Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Daruk Karcsival

74 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szinte mindenki ismeri azt a fekete-fehér képet, amelyen 11 építőmunkás szédítő magasságban, mindenféle biztosítás nélkül lazán és fesztelenül üldögél, pihen és eszik egy acélgerendán New York belvárosa felett. Mitől olyan időtálló ez a fénykép és miért vonzza még mindig az embereket közel egy…..
Amikor a leghíresebb, legismertebb épületek vagy emlékművek kerülnek szóba, a legtöbben az Eiffel-tornyot, a Szabadság-szobrot, a Colosseumot, esetleg az Arab-félsziget lenyűgöző építményeit említik. A St. Louis-ban található Gateway Arch csak sokadik egy ilyen sorban, pedig egészen lenyűgöző…..
Azt gondolom, Párizs és az Eiffel-torony meglátogatása sokaknál szerepel a bakancslistán. Nálam is, annak ellenére, hogy voltam már a városban és a híres acéltoronynál, azonban olyan ködös, párás volt az időjárás, hogy semmi értelme nem lett volna felmenni, mert nem láttam volna semmit. Tehát vissza…..
Közlekedési baleset történt a fővárosban 2023. decemberében. Önmagában ez nem hír, pláne nem egy darukkal és emelőkkel foglalkozó blogon, naponta számos kisebb-nagyobb koccanás, ütközés történik Budapest útjain. Ami ezt érdekesebbé tette számunkra a többinél, az a tény, hogy darus kiemelésre is…..
A korábban bemutatott ikonikus Katarina-liftről csodás panoráma nyílik Stockholm központjára és az Óvárosra, a Gamla Stanra. Van azonban egy másik érdekes építmény a városban, ahonnan pazar a kilátás: ez az Avicii Arena és a rajta található két gondola, a SkyView.   Avicii Arena vagy…..
Egy lift számos helyzetben tehet jó szolgálatot és néha igazán különlegesek is lehetnek kialakításuk, elhelyezkedésük vagy akár sebességük miatt. A ma bemutatott liftek azonban azért különlegesek, mert a felvonózás élményét a vízzel vegyítik. Bizonyos esetben sajnos szó szerint. Tauchgondel…..
A világ cégóriásai minden iparágban versengenek egymással a vezető pozícióért. Nincs ez másként a daruk globális piacán sem, ahol minden egyes projekt újabb lehetőséget nyújt az előretörésre. Az idén is összeállított IC100 index egy általánosan elfogadott iparági rangsor, amely több objektív tényező…..
Néhány hete írtunk Chicago két felhőkarcolójának látványosságairól, amelyeket minden adrenalinfüggőnek ki kell próbálnia egyszer. Nem kell azonban olyan messzire utaznunk, ha pazar panorámára és adrenalinra vágyunk, a bécsi Duna-torony ugyanis új látványossággal gazdagodott.   A Duna-torony A…..
Amikor viszonylag rövid távon nagy szintkülönbséget kell legyőzni egy város tömegközlekedésében, két adekvát választás jut egyből a közlekedési szakemberek eszébe: a lift és a sikló. Stockholmban kis túlzással egyetlen méter sík szakasz sincs, a várost alkotó szigeteken kisebb-nagyobb…..
Szaúd-Arábia és az országot irányító király, Szalman ibn Abdul-Aziz kétségtelenül nagy ambíciókkal rendelkezik. A közel-keleti ország a második legnagyobb kőolaj-kitermelő állam, egyben a legnagyobb olajexportőr a világon, ebből pedig felfoghatatlanul sok bevételük származik, aminek egy jelentős…..
Magyarországon található az egyik legrégebben üzemelő, azonban napjainkban is több helyen alkalmazzák, ahol több embert kell üzembiztosan szállítani egymástól jelentős szintkülönbségen elhelyezkedő végállomások között. A siklóvasút a XIX. század találmánya, amely azonban napjainkban is gazdaságosan…..
Ajánlottunk már pár érdekes helyet azoknak, akik szeretnek utazni és odáig vannak az darukért és a liftekért, mint mi, de a Kékfejűnek (Blauwe Kop) és Póknak (de Spin) egyaránt becézett holland úticél alighanem mindenen túltesz: egy kikötői daru, amelyet szállodai szobává alakítottak. Harlingen…..
Két hatalmas toronyház, amelyek meghatározzák „a szeles város” látképét. Két, egyaránt pazar kilátással rendelkező kilátóterasz. Két olyan látványos és félelmetes attrakció, amelyet csak a legbátrabbak mernek kipróbálni. A Willis Tower és a 360 CHICAGO látványosságai. Nem mai épületek Egyik…..
Méghozzá olyan, amely a világtörténelem egyik legismertebb/leghírhedtebb alakjának készült. A berchtesgadeni Sasfészek és az ahhoz vezető különleges lift rövid története. Gyönyörű környéken Berchtesgaden és az Obersalzberg környéki hegyvidék évszázadok óta a bajor királyi család, egyházi…..
Legutóbb írtunk arról, hogy mennyire kevés változás történt az üveggyártás folyamatában annak ókori felfedezése óta. Ami azonban történt, igen jelentős előrelépést jelent, amely kihatással volt az egész föld üveggyártására és -felhasználására. Ólomüveg ablakok Paul Henri Degrande képe a Pixabay…..
Az emelők és liftek alkalmazásának alapvetően kétféle oka szokott lenni: teher és/vagy személyek emelése és szállítása, a munka vagy a közlekedés megkönnyítése, egyszerűsítése vagy gyorsítása céljából. Ha az utazás látványos panorámával jár, külön bónusz, sőt, vannak olyan panorámaliftek, amelyek…..
Hőszigetelés, a szükséges fény biztosítása vagy épp árnyékolás, zajvédelem és akár mechanikai védelem. Vagy épp rombolás. Az üveg számtalan kedvező tulajdonsága révén a hétköznapjaink része, mindenki ismeri, használja, bármerre nézünk, megtaláljuk. Azt azonban kevesebben tudják, hogyan is készül…..
San Franciscóról a legtöbbeknek a híres Golden Gate híd jut eszébe legelőször, esetleg a híres-hírhedt börtönsziget, az Alcatraz. Azok azonban, akik szeretik az érdekes közlekedési eszközöket, nem hagyhatják ki a san franciscói kötélvasút-rendszert sem, amely az utolsó kötélvasút-hálózat az Egyesült…..
A kis méretű, csúszókormányzású homlokrakodók kotrásra és rakodásra egyaránt alkalmas munkagépek, amelyek a talajon lévő ömlesztett anyagokat lapátjukkal felkotorják és járműre vagy más helyre rakodják, illetve tereprendezés során a talaj egyenetlenségeit kotrólapátjukkal kiegyenlítik.…..
Mit lehet tenni olyan esetben, ha a valaki kora vagy egészségi állapota miatt már egyáltalán nem képes lépcsőn közlekedni? Egy lift beépítése megoldást jelenthet, azonban nem minden esetben van hozzá elég hely és igen költséges is lehet. Van azonban egy egyszerűbben felszerelhető, költséghatékonyabb…..
London? Párizs? Elég jó válaszok, de nem a megfelelőek, ha az a kérdés, melyik városban találhatóak Európa legmagasabb felhőkarcolói. A helyes válasz ugyanis Frankfurt (egészen pontosan Frankfurt ma Main, de most maradjunk az egyszerűbb megnevezésnél), Németország és Európa egyik legfontosabb…..
Egy 2017-es felmérés szerint Budapest – és ezzel vélhetően az ország – legforgalmasabb pontja az Örs vezér tere, napi 150 ezres utasforgalommal. Ennek majdnem a dupláját, napi 250 ezret bonyolít a hollandiai Amsterdam Centraal. Ha pedig ehhez az elképesztő utaslétszámhoz hozzávesszük, hogy a…..
Síterepeken, a hegyekben egyáltalán nem szokatlan a kabinos felvonók látványa. Télen síléccel, snowboarddal felszerelkezett embereket visznek a pályákra, nyáron a túrázók, kirándulók dolgát könnyítik meg. Az sem teljesen szokatlan azonban, hogy egy város tömegközlekedésének részévé válnak.…..
Datteln egy közepes méretű, közel 35 ezer lakosú település Németországban, azon belül Észak-Rajna-Vesztfália tartományban. Ami miatt igazán érdekes, hogy ez a német város a legnagyobb csatorna-csomópont a világon. Vízi kereszteződés Dattelnben ugyanis találkozik mind a négy Ruhr-csatorna: a…..
A mobil emelők és daruk leggyakrabban kerekekkel felszereltek. A kerekek képesek megoldani a közlekedéshez, fékezéshez, irányváltáshoz kapcsolódó feladatokat, azonban vannak olyan helyzetek, amelyekhez a kerekek már nem elegendőek. Ilyenkor van szükség alternatív megoldásokra. Ezek egyike a…..