Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MirrMurr

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Bock Bisztróban vacsoráltam a minap – évente egyszer-kétszer teszek ilyet, szeretem a konyháját –, és nagyon jólestek a borok megint. Jobban, mint tavaly. Különösen a két szelektált cabernet 2004-ből – a Fekete-hegy franc és a Jammertal sauvignon –, valamint…..
MirrMurr 2008.01.10 14:21:26
Jó cikk, jó téma! Kösz!

Szerintem nem ennyire tragikus a téma, bár aktuális.

Ahogyan divathullámként tört előre az újvilági chardonnay anno, úgy éljük most az "Anything but Chardonnay" időszakot is. Ettől még egy jó ch, az továbbra is finom 

Ez normális: Termék életgörbék, trendek, divatok, márkák.
A világ borfogyasztásának 90%-a termék. Nem azt mondom, hogy rosszborok, vagy pancsoltak, hanem hogy egyszerűen meg akarják őket inni milliók, mint a sört.
Ilyen termékeket gyárt 10 milliós palackszámmal Torres, Mondavi stb.

És vannak, akik nálunk is a jó borokat akartak csinálni Villányban. Jó időszakban, jókor, jó helyen, tehetséggel, szerencsével, minőséggel. Belőlük lettek a '90-es évek sztárjai, akik erre tették az üzletet, ebbe fektettek, erre vettek fel hitelt. Márkákat hoztak létre! Így el kell készíteni azt a 100-200 ezer palack bort, ami nem csak nekünk (rögeszmés borfanatikusoknak) szól, hanem a termékkeresőknek és fogyasztóknak.
Akikre meg hat az imidzs, a sznobhatás, vagy éppen csak az ár, vagy ezek tetszőleges kombinációja,

Ezért azon vitatkozni, hogy ki és miért veszi, vagy nem veszi a villányi sztárborokat, felesleges. Szidni sem kell, egyszerűen el kell helyezni őket a piacon. Helyük van és remélem lesz is!

Néhány saját érzés:
Korábban sok villányi borért rajongtam, de az utóbbi időben csökken a számuk gyűjteményemben. Nem azért, mert szerintem sem bírják a '90-es évek tételei igazán jól az időt. (Mert pl. az egri vöröseim is szétestek 99-előttről jellemzően. De már javult a technológia, többet tudnak, 10 év múlva meglátjuk.)
Hanem mert egyszerűen a hazai piac dominánsan két szegmensre szakad szét, és nem mennyiségi arányban. Van aki 200-ért vesz "bikavérszerűséget", van aki meg kopárszerűségeket 9 ezerért.
Én meg ebből kinőttem és inkább veszek 1800-ért Bárdos Saci furmintot, vagy 3-5 ezerért Leon Barral Languedocból. És én ezért nem veszek (csak rögeszméből és tanulási célzattal 1-1 üveggel) St Andera szürkebarátot 4700-ért, vagy Butler kadarkát 5000-ért. Mert drága, és ár/érték arányban is drága! Persze csak szerintem!

És valszeg idióta borbuzi-sznob is vagyok, aki annak örül, ha olyat tud a haveroknak mutatni, amiről még nem is hallottak  Vagy nem tudnak belőle venni pénzért sem. Mert elfogy mielőtt piacra kerülne. De ha lenne belőle 200 ezer üveg, akkor meg kezdhetnénk fanyalogni … ?
Lássuk be, a borhoz érteni, olyan mint a bélyeghez, festményekhez, régi autókhoz … Mindenkinek a maga hülyesége. Így tulajdonképpen önmagunkat okosítgatjuk itten :)))
(Az előző rész tartalmából: Somlói Apátsági Pincészet Hilla Cuvée 2006 és Tornai Furmint 2002)A szerencsés végkimenetelű és lassan már feledésbe merülő ízvitában rossz oldalon harcolt a Royal, azóta alighanem belátott egyet s mást, mert az ókonzervativizmusnak már nyoma…..
MirrMurr 2008.01.08 21:58:57
Szintén vagy 10 évnyi Royal Aszú kóstolásnyi tapasztalatom van, így az aszú kérdésben is óvatosan általánosítanék az oldszúlra. Valóban 1996 előtt ez igaz lehetett, de mostanában nem.

Én inkább azt mondanám, hogy a két iskola között teremt kiváló egyensúlyt Áts Karcsi, így borai nem átlagos aszúk. Többnyire időt kérnek, ez apohárban is igaz, tehát túlhűteni és pohárban szellőztetni.

A 2003-as 6p Nyulászóról Rohály dr. így ír: "ez a bor testesíti meg a reális elvárásokat, ő az eszményi tokaji aszú."

Néhány eredmény is engedjetek meg, hogy oszlassam a felületes véleményeket:

1. Essencia 1999 - 100 points, „Best in the World of Wine", (Wine & Spirits Magazine, USA 2006)
2. Aszú Essencia 1995 - Gold medal, (Decanter World Wine Awards, UK, 2005)
3. Betsek 1999 Gold medal, (Decanter World Wine Awards, UK, 2005)
4. Mézes Mály 1999 (Gold medal, Challenge International Du Vin, France, 2007)
5. Áts Cuvée 2005 Selections Mondiales Des Vins, Canada, 2007

Dagagtosnak üzenem, hogy a 99-es és 2000-es évjárattal sem fog befürödni. A 99-es azonban bonyolultabb, figyelős (sok levegő!!) értő fogyasztónak add. A 2000-es évjárat hamarabb érik, virág--méz-gyümölcs, nyammogni ezt ajánlom. Főleg a Mézes Mály dűlőből, ami tökéletes bugyileolvasztó kategória :)))

Lassan kikerül a 2003-as évjárat is, ami 99-essel vetekszik potenciálban. Hordómintaként is általában 5*!

No most már, hogy senki nem mossa le rólam, hogy fizetett Áts ügynök vagyok, akkor belinkelem legutóbbi kóstolónk leírását, lehet böngészni:

www.miri.hu/index.php?ow_page_number=116

ui: hasonlókat tudnék írni vagy 10 tokaji borászról, de vállalom, hogy elfogult vagyok.
Úgy látszik, az olaszrizlingek ráncosan születnek és kisimult arccal halnak meg. Legalábbis az odisszea történetének egyik legszebb borából erre következtettem. Hipotézisem szerint az egészséges, arányos, de nem túl fifikás olaszrizlingek néhány év alatt megszépülnek. A most…..
A két legismertebb rajnai-olasz házasítás kurrens kiadását csupán bűvészinasnak, frakkos-bikinis asszisztensnek szántam, aztán ők fűrészelték ketté a nagy mágust. Pedig Hörömpő cirkusz, világszámra számítottam. A Borbarát szerint a Bandériumban ugyanis minden benne van,…..
A pinot noir fontos kedvencünk nekünk, de még tanuljuk a fajtát. Hogy minél gyorsabban menjen ez, megvakkóstoltuk az aktuális magyar felhozatal jelentős részét, noha nem az egészét. Nagyon vidámak nem lettünk, mert lehengerlő tétellel nem találkoztunk. Lőrincz György Szent…..
A bikavér az nekünk, mint taljánnak a chianti: az egykori büszkeség megkopott hírű hordozója, ugyanakkor titkoltan ambiciózus remények megtestesítője, a nemzeti karakter borbéli manifesztációja. Bár a mi bikavértörténetünk másfél évszázadra nyúlik vissza, jelenleg mintha nem…..
Amikor az egri 2003-asok piacra kerültek, én még dogmatikusan szenderegtem, és villányi erőborokkal tömtem meg a konyhaszekrény alá dugott papundekli dobozomat. Hallottam persze, hogy Eger felől zörög a haraszt, és einstandoltunk is egy palack Buttler Bikát meg egy Merengőt, de…..
Hát akkor beállunk a sorba jól, és lehetővé tesszük nyájas olvasóink számára, hogy eldöntsék, mely termelőnk-pincészetünk vitézkedett az idén a legmeggyőzőbben a művelt alkoholizmus frontján. Nem mondhatjuk, hogy ez nem közkívánatra történik, hiszen köztudomásúlag…..