Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BölcsÉsz

0 bejegyzést írt és 87 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezúttal fekete-fehér felvételeket válogattam ki Tomáš Dvořák budapesti képei közül. Ezeknek más hangulatuk van, mint a színeseknek, és kicsit talán élesebbek is a jobb filmanyagnak köszönhetően (anno a keleti blokkban elég rossz színes filmeket árultak). A Colosseumot ma is megkerüli félig a…..
BölcsÉsz 2021.03.01 19:42:45
@Hamster: Tökéletesen egyetértek, de külföldön mindenütt egyirányú villamosokat láttam csak, hurokvágánnyal, ill. Lisszabonban egy vonal egyik végállomásán deltázással. Ill. Portóban jár egy kétirányú villamos, de az nosztalgiajárat, turistáknak, egy szerelvény ingázik.
Amikor a Tátrákat vettük, a csehszlovák szállító egyik munkatársa mondta egy tárgyalás szünetében, hogy a kétirányú szerelvényeket veszélyesnek tartják a véletlen ajtónyitás miatt. Én ilyet X év alatt egyszer tapasztaltam.
Szerintem sokkal több érv szól a kétirányú mellett.
BölcsÉsz 2021.03.01 21:41:12
@Gabesz9: Ami legalább ilyen fontos: a kétirányú villamosnál, ha valami üzemzavar van, egy visszafogó-váltóval megoldható a részleges további forgalom, míg az egy irányú szerelvényeket sokszor körbe kell vinni.
Ettől persze a hurokvágány előnyei megmaradnak.
Időutazzunk megint egy kicsit Tomáš Dvořák felvételei segítségével! A múltkori trolik után most villamosos képek következnek. Vajon hol ácsorog ez a magányos Stuka, látszólag a semmi közepén? Nos, ha ma állnánk ugyanitt, balra végállomásozó buszokat látnánk, no meg a Rendőrpalotát - ha nem…..
Szerdán eltávolították szerepéből Gina Carano-t, aki Cara Dune karakterét alakította a Disney+ streaming platformon futó The Mandalorian c. sikersorozatban. A távozásának oka gyűlöletkeltő, gyakran antiszemita bejegyzései voltak a közösségi oldalakon, melyet a Lucasfilm nem volt hajlandó…..
BölcsÉsz 2021.02.16 20:33:13
@midnight coder: Rákosi et. legalább nyíltan megmondta, hogy csak neki lehet véleménye. Ill. a "Pártnak", de a párt ő volt.
Péntekre virradóra az idei tél legbarátságtalanabb időjárását tapasztalhatjuk, ugyanis benézett a hőmérő több helyen is minusz húsz alá. Hasonlóan hideg volt '45-ben, amikor is a magyar és német csapatok nekiindultak a budai hegyeknek, hogy Kesztölc mellett elérjék a német vonalakat. A nekiinduló…..
BölcsÉsz 2021.02.13 16:50:41
@langesz: Erdélyt viszonylag nehéz lett volna a Don-kanyarban visszaszerezni. Románia lakossága (Beszarábiával együtt) több mint kétszerese volt Magyarországénak. Ennek megfelelően több katonát tudott Hitler rendelkezésére bocsátani, + őket nem korlátozták sem létszámban, sem haditechnikában. Emiatt a román részvétel fontosabb volt, mint a magyar.
Az nyilvánvaló, hogy a háborúból nem maradhattunk volna ki, de a kiugrást korábban kellett volna megtenni, és nem ilyen pancser módon.
Ahogy Párizst feladták, Bp-is fel lehetett volna adni, mert a védelem, ellenállás reménytelen volt.
Tudom, hogy utólag könnyű okosnak lenni, de szerintem csak az a kérdés, a háború hol dőlt el: Sztálingrádnál, vagy Normandiában.
Ez természetesen nem mentség a szovjet katonák viselkedésére.
P.S. Nem ünneplem Ságvári Endrét.
BölcsÉsz 2021.02.14 21:29:06
@fkv.115: Dzsugásvili támogatta a románokkal szembeni területi igényünket, és részt is vett volna - állítólag - a II. Bécsi Döntésben.
Ezt évekkel ezelőtt olvastam, sajnos nem tudom a forrást megnevezni, de Beszarábia miatt ő sem kedvelte a románokat.
Most egy kis "lila álmodozós" dolog következik! Azon gondolkodtam, hogy mennyivel másabb lenne a mai Budapest, ha annak idején a vasúttársaságok nem a lehető legolcsóbb módon, földszinten vagy földből emelt töltéseken vitték volna a vágányaikat, hanem viaduktokon, amik alatt át lehetett volna kelni,…..
BölcsÉsz 2021.02.08 18:03:14
@Gösser söralátét: Le style est l' homme même
1864. november. A William T. Sherman tábornok vezette északi csapatok vasútvonalat rongálnak meg Atlanta térségében, hogy nehezítsék a déliek ellátását..
BölcsÉsz 2021.02.07 17:21:26
@fareszjó: 1950-es évek:
Én 1977-ben jártam először Leningrádban. Kaptam egy térképet, amivel az utazási irodából elmehettem a 3 sarokra lévő szállodába. Minden 5. utca volt csak feltüntetve. Kb: Rákóczi út/Király utca/Andrássy út/Bajcsy-Váci út/Duna part.
A városi legenda szerint ahol nagyobb folyó volt, több km2-nyi területeket tettek át a másik partra. Hogy ez igaz-e, azt nem tudom, de volt ilyen pletyka.
Miután Németország három éven keresztül támogatta - Olaszországgal közösen - a végül győztes oldalnak bizonyuló Franco-párti erőket az 1936 és 1939 közötti spanyol polgárháborúban, Hitler joggal (?) várhatta el, hogy az adott szívességet majd viszonozzák újdonsült ibériai-félszigeti szövetségesei a…..
A cím nyilvánvalóan fikció. Nincs épeszű politikus, aki nyertes helyzetből –márpedig minden ellenzéki híreszteléssel szemben a Fidesz abban van – kiengedné a kezéből a győzelmet. Nyilván a jelenlegi kormánypárt is mindent meg fog tenni, hogy a soron következő parlamenti választást is megnyerje. Az…..
BölcsÉsz 2021.01.26 08:50:50
@white999: Az ellenzéken már az is segítene, ha abbahagyná a kormánypártiak bunkózását, parasztozását(!), primitívezését, birkázását.
Azért kevesen fognak az ellenzékre szavazni, hogy a bunkó, stb. kategóriából átkerüljenek a "hasznos idióta" (© Uljanov, V.I.) csoportba.
BölcsÉsz 2021.01.26 13:57:52
@nincs1agy: " Ennek ellenére a BLM tüntetők a demokraták székházát támadták meg "
Az volt közelebb.
BölcsÉsz 2021.01.27 09:34:30
@DFK: A LYogszabáJok mindenkire vonatkoznak. Kivéve a gyevi bírót.
Mindenki hibázik. Nap, mint nap. Aprót vagy nagyot, és sajnos néha végzeteset. Ebben a témában kerestem fotókat az MTI Fotóarchívumában. Kíváncsi vagyok, kinek mi jut eszébe a képekről, hozzászólásaitokat szokás szerint várjuk a kommentszekcióban, 1964. november 1. Somogytúr elírt…..
A német propagandagépezet fontosnak tartotta a 30-as évektől, hogy a fiatalok körében is egyre népszerűbb legyen az antiszemitizmus, a hadászati célkitűzések és a náci jelképek. Mai bejegyzésünkben erre hozunk pár példát. A népszerű "Ki nevet a végén?" nevű társasjáték korabeli náci verziója...
BölcsÉsz 2021.01.23 08:06:54
@enpera: A légiriadóra történő felkészítést fekete öves pacifistaként is helyeslem.
Továbbá egyetértek Örömhernyó olvtárs 01.22. 23:51:33 bejegyzésével.
Nem Hitler a kedvenc történelmi személyiségem, de az 1837-es holland játékért ne őt hibáztassuk!
Nem könnyű lejönni arról a témáról, hogy mostanában, azaz a „betonember” távozása után egy évvel (!) pecsételődik meg végleg Budapest belvárosának fenntartható jövője, annak is a gerince. Lehet persze erről panaszkodni hosszan, de a témának számos olyan részlete van, amit a panaszkodáson túl is…..
BölcsÉsz 2021.01.21 19:08:56
@Alick: A nagy sebességgel egyetértek, de ha ehhez határozod meg a megállótávolságot, sokat kell gyalogolni. Erre nem mindenki képes, vagy hajlandó.
Fölvetődik a kérdés is, nem kell -e ehhez néhány kereszteződést "megszüntetni? Ez nyilván helyfüggő, de ezt is érdemes megvizsgálni.
Gondolj arra, eredetileg az 1-est gyosrvillamosnak szánták! Tény, hogy a Kőbányai út-Népliget között kevesebb megállója van, mint az egykori 55-ös busznak, (ha jól emlékszem) de azért nem nevezhető "gyorsvillamosnak".
BölcsÉsz 2021.01.21 19:31:26
@cardiobascuralis 2: Egyetértek, igazából csak példának hoztam fel, hogy az 1-est is gyorsvillamosnak tervezték és nem az lett. A fő kérdés a megállók közötti észszerű távolság meghatározása, illetve a keresztező forgalom. Ezektől függ a tervezhető sebesség.
Más kérdés, hogy pl. a 2-es villamosnak vannak olyan szakaszai, ahol a zárt pálya miatt magasabb sebesség is elérhető lenne, mégsem használják ki.
Röpke néhány hónap kihagyás után folytatjuk a németek 1940-es nyugat-európai diadalmenetét bemutató sorozatunkat - a május-júniusi hadjárat legnagyobb falatát, Franciaország megszállását hagytuk utolsónak, miután a Benelux-államok elfoglalását már megírtuk itt, itt és itt. Francia csapatok 1939…..
  Nagy bejelentés született. 2022-től hazánkban a 25 év alattiak mentesülnek az SZJA fizetés kötelezettsége alól. Hogy miért ők és miért pont 2022-től, elég egyértelműnek tűnik. Minden közvélemény kutatás koherensen mutatja, hogy a fiatalok körében a Fidesz egy aktuális országgyűlési választáson…..
Óbuda sem marad ki a következő hónapok, évek tömegközlekedési fejlesztéséből. Összegyűjtöttük az aktualitásokat. Pár napja vadonatúj buszok érkeztek a fővárosba, és sorban állnak forgalomba az új villamosok is. Néhány éven belül pedig, Budapest legjelentősebb közlekedésfejlesztési beruházásaként,…..
BölcsÉsz 2021.01.17 14:34:28
@Bkkzol: A Batthyány tér és Békás között a HÉV csúcsidőben 5-7 percenként jár. Ha ott 1-2 megállót kihagysz, egymásra torlódnak a szerelvények. Ugyanez a helyzet a metrónál is.
HÉV gyorsjáratot az 5-ös vonalon csak Békás és Szentendre között érdemes indítani, esetleg csúcsidőn kívül. A többi HÉV-et ennyire nem ismerem.
De ezekről a fejlesztésekről kb. 5-6 éve olvastam először.
Lesz-e polgárháború az USA-ban? Tudom, a cím több mint provokatív. A realitást meg sem közelíti. Azonban nem 2017-et írunk, hanem 2021-et. És tudom, most, a jelenben is nagyon nehéz elhinni, hogy ez egyáltalán kérdés lehet. Elképzelhetetlen lenne, ha nem lennénk túl a Capitolium ostromán, ha nem…..
BölcsÉsz 2021.01.13 08:39:56
@Billy Hill: Bunkózni kényelmesebb.
BölcsÉsz 2021.01.13 22:08:59
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Az Ábrahám egyezmények. A II. VH. után ő az első elnök, aki nem indított külföldi katonai akciót.
Az Obama/Clintonné féle "arab tavaszt" ne nevezzük sikersorozatnak!
A Légion étrangère-t bemutatni, a Légióról írni teljes részletességgel ezeken az oldalakon, a téma szerteágazó és hatalmas történelmi távlatokat érintő terjedelme miatt, lehetetlen. Hiszen csak a hadtörténeti előzmények, melyeket oly sok hadtudós kutatott már, több kötetre rúgnak. No és nem…..
Ha azt gondoltad hogy mindent láttál már az NDK-ból az NSZK-ba vagy Nyugat-Berlinbe távozni szándékozó keletnémet leleményekről, akkor ezt nézd meg! Sikeres és sikertelen szökések a Fal építésétől a lebontásáig, Megaválogatás, 38 - nagyobbrészt a Stasi által készített - fotóval! 1985 körül. 'Der…..
BölcsÉsz 2021.01.11 16:05:17
@5valve: Repülővel át tudtál menni Ny.-Németországba. Egyébként Nyugat-Berlinben elég jelentős volt a népességfogyás, ezért, főleg ha volt ott rokonod, érdemes volt ott marqdni.
Rekspeiler 13:07:10 Én '77-ben mentem a barátnőmmel Sopronba. Györött gépfegyveres határőrök szálltak fel, és az "érdekesebb" utasokat kikérdezték. Mi a 20-as éveink közepén jártunk, mindkettőnket igazoltattak, de mindketten "Impex-"nél dolgoztunk, ezért nem foglalkoztak velünk. Azt nem láttam, hogy valakit is leszállítottak volna.
Megint eltelt egy év, és újra eljött a visszatekintés pillanata. Mindenki érzi, hogy ez az esztendő más volt az élet számos aspektusában, de ennek ellenére ugyanúgy aktívak voltunk Facebookon is. Számos gondolatébresztő és ritkán látott fénykép került ki az idővonalra a 12 hónap alatt. A…..
Lesz gombaszökőkút és lesznek bordó székek is, de villamos a Rákóczi úton már soha többet nem lesz. Ilyen egy projekt, amit az új, „zöld” városvezetés kritikátlanul átvesz Tarlóstól, hogy meglegyen nekik is a napi betevő szalagátvágásuk. Ez a fejlesztés is tipikusan a fenntarthatóság tökéletes…..
BölcsÉsz 2020.12.31 08:47:24
@hunyadi_janos_111: Arról megfeledkeztél, Matyi, hogy a 4-6-os villamosmegálló Népszínház utcai végén jelenleg is van egy lámpával biztosított gyalogátkelő. Ez is "zavarja" a körút forgalmát, ugyanúgy, mint minden bunkó, primitív, aljas gazember gyalogos. (Mindenki gyalogos, de van aki már talált parkolót).
Neked elidegeníthetetlen emberi jogod lemenni a metróba 2-3 perc alatt, másnak elidegeníthetetlen emberi joga 2-3 percet várni a buszra.
Egyébként abban igazad van, hogy a 7-es busz, és a metró célközönsége nem ugyanaz.
Nem kell írnod, hogy idióta, bunkó, f... vagyok, már többször írtad, megjegyeztem.
BölcsÉsz 2020.12.31 09:00:42
@ekat: Ne foglalkozz vele! Őmatyisága ilyen.
BölcsÉsz 2020.12.31 10:27:24
@hannibal_barcas_127: Kedves Matyi! Természetesen nem ugyanakkora, de akadály így is van, nem kell növelni, de esetleg összefüggéseiben is nézhetnéd a dolgokat.
Mi lesz az egyházakkal egy esetleges kormányváltás után? 2022. még nagyon messze van. A különböző közvélemény kutatások azonban egyre nagyobb esélyét látják, hogy a soron következő választást követően már nem Orbán Viktornak fogják hívni az aktuális miniszterelnököt. Hogy így lesz-e, ezt nem ez az…..
BölcsÉsz 2020.12.30 15:32:09
@Bambano: az egyházi iskolákban szerzett végzettségeket nem (ellene) elfogadni.
Jól értelek, hogy a 2x2 egyházi iskolában nem 4? Vagy ott is 4, de nem ugyanúgy?
BölcsÉsz 2020.12.30 17:35:46
@hunyadi_janos_111: Köszönöm, Matyi a példát. Ez valóban elegendő érv minden egyházi iskola betiltásához.
BölcsÉsz 2020.12.30 19:56:00
@hunyadi_janos_111: Kovács Laci bácsi szerint nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választást.
Ez az első Az első forgóajtó 2020.12.28 12:11:28
Az első forgóajtót Theophilus Van Kannel, amerikai mérnök szabadalmaztatta 1888-ban. Az volt a célja, hogy az emberek egyszerre tudjanak ki és be jutni az épületekbe anélkül, hogy összeütköznének (valamint nyitáskor megakadályozza a levegő hirtelen beáramlását, mely akár ablakokat is betörhet). Az…..
BölcsÉsz 2020.12.30 15:01:59
@Bunkóné Barom Ildikó: Hallottam, de nem biztos, hogy ahhoz vagyok a legközelebb. Másrészt, mint azt gigabursch olvtárs is jelezte, az ajtók MA MÁR tudnak törni. Igazából az volt az értékelhető válasz.
Tegnap volt egy vitám Facebookon a lehetséges ellenzéki miniszterelnök-jelöltről. Innen jött az ihlet, hogy sorba vegyek néhány lehetséges jelöltet. Összesen 5 politikust tartok esélyesnek a közös ellenzéki lista miniszterelnök-jelöltjének: 1. Dobrev Klára Gyurcsány Ferenc egyik interjújában már…..
BölcsÉsz 2020.12.29 14:15:47
@6.Lenin: A vezetéshez kevés az, hogy valaki mindenkit maga alá gyűr. Az, hogy GYF ért a politika gazember részéhez, igaz, de a kormányzáshoz kevés a kéthetente meghirdetett világmegváltás.
Természetesen soha nem lesz olyan, legalább is remélem, akit mindenki elfogad. Ezzel együtt a más értékrendet vallók gyalázásáról, vagy más korosztály kirekesztéséről változatlanul az a véleményem, hogy a kisebb baj, hogy kontraproduktív.
1890 körül. Teaválogatás. Ceylon, Sri Lanka..
BölcsÉsz 2020.12.28 18:15:36
@csker: Igen
Tegnap (december 20.), számomra váratlanul, jött a hír, hogy összejött végre az ellenzéki összefogás. Persze ez nem teljesen igaz, hiszen a lassan csilliárdnyi ellenzéki pártból “csak” 6 jött össze (DK-MSZP-Jobbik-LMP-Momentum-Párbeszéd). A pártok kiadtak egy dokumentumot is, amiben rögzítik az…..
BölcsÉsz 2020.12.23 08:33:17
@kárárámaispj: "van ám olyan ember az országban aki végignézi a listát, és foglalkozik azzal, hogy ki van a huszadik helyen..."
Valóban nincs sok, de így a választónak végképp nincs beleszólása a listába. Mindkét esetben pártszimpátia alapján döntünk a listáról, de így mégis egy KICSIVEL nagyobb beleszólásunk lehet a listás helyekbe.
Egyébként egyet értek, azzal, amit írtál.
BölcsÉsz 2020.12.23 09:05:59
@kárárámaispj: Rendszeresen olvasom a Fidesszel kapcsolatos kritikát, hogy érdemben nem kampányol. Ilyen ellenzék mellett minek?
Valahol vehetne már egy hipermarketben némi stílus-, és realitásérzéket az ellenzék.
Félreértések elkerülése végett, ellenzéki vagyok. Nem meggyőződésből, jóízlésből.
Tőlem lehet szivárványpropaganda, de nem karácsonykor.
BölcsÉsz 2020.12.23 12:34:47
@6.Lenin: A jóízlés az ellenzékiségre vonatkozott en bloc, nem erre az ellenzékre. Kormányváltás után ugyanezt fogom írni.
Egyébként azzal kezdtem, hogy "nem meggyőződésből...".
Úgy érzem, nem olvastad el a teljes szöveget.
Ami az ellenzéket illeti, egyetértünk.