Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Daruk Karcsival

48 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
z 1861,35 méteres hosszával Budapest leghosszabb, Magyarország egyetlen ferdekábeles hídja a Megyeri-híd, amely nem csak különösen szép és remekül fotózható, de néhány érdekességet is rejteget. Például lifteket. Nem lett Chuck Norris-híd Budapest legészakibb hídja Újpestet és Budakalászt köti…..
Erdély számtalan szebbnél-szebb látnivalót kínál az utazóknak: a Madarasi Hargita és a Gyimesek csúcsai mellett Korond, a Medve tó és a Szent Anna tó, a Gyilkos-tó is széles körben ismert. Kár lenne azonban kihagyni a felsorolásból (na meg, az utazás során) Tordát, ami nem csak a föld felett, de a…..
Ismét elfogták a rendőrök az egyre nagyobb ismertségnek örvendő falmászót, Nuisance-et, aki arról lett híres, hogy biztosítás és védőfelszerelés nélkül mászik fel különösen magas épületekre. Darukra is. Vannak, akik már egy létrán állva is kényelmetlenül érzik magukat. Akik görcsösen kapaszkodnak a…..
Néhány héttel ezelőtt Gemenc környékén, a méltán híres ártéri erdőben túrázgattunk. Azóta mindenkinek elmondom, hogy igazán érdemes oda ellátogatni a gímszarvasok bőgési idején kívül is, mert páratlanul szép a táj, amit gyalog, kerékpárral vagy akár csónakkal is felfedezhetünk. Persze, ha már ott…..
Abszolút életszerű megrendelői igény, hogy egy daru legyen nagy teherbírású, gémkinyúlása pedig nagy, hogy a megemelt terhet minél távolabb tudja áthelyezni. Igen ám, de a daruzási területen gyakran szűkös a rendelkezésre álló hely, emiatt nehézkes a mozgás, a darukat nem lehet teljesen…..
Amikor elhangzik a portugál főváros, Lisszabon neve, sokan Vasco da Gama-ra, a színes csempékkel burkolt épületekre, a híres süteményre, a pastel de natára, esetleg a szűk utcákban kanyargó villamosra gondolnak először. Esetleg a fadóra. Nekem ezek mellett (némelyikük előtt) pedig eszembe jut a…..
37. alkalommal érkezik Magyarországra a Formula 1. A hétvégén ismét a Hungaroring ad otthont a Magyar Nagydíjnak, amelyen várhatóan ismét többszázezer néző előtt küzdenek meg a pilóták a győzelemért és a világbajnoki pontokért. Azonban nem csak a mogyoródi pályán, de azon kívül is vannak komoly…..
40 évvel ezelőtt a magánemberek alig-alig használtak számítógépet, Magyarországon sokaknak a vezetékes telefon is csak az álom kategóriájába tartozott, nemhogy a mobil, az internetről pedig ne is beszéljünk. 40 év nagyon hosszú idő, a dán Kroll K-10000 pedig több mint 40 éve viseli a legnagyobb…..
Aki jár színházba, operába, tudja, hogy néhány darabban milyen látványos, akár mozgó díszletek is találhatóak, amelyek rengeteget tudnak hozzáadni az előadás élvezeti értékéhez. A színpadtechnika nagyon sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben. Ahhoz, hogy ezek a nagy terjedelmű és tömegű díszletek…..
Az, hogy különféle liftek vannak a toronyházakban, lakásokban, teljesen megszokott. Néhány kültéri megoldás láttán már felvonjuk a szemöldökünk. A repülőkön lévő személyfelvonók pazarló luxusa egyenesen meghökkentőnek tűnhet, amiről azt gondolhatjuk, ennél már nincs is tovább. Pedig de. Ha egy…..
A személyszállításra alkalmazott felvonók, legyenek azok lakossági vagy kereskedelmi liftek, lassabbak vagy épp villámgyorsak, többféle speciális üzemmódban is működhetnek. Ezek a felhasználók igényei szerint vannak programozva és néhány igazán érdekes is van közöttük. Sürgősségi üzemmód Az ilyen…..
Ha egy film sikeres, nagy a kísértés, hogy folytatást készítsenek neki. Ha pedig a világ anyagilag legsikeresebb filmjéről – na meg Hollywoodról - van szó, biztos a folytatás. Ez a helyzet a 2009-es Avatarral is, amelynek rendezője, a Terminátor franchise által is ismerős James Cameron évek óta…..
Egy holttestet találnak a Svédországot és Dániát összekötő Öresund hídon, pontosan az államhatárt jelölő vonalon. Mivel mindkét állam érintett, közös nyomozócsoportot hoznak létre, hogy megtalálják az elkövetőt. Ezzel az érdekes felvetéssel indul A híd című izgalmas sorozat. A mai bejegyzés témája…..
Az elmúlt hetekben Csernobil többször is a figyelem középpontjába került. A jelenleg is tartó orosz-ukrán konfliktusban a terület – és benne az atomerőmű – éppen gazdát cserélt, ami komolyan befolyásolhatja, hogy megkezdjék a közvetlenül a beleset után emelt betonszarkofág – majd idővel a sérült…..
Daruk Karcsival 2022.03.31 19:39:08
@gigabursch: A régi szarkofág repedezik, alatta pedig ott van a sugárzó, szétolvadt reaktormag.
Autók, motorok, teherautók, számtalan rendőrautó. Amikor autós üldözéses jelenetről van szó, az akciófilmek rendezői szeretik elengedni a fantáziájukat. Nem volt ez másként a Terminátor 2. - Az ítélet napja forgatásán sem, ahol a híresen maximalista rendező, James Cameron két motort és egy…..
Szerintem én még nem is találkoztam olyan kisfiúval 3 és 10 éves kor között, aki ne szeretett volna legózni. A fiam sincs ezzel másként. Tűzoltó állomás, Pókember járgány, Millenium Falcon, minden jöhet. Tavaly az adventi kalendárium is a LEGO által a The Mandalorian alapján készített cucc volt,…..
Hadsereg masíroz a bevenni kívánt vár felé egy filmjelenetben. A kamera megmutatja a menetelő harcosokat közelről és oldalról, mindenki arcán látszik az elszántság és a csata előtti izgalom. A kamera ekkor szép lassan megemelkedik, a látószög tágul és a sereget végigpásztázva nyilvánvalóvá válik,…..
A magasban, nehezen, létráról egyáltalán nem elérhető helyen kell dolgozni? A pókdaru is megfelelő megoldás lehet, de jöhet egy emelőkosaras daru is. Igazi jolly joker Gyerekkorunkban elbűvölve néztük, amikor a villanyszerelők kis emelőkosaras darus autókkal érkeztek hálózatot szerelni. A…..
Kilenc hónap. Mindössze ennyi időre volt szüksége az Ausztriában, Murau mellett található Kreischberg síkomplexum üzemeltetőinek arra, hogy a síterep meghatározó hatszemélyes kabinos síliftjét teljes egészében lecserélje. A viszonylagos közelsége, a hóbiztos, jól karbantartott pályák és a számos…..
Felrakni a szilveszteri dekorációt, levenni egy befőttet a polc tetejéről, kicserélni egy izzót, esetleg megigazítani egy elmozdult cserepet. Számtalan olyan helyzet van egy háztartásban, amikor jó szolgálatot tesz egy létra. Használatuk egyszerűnek tűnik, de azért rejt magában kockázatot. Íme öt…..
Az űrlift ugyan még csak terv (álom?), kicsit alacsonyabban azonban repülnek már felvonók. Noha a nem terjedt el széles körben, néhány repülőgép fedélzetén találhatóak személyszállító liftek is. Szervizliftek A legtöbb légitársaság flottáját egy utasfedélzettel rendelkező gépek alkotják, ahol a…..
Kiszállunk a Hyperloopból, besétálunk az előcsarnokba, ahol beszállunk a hengeres kapszulába, amely szinte nesztelenül suhan velünk a csillogó, modern épület szintjei között felfelé vagy lefelé. Ez akár Elon Musk vagy Richard Branson víziója is lehetne, azonban míg a légritkított csőben való…..
Daruk és felvonók a földön és a vízen, liftek a vízben, mi jöhet még? Liftek az űrben is? Hát persze! Az elmélet adott, többen is belátható időn belül ígérik az ötlet gyakorlati megvalósítását is.  Az elmélet A tudósokat, köztük Ciolkovszkijt, a rakétatudomány atyját, már évtizedek óta…..
A legutóbbi bejegyzésben már tisztáztuk, hogyan és miért alakultak ki a hajóliftek, mint a zsilipelés és a ferde síkú csatornák alternatívái, illetve kicsit bővebben is szó esett a Franciaországban található Saint-Louis–Arzviller hajóliftről. Ígéretemhez híven ma két másik kedvencem, a Falkirki…..
Daruk és emelők Liftek a vízben 2021.10.21 17:32:52
A liftek általában nem nagyon kompatibilisek a vízzel. Általában. Mai és a következő bejegyzésemben ugyanis hajóliftekről lesz szó, amelyeket hajók és uszályok vízben történő emelésére használnak. Nem olyan gyorsak, mint a toronyházakban található társaik, de teherbírásuk és műszaki megoldásaik…..
Daruk Karcsival 2021.10.27 15:12:41
@Motorogre: Köszi az ötletet!