Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Villám Orsi

110 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rég szippantott be könyv ilyen mélyen. A leírás alapján arra gondoltam, biztosan arról fog szólni a könyv, hogyan lehet újrakezdeni, hogyan lehet újra szeretni, amikor egy házasság megfeneklik, csalódunk. De ennél ez a könyv sokkal többet mutatott és adott nekem. Szeretem az olyan könyveket, ahol…..
Egy rövid mondatban úgy tudnám összefoglalni, miről is szólt ez a könyv, hogy: hogyan ne neveljünk gyereket, mert az könnyen katasztrófába torkollhat, mit ne csináljunk. Ha pedig hosszabban fogalmaznám meg, akkor egy ma is aktuális, társadalmi szinten megjelenő problémakörre mutat rá nekem ez a…..
Van egy kedvenc gyakorlatom, amit még akkor tanultam, mikor trénernek képződtem. Az egész az aktív figyelemről szól, hogy hogyan tudom meghallani, amit a másik mond. Bármilyen konfliktusban is vagyunk másokkal, annak sokszor az az alapja, hogy elképzelünk valamit, ami a másik fejében történik, ezt…..
A napokban az egyik hírportálon olvastam egy nagyon érdekes cikket. Kőváry Zoltán pszichológussal beszélgettek arról, hogy ezt a mostani időszakot miért érezzük hatványozottan nehéznek és miért vagyunk annyira lehangoltak, sokkal inkább, mint a 2008-as válság kirobbanásakor és a COVID-járvány…..
A saját önismeretem fejlesztése tudatosságot hozott az életembe, amit összességében pozitívnak érzek. Amiatt fogalmazok így, mert ebben a fejlődésben a pozitív és negatív tulajdonságaim és viselkedésem felismerése is beletartozik. Az önismeret nem egy stabil állapot, amit egyszer elérek és köszönöm…..
Egy évvel ezelőtt írtam éppen a helikopter szülőségről, s gyakorlatilag annak a fontosságáról, hogy mennyire vagyunk képesek elengedni a gyereket (fiatalt), hogy az életkorának megfelelően önálló tudjon lenni. És éppen tegnap ismét felfigyeltem egy eseményre az életünkben ezzel kapcsolatban, pedig…..
Vekerdy Tamástól származik a következő mondat, aminek kapcsán ma billentyűzetet ragadtam: A gyerekek kiszívják a vérünket, lerágják a húsunkat. Ezért időnként meg kell szabadulni tőlük, mert a gyerek érdeke is, hogy folyamatosan jól rágható és jól szívható, pihent anyja – és persze apja is! –…..
Egyszer-egyszer már ránéztem Bányainé Nagy Judit, Fancsikai Eszter és Tapasztó Orsi Insta oldalára, a "nemakarokbeleszolni" oldalra, s mikor a barátnőm a kezembe nyomta a könyvet, amelyet ők írtak, nagy kedvvel láttam neki. Nekem tetszett. Ha nem akarod komolyan venni, akkor ez egy igazán…..
Évről évre előveszek Yalomtól egy könyvet, s mindig megállapítom, hogy ez a pasi egy zseni. Még egyetemista koromban volt néhány szintén könyvmoly évfolyamtársam, akik nagyra tartották Yalom munkásságát. Akkor annyira mondták, hogy mennyire jó, hogy csak azért sem olvastam tőle. De végül, hála az…..
Húsvét reggel picit korábban keltem, hogy a kertben el tudjam rejteni a csokikat, cukrokat a gyerkőcnek. Mondván, a nyúl tojta őket. Amikor ezt kimondom, mindig akkora blődségnek érzem. Hogy tojna a nyúl tojást, cukrot és csokit?! De jön a megnyugtatás, hogy pici még a gyerkőc, élvezi az egészet. Na…..
Félek. Attól, hogy nem tudom, mit hoz a jövő. Nem a holnap, azt még látom. De mondjuk március vége? Haladunk a felújítással, festjük a szobát és közben különféle podcastokat hallgatunk, amelyek a háborús helyzet elemzéséről szólnak. És észreveszem magamon, hogy roppant ideges vagyok, dühös és félek.…..
Így februárban, mikor a házasság hetét és a szerelmet is ünnepeljük, én is többet olvasok a témában, s merengek el azon, vajon mi lehet a jó házasság titka. Én szeretek arról beszélgetni másokkal (főként a férjemmel), hogy hogyan képzelem el az életet, mit szeretnék úgy csinálni, mint a szüleim,…..
Nemrégiben Ács Fruzsina osztott meg egy vicces, de témájában mégis komoly videót a szelektálásról, hogy nekikezdünk ugyan a nem használt dolgok kiválogatásának, szelektálásának, de valamiért mégsem dobjuk ki azokat. Andalogva nézegetjük, micsoda szép emlékek fűződnek a bérletgyűjteményünkhöz,…..
Az Érdi Könyvmolyok csoportjában ebben a hónapban a közös olvasmány: Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete. Ennek kapcsán minden nap indítanak egy beszélgetést, hogy aznap mi tette a tagokat boldoggá, mi okozott számukra örömet. Egyénként én nagyon szeretem a hálaadás eszközét: végiggondolom a…..
Tudom, tudom, már elmúlt a karácsony és annak a varázsa, de ezt a könyvet, amit most ajánlok, az ünnepek között fejeztem be éppen. Nem állítom, hogy a karácsonyi hangulat ne tenne hozzá pluszban az olvasmányélményhez, de véleményem szerint enélkül is sok érdekes mondanivalót találtam magamnak A…..
Gyerekkoromban volt egy szokás nálunk karácsonykor: fényesre vikszolta édesanyám az összes ablakot. Akkor még nem voltam egy tevékeny segítség, de legalább igyekeztem nem útban lenni. No meg jött a karácsonyi nagytakarítás. Aztán kidöltünk a nagy napra, de társasozni mindig maradt energiánk.…..
Egy karácsonyi könnyed kis történet után úgy döntöttem, valami komolyabb, érdemlegesebb könyvet veszek a kezembe. Amikor A Bíborszínt elkezdtem olvasni, egyből tudtam, hogy hoppá, ez nagyon is olyan könyv lesz. Ahogy haladtam előre, egyre jobban éreztem, hogy ez után a könyv után semmi komolyat nem…..
Sajnos a mi családunkat is elérte a napokban a COVID, így rengeteg fizikai tünetet mi is megtapasztaltunk abból, amit eddig szerencsésen csak hallomásból tudtunk. Kliensek sokat meséltek arról is, hogy milyen érzelmi megéléseik voltak közben. Minden érzés ismerős volt, amiről meséltek, de így egyben…..
Villám Orsi 2021.12.11 11:49:35
@Sir Gombóc: a gondolkozást részt inkább bóknak tekintek, köszönöm. Nos, a bűntudattal kapcsolatban más véleményen vagyok. Nem egy kellemes érzelemnek gondolom, de semmiképpen sem feleslegesnek.
Villám Orsi 2021.12.11 11:52:18
@Kombiné Ferdehátú Mercédesz: igen, teljesen logikus az érvelés, hogy mi a fészkes fenének jelenik akkor meg a bűntudat, teljesen igazad van. Hiszen, ahogy írod, nem direkt kaptam el és nem direkt adtam tovább. Ugyanakkor nem létezik minden érzelmemre logikus magyarázat. Néha pedig egyszerűbb lenne, nekem is.
Az ellentmondás valóban megjelenik, ez meg is van bennem, jól látod.
Villám Orsi 2021.12.11 11:59:17
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ez a gondolat nekem is nagyon tetszik, hogy mire is használom fel az időmet. Köszi, hogy leírtad.
Ebben a könyvben nagyon sok dolog tetszett nekem, egyedül a vége nem, azt valahogy szerintem nem találta el az írónő. Viszont az utolsó pár oldalig csodás volt végigkövetni azt az érzelmi utat, amelyet Lydia bejár. Igyekszem a lehető leginkább spoilermentesen írni, a megélt érzésekre koncentrálni,…..
Olvastam egyszer egy interjút, amiben Almási Kitti mesélt többek között arról is, hogy a könyveit mindig úgy írja, hogy diktafonra felmondja őket, nem pedig laptop elé ül és gépel. Mert így sokkal közvetlenebb a hangneme, sokkal spontánabb, humorosak a megfogalmazásai, könnyebben átadja azt, amit…..
Lelkedrajta Konfliktus típusok 2021.10.28 06:40:00
Készültem egy konfliktusok kezelésével kapcsolatos egyéni képzésre, s ekkor elevenítettem fel egy korábbi érdekes tipizálást a konfliktusokkal kapcsolatban, amit már régen is hasznosnak tartottam. Thomas Schmidt a konfliktusoknak 3 nagy típusát és 5 további típusát különbözteti meg. Állítása…..
Néhány évvel ezelőtt vettem a kezembe Péterfy-Novák Éva Egyasszony című könyvét. Egyfajta kihívásként tekintettem rá. Ugyanis akkortájt tartottam / tartottunk a kellős közepén annak, hogy feldolgozzuk a gyerekvállalás körüli kihívásokat, amik minket értek. A könyvek nekem mindig is rengeteget…..
Szeptember elején írtam a helikopter szülőségről: amikor a szülők túlságosan fókuszálnak a gyerekre; a természetes érdeklődés helyébe lép egy túlzott szülői magatartás - a szülő túlzottan irányítani, óvni, ellenőrizni akar vagy épp túlságosan tökéletesre szeretné formálni a gyermekét. Ebben a…..
Valahogyan mindig is vonzódtam a franciákhoz: az ott játszódó történetekhez, a Párizsról szóló anekdotákhoz, a francia szereplőkhöz, a francia ételekhez és a francia írókhoz is. Így nem véletlen, hogy Antoine Laurain egyik könyvére esett a választásom: Az elnök kalapjára (A piros noteszt is érdemes…..
Részt vettem egy szülőknek tartott programon néhány napja: a helikopter szülőségről volt szó, ami év elején különösen meghatározó, ha éppen új intézménybe kerül a gyerkőc. És az egyik szülő feltett egy szuper kérdést: néhány szóban utalt arra, hogy mi nyomasztja és mennyi ideje, s azt a kérdést…..