Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vakhtang Gorgaszali

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lassan két hete nem jelentkeztem újabb írással úgyhogy itt volt az ideje billentyűzetet ragadni. A távolmaradásomnak persze több oka volt. Egyrészt, a harmadik-negyedik hétre  kialakult a mindennapok ritmusa és nem történik annyi minden - ez persze nem igaz:) -, hogy sűrűn…..
Két hét munka után mindkét olyan lehetőségen túl estem, amit a pénteki szabadnapján Mes Aynak-ban csinálhat az ember. Vagy elmegy Kabulba vagy marad a táborban és elfoglaltság után néz. Kezdjük az elsővel.  Az első hetem után egyértelmű volt, hogy Kabulba megyek a pénteki…..
Hogy mi történt pontosan péntek este Kairóban, az Egyiptomi Múzeum épületében, attól tartok, sohasem fogjuk megtudni. Amit a szórványos hírekből egyelőre tudni lehet, az hogy miután a rendőrség a tüntetők nyomásra elhagyta a Tahrír teret, több fosztagató hatolt be az…..
Albert gazda Shumi Mukuzani 2007 2010.03.26 08:00:00
A grúz borok iránt különleges vonzalmat érzek. Sokan tudják – akik nem, azok most megtudják –, hogy életem első huszonöt évét a Szovjetunióban éltem le. Amikor én még kissrác, majd kamasz, később egyetemista voltam, mindennek a tetejét a magyar és a grúz borok…..
Szeretnék megint Iránról írni. De nem hagyhatom ki a többi hírt, mert már valamikor szerdán írtam a jelenleg legproblematikusabb közel-keleti államról. De azért mégis Iránnal kezdem, aztán jöhetnek az elnökválasztások. Tele bántó dilettantizmusokkal, hogy lehessen jól…..
Telefonon kaptuk az értesítést az Aquincumi Múzeumban kedd délután, hogy a XI. kerületben, a Rupphegy oldalában faragott kőtömbök hevernek egy munkagödörben és az egyiken emberábrázolás is látható. Bár ilyenkor azonnal meglódul az ember fantáziája, de látatlanban elég…..
Vakhtang Gorgaszali 2009.03.27 08:45:56
@Etzilbvrg:

A földrajzi nevek etimológizálása a nyelvészeten belül is ingoványos talaj. De itt nem valószínű, hogy a folyónévnek bármi köze lenne a kelta szóhoz: a Maros legkorábbi feljegyzett alakja ui. Maris vagy Marisos (sz-szekkel), ennek alapján az okosok azt mondják hogy az indoeurópai *mori szó lenne benne, ami ugyan speciel mindenhol tengert, meg tavat jelent, de itt folyónév lett volna...

Viszont a maros kelta szóban az a az hosszú (ellentétben a folyónévvel), amint az az óír már-ban is látszik.
Vakhtang Gorgaszali 2009.03.29 15:57:19
@tony84:

Az általam említett Maris alak a hérodotosi forma.

Persze, éppenséggel lehet a szkíta kori lakosság nyelvéhez is kötni - de honnan tudjuk, hogy nem mondjuk az őket megelőző lakosság nyelvéből származik a folyónév? Hérodotos a legkorábbi forrásunk ugyan e folyóhoz, de ebből még nem következik, hogy a folyót ebben a korszakban nevezték el...

Épp azért mondtam, hogy a földrajzi nevek etimológizálása ingoványos, mert csak két dolgot nem tudunk (sok esetben):

1. Melyik népesség nevezte el...
2. A földrajzi név összecsengése egy, a térségben beszélt nyelv egy szavával véletlen-e vagy sem.

Szóval én - néhány esetet kívéve -csak a vállamat vonogatom, amikor ilyen kérdések merülnek fel.

S mint mondottam, itt inkább a két romanizálódott kelta személye az izgalmas :-)
Bár blogunk a témájánál fogva főleg férfi olvasókat vonz, nagy örömünkre szolgál, hogy rendszeres látogatóink között a hölgyek is szép számban képviseltetik magukat. Tekintsék ezt a kis történelmi összefoglalót amolyan - majdnem megkésett - nőnapi ajándéknak és tisztelgésnek egykori hölgytársaik…..
Vakhtang Gorgaszali 2009.03.09 19:54:11
Kedves Neoprimitiv,

Tényleg kár lenne lerontani egy jó blogot ellenőrizetlen információkkal. Ami a hettitákat illeti, nem biztos, hogy egy skót hadtörténeti weboldal nyújtja a legmegfelelőbb információkat. Különösen azért, mert a hettita védműveken nem voltak festmények… A védműveken legfeljebb reliefek voltak.

A szakirodalom nem tud női harcosokról a hettita seregben (ld. elsősorban Richard H. Beal: The Organisation of the Hittite Military. Texte der Hethiter 20. Heidelberg, 1992, vö. itt
books.google.com/books?id=alMsAAAAYAAJ&q=beal+hittite+military&dq=beal+hittite+military&hl=hu&pgis=1 , és Trevor Bryce: Hittite Warrior. Osprey, 2007, itt: books.google.com/books?id=0_oi1CLayh8C&printsec=frontcover&dq=trevor+bryce+hittite+warrior&hl=hu ez utóbbi egyébként egy problematikus munka).

Amire a honlap szerzői gondolhattak, az a hettita főváros, Hattusa ún. Király-kapujának a reliefje egy harcosról (kép itten: www.hattuscha.de/Deutsch/konigstor.htm ), amelyről a kutatás hajnalán (a XX. sz. legelején) valóban azt gondolták, hogy nőt ábrázol. Azután királynak gondolták (innen a kapu modern neve), mígnem az ikonográfia elemzése révén rájöttek, hogy egy istent ábrázol.

Summa summarum, nők nem voltak a hettita seregben.
Vakhtang Gorgaszali 2009.03.09 20:38:57
@Neoprimitív: :-)))) Azt már csak a hettita nők védelmében, hogyha harcosok nem is voltak közöttük, azért nem csak Küche, Kinder, Kirche :-) Nagyformátumú személyiségek is akadtak, pl. Puduhepával, III. Hattusili feleségével még maga a nagy II. Ramszesz is levelezett :-)
 Hogy hol van Grúzia? Hát ott, ahol Sztálin született, ahol feltalálták a bort, ahol másodikként vették fel a kereszténységet, ahonnan Khaka Kaladze származik, ahol most az olimpia alatt az oroszok tankosozósat játszottak, és ahol egy éve úgy szétverték az ellenzéki…..
Vakhtang Gorgaszali 2008.11.14 00:15:03
Utazás: hát… a török légitársaságnak van kényelmes és gyors Isztambul – Tbiliszi járata, csak az nem 35, hanem 735-935 euro (oda-vissza), sajnos.

EU-s zászló: a grúzok mindenhová kiaggatják az uniós lobogót, mintha a sajátjuk lenne. Eleinte nagyon viccesnek találtam, aztán már kicsit zavart, elvégre semmi jogalapjuk nincs hozzá.

Grúz tea: én is úgy tudtam, hogy termesztettek, sőt nagyhatalom. Kerestem is szerfelett. A helyiek azt mondták, hogy ez igaz is, csak épp jött a rendszerváltás és az ültetvények szó szerint elrohadtak. Úgyhogy most import fekete teát isznak. Ill. azt se nagyon, hanem elképesztő mennyiségű szénsavas-cukros üdítőitalt, amelyből elég sajátos helyi változatok is vannak (pl. a neonzöld színű tárkonyos).

Grúzzal rokon népek: morbiczer nagyjából helyesen összefoglalta. A megrelek (oroszosan mingrélek) azonban nem Kelet-, hanem Nyugat-Grúziában élnek (meg Abháziában éltek, amíg ki nem telepítették őket onnan az abkházok). A megrelek és a szvánok mindannyian kétnyelvűek (tehát megrel – grúz, ill. megrel – szván), saját írásbeliségük nincs és – egy megrel egyetemista ismerősöm szerint – igény sincs rá. Ők magukat grúzoknak tartják, tehát ebből a szempontból nem külön nép, viszont a három nyelv kölcsönösen nem érthető, tehát nyelvészetileg három külön nyelvről van szó. Másik neve a lázoknak van:cs’an.

Ami pedig a grúz lányokat illeti: aki szereti a fekete hajú, törékeny típust, annak paradicsom :-)
Mandiner blog Kaukázusi blitzkrieg 2008.08.11 07:01:00
  Jelen posztunkkal szeretnénk gratulálni Mikheil Szaakasvili grúz elnöknek, amiért hétvégi magánszáma keretében hülyére verettette magát az oroszokkal, s ezáltal sikeresen gyengítette saját – és a Nyugat – pozícióit a stratégiai fontosságú kaukázusi…..