Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DEFCON_

20 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Augusztus 22 a BRICS tagállamok csúcstalálkozójának kezdete, melyen brazil, orosz, indiai, kínai és dél-afrikai vezetők vesznek részt, mégpedig legfelsőbb szinten, kivéve Oroszországot, mely Putyin helyett külügyminiszterét Szergej Lavrovot küldi az egyeztetésekre (a Putyin elleni nemzetközi…..
Napjaink új, hidegháborús viszonyai között újra nagy jelentőséget kapnak a hadseregek, melyek fejlesztése szinte minden országban új lendületet kapott az elmúlt években. A katonai kiadásokra a legtöbbet jelenleg az Egyesült Államok tud fordítani, épp 761 milliárd dollárt évente. Utánuk következik…..
DEFCON_ 2023.08.11 21:10:18
@Nietzsche.: Az első három helyezett évek óta fix. A negyedik India helye is erős, utána viszont az ötödik helyen voltak változások az elmúlt években: Dél-Korea, Japán, Franciaország ugyanúgy aspiráns volt mint Pakisztán. A többi helyezésnél vannak, lesznek változások. Most az is érdekes két nagy katonai tömb áll már egymással szemben: a NATO (melyet a listán 6 ország képvisel és még további 3 lista tag támogat), velük szemben pedig a Sanghaji Együttműködés melyet a listán 4 tag jelenít meg és még további 3 tag támogat.
DEFCON_ 2023.08.12 20:25:29
@Sequoyah: Szerintem te élsz barlangban, ha nem tudod használni az internetet. A globalfirepower aktualizálja a sorrendjét. Kína számos fegyvernemben még mindig le van maradva Oroszországtól. Ha ellenőrizni akarod elég felkeresned az oldalt. De az barlangból nem megy :)))
Az ukrajnai háború épp másfél éve folyik és még egyáltalán nem látni, hogy mikor ér véget. Az elemzők egy része Ukrajna felosztását tartja valószínűnek zárásként, mely a harcok végén nemzetközi szerződésekkel létrehoz majd egy nyugat-barát (EU és NATO tag) Nyugat-Ukrajnát illetve egy oroszok által…..
DEFCON_ 2023.08.11 21:22:52
@Argus_: ez igaz +1 :))
DEFCON_ 2023.08.12 10:03:29
@Zionnépe: Felerészben egyetértek veled. A gond ott van, ha a másik oldalra átcsap a vágyvezérlet gondolkodás. Mert egy dolog utálni Putyint és egy másik dolog tisztán látni erejét és veszélyes mivoltát. Ha összecsap az elefánt az orrszarvúval és én megjegyzem, hogy az elefánt a nagyobb, attól még nem leszek "elefánt-párti" csak kijelentettem egy tényt. És lehet, hogy közben az orrszarvúnak szurkolok. Putyin kapzsi, erőszakos, igazságtalan és diktátorként vezeti népét, miközben a világot fenyegeti atomfegyvereivel. Épeszű ember nem szurkol neki. DE attól igaz, hogy hatalmas hadsereg kiállítására képes, ha mozgósítást rendel el. És az is tény, hogy a szankciók kijátszása miatt az orosz gazdaság még messze nincs a padlón
Szögezzük le: Kína egy kommunista diktatúra, ahol nincsenek pártok, ahol nincs szabad sajtó, ahol nincs szólásszabadság és ahol nem érvényesek a polgári szabadságjogok. Népessége túlzsúfolt városokban él és társadalmának jelentékeny hányada nyomorog. Kínában van a legtöbb kivégzés Földünkön és ott a…..
Defcon Fontos hírek a frontról 2022.10.16 14:35:17
Ukrajnából fontos hírek érkeznek egy ideje: az oroszok több helyen is visszaszorulóban vannak (leginkább Herszonban), egyre kevesebb háborús bűnt tudnak elkövetni Putyin katonái (és terror csoportjai mint a csecsen pribékek és a hírhedt Wagner-csoport), illetve minden jel arra utal, hogy kezd…..
Az egész világsajtót bejárta a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki hétfői nyilatkozata (június 13-án), melyben kijelentette, hogy ".. ha Oroszország megtámadja Lengyelországot, 40 millió lengyel kész fegyverrel védeni hazáját." Eltekintve most attól, hogy Morawiecki hazájában a…..
DEFCON_ 2022.06.16 14:04:35
@Jäger_: Abban egyetértünk, hogy a felek nem nyúlnak atomfegyverekhez (legalábbis eleinte) és hagyományos fegyverekkel fog egymásnak esni a két oldal. Az orosz hadsereg lesz a kezdeményező fél és ők fognak támadni. Valószínűleg egyidejűleg a Baltikumra és Lengyelországra.

Abban viszont nem értünk egyet, hogy ezt az ukrajnai harcokkal PÁRHUZAMOSAN tennék. Az egyszerűen túl nagy lekötöttséget jelentene. Előbb lezárják a háborúk Ukrajnában (idén ősszel) és csak után indulnak meg a Baltikumban és Lengyelországban.

Az egyértelműen látszik, hogy a nagyobb és komolyabb harci eszközöket Putyin nem engedi bevetni Ukrajnában, hanem tartogatja őket a NATO elleni harcra. A lengyelországi hadjáratot egy másik hadsereggel kezdi meg, amiben ott lesznek a T-14-esek és valszeg az új vadászgép-állomány is. Nem tudni hol tart a Szu-57 gyártás, ezt titkolják ugyanis. A nyugat alig 6 db -ról tud, de ha megkezdik a NATO elleni háborút ki fog derülni, hogy sokkal több áll rendelkezésükre
DEFCON_ 2022.06.17 09:31:14
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez az egyik koncepció. Az, hogy nincsenek Putyinnak fejlettebb fegyverei. Vagy csak annyival rendelkezik, amennyit láttunk az ukrajnai harcokban.

A másik koncepció szerint VANNAK fejlettebb fegyverei és elég mennyiségben is, de Putyin tartalékolja ezeket egy NATO elleni háborúra. A komolyabban vehető hírszerzési szervezetek a "B" variációt tudják.

Ami engem illet: nem vagyok hírszerző, de a jelekből tudok olvasni én is. Putyin nem enged magasabb létszámot beveti, ragaszkodik a korlátozott élőerő ukrajnai bevetéséhez. Miét követne más elvet a harci-eszközök terén? Ott is ezt a doktrinát követi. Tartalékol későbbi harcokra. A későbbi harcokat pedig ő határozza meg. A logika szerint ez a Baltikum és Lengyelország lesz. Az igazi kérdés csak: mikor és milyen sorrendben?
Vannak országok Földünkön, melyek akkora méretű gazdaságot működtetnek és annyira sok természeti kinccsel, nyersanyag-forrással rendelkeznek, hogy képesek saját, belső piacukkal is évtizedekig működni (még ha el is vannak zárva a többi országtól). Ilyen ma Kína, Oroszország és az USA is. Közülük…..
Vlagyimir Putyin egy ideje vérrákkal és Parkinson kórral küzd, ami éppen az ukrajnai háború alatt kényszerítheti hosszabb-rövidebb inaktív időszakra: kórházi kezelésre, ápolásra. Nem mindegy hogy kire bízza Oroszország sorsát és ezzel a világbiztonság helyzetét, amíg tétlenségre kényszerül. Úgy…..
DEFCON_ 2022.05.03 12:44:51
@Argus_: Igen, helyesbítek: április végéig az USA 1,3 milliárd dollárnál tart:
www.cnbc.com/2022/04/21/us-sends-800-million-arms-package-to-ukraine.html
DEFCON_ 2022.05.03 13:08:24
@DEFCON_: Bár április 28-án Biden már egy 33 milliárd dolláros csomagról beszélt, amit a kongresszusnak is jóvá kell hagynia:
www.portfolio.hu/global/20220428/joe-biden-gigantikus-tamogatast-nyujtana-ukrajnanak-541887#
Ez lesz szerintem az eddigi történelem legnagyobb pénzügyi támogatása egy harcoló félnek.
Földünkön körülbelül 13 ezer atomtöltet van jelenleg, mégpedig 9 ország birtokában (90 százalékok az USA és Oroszország tulajdonában). A 9 ország közül csak 4 képes arra, hogy három módon is célba juttassa atomtölteteit (nukleáris triász): ballisztikus rakétákkal (szárazföldről), tengeralattjárókról…..
DEFCON_ 2022.04.19 21:14:41
@Motorogre: Vannak persze elhárító-rendszerek, de több ezernyi nem 100%-ban felderített helyről elindított ballisztikus atomrakéta közül mindig lehet olyan, ami betalál egy-egy nagyvárosba. Ennek elkerülését egyik fél sem tudja ma garantálni.
Defcon A halál 50 napja 2022.04.12 21:04:07
Április 14-én új szakaszhatárhoz érkezik az orosz-ukrán háború, mert Ukrajna népe ekkor mondhatja majd el, hogy kerek 50 napja állja a sarat a világ második legerősebb hadseregének kikiáltott orosz haderő támadásaival szemben. Ráadásul mindezt úgy, hogy egyetlen nagyvárosa sem esett még el. Csak…..
DEFCON_ 2022.04.14 09:59:01
@Kampfer: Nem tudsz velük együttérezni, oké. Bár a hazájukat védik, egy sokkal erősebb agresszorral szemben, ami önmagában szimpatikus (számomra legalábbis). De oké. Vegyük akkor Putyint: az egésze világot fenyegeti az atomfegyvereivel, a svédeket, finneket háborúval riogatja, hogy nehogy belépjenek a NATO -ba mert azt csakis ő mondhatja meg, hogy melyik ország kihez csatlakozhat és félelmet kelt minden szomszédjában, aki nem nyalja ki a seggét (mint szeretett miniszterelnökünk). Ő aztán nagyon szimppatikus nem?
DEFCON_ 2022.04.14 10:00:12
@STIRLITZ: Putyin rákban szenved, ami egyelőre nem nyilvános információ. De kiszivárgott!
DEFCON_ 2022.04.14 17:20:34
@David Bowman: Ugye tudod, hogy ez mind ruszki propaganda. Donbasst már 2014-ben orosz egységek lepték el (zöld emberek, ahogyan ott nevezték őket) és szeparatistáknak adva ki magukat támadták a törvényes ukrán állami szerveket. Romba-döntötték Donyeck és Luhanszk számtalan régióját, hogy fenntartsák egy polgárháború látszatát, miközben valójában még a helybéli orosz-ajkú rutének is ellenük voltak és elhúzták onnan a csíkot. Az a duma, hogy 8 éven át a donbassi oroszok ellen ukrán elnyomás (pláne népirtás) zajlott orosz propaganda. A helybáli oroszok már az egész kezdetén vagy elköltözött onnan, vagy beállt a törvényes ukrán hadseregbe.

Amikor megindult az orosz offenzíva Ukrajna ellen, vagy 4 irányból támadtak azzal a szöveggel, hogy nácitlanítanak (egy zsidó származású elnök ellen). Aztán az ukránok heélytálltak és vissza kellett vonulniuk Kijevtől, ekkor szedték elő azt a dumát, hogy ők valójában Donbass miatt vannak Ukrajnában hogy az ott élő orosz testvéreik szörnyű elnyomása ellen harcoljanak. Közben épp az orosz diverzáns egységek rombolják földik Donbasst. Rosszabbak, mint Hitler Einsatzgruppe osztagai.
Biztonságpolitikai szempontból Földünk egyik leginkább kiemelt pontja az úgynevezett Suwalki corridor, melynek névadója a közeli lengyel város Suwalki. Ez az övezet voltaképp egy 104 km hosszú határvonal a lengyel-litván határon, mely azért különleges, mert egyrészt a három baltikumi kis ország:…..
Az Egyesült Államok már a hidegháború kezdete óta, vagyis Winston Churchill emlékezetes, 1946-os fultoni beszédétől kezdődően tartja készenlétben haderejét és tartja fenn különleges, veszély-jelző rendszerét, mely később a katonai szak-zsargonban a DEFCON nevet kapta. (Akárcsak blogunk, mely a…..
DEFCON_ 2022.03.08 08:08:37
@Camelotr: Etikus és erkölcsös? Ha már az etikusságot és az erkölcsöt említed:

- Etikus lerohanni az erősebb jogán és földig rombolni egy gyengébb, szomszédos országot?
- Etikus lakóházakra lőni tüzérséggel, rakétákkal?
- Etikus elűzni lakóhelyéről másfél millió embert?
- Etikus polgári lakosokra célzottan tüzelni?
- Etikus iskolákra, kórházakra lőni, a sajtó munkatársaira tüzet nyitni, miközben jól látható rajtuk a PRESS felirat?
- Etikus a világot folyton fenyegetni nukleáris háborúval?

Hogy a nyugat segítik az ukránok harcát? Naná. Hogy fegyvereket küldenek a gyengébbnek? Érthető.

Azon az alapon pedig, hogy ne menjünk el a vörös vonalig, hagyjunk rá mindent egy megalomán őrült diktátorra? Hol fog akkor megállni?
DEFCON_ 2022.03.08 08:13:41
Isten hozott a Defcon blogon! A defcon egy mozaikszó, jelentése: defense readiness condition, azaz védelmi készültségi állapot. A blog névválasztásának oka a "készültségi állapot" rész, mely vezérelvünk a biztonságpolitikai, hadászati, világpolitikai és történelmi témájú posztjainkban. Reméljük a…..
1percesek Putyin igazsága 2022.03.05 17:46:12
Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin a Föld leghatalmasabb országának, első számú atomhatalmának és második legerősebb hadseregének vezetője már idestova 22 éve. Fotó: Agerpress Ez az ő értelmezésében azt jelenti, hogy ő a világ első számú vezetője, legbefolyásosabb politikusa és legnagyobb hatalmú…..
Vannak akik megdöbbennek, mások dühösek lesznek, a legtöbben viszont csak vállat vonnak, amikor egy-egy médium (újság, TV, on-line felület) megkérdezi az utca emberét: mit ünneplünk augusztus 20-án és minimum felerészben rossz válaszokat hallanak. A helyzet az ugyanis, hogy az emberek nem kevesebb,…..
Szinte elviselhetetlenül melegnek érezzük a napokban jellemző 35-38 fokos (néhol még forróbb) hőmérsékleteket, holott vannak országok, ahol egész évben ez a jellemzően megszokott meleg és a 45-50 fokos hőség sem ritka. Ha az országonkénti éves átlag-hőmérsékleteket nézzük: a 10 legforróbb ország…..
DEFCON_ 2021.06.25 22:22:40
@efi: A cikk az átlag-hőmérsékleteket veszi alapul. Nézőpont kérdése, de ha egy országban tartósan magas a hőmérséklet, míg másutt meg csak néhány kiugró hőfok van, akkor egyeseknél az előbbi, másoknál meg az utóbbi számít forrónak. Mellesleg a posztban megemlítésre kerülnek kiugró hőmérsékletek is.
A júniusi NATO csúcs - melyen Joe Biden amerikai elnök volt a legfontosabb résztvevő - temérdek problémával kellett, hogy foglalkozzon: ezek közül a Kína és Oroszország jelentette veszélyt emelték ki leginkább az amerikaiak. Napjaink biztonságpolitikai helyzetében ugyanis az első számú ellenség (a…..
Sok - sok éve, 1972 június 17-én fontos esemény forgatta fel az USA közvéleményét: öt kormánynak dolgozó személyt tartóztattak le ugyanis a washingtoni Watergate épületben, mert betörtek a demokrata párt irodáiba és lehallgató-készülékeket helyeztek ott el. Alig 25 hónappal később (1974 augusztus…..
Arról már a külföldi híradások, média-megjelenések, CNN, BBC, Al-Jazeera beszámolók révén is régóta tudunk, hogy az amerikai hadsereg, illetve az USA-titkosszolgálatok, de leginkább a CIA rendszeresen hajt végre különböző titkos katonai akciókat határain kívül is (például különböző személyeket…..
Alig egy hete, június 23-án komoly nemzetközi hatású, katonai incidens zajlott a Fekete-tengeren, amikor egy brit romboló megsértette az orosz felségvizeket a Krím-félsziget közelében. Az oroszok figyelmeztető lövéseket adtak le és egy Szu-24 még bombát is dobott a HMS Defender útvonalára. Persze…..
A nemrégiben lezajlott NATO-csúcson derült ki: Magyarország teljesíteni fogja a NATO felé az elvárásokat (elérjük a 2%-os katonai ráfordítási küszöböt [a költségvetésünkből]) sőt több területen is aktív részt vállalunk majd az Észak-Atlanti Szerződés akcióiban. (Egészségügyi alakulatok kiküldése,…..
Örkény István (1912-1979), az egyik legkedveltebb íróm 1968-ban jelentette meg először Egyperces novellák című gyűjteményét, mely gyermekkoromtól kedvencemmé vált. Örkény megmutatta, hogy röviden, tömören, egyetlen percbe foglalva is lehet értéket teremteni. A blog ennek a gondolatnak a jegyében…..
Daniel Clifford filmes producer kezdeményezésére a "Science of Scare" projekt keretében érdekes kísérlet zajlott nemrégiben az Egyesült Államokban: a legnépszerűbb horrorfilmeket vizsgálták  egy 50 fős kontroll-csoport pulzusszám-változása alapján. A furcsa ötlethez a közelgő Halloween-ünnep…..