Regisztráció Blogot indítok
Adatok
K.TakácsOrsi

54 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lesz egy kis levesbe való?Lekötöm a gyereket és szórakoztatom? El sem tudom dönteni, melyik a hasznos és melyik a kellemes. De lehet nem is baj. Mikor a gyerekeimmel ilyesmit csinálok, nincs is különbség a kettő között. Tehát lássunk neki száraztésztát készíteni gyerekekkel a hónunk…..
A helye artikuláció elengedhetetlen része a helyes kiejtésnek és beszédnek. Fontos, hogy a száj, nyelv és arc izmai megfelelően működjenek.   Íme néhány gyakorlat, mely segít elsajátítani az izmok helyes mozgását, hogy gyermeked észrevegye, milyen izmai is vannak. Egyszerű állejtési…..
A havi téma a csoportban a beszéd. Hogy miről is szól ez a téma: (a csoportot itt találjátok) hogyan fejlődik a gyermeked beszéde, instant tippeket osztok meg a csoport tagjaival, heti több feladattal is jelentkezem a gyermekeknek, melyek segítik a beszéd fejlődését és a szókincsük…..
  Nem vagyok egy nagy utazgatós, kirándulós, nyaralós fajta, de gyermekeim érdekét szem előtt tartva, ha kimozdulunk itthonról, biztos, egy kis fejlesztést is beleviszek. Le sem tagadhatnám a szakmám iránti szeretetemet.  Most elmondom, miért gondolom egy kicsit fejlesztő foglalkozásnak az…..
Tudod, mi az, hogy konvergens és divergens gondolkodás? Egy rövid pár perces kis bejegyzésben megosztom veletek. Konvergens gondolkodási stratégia:Fő jellemzőse a logikus gondolkodás és a szabályosság felismerése. Ez egyfajta összetartó, szűkítő gondolkodás. Divergens gondolkodási stratégia:A…..
Feladat leírásaRajzold meg Hernyó Hugó útvonalát a zöld nyíltól indulva, az alma belsejébe! Mit tartalmaz?1 nyomtatható képet a feladatról és egy rövid leírás, melyet felolvashatsz gyermekednek. Mi kell még hozzá?Gyermeked kedvenc színe vagy egy egyszerű grafit vagy ami épp kéznél van.Ki lehet az…..
Blogom és Facebook-csoportom áprilisi témája a gondolkodás.   Előző bejegyzésemben írtam, hogy egy gyermek számára a gondolkodás nem más, mint kikerülni egy problémahelyzetből vagy megoldani egy gyakorlati problémát. (Előre is szeretnék elnézést kérni a szakszavakért, de akárhogy…..
Két aranyos kis feladatot hoztam a gyerekeknek a húsvéti időszakra.   1) Ebben a feladatban meg kell keresni, hogy melyik fűcsomó mögött melyik hímes tojás bújt meg.Annyiszor nyomtathatod, ahányszor csak akarod. Érdemes kartonra ragasztani vagy ha tudod, lamináld le, hogy tartósabb legyen.  Tojás…..
1)Van e háznak rózsabokra,nyúljék élte sok napokra,hogy virítson, mint rózsaszál,megöntözném: ennyiből álle kis kertész fáradsága,piros tojás a váltsága. 2)Meglocsolnám rózsavízzel, hogyha előjönne,Akkor az a kicsi lány jaj de nagyot nőne.Megöntözlek gyorsan a harmat friss illatával,Teljen a…..
Eljött idén is március 22 - A víz világnapja. Először 1993-ban tartották meg, hogy felhívják a figyelmet a tiszta víz szükségére és az édesvízi készlet veszélyeztetettségére. Érdemes a gyerekekkel is elbeszélgetni ilyenkor arról, hogyan tud ő is segíteni a víz megóvásában, közben lehet színezni,…..
A kertészkedés csodás dolog. Pláne gyerekkel az oldaladon. Akár virágot, akár zöldségeket akár mind a kettőt gondozol a kertben egy gyerek kéz mindig jól fog jönni. De tovább megyek... A kert egy remek hely gyermeked fejlesztésére. Azonkívül, hogy kint van a friss levegőn a napsütésben, rengeteg…..
Hogy melyik folyamat mit segít elsajátítani neki? Azt most leírom neked.   Nézzük, hogyan készül el gyerkőc segítségével pár zsemle. A részletes receptet az alábbi linken találjátok: Hamburger zsemle otthon sütve... Köszönöm, Bíró Mártának, akit az alábbi Facebook-oldalon értek el:…..
Az auditív (hallási) emlékezet fejlődése rendkívül fontos. Csak gondolj bele abba, mennyi mindent tanultál életed során hallás után. Például egy idegennyelvet is jól elsajátítani is leginkább beszélgetés, tehát hallás közben lehet. Most nézzünk pár játékot, mely már gyerekkorban is segít…..
Mint ahogy már említettem, az emlékezet nagyon fontos a gyermekek életében, pláne ha az iskolai tanulásra gondolunk. 1: Mit látsz a képen?   Tegyél le a gyermek elé egy (először 2 elemből álló, későbbiekben egyesével növelhető ez a szám) képet. Majd hagyd, hogy kb. fél-egy percig figyelje. Utána…..
Mi is az a "szelektív" korszak?   Ne is keresd szakirodalomban. Nem fogod megtalálni. ahogy nem találod a szelektív emlékezet, hallás, gondolkodás és látás fogalmát sem. Nem tudom, hogy hol hallottam vagy olvastam ezt a kifejezést, de magába foglalja mindazt, amit gyermeknevelés alatt tapasztal…..
  Én rendszeresen szoktam. Nagyon jó és hasznos felhívások keringenek az interneten. Ajánlom, ha eddig nem tetted, kezdj bele.   Nagyon szeretem a gyerekeknek szóló rajzpályázatokat vagy egyéb más programokat, találkozókat. Ezeken a rendezvényeken a gyerekek kiélhetik társasági vágyukat és…..
  Emlékszem, nagymamám hogy ˇösszeszidott" (nem szavakkal), amikor a bizonyítványban ötösnél rosszabb jegy is szerepelt. Mert nagyon fontosnak tartotta rajzból, énekből és bizony tesiből is az ötös osztályzatot. De nekem mindig más volt a véleményem.   És nem csak azért, mert kész terrort kaptam…..
  Most egy 10 ötletből álló felsorolást hoztam nektek. ezekkel tudtok segíteni otthon is a gyerekeknek a helyes kiejtésben. A végén pedig jön egy plusz tipp is, ami nagy segítség tud lenni. Az artikuláció helyes kialakításánál az alábbi területeknek kell fejlődni:   ajkak és a hozzájuk tartozó…..
Mint ígértem évnyitó bejegyzésemben idén is folytatom a Vendégszoba rovatot.   A mai alkalommal egy csodás bloggert szeretnék nektek bemutatni. Ő pedig nem más, mint Klaudia, aki téged is hív, hogy hajózz vele az Élet tengerén. Ne tévesszen meg, hogy blogjának a címe Két gyerekkel az élet.…..
Mit is jelent óvodás gyermekednél a gondolkodás?   Röviden annyit, hogy kikerüljön egy problémahelyzetből vagy megoldjon egy gyakorlati feladatot. Mi is a problémahelyzet?   Egy olyan cél elérése, amihez a megoldási utat nem vagy csak részben ismeri. A gondolkodás önmagába nem vizsgálható. Már…..
Az emlékezet és a figyelem szoros kapcsolatban állnak egymással. Hasonlóan fejlődnek és ugyanolyan fontosak az iskolai tanulásban.   Ha nem tud kitartóan megfelelő ideig figyelni gyermeked vagy nem képes jól megjegyezni egy feladat lépéseit, akkor gondjai lesznek az iskolában. Eleinte tudatosan…..
Mint újévi bejegyzésemben beharangoztam, idén már itt a blogon is megmutatok pár SasLapot. Kíváncsi vagy az első két lapra? Akkor meg is mutatom.   Az egyikben a sorrendiséget és a szabályfelismerést gyakorolhatja gyermeked. Nagycsoportos ovisoknak, kisiskolásoknak ajánlom. De természetesen 4-5…..
Gondoltad volna, hogy a Braille-írás alapjait Charles Barbier-nek köszönhetjük? Bizony Napóleon bízta meg, hogy a katonáknak alkosson egy olyan módszert, mellyel sötétben is tudnak kommunikálni egymással. Sajnos túl bonyolult volt a katonáknak a kitalált módszer. így Barbier felkereste Braille-t a…..
Segítség a szülőknek Üdv 2021! 2021.01.01 07:30:00
  Kezdődik egy új év.   Új év, új lehetőségek, valami új kezdete.   Már akinek. Mert mint általában, most is kilógok (nagy általánosságban) a sorból. Sebaj, ebből hozom ki a legtöbbet. De majd erről kicsit később.   Az idei évet sem kezdtem fogadkozással. Sosem fogadtam meg semmit év elején.…..
  December közepe van. Jön a Karácsony és a Szilveszter. Következik egy új év. Ez az időszak a lezárás és összegzés időszaka. Átnézzük minden történt idén. Most én is ezt teszem. Hogy hol is voltam 2020 januárjában? Segítség A Szülőknek elején. Kicsit káoszosan, kicsit kiforratlanul vágtam…..