Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Modern Férfipolitikáért Mozgalom

45 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az amerikai Warren Farrellt sokan a "férfimozgalom atyjának" tartják. Tevékenységével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az 1990-es évektől kezdve egyre inkább elterjedt az Egyesült Államokban és a világ többi részén a férfiak diszkriminációjával, alárendelt szerepeivel, kedvezőtlen társadalmi…..
Ma Magyarországon a gyermekgondozási szabadságok rendszerét és a gyermekgondozással kapcsolatos szülői döntéseket egy olyan nemi alapon diszkriminatív nézőpont határozza meg, ami az apára csupán másodlagos, legfeljebb kisegítő szerepet betöltő szülőként tekint. Ahhoz, hogy ez változzon, alapvetően…..
Április 26.-án lesz a Nemzetközi Közös Szülői Nevelés Napja. A National Parents Organization idén április 26.-án ez alkalomból egy ingyenes, online konferenciát is rendezésre, melyen a közös szülői nevelés témájának szakértői adnak elő, többek között Warren Farrell a "The Boy Crisis" szerzője és…..
A szülő jogai a gyermek jogai felett állnak? Nagyon tűnik, hogy sokak szerint (köztük, akiknek a gyermekek védelme lenne a feladata) ez a helyzet és a gyermek jogai, szempontjai szóra sem érdemesek, ha az a szülő érdekeivel kerül szembe.Mint arról beszámoltunk korábban, Lampért Zsófia a Marie Claire…..
Lampért Zsófia, a Marie Claire magazin újságírója idén Nőnap alkalmából "Anya, miért csak nőnap van, olyan miért nincs, hogy férfinap?" címmel arról írt cikket, hogy miként szokta elmagyarázni a fiának azt, hogy Nőnappal ellentétben miért nincs Férfinap, illetve miért nincs szükség Férfinapra.…..
A sajtóban megjelent hírek szerint a jövőben az Alaptörvény értékeinek kétségbevonását is be lehetne jelenteni egy készülő törvény alapján. Mi már most bejelentést tettünk. Az alábbi levelet küldtük el az Igazságügyi Minisztériumnak, melyben tájékoztatjuk őket, hogy nem tudjuk elfogadni az…..
A Modern Férfipolitikáért Mozgalom üdvözli a köznevelési törvény tervezett módosítását, mely szerint a szülői felügyeleti jog állásától függetlenül az iskola és az óvoda mindkét szülőt tájékoztatni lesz köteles.  Az iskolákban, óvodákban bevett gyakorlatnak számít, hogy a gyermekétől külön élő…..
Sétát szervezünk, amelynek célja, hogy felhívjuk a figyelmet a férfiak egészségtudatosságának fontosságára. Mi, férfiak, hajlamosak vagyunk rá, hogy alábecsüljük az egészség jelentőségét. Keveset foglalkozunk a prevencióval, kisebb kialakult betegségekkel. Sokan csak akkor kapunk észbe, amikor már…..
A negyedik osztályos állami olvasókönyv szemelvényei negatív sztereotípiákat tartalmaznak a fiúkról, anélkül, hogy ezek bármilyen kritikai kontextusban el lennének helyezve. Azzal a kéréssel fordultunk az Oktatási Hivatalhoz, hogy módosítsák ezen részeit a tankönyvnek. Pár napja a Qubit számolt be…..
A fiúk hátrányos helyzetben vannak a magyar oktatásban, szinte minden szempontból. Rosszabb jegyeket kapnak, gyengébb szövegértési kompetenciákkal rendelkeznek, nagyobb arányban küzdenek beilleszkedési, magatartási, írási, olvasási nehézségekkel, többségben vannak az évfolyamot ismétlők között és…..
A Norvég Kiadók Szövetsége kongatja a vészharangot egy új felmérés miatt, amely szerint kevesebb fiú olvas könyvet, mint lány, és úgy gondolja, hogy felelősségünk van a nemek közötti különbségek kiegyenlítésében. Az Ipsos Children and Adolescents 2022 című jelentése szerint a 8 és 19 év közötti…..
Május 16.-a a Fiúgyermekek Világnapja. A kezdeményezés 2018-ban indult Trinidad és Tobagoról azzal a céllal, hogy ezen a napon a fiúkra, illetve a jó(l)létükre fordítsuk a figyelmünket. A figyelem középpontjában a boldogságuk, az egészségük, illetve a családban, a szűkebb és tágabb a közösségben…..
A nők és férfiak egyenjogúságának kiemelten fontos mércéje, hogy egy állam jogszabályai biztosítják-e a nemek közötti törvény előtti egyenlőséget. Hogy lássuk, hogy milyen a helyzet Magyarországon ebből a szempontból, összegyűjtöttük a nemi alapon diszkriminatívnak tekinthető törvényeket. Látható,…..
Nyílt levéllel fordulunk az UNICEF Magyarországhoz annak érdekében, hogy a szervezet vegye figyelembe a nemek közötti egyenlőség kérdésében a fiúk perspektíváit is. Tisztelt UNICEF Magyarország! A férfimozgalom az elmúlt években már több esetben is felhívta a figyelmüket arra, hogy annak ellenére,…..
A Modern Férfipolitikáért Mozgalom célkitűzései:   1. Apák társadalmi egyenlősége: - A gyermeknevelésben és gondozásban egyenlő szerepe legyen a férfiaknak és nőknek, mind időben, mind minőségben. - A gyed legyen egyenlő arányban megosztva az anya és az apa között, 6 hónapos apa-gyed…..
A férfiszervezetek az apák jogi és társadalmi egyenlőségét figyelembe vevő és elősegítő családpolitika érdekében petícióval fordulnak a kormányhoz, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszterhez, az ellenzéki pártokhoz, illetve a parlamenti képviselőkhöz. Ma Magyarországon az apák…..
Norvégiában több mint hússzor akkora a férfi óvodapedagógusok aránya, mint Magyarországon (Norvégiában 10%, Magyarországon 0,4%), ennek ellenére ott lényegesen több szó is esik arról, hogy probléma a férfiak alulreprezentáltsága és több férfire lenne szükség ezen a pályán. Ezúttal Leon…..
A Libero pelenkamárka egy reklámot tett közzé az Instragram-oldalán melyben az hangzik el, hogy „Anyának lenni nem könnyű. Ha az lenne, akkor az apák is meg tudnák csinálni.” Mérő Vera a „Nem tehetsz róla, tehetsz ellene” oldalon felháborodott bejegyzést tett közzé erről, rámutatva arra, hogy ez…..
Újbuda Önkormányzata együttműködési megállapodást kötött nőszervezetekkel az Isztambuli Egyezmény helyi szintű megvalósításáról. Tekintettel arra, hogy az Isztambuli Egyezmény számos olyan kérdésben írja elő a nők elleni erőszak elleni fellépést, ahol az a férfiak elleni erőszak esetében is indokolt…..
Május 16. a Fiúgyermekek Világnapja. A kezdeményezés 2018-ban indult Trinidad és Tobagoból azzal a céllal, hogy ezen a napon a fiúkra, illetve a jólétükre fordítsuk a figyelmünket, különös tekintettel a boldogságukra, az egészségükre, illetve a családban és a közösségben betöltött szerepeik…..
Dániában tavaly egy állampolgári kezdeményezés nyomán a parlamentnek meg kellett vitatni egy törvényjavaslatot, amely a 18 év alatti fiúk nemi szerv csonkítását betiltotta volna. A törvényjavaslat végül elutasításra került. Most megjelent dán sajtóhírek szerint az Egyesült Államok és Izrael nyomást…..
Annak ellenére, hogy ugyanannyi fiú, mint lány tapasztal visszaélést a meztelen fotóival és videóival ritkán esik szó ezen fotók terjesztésének férfi áldozatairól. Miért van ez? És milyen következményekkel járhat? - ezt vizsgálja az Oslói Egyetem Pszichológia karának két kutatója Stine Nygard (Phd…..
Modern Férfipolitikáért Mozgalom 2021.04.19 11:30:27
@ircaman: Az Oslói Egyetem kutatói a VG-ben épp azért bírálják a médiát, hogy aránytalanul mutatják be a jelenséget. Ezért hivatkoznak arra a kutatásra, amit te idézel, ami azt vizsgálta, hogy a médiában hogyan jelenik ez meg. Úgyhogy ezt nagyon benézted.
Modern Férfipolitikáért Mozgalom 2021.04.19 11:33:06
@ircaman: Arról pedig már nem is beszélve, hogy ezt a részt nem is a "blogger" írta, hanem idéztem innen: www.vg.no/nyheter/meninger/i/mBlP9v/de-usynlige-ofrene-for-nakenbildespredning
Modern Férfipolitikáért Mozgalom 2021.04.19 11:36:47
@ircaman: És ráadásul a hozzászólásaid nagyrészt még szexisták is ("a férfiak a bűnösök" és hasonlók).
Ma tartjuk a Nemek közötti szolidaritás napját. Tavaly március 31.-én a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság hirdette meg először ezt az alkalmat. A kezdeményezés célja, hogy legyen egy nap, amikor a nők és a férfiak közötti szolidaritás fontosságára, a közös érdekekre, közös célokra és az…..
Az általános iskola felső tagozatán, illetve a középiskolában tanuló fiúkat kérdeztem meg arról, hogy milyennek látják a helyzetüket az iskolában. A döntő többségük arról számolt be, hogy tapasztalta az iskolában a fiúk hátrányos megkülönböztetésének bizonyos formáit. Ez megnyilvánul a…..
Az IKEA-t korábban megkerestük már egy nyílt levéllel azzal kapcsolatban, hogy a családon belüli erőszak elleni kampányuk során - ahol csak nőket mutattak be áldozatként - jelenjenek meg a férfiáldozatok is. Most erről is érdeklődtem az IKEA-nál, valamint az IKEA új, #egyegyenlootthonert…..