Regisztráció Blogot indítok
Adatok
l.balays

175 bejegyzést írt és 399 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
romtúráim Asszonyhalom 2024.04.14 21:24:47
A törteli Asszonyhalomról elmondható, hogy közismert helyről van szó, ennek ellenére a dombot és környékét továbbra is rejtélyek övezik, valamint a hely jóval összetettebb annál, mint azt az ember gondolná. Az Asszonyhalom Balanyi Béla, egykori nagykőrösi múzeumigazgató 1973. évi…..
romtúráim Feketehalom (Cegléd) 2024.04.08 00:11:58
A ceglédi határjárásban megnevezett Feketehalom kapcsán a szakértők több állásponton vannak, helyét egyikük ide, másikuk oda teszi. Éppen ezért a szokásos módon, régi térképek alapján megkerestem, illetve felkerestem a felmerült helyek közül a ceglédi Feketehalom helyét. Úgy vélik, ez a halom nem…..
l.balays 2024.04.08 22:57:09
@gigabursch:
Szerintem nem védett. De itt már halom sincs, csak a helye.
A halom alatt vízállás van, vizenyős terület, marhalegelő. Az ide vezető út mellett meg lerakott szemetek, a halom felett az út túloldalán meg valami gazdaság féle volt régen...stb.
Védett halmok, nézd meg a Rózsás halom bejegyzést, az pl egy védett kunhalom.
Gomba község Tartalom: - a Rózsa utcai, múltba veszett zsidótemető  - kitérő: Monor feledésbe merült izraelita temetője - a gombai aranykoporsók legendája - a Fáy András utca feletti térképjel  A Rózsa utcai zsidótemető A Rózsa utcában a XIX. században zsidó (izraelita) temető volt.  A…..
l.balays 2024.03.30 13:01:37
@Lobo Marunga:
Először csak a zsidotemetokrol akartam bejegyzést, csak kozben nem tudtam nem beleírni a többit is.
A régi zsidotemetok feltérképezése es múltjának reszletei külön dolog. A monorit az adatbázis nem tartalmazza, a Gombainal a helytől eltérő képek vannak.
A bejegyzésben lévő temetők nagy része vígan külterületen volt még az 1800as évek végén is
a lelkek forgatását nem kell komolyan venni, bár nézőpont kérdése ez nem függ össze semmilyen rendelettel
A betemetett vasfurdo bejegyzésben van szó pl a hatalmas Bp Váci utcai temető ről is, ami szintén beépült.
De itt most Gombából volt szó, egyszerűen csak nagyító alá tettem a dolgokat.
Felszámolták vagy sem, azért is érdekes, mert elokerulhet ezekről a területekről néha egy két dolog váratlanul.
Engem érdekelt ez a dolog, egyszerűen csak a magam érdeklődését tartalmazza a bejegyzés.
romtúráim Klementina-major 2024.03.21 21:34:39
A régi időkben virágzó települést, Pusztavacsot is romba döntötte a török hódoltság. A hely 1690-ben az összeírások szerint teljesen lakatlan, majd később - a Koháry grófokat követően -  a Coburg hercegek tulajdonába került. Az egykori Klementina-major a Szász-Coburg-Góthai hercegi család számos…..
l.balays 2024.03.22 21:36:14
@gigabursch:
Nem tudom, részben igy lehet.
Viszont nézd meg pl Cegléd északi tanyavilágát, az is megszünt, pedig ott aztán voltak tanyasi iskolák, meg minden. És ott egy darab erdő sincs, csak szántóföldek. (meg ez meg az, de az külön téma :) )
Tápiószentmártonnal kapcsolatban az ismert Attila domb és a dombnál 1923-ban megtalált híres szkíta aranyszarvas juthat elsősorban az ember eszébe.  Azt talán kevésbé tudják, hogy az Attila domb közelében (attól keletre kb. 1,5 km-re) található az egykori Sőregi-uradalom elhagyatott, gazzal benőtt…..
l.balays 2024.03.09 17:10:20
@Somogyi Gyrgyné:
Köszönöm az érdeklődést, de nem cikk, hanem blogbejegyzés :)
Sajnos feldolgozhatatlan egy személynek a különféle helyekről a nagy mennyiségű információ, adatgyűjtések, kimenni, körüljárni, eligazodni...stb.
Pedig Sőreg és környékéről is lehetne még bőven mit irogatni.
l.balays 2024.03.13 18:49:16
@Ő szinte:
üdvözlet
Elnézést kérek, ha kicsit szomorú perceket okoztam. Sőreg sajnos már a múlté, romjaiba dőlt a hely sajnos, változnak az idők.
Egyébként a sőregi részen éppen csak átmentünk autóval.
Nem akarok tolakodó lenni, de ha esetleg úgy tetszik gondolni és az orosz orvosokról egy-két kevésbé személyes képet el tetszik küldeni a blog címére és mondjuk egy két sőregi kedves emlék is akadna, akkor lehetne késziteni belőle egy kis összeállítást.
Ennyi idő távlatából tovább és ismét tisztelegve az orvosok előtt.
Ez csak eszembe jutott.
További jó egészséget kívánok.
l.balays 2024.03.16 22:05:05
@Ő szinte:
Köszönöm szépen a sok emléket.
Az email: balays.blog@gmail.com
A fényképeket le kell fényképezni és mellékletként az emailhoz fel kell tölteni és hozzá kell csatolni.
Újságcikk több is volt az orosz orvosokról és a történtekről, elolvastam néhányat, nagyon különleges, rendkívüli eset és szinte páratlan történet.
Köszönettel az eddigieket is.
Abony, nyugat. Útközben, véletlenül vettem észre a szembetűnő halmot, nem lehetett nem észrevenni. Miután hazaértem, megnéztem a régi térképeket, amelyek Fekete-halom néven tüntetik fel a dombot, ami régészeti leírások szerint minden bizonnyal mesterséges, emberkéz által emelt késő rézkori…..
l.balays 2022.03.09 22:07:03
@Majom a Földről:
szia, nem tudom, nem jártam még azon a környéken
van pedig ott is egy templomrom valahol
l.balays 2024.03.13 00:22:52
@Majom a Földről:
Szia. Azóta volt egy üllői hely, az Ilona-kút. Pár hónapja találtam rá.
Blogok közt megtalálható. Kút az út végén: Ilona-kút
l.balays 2024.03.13 00:27:28
@Lobo Marunga:
Környékben templom Kőhalomnál volt (1450 méterre innen).
Blogok közt Kőhalom néven.
Ott talán valamiféle őrtorony is lehetett 1750 körül.
Kőhalom bejegyzés a blogban.
romtúráim Sír a Berek-rétnél 2024.03.06 01:01:20
Monostorapáti határában Valakinek az emlékét őrzi az a régi térképjel, melyet az 1941. évi katonai felmérés tüntet fel Monostorapáti külterületén a víztározó közelében. Túratérképek a helyet nem jelölik, a sírral kapcsolatban leírásokra pedig nem sikerült rátalálnom. A szóban forgó térképjel az…..
l.balays 2024.03.06 13:44:10
@OrszágLÁTÓ.hu:
Köszi a villámgyors jelzést, ki is egészítettem vele a bejegyzést.

Érdekes módon az innen kb 200 km-re lévő Monor külterületén lévő elpusztult zsidótemető helyét nem jelöli a zstm.hu térképe, amely temető helye a hasonló nevű Berek dűlő mellett található.
(Monostorapáti - Berek-rétnél
Monor - Bereki dűlőnél)
l.balays 2024.03.10 21:22:18
@gigabursch:
Közben felvettem a kapcsolatot a Zsidótemetők Magyarországon oldallal, ahonnan többek között részben az alábbi információkat kaptam:
Monostorpáti temetője már az 1800-as évek első harmadában létezett, ez a terület az 1858-as kataszteri térképen ekkor már zsidó hitközségi tulajdonban volt.
Az itt lévő temető területe kb. 120 nm.

Amit én fűznék hozzá, szerintem itt már nem lehet semmi ami szemmel látható. Kár hogy nem készültek helyszíni fényképek és csak utólag következtettem a helyre.
A háromszög alakzatok bekeritve a térképkulcs szerint egyértelműen zsidó temetőre utalnak, amit a további fenti adatok csak megerősitenek.
Fót, Sikátorpuszta - templomrom  2020. november ** Az interneten olvastam erről a helyről és nem túl sok információt találtam róla.  A hálózaton talált források főleg Szent Márton templomromként jelölik meg ezt a helyet, így én is abban a tudatban voltam, hogy az említett elnevezésű templom…..
l.balays 2024.03.08 09:04:24
@AttHunter:
És még valami.
Timár Péter is egy neves szakember, aki a Szent Márton hegyre tenné a Szent Márton templomromot, nem ide Sikátorpusztára.

Ezzel az erővel állithatnánk, hogy a Szent Márton templom a Szent Márton hegyen volt. És amig valaki ennek nem bizonyitja az ellenkezőjét és nem támasztja alá más kézzelfogható dologgal, addig részünkről ezt a verziót tartjuk elfogadottnak.
Kb ugyan az pepitában.

Jahh és ha van kedved, menj el, nézd meg, érdemes. Különleges az egész, az is ahol van...stb. Régen itt puszta volt és menekült a lakosság, a II. világháborús oldala is külön érdekes történelmi vonal.
A Szent Márton hegyet is érdemes felkeresni, ott még most is kő és apró embercsontok vannak elszóródva a szántóföldön, ott is volt egy ismeretlen rom.
l.balays 2024.03.08 11:26:56
@AttHunter:
Így is, teljesen igazad van, nem kell ezen vitatkozni.
Tisztelet a helynek és tisztelet a romnak, bármilyen is.
Valóban így is nagyon impozáns felújítva.
Azt hogy mi volt itt, stb, szakembereknek kell tisztázni, nem pedig amatőr civileknek. Szerintem.
Egyszerűen csak vannak tisztázatlan kérdések a templomrommal kapcsolatban.
A kozeli Alagpusztai templomrommal ha még nem jártál, azt is tudom javasolni.
A közeli piocas dulonel is volt egy templom. Blogban megtalálod ha érdekel. Az sem teljesen tisztázott.
Köszönöm hogy elolvastad.
l.balays 2024.03.08 15:46:29
@AttHunter:
Majd pár hét múlva összedobok egy újabb posztot.
Piócás dűlőben egy tatárjáráskor elpusztult templom van elvileg a szántóföldön valahol, de nem tartom kizártnak, hogy a közeli dombon lehetett, de persze ez csak egy elmélet.
Ezt az információt úgy kaptam valakitől (köszönet neki érte), előtte csak a Piócás dűlőről hallottam, meg hogy van arra is valahol egy elpusztult templom.
Monorierdő Olvasgatás közben bukkantam érdekes adatra és mivel a helyhez saját emlékeim is kapcsolódnak, gondoltam összeállítok ezzel kapcsolatban egy bejegyzést. Eléggé köztudott, hogy Monorierdő központjában egykor strandfürdő működött. Többek között magam is sokszor fürödtem még ezen a…..
l.balays 2024.03.01 11:54:10
@gigabursch:
Itt a temetőnél? Klassz. :)
Zöld és hideg víz volt a medencében. 20 fokot alig érte el.
Múltbéli leírások és elbeszélések nyomán. Albertirsa és Dánszentmiklós határának törésénél. Irsáról Dános felé haladva, a trafóállomásnál lévő út kanyarulatánál lévő dűlőútra jobbra fordulva és azon ~400 métert egyenesen haladva lehet eljutni az egykori Marton-major helyéhez, ahol napjainkban már…..
l.balays 2024.02.24 10:22:55
@gigabursch:
Üdv Giga úr.
Ez nem munka, ez nudli. Ez csak egy összeállitás.
Ezeket nem is keresi senki. Én sem kerestem, csak a majort néztem meg, mi volt, hol volt..
Pedig szerintem meg lehetne találni, a leirások alapján nagyon be lehet szűkiteni a területet és könnyű a terep is és azért lehet következtetni a terepviszonyokból is. Már ha valaki kimegy.
Valami nyomoknak nagy valószinűséggel kell lennie. Kis kövek, csontszilánkok.
Cegléden a Kövespart temetőjének egész dombját elhordták és még mindig maradtak apró darázskövek a helyén és csontszilánkok.
A Halottaspart dombját is kitermelték mégis van ott még egy rakás csont és darázskő.
Egyéb nyomokról nem beszélve.
Templom alap maradványa is lehet itt talán még a földben.
5 ember egy nap alatt bejárja a helyet és megpróbál felszini nyomokat találni.
Ha találnak az jó, ha nem, akkor pedig meg kell húzni a területet műszerrel és egy hét alatt meg lehetne találni a temető helyét. Ezt gondolom. Mindössze foglalkozást igényel, de ez ráér még, itt ugysem lesz újabb változás jó ideig.
A másik..
Mi van a talált fegyverben lévő lovasunkkal? Melyik múzeumba vihették?
Nagykőrös vagy Cegléd jöhet számitásba. Ha elvitték, be lehet dobozolva.
Ha megvan, be lehetne mutatni, pl a helyi művelődési házban, a "Marton majori lovas sír katonája" néven pl.
A másik, ha megvan, akkor miért nincs azóta képekkel dokumentálva, illetve külön kiadványt lehetne ebből csinálni, vagy pl község honlapján elérhetővé és láthatóvá tenni.
Továbbá még az is eszembe jutott, hogy a melléklet nélküli talált sirok tetemeinek - ha további vizsgálatokra nincs szükség a maradványokkal kapcsolatban - külön helyi kis temetőt lehetne kialakitani és nem dobozokba lennének csomagolva ezek a régen eltemetett emberek, akiket végső nyugalomra helyeztek volna oda ahol vannak, ahonnan a több száz, vagy ezer éves csontjaik ki lettek emelve és most raktározva vannak.
Úgyhogy ha nem vizsgálják tovább a csontokat, azokat el lehetne temetni egy erre kialakitott helyen, mondjuk pl a múzeum udvarán, fa emléktáblát fölé, kik vannak ott stb és máris kész az emlékhely..
Erről később egyszer majd csinálok egy külön posztot, mert tudni ilyenről is.
l.balays 2024.02.24 10:26:44
@gigabursch:
akkor lett volna teljes és kerek, ha be lenne vagy lett volna jelenesetbe azonositva a hely, de annyi időt már nem szántam rá.
Kb 80%-ra venném, hogy meg lehetne találni.
l.balays 2024.02.24 19:22:24
@gigabursch:
ok, nekem ez kedvtelés, búfelejtés
romtúráim A Fal 2024.02.11 22:33:20
A vélhetően egykor római erődítményhez tartozó falszakasz csekély maradványa még ma is látható a hegy oldalában. Dunakanyar, Nagymaros és Zebegény között a Szent Mihály hegyen, az Ördög-hegy gerincénél, a Remete-völgytől nyugatra, közvetlenül a valamikori remetebarlangok előtti perem alatt a…..
Ezen a helyen már több, mint 200 éve csárda állt és csárda áll ma is, ahol Petőfi is megfordult, aki a fogadóról egy költeménnyel emlékezett meg az utókor számára. A csárda elnevezései közül: Kutya Kaparás Csárda, Kaparási csárda, Kutyakaparási csárda, Kutyakaparó csárda Mai és legismertebb…..
l.balays 2024.02.05 14:28:25
@Lobo Marunga:
Igen, még az is lehet, Petőfinknek a fantáziájának szüleménye a kőszent, de nem hinném.
Fontosnak tartom ezeket a régi leírásokat, elmondásokat, mert később minél több kézen megy keresztül, annál inkább torzulhatnak az adatok.
Sajnos a közlekedésbiztonsági kockázatelemzést és megelőzést kifelejtettem, de remélhetőleg van aki olvassa a hozzászólásokat is.
Tehát tessék vigyázni, az útkanyarulatban a csárdánál veszély várható!
Amúgy a Mihályi tanya ha minden igaz térképen rajta lehet, a XV és XVI kerület szélén van, a csárdától jóval keletebbre, elvileg ott is egy domb féleséget kell keresni, ott lehettek eltemetve az említett fegyveresek.
Ki kell menni és meg kell nézni a helyszínen, az a biztos.
Üdvözlettel és ajánlom magamat:
B.
l.balays 2024.02.05 14:37:45
@Lobo Marunga:
Utána kell nézni, volt e a kutyakaparó csárdának Dömötör nevű tulaja 1847 körül. És az döntő bizonyítéka lehet annak, hogy Sándorunk valóban a kocséri csárdáról írta a versét.
romtúráim Halottas-part 2024.01.19 15:48:47
Pest (vár)megye egy eldugott szegletében... A tátongó gödörnél az Árpád-korban templom állt, körülötte temetővel. A közeli, egykori tsz. két idős állatgondozójának 1958-ban felvett elmondása alapján ezen a helyen - 1920 körül - gyerekkorukban sok koponyát találtak, valamint kő, tégla és…..
Üllő és Vasad (valamikori Felső Vasad Puszta) településhatárának közelében, Üllő területén, a határvonaltól Üllő irányába nyugatra, 700 méterre. Az egykori kút emlékét és szép nevét a régi térkép őrizte meg.  Az Ilona kút az 1882 évi kataszteri térképen - térkép, amely a kutat nevén tünteti…..
Nyári kirándulásaim közül... Érdekelt a régi tó ami régi térképeken még szerepel - ezért hónapokkal ezelőtt - megkerestem és megnéztem. A bejegyzésben a Vörös-tóról lesz szó, ami nem keverendő össze Vöröstó községgel.  Vöröstó község Nagyvázsonytól dél-keletre, a régi - mostanra már kiszáradt,…..
l.balays 2021.12.12 12:49:29
@cserepfalva:
Köszi, majd benézel néha ha kedved tartja. :)
Kicsit néha vannak a posztokban fogalmazási problémák, de ha ez most sem zavart, sztem legközelebb sem fog. :)
l.balays 2021.12.13 18:31:58
@Lobo Marunga:
Nem baj, nincs jelentősége. Gazdája biztosan sajnálhatta,hogy elveszítette.
l.balays 2024.01.13 20:26:15
@dr. Kandikó Csanád:
Köszönöm. Nem cikk, hanem összeállítás. De a téma az szerintem is jó.
Köszönöm szépen a hozzáfűzött érdekes és új információkat, mivel nem igazán lehetett a helyről adatokat találni.
A kést néhány hónapja egy erdőben elvesztettem, legközelebb más fogja megtalálni. A kés lassan beutazza a fél országot. :)
romtúráim Holló-halom 2024.01.07 23:40:49
Az egyik érdekes hely a sok közül, amelyre többek között kíváncsi voltam, továbbá még a neve is tetszetős. A helyről bármilyen jellegű adatokat, vagy leírásokat nem sikerült találnom. Helyszín: Holló-halom, Ceglédtől északra, a jelenlegi Újszilvás területén. Erről a halomról szinte semmit sem…..
A major Albertirsa külterületének északnyugati részén - a régi Alberti területén - állt, napjainkra már csak régi térképek, tégla és cserépdarabok jelzik nyomait. Fennmaradt leírásokat nem igazán találni róla. Régebben kirándultam erre néhányszor, talán még fogok is, szép környék. A térképek…..
l.balays 2023.08.20 19:57:11
@Lobo Marunga:
Talán egy erdészeti térképen érdemes lenne jelölni a régi kutakat.
De tartok tőle, némelyikbe belehordanák a szemetet.
Találkoztam már néhány kúttal, különlegesen félelmetessel is. Egyszer lehet csinálok belőlük egy kutas összeállítást.
Van egy, amihez még el kell menni. A környéken van és van hozzá egy egész jó kis sztori is, de félek a kutaktól.
Azokat szeretem a legjobban, amik még téglával vannak kirakva.
A beomlott pincék is különösen veszélyesek tudnak lenni.
l.balays 2024.01.03 20:23:37
@JohnyMclaine:
igen, de nem mondd, hogy a fentiekből nem jön le hol van
:)
A régi Kaszárnya udvarán - fennmaradt elbeszélések alapján - a középkorban a Boldogságos Szűz Mária Templom állt.  Az 1879 körül épült Kaszárnya helyén napjainkban telephely-féleség található, az említett templom romjai pedig az 1930-as években kerültek elő az albertirsai (Alberti) egykori…..
A naptár szerint 1968. december 21-e az év legrövidebb napja volt, de az Apollo-8 űrhajósai számára talán a leghosszabbnak tűnt. Ők voltak az elsők, akik (egy akkor még kipróbálatlan) rakéta tetején üldögélve elindultak a Hold felé...
l.balays 2023.12.23 21:49:42
romtúráim A Klotild major 2023.12.18 16:47:25
Elpusztult major helye Pusztavacstól délnyugatra. A régi Klotild major már nem áll, helyén és körülötte napjainkban erdő található. Múlt télen jártam az egykori majornál, ahol mint kiderült, éppen egy vadászat közepébe csöppentem. Mivel azonnal szednem kellett a sátorfámat, ezért csak néhány…..
romtúráim Ahol a gép leszállt 2023.12.09 21:44:15
1944. júliusának második felében egy találatot kapott, ellenséges vadászgép szállt le Cegléd külterületén az egyik szántóföldre.  A meglévő és elérhető alapadatok ismeretében próbáltam kicsit utánajárni, nagyjából hova is szállhatott le ez a harci gép 78 évvel ezelőtt.  A ceglédi Márta dűlő…..
A valamikori csárdának mostanra már csak az emléke és a neve, ami fennmaradt, a szóban forgó neves fogadó már több, mint száz éve nem áll. Bár egyes említésekben szerepel, pontosan nem térnek ki arra, az épülete hol is állhatott. (A címben a csárda elnevezését az egyik régi térképről…..
Somoly egykori templomának romja a 4250 törzsszámon szerepel a vármegye műemlékeinek listáján. Leginkább a közeli Regölyhöz kötik, a településtől Ny-ra, mezőgazdasági terület közepén, kisebb emelkedőn álló, egykor körítőfallal övezett, keletelt, feltehetően poligonális szentélyzáródású templom…..
romtúráim Kőhalom 2023.11.25 22:05:58
Megsemmisült Árpád-kori templom és temető, valamint település helye - Cegléd határában. A múlt nyomában járva megpróbáltam megkeresni az egykori Árpád-kori település templomának helyét, ami úgy gondolom sikerült és talán nem tévedtem. A templomnak, temetőnek és a hozzá tartozó településnek…..
romtúráim Hanyipuszta kápolnája 2023.11.17 17:13:04
Több száz éves, felújított kápolna a 31-es főút mentén, Heves megyében, Dormánd község határában (Tenk és Dormánd között). Tartalom: Hanyi kápolna, feszület, Szent Vendel szobor, Szentkút, Hanyi halom Eger felé közlekedve hosszú évekig ott mentem, vagy mentünk el a főútról is jól látható  kis…..