Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Katarzis blog

357 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Soha nem kell félni, hogy időhiány miatt nem lesz sütink, ha van egy jó muffin-receptünk. A muffin pedig olyan tészta, melyen a gluténmentesség nem is igen vehető észre...
A 10 perces túrófánk az az étel, amit még a gluténmentes diéta sem vehet ki a repertoárunkból. Bár maga a túró manapság nem a legolcsóbb alapanyag, de pont ezért, mert minden morzsája drága, a felesleges maradék sok esetben pont elég, hogy legyen néhány golyó desszertnek akár egy egyszerű ebéd vagy…..
Mindig is szerettem azokat a tésztákat, melyekből többféle dolgot is lehet készíteni, az olyan recept pedig egyenesen kincs, ami egyszerre egy sós és egy édes ételt eredményez. Igazából nem nagy munka kétféle tésztát sem bedagasztani, viszont ha még egy gluténmentesen étkezővel is számolnunk kell,…..
"Kárpátaljáról jöttem", ezért pelmenyi készítésben egészen jártas vagyok, de magam sem hittem, hogy ezt gluténmentes lisztből is ugyanolyan könnyedén el lehet készíteni...
Szinte nincs is olyan tésztaféle, melyet ne lehetne már gluténmentes változatban is készen megvásárolni. A töltött tésztákat abban a formában, ahogyan mi szeretjük, egészen biztosan nem gyártja egyetlen cég sem, ezeket ugyanúgy kell elkészíteni magunknak, mint eddig, csak most gluténmentes…..
Katarzis Tudom milyen... 2022.11.20 20:42:10
Nem tudott még se beszélni, sem járni. De 2 percenként görbült sírósra a szája, olyankor kétségbeesetten nézett és talán még mutogatott is hol az egyszerű csillárra, hol a villanykapcsolóra. A szívem szakadt meg, de sajnos semmit nem tehettünk. Gyertyafényben próbáltuk végigkínlódni édeshármasban…..
Katarzis Gluténmentes palacsinta 2022.11.06 20:28:16
A palacsinta az a tészta, amit gyerekkorunkban is az elsők között akarunk megtanulni egyedül elkészíteni. Én elég sokat bajlódtam a hagyományos palacsintával is, sok-sok sütés leragadt vagy épp megfordításkor szakadtak szét, ma már tudom, hogy sok függ az edénytől, az olajhasználattól, de még a…..
Nem tudok elég hálás lenni, hogy a cöliákia diagnózisa egy olyan országban és olyan korban ért minket, amikor, ha nehézségek árán is, de meg tudjuk valósítani ezt a fajta diétát.  Bár az esetek nagy részében a pozitív eredménnyel nem egyik napról a másikra szembesítik az embert, tulajdonképpen lehet…..
Amikor legelőször írtam arról, hogy a lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak, hirtelen felindulásban tévesen jeleztem felétek, hogy minden korábbi receptem gluténos-cukros-tejes...stb. Nemrég "átlapoztam" a blogot és találtam benne bőven olyan ételeket, melyeken semmit nem kell változtatnom, ugyanúgy…..
3 hét telt el azóta, hogy kiderült, hogy családom legkisebb tagjának gluténmentesen kell mostantól étkeznie. Kis összefoglaló ez, hogyan telt ez a három hét, milyen előrelépések történtek velünk és mit tapasztaltunk idáig. ..
A vasárnapi húslevest ha csak lehetőségem van rá szombat délután főzöm meg és vasárnap főzöm ki hozzá a tésztát. Nincs ennek különösebb oka, egyszerűen szeretem, ha szabad a vasárnap délelőttöm, és mehetek piacra, vásárolni vagy éppen templomba. Az első gluténmentes húsleves szombati részénél csak…..
Katarzis Gluténmentes élet-2.nap 2022.09.26 12:22:41
Ahogy az előző bejegyzésben írtam, szépen kigondoltam az első gluténmentes vacsorát: hajdinát (mi csak grecskának hívjuk) tükörtojással. Csakhogy kiderült, ez a lány nemcsak időnként utálja a tükörtojást, hanem olyannyira nem szereti, hogy akkor sem fogja megenni, ha nem lesz semmi más. Tudom, hogy…..
Pénteken hivatalosan is megkaptuk a diagnózist, amit már 2 hete sejtettünk, 1 hete pedig biztosan tudtunk, mert kiskorúaknak is lehet ügyfélkapuja. A nagy kő, hogy esetleg más súlyos betegség is szóba jöhet, nem került le a szívemről, de a normálisnál 5-ször magasabb érték teljesen nyilvánvalóvá…..
Amikor elkezdtem írni ezt a blogot nem rejtett szándékom volt, hogy minden receptet, minden főzéssel kapcsolatos tudnivalót összegyűjtsek benne a lányaimnak és akkor is itt legyenek nekik az infók, ha én már esetleg nem leszek...vagy nem emlékszem. (Ez nem vicc, az ember időskorára könnyen…..
Katarzis A legyőzött 2021.03.29 20:31:46
(Az írás és a kép a szerző engedélyével került itt megosztásra.) Wonder Woman-nek hittem magamat 2 csodálatos gyerek mellett. Soha nem gondoltam volna, hogy ha egyszer eljössz, így ledöntesz a lábamról. Legyőztél! Legyőztél? Azt hittem erős vagyok, azt hittem aki így él, mint én, aki egy évben…..
Nemzeti ünnepünk alkalmából mi más lenne stílusosabb desszert, mint magyar zászlónkat szimbolizáló édes-krémes-málnás torta?..
Katarzis Az isteni finom tiramisu 2021.02.18 21:40:53
Hamis tiramisu már van a blogban, itt, de hiába mellőznénk a drága mascarponét vagy a nyersen beletett tojást, sajnos csak ezekkel lesz "igazi" azaz fenségesen finom...
Katarzis Panírozási trükkök 2017.11.06 11:33:17
Hiába mondják olyan büszkén valamelyik reklámban, hogy a magyarok bármit be tudnak panírozni, engem régebben a hideg kirázott már a gondolattól is, hogy rántott húst, sajtot, karfiolt stb. kell aznap készítenem. Ahol csak lehetett egyszerűsítettem a folyamaton, ezeket a műveletkönnyítő tanácsokat…..
Katarzis blog 2021.01.10 16:36:34
@nagypapi: valószínű, hogy ezért is elterjedtebb még mindig a hagyományos olajban sütés. És nekem ízre is finomabb. Sütőben sütve szerintem valamivel kevesebb lesz benne a kalória, van, akinek ez is számít, már ha nevezhető egy szelet rántott hús kalóriaszegénynek :D
Lehet még mindig van, aki az ünnepi maradékok gazdaságos eltakarításán fáradozik, én meg azt mondom, készítsetek inkább valami frisset, valami könnyűt. (Egyébként pár szelet bejgli még nálunk is bújócskázik, nincs szívem kidobni, lehet megvárom, amíg magától indul a kuka felé.) A mai ajánlásom…..
Valamelyik téli ünnepen (vagy karácsonykor vagy az év utolsó napján) szinte biztos, hogy ez nálunk az egyik desszert. Könnyű piskóta, habos krém, mazsolás-rumos ízkavalkád, aminek semmi köze az oroszokhoz, annál inkább Oroszi Sándor magyar cukrászhoz. Igaz az eredeti recept sehol nem ír narancsot,…..
Katarzis Nutellás brownie muffin 2020.12.16 16:59:06
Ha úgy alakul, hogy kaptok valahonnan egy üveg Nutellát és félő, hogy rátok romlik (jó vicc!), mert senki nem akar mostanában csokis mogyorókrémet nyalakodni, készítsetek belőle 3 hozzávalós nutellás brownie muffint. Picike falat tömény mennyország...
Leveles krémesnek hívták felénk. Általában csak ünnepek előtt és nagy-nagy babrával készítettek el szüleink. A tésztáját nem is vajjal, hanem hájjal kenték le, hajtogatták, hűtötték. Nem került bele többcentis krém, de amivel töltötték, az nagyon finom volt. Imádtuk. És nemrég fedeztem fel, hogy…..
Kevés vidék van Magyarországon, ahol a rántással készült leveseket nem tejföllel, hanem tejjel öntik fel. A szatmári részen az ilyen levesek mindennaposak, ezek az ú. n. "ételek" (egy érdekesen kiejtett é betűvel), készül ez krumplival, babbal, zöldbabbal, de a köménymagos leves vagy a tojásleves is…..
Pár hónappal ezelőtt írtam egy bejegyzést, hogy melyek azok a dolgok, amit a mai napig is hozunk itthonra otthonról, azaz Kárpátaljáról Magyarországra, most viszont azokat szeretnék megemlíteni, amelyek itt lettek a kedvenceink. Sajnos nem minden esetben magyar élelmiszerekről van szó, de…..
Talán már említettem is nektek, hogy van nekünk egy nagyon jó barátunk, a Bandi, akihez ha ellátogatunk, nem csak jóllakat bennünket, szegénykémnek mindig el is kell magyaráznia, hogy amit eszünk, azt hogyan készítette. A pilisi sertésragu gazdagon egy hagyományos étel továbbfejlesztése nála, de…..