Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Baluman

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A komposztálás sok éve a kerti témák egyik legnépszerűbbike, hiszen abszolút zöld elképzelés, házilag is kivitelezhető, megoldást jelent többféle problémára, nem csoda hát, ha gyakran előkerül. A legtöbb leírás ugyanakkor jellemzően odáig jut, hogy taglalja az előnyeit, és próbálja rávenni a…..
Baluman 2020.11.15 10:10:49
Nagyon jó összefoglaló cikk, a leírtak teljesen egybevágnak az általam tapasztaltakkal, gratula!

Az 1200 m2-es telkemen semmit sem kell elégetnem legalább 10 éve, nagyszerűen működik a komposztálás.

Pár kiegészítést tennék a cikkhez saját tapasztalatból.
Én beszenzoroztam a komposzthalmot, mérem a hőmérsékletet és nedvességtartalmat, és ha jól sikerül összerakni, akkor akár 60-70 C fokos (!) is lesz a belseje, nem csak 30-40. Ha nem nyúlok hozzá, akkor kb. 3 hét alatt cseng le teljesen az első meleg érési fázis. Forgatva a halmot ezt elvileg lehet nyújtani.
Az ágdaráló nálam is alapvető kellék a komposztáláshoz, de ami szerintem elengedhetetlen hozzá: a komposztrosta. Nálam ez egy régi, ~10 mm lyukbőségű kb. 100*100 cm méretű acélháló, ráerősítve egy lécvázra. A komposzt forgatásakor ezen átrostálva, és az áthulló anyagot már ki lehet venni a komposztládából, és csak a fennmaradó megy vissza. Ezzel nagyon jól lehet szellősíteni az egyébként összetömörödött komposztálandó anyagot, több oxigén jut be a halomba.

Továbbá, két hasznos eszköz van még, akiknek megengedi a büdzsé:
Nagy gyepfelület esetén érdemes beszerezni egy fűnyíró robotot, mert azzal egy csapásra megszűnik a jelentős mennyisége miatt nehezen kezelhető fűnyesedék, ugyanis a az aprócska levágott fűszálvégek a helyükön komposztálódnak.
Akinél sok falevél van, azoknak egy lombszívó-aprító hasznos lehet, (a cikkben erre fűnyíró szerepel, ami szintén jó, ha nincs más, de ez azért hatékonyabb) mert térfogatában kb tizedére csökkenti a lombhulladékot, és garantálja a gyors lebomlást. Nem áll össze a levél összefüggő rétegekké a komposztban, mint ha csak simán összegereblyézzük.
Baluman 2020.11.15 10:35:21
@mókusfülecske: Ha az összes felmenőd apai-anyai ágon földműves volt, akkor már az is elég nagy baj, hogy a jelek szerint nem nagyon vetted át tőlük a tudást, de az még nagyobb, hogy rájuk hivatkozva ilyen hangosan osztod az észt. Van más érved is, mint a felmenőid?