Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szakács Tanuló

19 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tény: sok a baleset az autópályákon, az alapjarat.hu cikke szerint az egyik elgondolás az lenne, hogy a maximális sebességeket lecsökkentsék 100/80 km/h-ra, mivel ezzel jelentősen csökkenteni lehetne a balesetek számát... De vajon EZ megoldás lenne?A számok makacs dolgok, és azok azt mutatják, hogy…..
Modern apartheid, tökéletes üldöztetés, kirekesztés, újkori sárga csillag. Csak mostanában az óvszer az...
Szakács Tanuló 2022.02.04 12:45:13
Nem vagyok tanár és már diák sem. Tanár maximum szerettem volna lenni, de meglátásom szerint az számomra nem lett volna túl jó megoldás. Így is, úgy is az ember szinte biztos, hogy csúszik. Aztán, ha csúszik valaki a tantárgyak miatt, előbb-utóbb elfogynak a támogatott félévek, utána meg lehet…..
Szakács Tanuló 2022.01.31 12:51:59
A magam részéről egyetértek a leírtakkal, támogatom a tanárokat tiltakozásukban, és remélem, hogy sikerrel járnak.

Ezt előrebocsátva, egy pillanatra nézzünk rá arra is, hogy mi van a másik oldalon. Akinek ma a gyereke az 1-12 osztály között van bárhol az országban, az többnyire egyetért azzal a kijelentéssel, hogy a mai magyar oktatás minősége csapnivaló. Szinte bármilyen órán esélytelen felkészülni az emelt szintű érettségire, ahhoz még jó képességű gyerek esetén is különtanár kell. Jónéhány tantárgy szinte nem is létezik (informatika óra helyett számítógépen játszanak, nyelvórán filmet néznek, testnevelés órán fociznak, stb.). Az átlagos mai magyar tanár egyszerűen rossz tanár. Nem készül fel, nem tud magyarázni, nem tud rendet tartani - és nem is akar. Természetesen mély tisztelet a kivételeknek.

Meggyőződésem, hogy a tanári fizetések alacsony volta a mai tanárok állásának a legfőbb megőrzője: mert nem akarja tőlük senki elvenni. Esetleges 10-20% emelés ezen mitsem változtat. De ha a tanári fizetések valóban rendeződnének, és a versenyszféra környékére emelkednének, akkor a tanárok 80%-a nagy bajban lenne. Mert a pályán megjelennének mérnökök, közgazdászok, ma szabadúszóként tanító bölcsészek, akár külföldi tapasztalattal, valós nyelvtudással, előadókészséggel, hiteles ipari gyakorlattal. És egy ilyen társaságban egy mai átlagos tanár labdába sem rúghatna.

Csak, hogy nem a levegőbe beszélek: 3 évig, a doktorátusom megszerzése alatt dolgoztam egyetemi tanárként. Élveztem. Mind a mai napig tanítok hébe-hóba, a főállásom mellett. Amikor legutóbb egy pályaorientációs napon hatvan fő kilencedikes diáknak beszéltem, egész órán egy pisszenés sem volt, minden szem, szinte lélegzet-visszafolytva rám szegeződött. Láttam, hogy amikor az egyik gyerek elővett egy tollat, direkt lassan tette le a padra, hogy még a kis koppanással se zavarja a többieket és engem. Igen, lehet úgy órát tartani, lehet úgy beszélni a kamasz korosztályhoz is, hogy az érdekelje őket, átmenjen az üzenet, hiteles legyen. És ha a mai fizetésemet kínálnák középiskolai tanárként, gondolkodás nélkül mennék. És aki most van ott tanárként, az is mehetne - valahova máshova.
Az ágazazati alapvizsgánk egyik süteménye a piskótatekercs. Nem véletlenül az alapok része, mert egy egyszerű, szinte gyakorlat nélkül is elkészíthető sütemény. Azért nekem sikerült egy kicsit elrontani... Na, de kezdjük az elejéről. A hozzávalók listája igen rövid. A tojást szétválasztva…..
Szakács Tanuló 2022.01.03 12:39:05
@Filippa Nereyd: Hozzávalók: 4 db tojás, 80 g cukor, 80 g liszt 250 g sárgabarackíz
Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgáját a cukor 1/3-ad részével kihabosítjuk. A tojásfehérjét a cukor 2/3-ad részével habbá vetjük. A két habot összekeverjük, majd spatulával belekeverjük a lisztet. Papírral fedett sütőlemezen elterítjük a masszát. (35 x 25 cm). Sütés előmelegített sütőben 180 ˚C-on. Sütés után a papírt eltávolítjuk, a papírral érintkező felét barackízzel megkenjük és szorosan feltekerjük.
Egy 3 csillagos budapesti hotelben kaptam lehetőséget a szakácsképzésben kötelező, 80 órás szakmai gyakorlat teljesítésére. Hogy mekkora kincs egy gyakornokot befogadó intézmény a vírussal sújtott vendéglátásban, azt az tudja igazán, aki végigkilincselt jónéhány melegkonyhás helyet az egyáltalán…..
Amellett, hogy szépen lassan megtanulok főzni (vagy nem), ez a szakács képzés arra is jó, hogy meglássam, ami tulajdonképpen eddig is az orrom előtt volt, mégsem vettem észre. A spárgáról azt gondoltam, hogy egyrészt valami egzotikus drágaság, másrészt csak tudatosságból pitypangot legelő…..
Szakács Tanuló 2021.06.11 13:35:23
@élhetetlen: Köszönöm, vettem, megpróbálom így is majd.
A hagyományos vendéglők étlapjának állandó szepelője, egyben az ünnepi, esküvői menük bebetonozott eleme a kijevi jércemell. A szakképzésen most - a múlt héten még nem engedélyezett jelenléti gyakorlat helyett - házi feladatba kaptuk, a kiírás szerint buronyapürével, francia karottával kellett…..
    13. éve dolgozom ingatlanértékesítőként. Láttam ezt a szakmát minden oldalról. Vezettem irodát, akár több irodát is egyszerre, dolgoztam egészen nagy hálózatnál, kisebb specialista, vérprofi irodánál is. Szóval ezer oldalról látom, láttam. Volt olyan ügyfelem, aki Norvégiából jött haza,…..
Szakács Tanuló 2021.05.03 13:06:12
@I Love Buda: Elolvastam. Két és fél hónap alatt eladtál egy lakást egy házban, ami olcsóbb volt, mint a konkurencia. Emiatt úgy érzed, hogy medtaláltad a helyed az életben. Egyben nem érted, hogy mi az összefüggés a kommentem és a bejegyzésed között. Jól dekódltam a helyzetet?

Arra utaltam (igaz, nem szájbarágósan, de most akkor), hogy ez egy laikustól átlagos, egy "szakember"től gyenge teljesítmény, és az általam megjelölt kategóriába kell valakinek tartoznia (ostoba, távol lakó, elegáns gazdag, stb.), hogy igénybe vegye.
Szakács Tanuló 2021.05.03 14:23:51
@I Love Buda: Értem. Tehát már régóta elönt a kellemes melegség, hogy jó helyen vagy az életben, és ez most megerősítést nyert. Öröm és boldogság. Jó ilyet hallani.

A Óperenciás tengeren innen viszont igen, ez egy gyenge teljesítmény volt. Ha jól van belőve az ár, akkor heteken belül jelentkeznek a komoly érdeklődők, és egy hónap alatt elkel az ingatlan. A két hónapot meghaladó idő már nyüglődés a vevőnek (is). Ha szerinted ez egy jó teljesítmény volt, akkor már csak a mesevilágodat irigylem, amiben élsz.
Felvetettem a tanáromnak, hogy adhatna gyakorlati házi feladatot is, erre ő a telefonvonal másik végén felnevetett - na, ekkor már tudtam, hogy ezt nem úszom meg könnyen. És tényleg nem volt könnyű: a különféle receptek 90 perces elkészítési időt mondanak a házi feladatul kapott Csáky rostélyosra,…..
Zsong az ember feje az alacsony hőmérsékleten történő szuvidálástól, abálástól, párolástól, illetve amit ezekről hallani. Ki akartam próbálni, hogy miként működik mindez nálam is, szuvid készülék, maghőmérő és egyéb csodaszerszám nélkül. Spoiler: jól! Előkészületképpen, hogy megtudjam egyáltalán,…..
Szakács Tanuló 2021.04.15 13:26:39
@Kopasz Szuzukis: Igen, köszönöm. Egyelőre még nincs vákuumozóm, de majd előbb-utóbb lesz. LKegközelebb nem alufóliában csinálom.
Szakács Tanuló 2021.04.19 15:15:33
@Andrass9: Köszönöm, vettem, így teszek legközelebb!
Szakács Tanuló 2021.04.19 15:16:49
@gigabursch: Talány egy igazi szakács elborzadna a válaszomtól, de mégis azt modom, hogy igen. A szarvasmarha és a szarvas ha sokban különböznek is, de ilyen szinten, konyhatechnológiailag nagyon hasonlóan viselkednek.
Ez nem egy boldog cikk, írni sem volt könnyű, és olvasni sem lesz az. De nem is az a célom vele, hanem az, hogy megpróbáljam ismét felhívni a figyelmet arra, miért felelőtlen és rossz döntés kiengedni a cicánkat az utcára. A cikk végén szereplő képeket és tragédiákat látni mindig nehéz, de talán ha…..
Szakács Tanuló 2021.04.19 12:50:19
Tiszteletben tartva a posztban megfogalmazott véleményt, szeretném azzal részleges egyet nem értésemet megfogalmazni. Szerintem, ha a cicáid a lakásban tartva boldogok, akkor a helyes fogalmazás nem az, hogy "a cicák boldogok mert a lakásban tartom őket", hanem inkább az, hogy "a cicák boldogok, annak ellenére, hogy a lakásban tartom őket".

A macskák a szabad éltre születtek. Lételemük a vadászat és a környezetük felfedezése (nagyon kíváncsiak). Míg egy kertben az állandóan változó természet és a többi élőlény ezek megélését lehetővé teszik, addig a lakásban egyéniségük lényegétől vannak megfosztva. Ha én választhatnék, hogy egy (bármekkora) épületben kell leélnem az életemet, ahol megvédenek minden testi veszélytől, vagy kimehetek a világba, tudva, hogy elüthet a villamos vagy a fejemre eshet egy féltégla, akkor a kimenetelt választanám. Egészen biztosan a macskák is. Arról nem is beszélve, hogy sokan nem tolerálják a mindenütt macskaszőr- és macskaszar típusú lakásokat (tudom, lehet takarítani és lehet őket mosdatni - amit nagy részük kínzásként él meg).

Ezzel együtt, lehet indokoltsága a lakásban tartásnak - elsősorban nem a boldogságuk miatt, hanem mert a macskák nagyon is autonóm lények, épp ezért sokszor antiszociálisak. Ha a szomszéd nem tud aludni az éjszakai "macskazenétől", telebüdösíti az egész teraszát a kandúr, vagy teleszarják a gyereke homokozóját a macskák, akkor az jogos felháborodás, és felelős gazdaként tenni kell ellene.

A kedvtelésből tartott kisállat szinte bármilyen formában (többé vagy kevésbé) az állat fogságban tartását, alapvető szükségleteinek megtagadását és veszélyeztetését jelenti, akármilyen cukormázzal is öntjük mindezt le. Mondom ezt úgy, hogy nekem is van két, nagyon szeretett, ivartalanított, kijárós macskám. A legfelelősségteljesebb állattartó az, amelyik - nem tart állatot.
A csirkepörkölt - tanultam és tapasztaltam is - a magyar népies gasztronómia egyik alapja. Gyors, ízes, tápláló és nem túl drága: miért is ne lenne népszerű? Ezért aztán ételkészítésből házi feladatba is kaptuk. De, ahogy a rossz tanuló felel amikor Károly Róbertről kérdezik: "Károly Róbert nagyon…..
Szakács Tanuló Barna alaplé 2021.03.09 11:23:09
Az alaplevek a konyha szürke eminenciásai, vagy mai divatosabb kifejezéssel: a láthatatlan munkát végző napszámosai. Mint egy ház alapja: rá nehezedik az egész épület, de nem látszik belőle semmi, csak akkor kap figyelmet, ha valami baj van vele. A barna alaplé még az alaplevek családjában is az…..
Ételkészítés órán tanultuk, hogy mi a püréleves és mi a krémleves közötti különbség. Ezalapján a címnek azt kellett volna adnom, hogy "Fokhagyma püréleves", mert, mint azt a tanáromtól megtudtam, a krémleves valójában a püréleves legírozott (azaz tejszínnel és tojássárgájával sűrített) változata. És…..
Talán megmosolyogja az olvasó, hogy a sókéregben sütéssel először az "Igen, séf" sorozatban találkoztam. Megragadta a fantáziámat, és utánaolvastam néhány receptben. Mit ad Isten, épp aznap, amikor nekikezdtem, ugyanezt a sütési módot tűzte napirendre a Duna TV "Főmenü" c. műsora, amelyet így már…..
Szakács Tanuló 2021.02.18 15:11:12
@rednek: Köszönöm, igen, kacsáról van szó, javítottam.
Szakács Tanuló 2021.02.18 15:15:30
@klebit: Ha az észrevétel a színe miatt volt, akkor itt azt tudom válaszolni, hogy nem maradt nyers vagy véres, jól átpárolódott. Kicsit csalóka a szín így a fotón. Egyébként ízes, kellemes étel lett belőle. Biztos nem ez a csúcsa ennek a műfajnak, de első próbálkozásra így sikerült, szerintem nem lett olyan rossz.
Szakács Tanuló 2021.02.18 15:17:59
@Treff Bubi: A sókéregnek szerintem kettős hatása volt: egyrészt egyenletesebben párolódott át a hús, mintha másképp lett vona befedve (pl. alufóliában). Másrészt jól megőrizte az ízeket, burkolóanyagként funkcionált. Ezzel együtt a sókéreg itt fizikai, nem pedig ízesítési funkciót látott el.
Apapelgino egy nagy város volt Csukcsföldön, amely a közeli Pevek repülőtér kiszolgálására jött létre 1939-ben, az északi sarkkörön túl. A repülőtér az Aeroflot, a legnagyobb és egyetlen szovjet légitársaság tulajdona volt. A szovjet korszakban jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a településen,…..
Az ágazati alapvizsgánk rettegett étele a hal tempura bundázása, a viszonylag körülményes, odafigyelést igénylő elkészítési mód és a sok hibalehetőség miatt. Hal helyett csirkemellel tettem meg az első kísérletet, gondolván, hogy ez is gyorsan átsül, és talán kicsit kötöttebb hús, mint a hal, nem…..
Tankonyhai gyakorlatunk során az elmúlt alkalommal a "nemszeretem levesek" kerültek sorra: a címbéli sütőtök krémleves, parajkrémleves, káposztafőzelék, fokhagymakrémleves, frankfurti leves, korhelyleves. Szinte mindegyik az üzemi konyhák, iskolai menzák rettegett étele. Jómagam sem szeretem a paraj…..