Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Minszki séták

28 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vlagyimir Korotkevics a 20. század egyik legnépszerűbb - ha nem a legnépszerűbb - belorusz írója. Ahogy jómaga is sokrétű és színes egyéniség volt: publicista, író, költő, műfordító, dramaturg, rendező, aki a szovjet időszakban belorusz nyelven publikált, úgy a művei is egy ismeretlen, de annál…..
  Utálom a kötelező dolgokat. Viszont amint lehetőséggé válnak, azonnal érdekelni kezdenek. Így vagyok a látnivalókkal is. Soha nem fogom azt írni, hogy Minszkbe érkezve kötelező látnivaló bármi is, de törekszem olyat javasolni, ami valóban élményt ad. Ezek közé tartozik a Szépművészeti Múzeum is.…..
Hőségriadóban nem az órákat, a perceket számolom a hidegfront érkezéséig. Jelenleg úgy tűnik, hogy a hátralévő idő a lehűlésig a végtelennel egyenértékű. Ilyenkor végképp elfog a nosztalgia Minszk iránt, ahol ha nyáron a hőmérő higanyszála eléri a 24 fokot, a helyiek halni készülnek a hőségtől. Az…..
Minszki séták 2022.09.08 16:24:03
@gigabursch: Ne haragudj, hogy ennyi késéssel válaszolok, nagyon sok munkám volt. Amikor elindítottam a blogot, szigorúan elhatároztam, hogy nem írok politikáról. Így is okoz lelki tusát, hogy van-e most jogom Minszkről írni, mintha mi se történne. De hogy ne érezd úgy, hogy elutasítalak, lesz egy előadásom szeptember 22-én 17:30 órai kezdettel a Nemzetek Házában (Budapest, Bajza utca 54.) Minszkről. Nagyon szívesen látlak, ott igyekszem válaszolni a kérdéseidre. Jelen lesz olyan személy, aki korábban magyar nagykövet volt Moszkvában, illetve egy diplomatat a belorusz nagykövetségről. Mit gondolsz az ajánlatomról?
Minszki séták 2022.09.08 17:34:22
@gigabursch: Nagyon sajnálom, de hátha lesz még ilyen alkalom. Most tervezek egyet Nagymaroson, bár félek, az se lesz közelebb hozzád:-(
  A szláv népek most ünneplik a nyárközép éjszakáját, az ünnep neve Iván Kupala éjszakája. Ezen az éjszakán nem szabad aludni, mert a természet összes gonosz szelleme megelevenedik: boszorkányok, vérfarkasok, szellemek és gonosz varázslók vesznek körül bennünket. Közöttük is a leggonoszabb maga…..
Minszkbe költözésemkor hihetetlen gyorsasággal kellett lakást találnom. Az idő rövidsége mellett a városrész is kötött volt. Minszk nem Párizs, London vagy éppen Berlin, így elsőre nem tűnt akkora kihívásnak a dolog. De tévedtem. Hiába figyeltem árgus szemekkel a hirdetéseket, ha felbukkant egy…..
Minszki séták Zsíros kedd 2022.03.07 14:53:22
Az ortodox vallásúak ma kezdik a nagyböjtöt, kedden ünneplik a Zsíros keddet. Ahogy nekünk, katolikusoknak, Torkos csütörtökünk van, úgy nekik Zsíros keddjük. Mifelénk a  hagyomány szerint a farsangi időszak végét jelentő húshagyó kedd után hamvazószerdával indul a böjt. Azonban a böjt egy nap után…..
Folytatom az ökoturisztikai témát, de a mocsár után szó szerint szelídebb vizekre evezek. Minszk szerethető város. Több más ok mellett azért is, mert az általam ismert nagyvárosok között a legzöldebb. A város tele van parkokkal, Minszk minden lakosára 18 m2 zöldfelület jut. Ezek a parkok nem holmi…..
Vasárnap túráztunk a hegyekben. Csodaszép idő, friss levegő, remek társaság… és nyakig érő sár. De nem akármilyen, hanem a csúszós, tapadós, cuppogós. Kilométereken át  küzdve a trutymóval, megrohantak az emlékek. Utoljára ilyen kilátástalan küzdelmet a természettel a Jelnya mocsárban…..
Minszki séták 2022.02.12 17:05:04
@gigabursch: Tényleg az volt! Bár akkor úgy éreztem, hogy soha többet mocsártúra!!! Igen, őrzik, fontos turisztikai vonzerő, illetve eleve nagyon természetközeli emberek. Még most van két aktuális témám, de utána a parkokról fogok írni, mert azok is szuperek. És köszönöm, hogy olvasod az írásaim:-)
Minszki séták 2022.02.13 14:22:38
@parttalan: Köszönöm az észrevételed. Nem eldöntve a kérdést, két megjegyzésem lenne. Az orosz megnevezés egyértelműen mocsár, illetve az ország területén közel 3000 vízfolyás és 11 ezer tó van. Ezek nyilván kisebb tavak, a legnagyobb a Narocs, de az is jóval kisebb, mint a Balaton. Nem vagyok otthon a témádban, de ezek alapján szerintem helyesen használtam a mocsár megnevezést. Viszont nagyon köszönöm, hogy leírtad, mert ezek mind abban segítenek, hogy amit írok, az valóban hiteles legyen.
Minszki séták 2022.02.14 07:32:14
@parttalan: Jó reggelt! Igen, van tőzegfelhalmozódás. Meg is néztem a biztonság kedvéért, de emlékszem a munkám miatt is. Exportra is szállítanak tőzeget, elsősorban nem fűtőanyagként, hanem talajjavításra.
Minszkről írta a CNN, hogy a 20 legjobb város egyike, amit még nem fedeztek fel a turisták, pedig igazán klassz hely.  Meggyőződésem, hogy a CNN embere egy, a Felsővárosban végigbulizott nyári szombat este után írta az ajánlóját. Kétségtelenül, van valami elragadó a minszki szombat esti lázban.…..
Ha Minszkben élsz,  az a szerencse ér, hogy kétszer is ünnepelheted a  karácsonyt. Először december 24-én, másodszor január 7-én. Ennek oka, hogy a keleti ortodoxok más naptárt használnak. XIII. Gergely pápa vezette be 1582-ben a ma is használt Gergely-naptárat. A naptárreformot eredetileg azért…..
Minszki séták 2022.01.08 14:39:10
@gigabursch: Én 2010-ben jártam ott, majd utána 2018-ban. A változás leírhatatlan.
Minszki séták 2022.01.09 14:17:18
@gigabursch: Ó, bocs:-) Akkor Isten hozott újra a blogomon:-)
Minszki séták A kőbalkon foglya 2021.09.08 08:21:01
A férfi a balkonon állt, csípőjével a kőkorlátnak támaszkodva bámult lefelé. A háztól nem messze lustán kanyarodott a folyó, a szélben fodrozódó vízen élesen csillogott a koratavaszi nap. Április volt, ezen az égtájon még épp a tél vége, a tavasz kezdete. A folyóparton párok sétáltak, körülöttük…..
Minszki séták 2022.01.08 14:40:01
@gigabursch: Én köszönöm, hogy elolvastad!
  A rombikuboktaéder a világ minden pontján a 13 lehetséges félig szabályos poliéder egyike, melynek 24 csúcsa és 48 éle van. De nem Minszkben! Ez itt a modern Belarusz jelképe, a minszki Nemzeti Könyvtár épülete. Az épület tervezői a könyvtár, leginkább csiszolt drágakőre emlékeztető formájával, a…..
Minszki séták 2022.01.08 14:37:38
@gigabursch: köszönöm, hogy szóltál. Mindjárt megpróbálom korrigálni.
Ha Minszkben élsz,  az a szerencse ér, hogy kétszer is ünnepelheted a  karácsonyt. Először december 24-én, másodszor január 7-én. Ennek oka, hogy a keleti ortodoxok más naptárt használnak. XIII. Gergely pápa vezette be 1582-ben a ma is használt Gergely-naptárat. A naptárreformot eredetileg azért…..
Még mindig a Függetlenség sugárúton sétálgatva, felmerült bennem egy igen fontos kérdés. Aranyoskáim, Ti hol vásároltok? Na, csak azért kérdezem, mert én ott vásároltam minszki életemben, ahova korábban Lee Harvey Oswald is járt. Igen, igen, az a Lee Harvey Oswald. Vásárlási szenvedélyünk közös…..
Minszki séták 2021.12.21 13:53:06
@kewcheg: Én meg sajnos New Yorkban nem jártam:-) Bár nagyon szeretnék! Örülök, ha kellemes emléket idézett fel az írásom:-) Köszönöm, hogy reagált rá.
Minszki séták 2021.12.21 14:17:20
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Sokszor tényleg ez volt a benyomásom. Kedvesebb, nyugodtabb, mosolygósabb emberek. És tényleg nem hiányoztak a plázák:-) Áldott ünnepeket kívánok, köszönöm, hogy olvassa a bejegyzéseim!
A karácsonyi vacsorához kerestem receptet, amikor belém hasított a felismerés, hogy addig trappoltam képzeletben a Függetlenség sugárúton és andalogtam a környező kedves, ám igen erősen bolsevik elnevezésű utcácskákon, míg el nem felejtettem azt a helyet, mely két éven át vacsoráim legfontosabb…..
  A Függetlenség sugárút jobb oldalán elindulva belecsöppenünk a nagy belorusz valóságba. Patyolattiszta utca, kifogástalan állapotú Sztálin-barokk épületek, a sugárútból nyíló kis utcák, melyek Lenin, Marx, Engels, a Komszomol és a Vörös Hadsereg nevét viselik. A téren álló monumentális…..
  A városnéző sétát a várost átszelő Függetlenség sugárúton az azonos nevű téren kezdjük. Mielőtt nekirugaszkodunk, érdemes egy kis kitérőt tenni, és a Függetlenség tértől alig 2 perc sétára található Lenin térre átmenni, ott pedig benézni a metróállomásra. Minszkben szépek, tiszták a…..
A Függetlenség sugárút úgy osztja ketté Minszket, mint a Duna Budapestet. Annyira meghatározó a város életében, hogy nem is hívják a hivatalos nevén, csak sugárútnak, mégis mindenki tudja, miről van szó. 15 km hosszan szeli át a várost, de akár egy óriáskígyó, úgy nő, ahogy a város terjeszkedik.…..
Minszki séták Csernobili ima 2021.10.13 17:47:57
Néhány nap múlva érettségiztem. Néhány hét múlva 18 éves lettem. Felvettek az egyetemre és bölcsészhallgató lettem. A Balatonon töltöttem a nyarat, és tényleg hittem benne, hogy előttem az Élet. Ez 35 éve volt. 35 éve április 26-án történt a csernobili baleset. Több mint 30 év telt el a baleset…..
A félreértések elkerülése végett szeretném tisztázni, hogy a belorusz konyha nem azonos az orosz konyhával, bár sok közös ételük van. Sokkal több hasonlóságot mutat az ukrán vagy a balti gasztronómiával. Azt nem vállalom, hogy minden finomságot leírok, de a kedvenceimet igen, hogy aki kedvet kap egy…..
Tényleg azt hitted, hogy van a világnak olyan szeglete, ahol nincsenek magyar emlékek? Kétlem, hogy létezik ilyen hely, így Belarusz sem kivétel. A legismertebb magyar történelmi személy Belaruszban Báthory István erdélyi fejedelem, Lengyelország királya és Litvánia nagyfejedelme. Báthoryt a…..
Minszki séták Minszk 954 éves 2021.09.16 12:24:33
Belarusz fővárosa, Minszk, a héten ünnepelte alapításának 954. évfordulóját. Ha én lennék a helyében, én is szeptemberben ünnepelnék. Elbűvölő tud lenni a város ebben az időszakban, amikor beköszönt az arany ősz. A parkok és a sétányok reggelente ködbe burkolódznak, napközben szédítő érzés bokáig az…..
Oswaldunk 19 évesen a szocializmus és a marxizmus lelkes rajongója volt. Olyannyira, hogy 1959-be Helsinkibe utazott, ahol a szovjet nagykövetségen 5 napos turistavízumot igényelt. Ezzel ment tovább Moszkvába, ahol azonnal bejelentette, hogy meggyőződéses kommunista és szovjet állampolgár szeretne…..
Hidd el, sok olyan dolgot használsz vagy híres embert ismersz, ami vagy aki belorusz, de szinte biztos vagyok abban, hogy nem tudsz róla! Bármilyen meglepő, de Belarusz a kelet-európai régió vezető országa lett az informatika területén. Magyarországon is egyre többen használják a Vibert, az…..
Minszki séták A Könnyek szigete 2021.08.17 17:48:25
Olvasom a híreket az afganisztáni helyzetről, és felrémlett bennem egy hely emléke, a minszki Könnyek szigete. A hely neve hivatalosan a Bátorság és a bánat szigete, az Afganisztánban elesett beloruszoknak állít emléket, de a  helyiek csak a Könnyek szigetének hívják. A Szovjetunió afganisztáni…..