Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KőBEfőtt.blog

740 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elröppent az idei kerti szezon is, kisebb fáziskieséssel. Érdekes tapasztalat volt, és jó látni, hogy néhány év után már beáll a rendszer, kialakulnak a jól működő szokások, kevesebb befektetett energiával is tudja ugyanazt hozni a kert. És visszaadni az erőből.  Július még egészen aszályos volt,…..
A június és július a legszínesebb, legszagosabb, igazi tobzódó hónapok. Különösen a két hónap fordulója, és különösen akkor, ha eső és meleg is van. Most van! Ugyan csak néhány napja, hete, de ettől egyből beindult a buli a növények között, végre nekilendültek, nőnek, virágoznak, teremnek,…..
Azon gondolkodtam, hogy meddig kísérlet még ez a kerti ténykedés? Léteznek olyan szintek, mint a nyelvtanulásban? Pre-intermediate, advanced... Való igaz, néhány fogásból, tevékenységből lassan rutin lesz, ha bevált. Már nem keresed egyes zöldségek ideális helyét (vetésforgó-elmélet ide vagy oda,…..
És kezdődik, már megint :) Harmadik évad (nem hivatalosan ötödik), tizennyolcadik rész a Senki szigetén. Tavaly azt írtam, hogy olyan ez, mint egy brazil  szappanopera. És tényleg. Amikor a csigák elrágják a hónapokig nevelgetett palántákat, beleköltöznek a paradicsomba vagy mindenen végigsöpör a…..
Az évente visszatérő őrület, a Fekete Péntek környékén aktuális: Venni vagy nem venni: az itt a kérdés. Nem kérdés, a minket körülvevő tárgyak és lomok lassan felfalnak bennünket, és mi mégis újra és újra úgy érezzük, hogy szükségünk van valami másra, valami újra, ami még nem volt, vagy ami…..
Szándékosan nem hulladékmentes bevásárlás a cím. Amíg minden szolgáltató és bolt nem áll rá arra, hogy a hulladékmentességre törekvők igényeit tartsa első sorban szem előtt, addig, ha nem a teljes kontrollról és a háztartás vezetéséről szól az életed, akkor a teljes hulladékmentesség nem…..
Arról, hogy a csomagolás öregít "Utazz, de kis poggyásszal. Utazz, de minden pillanatban tudjad, hogy nincs igazi maradása sehol az utasnak. Ne tölts sok időt málhád rendezgetésével, ne cipelj útjaidra fölösleges tárgyakat. A csomagolás öregít. Az élet apró, mellékes feladatai öregítenek…..
KőBEfőtt Cukkinis brownie 2021.11.07 11:15:36
Mire rég lejárt a cukkiniszezon, a recept is felkerül ide. :D A cukkinis pizza mellett ez a másik nagy sláger, amelyet gyakran készítek a nyári, őszi cukkinidömping alatt. Sokaknál kiveri a biztosítékot a zöldség a süteményben, pedig a cukkini előnye pont az, hogy annyira semleges az íze (másszóval…..
Az ember már csak ilyen, szeret alkudozni az idővel és a sorssal. Néha még akkor is, ha jól tudja előre, hogy húsz perc alatt csak futva tehető meg a harminc perces út, hogy hiába nyugtatod magad azzal, hogy "nem gyalog megyek, hanem biciklivel, elég lesz 10 perc", mert nem lesz elég, és hogyha a…..
Szeptemberben az idő lassan és visszafordíthatatlanul ősziesre fordult. Ez a dolga, persze, s nem is az elviselhetetlen kánikulát sírjuk vissza ilyenkor, hanem annak a gondolata dideregtet, hogy a fagyos reggelektől jó hét hónap múlva vehetünk búcsút. Még könyörög az ember egy kicsi melegért,…..
A bőségesen és változatosan termő július után az augusztus már a csendes várakozás, a lassankénti érés ideje. A hónap elején leérett a bokorbab, a borsó, a cukkini is kevesebbet ad, viszont elindultak a nyár végi, őszi gyümölcsök, de főként a paradicsomé a főszerep.  A hónap elején az apró,…..
A július egy érett, lédús, nap melegítette paradicsom. :) Pipacsos búzamező, meleg, nyári este, hirtelenharagú zápor és a legjobb szülinapos hónap, amikor minden növény az életet ünnepli. :) Születni is tudni kell, mondták már, ha már a Dalai Lámával egy napon, a Csók Világnapján sikerült... Ha…..
A hűvös tavasz után hűvös nyárelő következett. Hát már sosem lesz évszaknak megfelelő hőmérséklet? Aztán lett. Azaz az évszaknak talán megfelelt, de nekünk kevésbé, hiszen hirtelen, minden átmenet nélkül lett kánikula. A növények viszont örültek, boldogan nyújtózkodtak a napfényben és melegben,…..
Május rendszerint mozgalmas hónap a kertben. Nos, számomra valóban az volt, bár a növények számára kevésbé, mint az ilyenkor szokásos. Már tavaly is azt mondtuk, hogy hideg a tavasz, de az ideinek azt is sikerült fölülmúlnia. Nem váratlan fagykárokról van szó, egyszerűen csak nagyon lassú…..
Április utolsó napján a kertben tettem-vettem, a málnagallyakat aprítottam bele a komposztba, és a reggeli hűvös (ne szépítsük, hűvösek a nyári reggelek szoktak lenni, ez inkább egyszerűen csak hideg volt) után olyan hirtelen lett meleg és erősen tűző nap, hogy kalapot kellett tennem: más nem lévén…..
Azaz tulajdonképpen negyedik évad, de "nagyban" a második. Ahogy egy valamire való brazil szappanoperában, itt is egyre több a szereplő, bonyolódik a történet, kuszálódnak a szálak, és mindig adódik újabb drámai fordulat. :D A nagy, 2021-es tervekből néhányat máris sikerült jegelni, mint a…..
Nagymamámnál mindig hagymahéjjal színezett, növényekkel batikolt, szalonnával fényezett tojások voltak húsvétkor. Emlékszem, hogy amikor házba költöztünk, az első húsvét előtt, a költözés okozta kavarodás folyományaként, sehol sem találtuk a kesicéket és viaszt. A bolti festékkel festett, egyszínű…..
KőBEfőtt Csokis-krémes pite 2021.03.21 17:30:25
Ez bizony egy olyan recept, amellyel többeknek tartoztam már legalább egy éve, de inkább több. Elvittem a sütit valahová, ahol elkérték a receptet. Persze, elküldöm! (Ha majd egyszer leírom, hiszem csak a fejemben létezik...) Úgyhogy most jött el az ideje. :) Hozzávalók:  Csokis réteg:  100 g…..
KőBEfőtt Kókuszgolyó "mentesen" 2021.03.21 17:10:08
Leginkább a Raffaello-hoz hasonlít, és, mint egy hógolyóval, talán még épp megdobálhatjuk vele a mai napfordulóval hátat fordító Tél hátát. Vagy inkább ne tegyük, mert a végén még megharagszik, és legalább egy hónapig nem látunk semmit a tavaszból. Mégis csak az lesz a legjobb, ha megesszük még ma.…..
Még karácsonyra készült ez mézeskalács-szerű süti. Nagyon ruganyos, könnyen nyújtható, nem szakadós tésztája lett, és az illata is teljesen olyan, mint a mézes-mézeskalácsnak. Tulajdonképpen csak a formázáson múlik, hogy mire használjuk, kevésbé szezonális formákban bármikor jól jön, mint egy kis…..
KőBEfőtt Kerti teakeverék 2021.02.21 11:00:41
A tavalyi év volt az első, amikor egy rendes teakeveréket sikerült összeállítani (bár hatóanyag szempontból nagy megfontolás nincs mögötte, így talán az "összekeverni" vagy "összedobálni" találóbb kifejezés lenne). Több nyugtató, immunerősítő hatású gyógynövény is van benne, úgyhogy arra biztosan…..
Ugyan ez a bejegyzés egy hónappal ezelőtt lett volna aktuális, de az ünnepek előtti készülődés elsodorta, így most a teljes 2020-as kerti szezon összegzésével és a jövőbeli tervekkel kerül egy kalap alá.  A november a nem változatos, de sok kerti munkáról szólt. A hónap elején leszedtük az almát,…..
Régen nem volt szokás a családban mézeskalácsot sütni, legalábbis a dédszüleimtől még nem maradtak ránk a receptje. A diós-mákos bejgli dívott, és dívik persze azóta is. Azt sütötte a dédi, nagymama, édesanyám, aztán már nagyon hamar én is vele együtt. Viszont a családi hagyományok sajátja, hogy…..
Úgy kezdődött, hogy az év vége közeledtével elgondolkodtam, hogy mi is legyen idén a karácsonyi ajándékokkal. Azokkal az ajándékokkal, amelyekről előre elmondjuk, hogy "tulajdonképpen nem is kell", "nincs szükségünk semmire", "ne költsd a pénzt", "az a lényeg, hogy együtt legyünk", "már így sem…..
Október talán már nem is annyira a betakarítás, mint inkább az idei kerti szezon lezárásának és a következő előkészítésének jegyében telt. A szeptember végi fagyos reggeleket szépen átvészelték a "szellemes" kertben a bezsákolt paradicsomok, majd október első felében a kellemes meleg napok alatt még…..