Regisztráció Blogot indítok
Adatok
l.balays

78 bejegyzést írt és 231 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha híres vázsonyiakat kell említeni, a többségnek elsőre Kinizsi Pál, Mátis Kálmán, esetleg Várnai Zseni jut az eszébe. Nagyvázsony viszont egy rendkívüli település ezen a téren is: a tucatnyi ma is híresség mellett mára már – méltatlanul – elfeledett személyek is látták meg a napvilágot a…..
l.balays 2021.10.22 23:24:52
2021. januárjában Visegrádról hazafelé tartva álltunk meg Leányfalun és néztük meg az ott található római őrtorony romjait és maradványait, amelyek egy benzinút mögötti részen találhatóak. Azóta elfekvőben voltak az ott készült képek, majd később amikor újra arra jártam, még megálltam néhány újabb…..
Vöröstó.. Már a település (község) neve is tetszetős.  Őszi balatoni kirándulásom második napján borongós volt az idő, amikor megálltam Vöröstó községnél és néztem meg a kálváriát a kis kápolnával: A község temploma mellett tájékoztató tábla áll, feltüntetve rajta a település fontosabb…..
Történetünk főszereplője egy különös, koldusforma aggastyán, akinek végakarata miatt perre ment Budapest és Pozsony városa. Megpróbálunk utánajárni, hogy van-e köze a testamentumnak a mai Pécsi Tudományegyetem jogelődjének tekinthető pozsonyi egyetem alapításához. Továbbá megnézzük az öregúr utolsó…..
l.balays 2021.10.06 16:31:00
Erről a helyről szintén a könyvemben olvastam utalásokat és leírásokat, majd átbogarásztam a térképeket és megkerestem a helyet.  A Kövespart a mostani Cegléd és Törtel határán (a régi időkben Nyársapát birtokhatárán) található, egykor határjel volt. Aki most arra jár és nem ismeri a helyet, nem…..
Egy olvasói hozzászólást követően (Lobo Marunga) kerestem fel később és néztem meg a Balaton-felvidéki Veszprémfajszon - többek között - a régi falu (Pór Faisz) középkori templomának romjait, valamint a kálváriát.  A bejegyzés tartalma: Veszprémfajsz középkori templomának romjai, egy szinte…..
l.balays 2021.09.29 12:08:08
@csorsza:
Köszi, hogy elolvastad.
Nem felmérés volt, mielőtt hazajöttem a Balcsiról, elmentem megnézni a templomromot, a többi meg csak úgy jött. Sajnos pont borús idő volt ezen a napon.
Mindig csinálok egy csomó fényképet, utólag szoktam itthon utánaolvasni, meg összegyűjteni az adatokat, miről, milyen tudnivalók vannak, amiket megnéztem. :)
A templomrommal láthatóan mintha nem foglalkozna senki. Hát ez van.
A római villagazdaságot meg a halomsírt még nyáron megnéztük, nagyon klassz volt, kőtár...stb. De éppen felújítgattak, nagy része kimaradt..
romtúráim A Borz hegy** Törtel 2021.09.16 16:50:04
Olvastam róla egy tavaly, használtan vásárolt könyvemben, érdekelt, a térképek alapján megkerestem és megnéztem. A helyiek és a környékbeliek a dombot leginkább Búbos dombnak, vagy Búboskának ismerik. A helynek többféle elnevezése van, mint pl.  Borsz hegy, Borz hegy, Látóhegy, Látó halom,…..
l.balays 2021.09.27 21:00:35
@Lobo Marunga:
Lesz még ilyen, ráadásul a közelből.
Talán következtetéseket is lehetne belőlük később levonni.

A következő helyet pedig az említésed által kerestem meg, érdekelt. Pedig "önjáró" vagyok, javaslatokat nem szoktam figyelembe venni. :)
A helyszín Komáromtól délre: Herkálypuszta, ahol 1849 nyarán a szabadságharc, illetve valószínűleg Európa legnagyobb lovas ütközete zajlott, magyar részről mintegy 3000 lovassal. A képen az Ulánusok temetője, közvetlenül felette balra a háttérben a 10-es számú erőd maradványai a fák…..
l.balays 2021.09.13 11:37:01
@BálintFerenc:
Köszönöm szépen, ezt a posztírást követően később találtam meg, illetve olvastam. Nemcsak a hely, hanem a környék is érdekes. Valamikor - talán jövőre - még visszamegyek, mert meg szeretnék nézni valamit ami a közelben van és az eseményekkel kapcsolatos.
Köszönöm.
fáymiklós A kék óra 2021.09.07 06:47:32
A Hyppolit, a lakájban van az a jelenet, hogy valami pumpából illatot permeteznek szét a Schneider-villában. Schneiderné megáll: mi ez? Mire Hyppolit: L'heure bleue. Micsoda? L’heure bleue. Igen, mondja erre Schneiderné találékonyan. A L’heure bleue 20. századi kreáció, 1912-ben alkotta meg Jacques…..
l.balays 2021.09.08 11:26:59
Családi várkirándulás: megnéztük a Balaton-felvidéken Hegyesd várát, ami mindenkinek tetszett. Akar a várhegy aljáig is el lehet menni autóval, onnan gyalog elindulva egy kis kaptatót követően falépcsők visznek fel a várhoz, ahonnan csodás a kilátás.  (Ha valaki megáll pihenni és közben leül a…..
l.balays 2021.08.30 08:20:23
@Motorogre:
Köszönöm, érdemes megnézni, nem gondoltam volna, hogy ilyen klassz hely, teljesen másnak gondoltm. :)
l.balays 2021.08.30 08:26:25
@Drag:
Igen, én is néztem, amikor megtaláltam. Volt több térkép is de ez volt a legrégebbi.

Ezt irták a térképről azóta, aki ért hozzá:

"A korban még erősen pontatlanok a kis méretarányú térképek, valamint pontos felmérések sem készültek. A Magyarországot ábrázoló térképek zöme is egymás másolata, főleg Mercatoré. A térképészek nem jártak a helyszínen. Hegyesd szerepel Mercator 'Atlas Cosmographicae' c. munkájának 'Hungaria' térképén és az erről készült másolatokon - pl. Speed - is."

Egyébként érdekes módon forrásokban van egy két pontatlanság is, pl a várat 1561-ben foglalták el törökök, nem pedig 1559-ben, ezeket majd később javitom, fel sem merült bennem, hogy ilyesmi nem fog stimmelni.

Meg véletlenül egy képet kétszer tettem bele posztba, most utólag láttam. Éjjel csináltam és már fáradt voltam. :)
l.balays 2021.08.31 00:44:42
@gigabursch:
A térkép: "Lazius, Wolfgang, 1514-1565"
Ha fázik magára húz, ha melege van ledob  magáról, úgy bánik veled mint egy kabáttal. - Ezt egy kommentelő írta, de nagyon igaz...
l.balays 2021.08.29 22:16:47
A minap Budapesten a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetben jártam egy ünnepségen, melyet követően egy érdekes történetet ismertettek az intézet világháborús múltjából, amit gondoltam megosztok másokkal is. (Az intézet elnevezése olvasatom szerint…..
l.balays 2021.08.28 14:22:45
@Androsz:
Részemről nagyon érdekesnek tartom ezeket a régi történeteket és eseményeket, illetve megmaradt dolgokat, amik köthetőek hozzájuk.
Lehet később majd próbálok gyűjteni néhány régi elbeszélést, hasonlóan helyszíni fényképekkel.
Itt több képet kellett volna csinálni, de csak később jutott eszembe, hogy jó lenne ebből egy bejegyzés.
Kevés római vonatkozású helyen jártam eddig, de mivel elkezdtek érdekelni, többek között ezt a helyet is felkerestem. Bár az átláthatóság szempontjából erre megint nem a nyári időszak volt a legmegfelelőbb választás. Csak később olvastam bővebben utána, pontosan hol is jártam, vagyis ez megint…..
Abszurd drámába illő tárgyalás kerekedett egy ártatlan tréfából a ma is működő cukrászda és a színtársulat között...
l.balays 2021.08.16 23:09:12
A két világháború közötti korszak egyik bálványa, a sármos Jávor Pali, az első igazi magyar sztár akinek pályája korán megbicsaklott, s ehhez némi köze volt Verne egyik művének, A dunai hajósnak is. A Jávor 1959. augusztus 14-én hunyt el - 57 évesen. Az élete eléggé mozgalmas volt, s az életrajzok…..
l.balays 2021.08.16 10:52:47
Olvastam róla, érdekesnek találtam. Régen ott jártam el mellette, akkor fel sem tűnt, nem is érdekelt. Hónapokig tervben volt, hogy valamikor megint felkeresem és megnézem, végül egyik nap csak arra kanyarodtam.. A kápolna éppen felújítás alatt áll. A Rozália kápolna, amit inkább…..
l.balays 2021.08.15 20:01:56
@JohnyMclaine:
köszönöm. Talán majd egyszer..
Érdekesek ezek a kis sírkápolnák.
Néhány évvel ezelőtt - akkor egyedül - már jártam a várnál, az akkori képeim sajnos elkallódtak valahol.  Most legutóbb nem egyedül mentem és mindenkinek tetszett a hely a kis várrommal. Várkedvelőknek mindenképpen figyelmébe ajánlom. Tartalom: Említések a várról, a vár erőszakos és rettegett…..
l.balays 2021.08.04 16:28:09
@Lobo Marunga:
Megnéztem a Csatár hegyet, tényleg volt ott egy kápolna, nagyon klassz! A kataszteri is jelöli.. A falu szélén, a Barlangász utca végén. Nah, oda érdemes lenne elnézni mi van most ott, talán majd jövő nyáron.. Kereszt is van a közelében, de út mellett, lehet feszület volt ott.
l.balays 2021.08.06 14:12:54
@Lobo Marunga:
Köszi. Ez egy tipp topp kápolna most is..
Engem a háborús dogok is érdekelnek, majd el is megyek egy két helyre ha be tudom őket tájolni, hátha lesz ott is valami olyan érdekesség, vagy látvány elem, amit érdemes megemlíteni.
l.balays 2021.08.15 19:59:36
@Lobo Marunga:
Köszi.
A régi térképeket nézegetve már észrevettem, mennyi malom volt a patakok mentén, a lakóhelyem környékén és máshol is.
Nemrég voltam egynél, aminek már hűlt helye. Mondjuk az szélmalom volt.
Séd nagyon messze van, csak a balatoni kirándulás során voltunk arra. De egyébként jók ezek a régi malmok, sőt csárdák is.
Tervezem, hogy most behozok egy új "vonalat"..
:)
Tibor pajtás már hozott nem olyan régen néhány képregénycímet, amiket bátran ajánl gyerekek kezébe, és elég sok érzelmet, kommentet váltott ki az olvasókból, ezért meghozta a kedvem, hogy ismét elolvassam Jeffrey Brown „gyerekes Darth Vadereit” és írjak róluk néhány sort. Itthon a Kolibri Kiadó adta…..
l.balays 2021.08.13 20:14:11
Még így is nehezen találtam meg a templom romjait, hogy nagyjából tudtam, hol is keressem. Talán télen kellett volna ide elmenni, vagy lombhullás után. A templomromot jelöli a google térkép is, de közvetlenül út nem vezet hozzá. A templom romjait rejtő fás, bozótos, négyzet alakú terület a…..
l.balays 2021.08.11 21:55:50
@Lobo Marunga:
Szerintem majd eljön az az idő, hogy ezt is rendbe teszik.
Teljesen véletlenül választottam ki a többi közül.
Az egyik térképen azt hiszem találtam egy olyat is utólag, aminek már semmi nyoma.
Erre az egyre volt idő, pedig lett volna még másik is, ami érdekelt volna. De ez pont jó volt igy, ez volt ezek szerint a legvadregényesebb.. .)
Nos annak, aki járt már a Dolomitokban nem kell magyaráznom rajongásom ez iránt az egyedülálló világörökségi státuszú hegycsoport iránt. Ahogy kicsit végigböngésztem az Arcanum adatbázis régi turista folyóiratait teljesen világossá vált, hogy ez a rajongás mindenkit megérint, aki valaha belekóstol…..
l.balays 2021.08.11 17:11:41
A mostanra már lebontott Rongyos csárdára akkor figyeltem fel az egyik régi térképen, amikor a közelében található Három Rózsa csárda után kutakodtam. A fennmaradt adatok alapján a Rongyos csárda 1754 körül épülhetett, a leírás több (19) csárdát is felsorol, ezek között megtalálható a régi Rongyos…..
l.balays 2021.07.22 21:23:26
@Drag:
Köszi, kedves tőled. Ez inkább a környékbelieknek érdekes, ha majd eljut esetleg hozzájuk... Engem is azért érdekelt, mert a környéken járkálok.
A térképekről meg nem tudok leszakadni. :)
l.balays 2021.08.08 08:46:55
@Bálint László:
A Rongyos csárda épületét a leirások szerint 1901-ben bontották el.
A régi térképek az út felső részére jelölnek épületeket, az 1881-es kataszteri térkép ami a legpontosabb szokott lenni helymeghatározás szempontjából.
Egy biztos, a csárda ott volt a kereszt mellett valahol, már csak a régi térképek alapján tudtam következtetni, nagyjából hol is lehetett.
De talán tulajdoni lapokból, vagy hivatalos helyeken lehetne pontos adatokat gyűjteni, a csárda pontos helyére vonatkozólag.
A kanyart én is Szvoreny kanyarnak ismerem és igy is ismertem mindig.
A térképek a csárdát a Pesti út Csárda dűlő felőli oldalára teszik, hogy a belső ívben mikor épült épület azt nem tudom.
Köszönöm, hogy elolvasta a bejegyzést. Majd még tervezek hasonlókat..
Érdekelt, mit találunk ott, megnéztük.. Nemrégiben kirándulni voltunk Zsámbékon és környékén. Már előre megjegyeztem magamnak két egymáshoz közeli "kápolnás" helyet egy főút mellett, amit mindenképpen meg akartam nézni valamikor. Mint később kiderült, lett volna egy közeli harmadik kápolna is, de…..
l.balays 2021.07.29 14:47:55
@BigFootCool:
Köszi szépen. Érdekelt. És gondolom ez nem igazán van a köztudatban, de most legalább már én is tudom. :)
Köszönöm.
l.balays 2021.07.29 20:44:55
@Millerdraft:
Ugyan, nincs mit, szívesen. A kápolna aranyos kis hely, a kőoszlopnál viszont autóval nem lehet megállni sem, ha nagy a forgalom. De biciklivel szerintem nem okoz gondot. :)
l.balays 2021.07.29 20:45:27
@BigFootCool:
Nagy nehezen megtaláltam. Elolvastam, nagyon érdekes volt, köszi.
Erről majdnem egy időben írtunk. :) Ezeket az infókat jó lett volna megtalálni, de ezek szerint valahogy nem jól keresgéltem.
Zsámbékon még egy hely szerepel, ahová már hónapok óta el akarok menni, nálad már kint van. Nem baj, attól még elmegyek valamikor.
Apácatemető, Kápolnástemető, Pestis kápolna, ez a két kápolnás hely, Római híd, ezeken a helyeken már jártam.
A kolostorromról nagyon sok képem van tavalyról is, majd egyszer azokat is feldobom ide egy posztban.
Zsámbék és környéke nagyon különleges, szeretem..
romtúráim A "Pestis kápolna" 2021.03.21 00:46:00
Zsámbékon sokszor voltam már, a környéke is tele van érdekességekkel, látnivalókkal. Amikor Zsámbékon  jártam, mindig sok képet csináltam, rengeteg van belőlük. A poszt végén majd felsorolok két helyet, ahol már voltam és amikről már írtam bejegyzést, de még több is várat magára. Csak az időn…..
l.balays 2021.07.13 21:31:12
@picurka234:
Köszi, hogy elolvastad és a hozzászólásod. :)
Azóta voltam arra és kettőt meg is néztem belőle, jó is, hogy eszembe juttattad, mert írni akartam róluk egy bejegyzést, csak kiment a fejemből. :)
Igen, van ahol csak kereszt van, de én úgy gondolom, régen ott kápolna volt és annak emlékére van már csak kereszt.
Kis kápolnák lehettek ott szerintem. A térképeken a feszületeket kereszttel jelölték. A temetőt is. Néha nehéz eldönteni, mit takarhat a jelölés, de valami biztos jelentőset, ha a térkép is jelöli, tájékozódási pontnak akár.
l.balays 2021.07.14 22:17:33
@picurka234:
Hogyne, persze, a mélyebb kutatás már szakértők dolga.
Majd ha meglesz a bejegyzés, legfeljebb megnézed és meglátod majd, mit hozol ki belőle.
Egy hónapon belül szerintem, mert most még más lesz előtte..
Ha érdekel a dolog, akkor szerintem érdekesnek fogod találni.
l.balays 2021.07.27 17:33:31
@picurka234:
Nah, összeállítottam a kápolnás bejegyzést, de sok újdonsággal nem fog szolgálni Neked, de hátha..
Közben átnéztem, amit irtál és köztük van ez a két kápolna is.
Talán a régi térképek többet fognak neked mondani..
Vannak helyek, amiket nem lehet megunni. Számomra az egyik ilyen a töttöskáli templomrom is. 2009-ben jártam előzőleg ennél a templomromnál, megtaláltam róla az akkor készült képeket is, amik most jól jöttek a bejegyzéshez. A templomromról és a környékéről készült fényképeken kívül megpróbáltam…..
Elérkeztünk sorozatunk harmadik részéhez. A korábbi posztokban olyan témákról olvashattatok, mint az ország legmagasabb pontja, legnézettebb filmje, de a legelső koreai űrhajóssal is megismerkedhettünk. Ebben a posztban pedig kiderül, ki az a nem mindennapi ember, aki először amerikai…..
l.balays 2021.07.11 14:34:13