Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kosztrabszky Réka

13 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1930. februárjában Miskolc városa a Nyugat folyóirat szerzőinek látogatására készült. A nagyszabású felolvasóestre az 1924-ben megújuló, a Lévay-hagyaték gondozása mellett irodalmi felolvasások, matinék, hangversenyek és kiállítások szervezését lebonyolító Lévay József Közművelődési Egyesület…..
Emléktábla Kaffka Margit szülőházán (Nagykároly)Forrás: Kaffka Margit virtuális kiállítás 143 évvel ezelőtt, 1880. június 10-én látta meg a napvilágot Kaffka Margit, a magyar irodalom egyik fontos alakja, számos költemény, cikk, elbeszélés és öt regény szerzője. Emlékezzünk rá a Csend című…..
1936-ban októberében, bő egy hónappal Kaffka Margit halálának 18. évfordulóját megelőzően, a lapok egy irodalmi társaság megalakulásának tervéről számoltak be. Ekkoriban ugyanis a magyar írónők körében - ahogy a Magyar Nap cikkírója fogalmazott - "érdekes szellemi mozgalom indult meg", melynek…..
Kaffka Margit szobra Nagykárolyban (Deák Árpád alkotása, 1999)Forrás: Köztérkép.hu 142 évvel ezelőtt, 1880. június 10-én látta meg a napvilágot Kaffka Margit, a magyar irodalom egyik fontos alakja, számos költemény, cikk, elbeszélés és öt regény szerzője. Emlékezzünk rá a Morvamezőtől uráig című…..
Az ELTE-BTK és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság 2022. március 30-31-én Szabó Magda életművéről szervez konferenciát. A tudományos tanácskozáson én is részt veszek; március 30-án, 11.10-11.35 között Az én-elbeszélés sajátosságai Kaffka Margit és Szabó Magda regényeiben címmel tartok a két kutatási…..
103 éve ezen a napon hunyt el Kaffka Margit. Emlékezzünk rá a Temetés című versével! Temetés Vörhenyes foltok messze fönn a lejtőn, A szakadékba' halvány ködcsikok. Üzenetkép száll a haraszt: A dér jön! A lankadt szárnyú hír szól: Itt suhog A völgyben, jönni fog!... És halkan, mint a zörrenő…..
Kaffka Margit az 1910-es évek elején találkozott először Balázs Béla (eredeti nevén: Bauer Herbert) öccsével, Bauer Ervinnel Lesznai Anna egyik összejövetelén, azonban a nála 10 évvel fiatalabb, "elhanyagolt külsejű" diák ekkor még nem keltette fel különösebben a figyelmét (ebbe az is közrejátszott,…..
Kaffka Margit 1899-ben került fel Budapestre, ahol az Erzsébet Nőiskola - ami a köznyelvben még a névváltás után is sokáig Zirzen-intézet néven emlegettek - Polgári Iskolai Tanítónőképző Intézetének bennlakó növendéke lett. Ezt megelőzően, 1886-tól három évig a szatmári irgalmas nővérek zárdájában…..
Kaffka Margit 1918-ban bekövetkezett halálát követően 21 évet kellett várni arra, hogy az írónő méltó síremléket kapjon. Ezalatt a több, mint két évtized alatt az írónő jeltelen sírban nyugodott, és emléke is kezdett feledésbe merülni. Radnóti Miklós – aki az írónő művészi fejlődéséről írta doktori…..
1880. június 10-én, 141 egy évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Kaffka Margit, a magyar irodalom egyik legjelentősebb női alkotója, a Nyugat-nemzedék tagja, öt regény, valamint számtalan költemény, elbeszélés és cikk szerzője. Emlékezzünk rá A város című versével, mely először a Nyugat hasábjain…..
Gyerekek a karácsonyfa előtt (1909)Forrás: Fortepan/Cholnoky Tamás Kaffka Margit egy 4 éves gyermek anyukájaként, 1910-ben publikált egy cikket Jézuskavásár címmel a Renaissance folyóiratban, melyben különböző ajándékötleteket osztott meg szülők számára. Az írónő írásának elején leszögezi, hogy az…..
Kaffka Margitot és az őt mindössze egy nappal túlélő fiát, Fröhlich Lászlót 102 évvel ezelőtt, 1918. december 4-én,* délután 4 órakor helyezték örök nyugalomra egy – Schöpflin Aladár visszaemlékezése szerint – ólmos-esős zord decemberi alkonyon. A farkasréti temető halottasházában – a Világ…..
102 évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el Kaffka Margit spanyolnáthában. Kisfia, Lacika mindössze egy nappal élte őt túl. Családja és barátai mellett többek között a Nyugat szerkesztőségének tagjai is gyászolták őt, s az egyes irodalmi-kulturális lapok, folyóiratok munkatársai a magyar irodalom óriási…..