódni, de ez egy ilyen dolog. Szerintem sokan megragadnak majd itt a karantén vége után is!

Azt mondják, ahogy okosodnak a gépeink, úgy leszünk egyre butábbak, hiszen helyettünk gondolkodnak. Egyébként egy vasúti menetrendi oldal (a klasszikus menetrend könyvből) sok szempontból még nekem is kínai, pedig eleget forgattam korábban. Az a tömörített információk tárháza! Most már nincs rá szükség, a neten pedig mindent bő lére lehet ereszteni, megmagyarázni.

Mivel nincs földem, nem tudom, mekkora probléma egy tulajdonosnak, vagy használónak, ha a turisták átjárnak a földjén (erdején, szántóján, rétjén). Nyilván van olyan eset is, hogy be akar egy tulaj valamit keríteni, mert építkezni akar rá, vagy más módom szeretné hasznosítani a területet, de valami szolgalmi jog talán bejegyeztethető lenne. Hiszen van ilyen a földben lévő gáz, olaj, stb. csövekre, a kerten átmenő villanyvezetékre is. Nem tudom, nem vagyok jogász.
Mostanában sűrűn megfordulok a fővároshoz közeli Pilis és Visegrádi-hegység turistaútjain és örömmel látom, hogy egyre többen járják a jelzett turistautakat! Ez szerintem nagyon jó, hiszen az emberek végre kimozdulnak otthonról és a természetben próbálják megtalálni a felüdülést, kikapcsolódást.…..
horvabe 2021.02.11 14:02:15
@Fráter Attila: A hétvégi túrámon bekapcsolom majd a track rögzítését, mert általában nem szoktam használni, és majd meglátom milyen lesz a túra végén! Majd írok ide róla!
horvabe 2021.02.11 19:31:34
@Aureliano Buendía: Nálam is mindig a Garmin GPS az alap. Régebben egy eTrex Vista Hcx volt, másfél éve egy eTrex 32x-et nyúzok. Az itteni leírások előtti szintmetszet is onnan van. A telefon csak másodlagos eszköz túra közben, de általában nem a Locust használom útvonalrögzítésre, hanem a Strava-t. Az egyből meg tudom osztani, meg nagyon szép, letisztult a magasságprofilja. Szerintem valamilyen topográfiai térképről veszi a szintet és nem GPS/nyomás adatokból. Főleg bicajozásnál jó, mert ott a sík terepen valóban nulla szintet jelez.
horvabe 2021.04.10 11:56:05
@gigabursch: Ide már csak nekem érdemes kommentet írni, ugyanis én beállítottam mint bloggazda, hogy minden kommentről email értesítést kapjak! Egyébként úgy van, ahogy írtad, de nekem már tökmindegy, hogy 2 vagy 5 méter a GPS pontossága. Nem ládázok, hogy pontosan kelljen tudnom a helyzetemet, sima turistaságra meg tényleg nem kell méteres pontosság!
A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google térképen A TÚRA JELLEMZŐI: - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 14,44 km- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 626/626 m- Nehézség: 4/10 (Félnapos túra átlagos szinttel)- Kilátások: 4/10 (Kilátás a Zsigmond-kőről…..
 A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google térképen A TÚRA JELLEMZŐI: - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 14,93 km- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 566/566m- Nehézség: 4/10 (Félnapos túra átlagos szinttel)- Kilátások: 1/10 (Kisebb kilátások a fák között a…..
horvabe 2021.04.03 11:36:48
@Fráter Attila: Ha tudtam volna, hogy ilyen meredek, először tisztelettel leborultam volna előtte és húsvéti nyúláldozatot is bemutattam volna az emelkedő istenének (állatvédőkre való tekintettel természetesen csokinyuszival)!
A mobiltelefonok gyors fejlődése okán már nem tekinthető játékszernek a beléjük épített fényképezőgép. Régóta érlelődött bennem a gondolat, hogy össze kellene hasonlítani, vajon egy azonos árkategóriás fényképezőgéppel, vagy mobillal lehet-e szebb, jobb képeket készíteni egy túrán, de valahogy…..
horvabe 2021.03.24 13:05:29
@Aureliano Buendía: Az lenne a legjobb, hogy ha csipogna a kütyü abban az esetben, ha mondjuk 30 méternél többel letérnél a kijelölt útról! Mondjuk, ez már tényleg olyan lenne az erdőben, mint az, amikor a gyerekkoromban mi óvodások úgy mentünk sétálni, hogy fogni kellett egy hosszú spagit! Aztán, ha rossz felé ment a spagi (amelynek az elejét az óvónő fogta), akkor arra ment a komplett kiscsoport! :-D
A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google térképen A TÚRA JELLEMZŐI: - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 12,68 km- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 598/619 m- Nehézség: 4/10 (Félnapos túra átlagos szinttel)- Kilátások: 8/10 (Kilátás a Gete-hegyről, a Nagy-Getéről…..
A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google térképen A TÚRA JELLEMZŐI: - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 25,32 km- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 992/890 m- Nehézség: 7/10 (Egész napos túra sok szinttel)- Kilátások: 8/10 (Kilátás a Kétágú-hegyről, kilátás a…..
horvabe 2021.03.01 18:53:41
@Sanyi Hungaria: Szia!
Teljesen másfelé indultam volna, egy Esztergom-Dobogókőt mentem volna, de a tiszta idő miatt döntöttem úgy, hogy inkább erre megyek, mert ezen az útvonalon szépek a kilátások! A Fekete-kőre én is gondoltam, hogy kimegyek, de aztán nem tettem meg a kitérőt a Pilis-nyeregből!
Neked aztán szép túrás napjaid vannak! Én egy hónap alatt nem járok le annyit, amennyit most ide leírtál! :-D
horvabe 2021.03.01 19:43:45
@Sanyi Hungaria: A Kétágú-hegy kilátópontjánál is ott volt a piliscsabaiak pecsétje! Jól teleszórták vele a pilisi erdőket, mert nem ez volt az első, amit csak úgy minden keresgélés nélkül megpillantottam! Sok sikert a túrákhoz!
Manapság már elfogadott tény, hogy farkasfalka él a Bükk-fennsíkon, és azon sem lepődünk meg, hogy megint átkódorgott egy barnamaci Szlovákiából. Ki ne hallott volna már arról, milyen veszélyes tud lenni, ha vaddisznókkal találkozunk a túránk során, az pedig köztudott, hogy a rókák veszettek…..
A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE Az útvonal a Google Térképen A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 18,40 km - Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 1068/993 m - Nehézség: 10/10 (A túrát a hó tette extra nehézzé, nyáron, jól járható utakon 8/10 - Egész napos túra…..
horvabe 2021.02.17 20:56:45
@Sanyi Hungaria: Tudod Sanyi, már több mint 15 éve csiszolgatom a stílusom a honlapomon, hogy meglegyen benne a "hangulat". Úgy fejben összeszámolva írtam oda már vagy 250 hasonló hosszú leírást a túráimról, tehát van már gyakorlatom benne. Ami pedig a közös túrát illeti... aludjunk még rá néhányat. Tudod, én egy nagyon magamnak való ember vagyok. Amikor a fiammal közösen túráztunk, mi voltunk a "székely emberek", akik a túrán csak annyit szóltak egymáshoz, mint a viccbeli székelyek.
horvabe 2021.02.19 12:12:38
Sokszor találkozom azzal a helyzettel, hogy a kirándulók túlvállalják magukat és túra közben jönnek rá arra, hogy csak hosszabb idő alatt, nagyobb erőfeszítéssel tudják megtenni a maguk elé kitűzött távot. Jó példa erre a Prédikálószéken 2016-ben épített kilátó, amely rendkívül csábító lehet, hiszen…..
horvabe 2021.02.07 18:55:07
@hadidoki: Én is onnan mentem fel a Prédikálószékre a múltkor! Csak az szólt a dömösi indulás mellett, hogy a múltkor olyan sáros volt a P+ és Phrsz út Pszlászló felől, hogy az még nekem is sok volt időnként. Ezzel szemben a gerincen Dömösre levezető Phrsz nem volt sáros, hiszen a víz lefolyik onnan gyorsan. Meg persze sokkal látványosabb is, mint a másik út. Egyébként a Kis Rigónál is állt vagy 30-40 autó saccra, azok utasainak jó része valószínűleg a kilátó felé mehetett. Találkoztam is az úton vagy tucatnyi emberrel. Igaz, ők a sárviszonyok miatt az út mellett, a fák között bóklásztak! :-)
horvabe 2021.02.08 09:47:59
@H.Jenő: Az a baj, hogy kevés olyan hely van, ahol sok a szint rövid távon! A Visegrádi-hegységben a Dunától a Dobogókőre van kb. 600 méter szint. Ez Dömösről a piroson 8 km, a Rámon keresztül 7,3 km a tuhu szerint. A Börzsönyben szerintem a Csóványos a kihívás: mondjuk Diósjenőről 8,6 km és 760 m szint, vagy Perőcsényből 11 km-en 1000 méter szinttel. Aki keres, talál! :-D
A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE Az útvonal a Google Térképen A TÚRA JELLEMZŐI: - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 22,46 km- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 1155/1160 m- Nehézség: 9/10 (A távolság és a szintemelkedés együtt egy teljes napos túrát jelent. A Prédikálószékről…..
horvabe 2021.02.01 13:11:43
@Fráter Attila: Az a Mátra a Vörös-kőről felejthetetlen volt! Kár, hogy a Vörös-kő a Papoddal ellentétben nem Tátralátó pont! :-)
horvabe 2021.02.04 05:08:14
@Sanyi Hungaria: Na igen. Rég jártam már fenn a Prédikálószéken, jó ötletet adtál, így aztán amikor láttam, hogy szép, tiszta idő lesz szombaton, bevettem a túrába. A Vörös-kőn sem voltam fenn évek óta, így adódott az is. A kettő között pedig volt egy kellemes sétám!
horvabe 2021.02.08 05:34:31
@Aureliano Buendía: Igen, a fehér sportcipős kiránduló a "csak négy kilométer" effektus hatása! Ahogy írtad, csak 2 km a kaptató, de micsoda két kilométer! :-)
A PILISI PIROS TÚRA TELJES ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A MEGTETT KITÉRŐK NÉLKÜL A Pilisi piros teljes útvonala a megtett kitérők nélkül a Google térképen A Pilisi piros bejárásakor megtett teljes útvonal a kitérőkkel együtt A TÚRA JELLEMZŐI: A Pilisi piros útvonala a kitérők nélkül: - Hossz:…..
A PILISI PANORÁMA KÖRTÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE  Az útvonal a Google Térképen A TÚRA JELLEMZŐI: - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 21,44 km- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 836/836 m- Nehézség: 8/10 (A távolság és a szintemelkedés együtt egy teljes napos túrát jelent.)-…..
A PILISI PIROS TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE KISKOVÁCSI ÉS CSILLAGHEGY KÖZÖTT AZ OSZOLYRA ÉS A KIS-KEVÉLYRE TETT KITÉRŐVEL Az útvonal a Google Térképen A TÚRA JELLEMZŐI: - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 16,75 km- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 727/810 m- Nehézség: 6/10 (A…..
Eredeti tervek szerint Bodajk-Szárliget. Szállásfoglaláskor ugyanis a gánti fogadóban nem volt erre a napra szabad szállás, foglaltam hát másnapra, ami ugyebár azt jelentette, hogy ellenkező irányból kell teljesítenem ezt a szakaszt. Első napra nem lett így hosszú a táv, ezért ráértem reggel…..
A PILISI PIROS TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE DÖMÖS ÉS KISKOVÁCSI KÖZÖTT A HOLDVILÁG-ÁROKBA TETT KITÉRŐVEL Az útvonal a Google Térképen A TÚRA JELLEMZŐI: - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 19,28 km- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 799/750 m- Nehézség: 7/10 (A távolság és a…..
A PILISI PIROS TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE PILISSZENTKERESZT ÉS DÖMÖS KÖZÖTT A RÁM-SZAKADÉKBA TETT KITÉRŐVEL Az útvonal a Google Térképen A TÚRA JELLEMZŐI: - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 22,42 km- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 805/1037 m- Nehézség: 8/10 (A távolság és…..