Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ödenburger

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Most jó lenni alkesznek: országszerte egyik borünnep a másik után. Fesztivál Szegeden, gurmékodás Budán, bországgyűlés a ligetben (már szárítom a torkomat). Legutóbb Sopronban ünnepkedhettem, ugyanis meglátogattam a XVI. Soproni Borünnepet. Kis borvidék, kis város, kis főtér,…..
Jó sokat írtunk már arról, hogy jó sok jó bor terem Burgenlandban, ám annyira sokat egy ültő helyemben még soha nem kóstoltam, mint a múlt héten egyszer csak. Barátunk, a Bortársaság azon morfondírozik, hozzon-e be ilyenekből minél többet, vagy ne hozzon, ebből kifolyólag…..
ödenburger 2007.04.01 21:55:21
Kedves Alkeszek!

Az jó, hogy nyitogatjátok az egyszerű borissza szemét, hogy nocsak, itten meg ottan is vannak borok, amiket nem sztárborászok készítenek idehaza, de mégis igencsak ihatóak.
/Albert gazda amúgy is nyitott szemű alkesz, úgy látom, nemúgy mint a félvak Csite/
Jó dolog az újra való nyitottság. Az már nem annyira, hogy ehhez egy kereskedő mankójára van szükség. S mondom ezt nemcsak a jelen cikk miatt, hanem mert a magyarországi paletta esetében sem láttok (általában) tovább az orrotoknál. A kóstolt borokból látszik, hogy bementek az első Bortársaság*Veritas*Auchan*Cora*akármi* boltba, és onnan csemegéztek. Semmi,na jó alig van olyan bor, ami némi utánjárást, felfedezést igényel. Mentek az árral, vagy az után.
Így lehet, hogy a kékfrankos maraton tesztben pl a Lövér Pincéről írtátok, hogy kedves ólvasónk hívta fel rá a figyelmünket, mert még enm is hallotunk róla (kb.)
Hát ez elég baj.

A jelen írás nagyon sok információval szolgál, főleg hogy megtudjuk, a Wein&Co magyar mutációja, azaz a Bortársaság mit fontolgat.
( kár, hogy a Bortársaságnál alig vannak francia borok, a példaképnél ugyanis 33%-os akció van francia borokra)
De a pontok ár nélkül olyanok, mint a lükék hozamkorlátozásos blablái : x hl/ha. Ja, de mennyi tőke van egy hektáron ugye...

Néhány ár, messze a teljesség igénye nélkül:

Heinrich
Red 6,2
Zweigelt 9,3
Pannobile 20
Pinot 27,5
St Laurent 18

Prieler
Bf Johhann. 8,6
Schützner 18

Hillinger
Hill 1 39,59

Eur bruttó polci palackár

SZép estét!

most már legalább egy hozzászólás van:-))

ödenburger 2007.04.02 17:52:22
Kedves Albert gazda!
Válaszod korrekt és értelmes, úgyhogy hadd vitázzam veled egy kicsit.
(mondhatnám hogy sok minden ül a válaszodban, de nem minden)
Nos, a külföldi pédák említésénél valóban nem lehet magyar borkereskedők mankóját gyanítani. Én azonban nem is a külföldi, hanem a magyar borokról mondtam ezt. Fontos szerepetek van-szerintem- a magyarországi borkultúra felemelésében, akár a pincészeteknek, bor-kurzus szervezőknek, és a kereskedelem-vendéglátás minden szereplőjének is. Ha olyan borokat, eldugott kis gyöngyszemeket is keresnétek, ami nem hozzáférhető szinte mindenhol és mindenkinek, akkor felébresztenétek a kíváncsiságot másokban is. A kíváncsiság pedig hozná magával a tanulási vágyat, aminek a hosszú távú következménye lehetne, hogy a fogyasztót nem lehetne minden hülyeséggel megvezetni, és nem azt venné-rendelné amit az orra elé dugnak, hanem amit Ő akar fogyasztani. S talán az éttermekben sem az lenne a borok kiválasztásának fő szempontja, hogy melyik kereskedő ad ingyen borhűtőt, és csinál ingyen borlapot.
A Bortársaságot nem bíráltam, csak hasonlatosnak vélem bizonyos szempontból egy másik kereskedőhöz. De ebben nincs semmi él: ha valahol valami jól működik, akkor azt nekünk itthon nem kell újra kitalálni, adoptálni kell, ha lehet. Különben is a Bortársaság még mindíg korrektebb és a talán a legnívósabb cég a magyar kereskedői-palettán. AZ már a magyar viszonyokból fakad, hogy olyan inkorrekt, amit leírtunk is le..arom, amit mondtunk meg sose mondtuk mentalitással 2007-ben még mindíg prosperál országos kereskedő cég. Óriási öniróniával az IGAZSÁG szóval a cégnévben. Állati jópofa.
Mindezt csak azért írtam, mert ök, a kereskedők is alakítói a borkultúrának. Némelyik emeli, némelyik a popójába gyömöszöli.
Most hirtelen ennyi, megyek kocogok egy sort, nem lehet mindíg csak a bortól lazulni.
ödenburger 2007.04.04 11:31:56
Nem hiszem, hogy az ALkeszeket szidni kellene. Legfeljebb, elismerve többnyire pozitív tevékenységüket, kritizálni jobbító szándékkal. Mert a bor, borkúltúra, borfogyazstási szokások egy összetett rendszer, sok-sok szereplővel. Ennek mindenki része, aki valahogyan kapcsolatba kerül a borral. Az Alkeszek is, a műbveletlen és félművelt alkeszek is, a borkereskedők is, a gasztronómia űzői is, meg a bormagazinok és boros tanfolyamok szervezői is. És mert a bort el is kell ám adni, rögtön mocskos fillérek és forintok kerülnek a nemes képbe a bor, mint csoda-ital mellé. A borászok, akármennyire isteni sugallattól vezérelve, megszállott módon készítik is boraikat nekünk kedves fogyasztóknak, ők is pénzből élnek. Pénzből veszik a hórdókat, abból cserélik az elavult eszközeiket, fizetnek gázolajért a kúton, kifizetik a napszámosokat, ha jobban megy, a francia borászokat. Meg pénzből újítanak ültetvényt, és pénzből fizetik vissza a beruházásaikra felvett hitelek törlesztő-részleteit. Pénzből hírdetnek a médiában, és fizetik a forgalomba hozatali járulékot, és még igen sok mindent. Mert a szőlész,borász, oltvány-iskolás sem -csak- szerelemből végzi hivatását. //Ő egy olyan prostituált, aki imádja a szexet.// Ezek nyilván triviális dolgok, csak sokszor hajlamosak vagyunk a bort önmagában értékelni, elhelyezni, pedig kereskedők, magazinok, blogok, éttermek és szállodák, rajtuk keresztül a befolyásolt fogyasztó nélkül ez az egész nem működik. Ezért fontos -okkal- kritizálni a nagy katyvasz összes szereplőjét. Mert a borász önmaga kevés. A kereskedő is. Mindegyik elem önmagában kevés. Ez egy szimbiózis,és addíg nem lesz a nagy egész egészséges, amíg a részek külön-külön betegek.

Hát ezért igen fontos, hogy Ti, ALkeszok, esetenként átlag feletti kóstolási tapasztalattal miket írtok, miről írtok. Mert gondolom-Ti biztos tudjátok pontosan mennyien- elég sokan olvassák a cikkeiteket.
Úgyhogy kedvtelésetek dícséretes, rajta, húzzatok bele...
Özv. Burgundi Sándorné kontribúciója a Gere-stílgyakhoz, de annyira szép, hogy önálló posztban is felhívnánk rá a nagyérdemű figyelmét: minden idők legellenszenvesebb magyar borászinterjúja (verzió: interjú minden idők legellenszenvesebb magyar borászával), avagy Garamvári…..
Kicsikét idegenszerű bor ez, drága magyar testvéreim, nemcsak azért, mert echte labanc fajtáról van szó, hanem inkább azért, mert ezt bírták ráálmodni a címkére monarchiáék: "Grüner Veltliner Artist Series 2005 Estate Bottled", ezúton is gratulálunk Grétsy László…..
Most jó lenni borbuzinak. Elmúltak az ünnepek, e kerház-háromputtonyosokkal, gereoportókkal, impexbétés kékfrankosokkal teli keserű pohár, halálra kaszálták magukat a borkereskedők is, és itt a január, amikor gyorsan ki kellene pörgetni a maradék készleteket, hogy lehessen…..
Minden küzdelem véget ér egyszer. Önök eldöntötték, ki volt a legjobb bortermelő Magyarországon 2006-ban. A leadott voksokból kiderül az is, hogy olvasóink főként Egerért rajonganak, de nem vetik meg Tokajt és Villányt sem. Összesen 324-en szavaztak, és az előzetes lista nem…..
ödenburger 2007.01.13 18:52:39
Kedves Csite!

Sopronban kedvelünk téged. Igen, azért.
De spongyát rá, meg bobot is, ne piszkáljuk a múltat.
De lám, a csúnyácska rosszidulat már rátelepedett a szomszéd borvidékre is: "A Burgenlandi édesek közül csak a déli részen kóstolgattam, de valahogy nem győzőtt meg a természetességük. Tudnál ajánlani termelőt, akit érdemes kipróbálni?"

Kezdjük az alapoknál:
A burgenlandi borvidék mintegy 14500 ha területű, és négy részre oszlik:
* Neusiedlersee: 8.326 ha (Fertő tó keleti partja)
* Neusiedlersee-Hügelland : 3.912 ha (Fertő tó nyugati oldal)
* Mittelburgenland: 1.877 ha (közép burg., ezt nevezik Blaufränkischlandnak, kékfrankosországnak is))
* Südburgenland: 449 ha (dél burg.)

Ha te délről kóstoltál, akkor alighanem azért nem győztek meg az édesek, mert ott nemigen vannak. Fehérek sem. Inkább vörösek. És főleg nincsnek késői szüretelésű, esetleg botritiszes borok, (spätlese,beerenauslese,trockenbeeren auslese,ausbruch,)merthogy azok északon, a Fertő tó partán készülnek. Rust-Ruszt ( a maga 5000 lakosával a legkisebb szabad magyar királyi város volt, XV. század vége óta készített aszú-borokkal)), Gols-Gálos, Illmitz-Illmicz, Andau-Mosontarcsa biztos mond valamit.

Az alapok után bővebb információk az alábbi két címen megtalálhatóak, és amely termelők a messze földön híres Gebiets-Vinothek-ben ott vannak, azokat bátran merem ajánlani.

Ja,ez egy 3600 lekles FALU vinotékája!!!
www.burgenland-vinothek.at/scripts/active.asp?sprache=1&id=30&vorlage=91&rubrik=30&wkz=1&gebiet=2

További információk, fajta-arányok:
www.ernestopauli.ch/Wein/%C3%96sterr-Burgenland.htm

Kívánok végezetül jó kóstolást, kellemes meglepetéseket és kevesebb előítéletet. Mert a cigányok lopnak, a négerek lusták, Sopronban-Burgenlandban meg többnyire csinálják a bort. Nem szép dolog ez...
Karácsony előtt, közben, után kifehéredtem megint. Ünnepkor a zember nyilván olyan borokat vesz elő, amelyeket szeret, vagy amelyektől sokat remél. Ha innét nézem, végső soron felemás volt a felhozatal. Bizonyos előzmények alapján legalábbis sokkal több 7-8 pontos…..
Azt állítom, hogy míg Magyarországon eléggé öles léptekkel fejlődik a bortudás – noha sok tanulnivalónk van még, ugye –, addig a pezsgőkultúra sehol sincsen. Magunk sem sokat foglalkozunk vele. Nem nagyon iszunk szpárklingot, vagy ha mégis, legfeljebb szilveszterkor és…..
ödenburger 2007.01.02 19:01:53
Kedves BorIvó! Az adómértékben igazad van, pontatlan voltam: valóban 114 Ft/L. Ez 85,5 Ft./palack. Ha az üveg+dugó+címke+karton+alu-kapszula 25 Ft.(szerintem kicsit több),akkor igen jóindulatúak vagyunk, de legyünk azok.Így újraszámolva, felételezve hogy a multi 0 Ft árréssel dolgozik, figyelmbe véve minimális szállítási költséget, marad a pezsgőre kb. 130 Ft.
Én továbbra is azt gondolom, hogy ebből nem lehet pezsgőt rentábilisan előállítani! Ha persze bukik a pezsgőgyár, és a multi is, netán a Jöv-adó nincs megfizetve, akkor lehet. (Ebben nem vagyok biztos, de beszár alatt értékesíteni szintén nem jogszerű dolog)
Amire ki akarok lukadni: ez az ár csak akkor ok, ha valahol valaki sumákol, és ennek a piac többi résztvevője issza meg a levét vastagon. A fogyasztó meg rövidtávon talán jól jár, de hosszú távon biztosan nem. Ha az ilyen üzletpolitikával kicsinált tisztességes(ebb) piaci szereplők eltűnnek, akkor a monopol-cég adhat trágyalevet is, választás már nem lesz.
Kostprobe:
Mivel vidéki borissza vagyok, az Auchan kiesik, a Tescoban meg nem vásárolok élelmiszert (életem kevés szilárd elve közül ez az egyik), így a kóstolás kimarad. De ha valaki megkóstolta a fenti pezsgőket, tényleg ossza meg élményét: igen kíváncsi vagyok. Ha a pezsgő iható, netán közepes-jó, az annál gyanúsabb!

TheElf: logikus amit mondasz, ha multimilliomos jótündér lennék, felvásároltam volna az összes pezsgőt, de még egy vánnyadt műbeles műsertéses művirslit sem vettem volna hozzá...de mi a fenét kezdtem volna annyi peszgővel..?