Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tminttapolcai

29 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eddig oltrári sikertörténetként tudtam megírni a pincefelújítást, olyannyira, hogy már-már a hitelesség határát súrolta heroikusnak beállított küzdelmem. úgyhogy, itt az ideje, hogy lerántsam magam is a földre és számba, sorba vegyem, hányszor és hányszor találtam magam a történések szívó…..
Tizenhat hónap telt el az utolsó bejegyzés óta. Fedje sűrű homály, hogy miért, legyen elég annyi, hogy átnéztem odaátra, de nem tetszett, s azt mondták, hogy oda csak a jók kellenek, tehát maradtam. Most meg itt van a nyakamon a falunap Cserépfalun. Nem hagyhattam olyan cábárosan a pincét, úgyhogy…..
Kortörténet és egyben kórtörténet, ezért a Covid-jelenséget nem hagyhatom ki. Hogy mennyire benne van az életünkben, mi sem jelzi jobban, hogy a kicsilányom, ha boltosat játszik, már játék közben is fel kell vennem a maszkot, másrészről Tanár úr, a Bükkalján feltalálta és tudományosan kidolgozat a…..
Már beteges az a rajongás, amit a Bükkaljáért produkálok. De őszintén, ha egy februári reggelen, amikor a föld még kopog, ropog, de a levegő már lágyulni kész, van e szebb festőműhely, mint ez itt: Amíg a villanyszerelőkre vártam, akik újra vezetékelik a pincét, a korábbi részben bemutatott…..
Már úgy mennék, úgy csinálnám, majdnem felrobbanok. Csak skiccelgetek, rajzolgatok, készítem elő az anyagot, hogy vihessem fel a pincéhez és, mint a legót, rakjam össze. Például a bortartókat. Szívem szerint a cserépből égetett tartókból építenék egy szép tárolót, de épp hiánycikk. Ezért azonnal…..
A pokolba vezető út   Látatlanban tudom, hogy hamar végzünk, biztos valamilyen szektának a tagja, vagy valamilyen intrernetes idea beborította az agyát, azokkal meg nincs mit beszélni, hajtják igazukat, mint a pereces. Semmi gond ezzel, tiszteletben tartom mindenki világát, csak ne akarja rám…..
Ez a legrosszabb időszak. Egy nagyobb munka - jelesül a külső, belső vakolás - a következő fázis, így mindazzal hoppon vagy, ami utána következhet. Az előjárda, az ajtó festése, a villanyszerelés. A vakolásnak meg nem kedveznek a késő őszi, kora téli napok. Na, azért ilyenkor is van mit tenni.…..
... se párhuzam. "erre én hogy kössék görcsöt?" Ezt láttam az én Sándor barátom szemében, amikor a pince mennyezetére felpillantott. Hogy mennyire pontos, éles a szeme, arról csak annyit mondanék, hogy sportlövő világbajnok, az 1988-as szöüli olimpián kicsi honunkat képviselte. Most itt áll egy…..
… mert eldöntöttem. S úgy járok, mint az elmúlt több, mint fél évszázadban, amit az életemnek mondhatok, hogy senkinek sem fog tetszeni. Kinek ezért, kinek azért, de senkinek nem ugyanazért. És senki nem hajlandó benne meglátni a logikát, csak azt, hogy miért nem tetszik neki. Egy dolgot azonban…..
Melyiket válasszam?   Nem szép, nem okos. Átlagos. S ez egy nőnél felér a halálos ítélettel. Bárki mással óvakodnék ezt közölni, de nála megtehetem. Annyi belső lobogás nincs benne, hogy a nyílvánvaló sértésért kikaparja a szemem. Olyan esetlenül ül most is a szomszédos boxban, percenként…..
Fortélyos félelem   ,,Nyolc napon túl gyógyuló sérülésekkel kórházba szállították tegnap éjjel a helyi napilap munkatársát. A rendőrség ügyeletesének tájékoztatása szerint, eddig ismeretlen tettesek hazafelé menet lepték meg az újságírót, s néhány perc leforgása alatt, feltehetőleg botokkal,…..
Leejtett fejjel   Hiába próbálok visszaemlékezni az arcára, sajnos mindig csak úgy sejlik fel előttem, ahogy leejtett fejjel ül, térdeit szorosan összeszorítva, kezeit combjai közé préselve. Ha megszólalt, hangja mély, dörmögő suttogásként tört fel a függönyként előredobott hajzuhatag…..
 Csőd szélén a Szeretet Kft.   A pszichiátria egyik kezelőjének csendjében ültünk. Egy megválaszolhatatlan kérdésre kerestük a választ. Hova mehet egy tizenhét éves lány, ha családja látni sem akarja? Ha hazugságai, lopásai miatt már mindenhol átokként kezelik? Ha egyetlen békesziget van csak a…..
Ha neki sikerült…   Egy jellemző SMS üzenet Tőle: „Hogyan végzed el a papírmunkát a nagydolog után,, ha eltörik a kezed?” Válaszom: „Hát, nem is tudom…” Erre Ő: „Te mit problémázol rajta, neked kettő van belőle!” Ezt írta egy olyan ember, akinek csak egy keze van összesen. Tizenhét éves volt,…..
Selyemhernyók   Kacagás bugyborékol fel, ahogy a lengőajtó kivágódik. A hotel-bár délelőtti pangásában megkocogtatja a poharakat. A tettes - huszonéves, farmerjába cipőkanállal csúsztatott nádszálka - falnivaló édesen kapja kezecskéjét a szája elé. Mutatott megszeppenésének azonban ellentmondani…..
Ember légy József!   Testének gyönyörű íveit az asszonyi teltség feszítette. József előtt a nap majd minden szakában ellejtett, aprón lépkedve, szemlesütve, menekülőn, amikor az a Hosszú folyosó kőpadozatára, s a hatalmas világítóablak fénypásztája elé telepedett le az írnokok helyett számvetést…..
... kinek kell hinnem, valaki mondja meg, kinek nem?" kezdetű dalt énekeljük, felállva dícsérve az Urat, halleluja! Mert Gábor barátom, aki magas hivatalt visz jelenleg, de egykor építésügyben volt hatósági vonalon, aszongya, hogy szabálytalan szerkezeti átalakítást hajtottam végre az ingatlanon…..
A szegénység fájdalma    A festő, ha nincsen pénze már kenyérre sem - és ez szinte mindennapi történet -, hát hóna alá csapja egyik képét és háromezer forintért otthagyja a nyomortelep “kisábécéjében”. A festő, ha beküldi képeinek fotóját, a galériák tárt karokkal fogadják. Ám, amikor személyesen…..
... vagy a borissza a jóbarát? És valóban ez itt a kérdés és nem csak az öncélú szójáték kedvéért kérdezem. Ugyanis teljesen amatőr borbarátként, aki majdnem tekinthető antialkoholistának, azt érzem, hogy enyhe fogalomzavarban szenved kicsiny bornemzetünk. Például nagyon könnyen összekeverik a…..
Vízözön, cseppenként   Két, fekete kendőbe rejtett fáradt arc a szoba-konyhás udvari lakásban. Úgy ültek, mintha azonnal indulnának, úgy ültek, mint akik örökre maradnak. A nagy árvíz idején, 1972-ben. Hatéves voltam. Néztem nagymamám és testvére könnyeit. Segíteni akartam. Nem tudtam. De…..
... a szó szoros és átvitt értelmében is. Az elrohadt mennyezeti deszkák, folyások a falon, és természetesen a messze virító lukak a tetőn egyértelműen jelezték, hogy vajmi kevés akadály jelent a csapadéknak a pinceházam fedése. Úgyhogy első dolgom volt, hogy létra a falnak, és fel a fellegekbe.…..
Vágod? Vazzeg!   Alig hagytuk el a városhatárt jelző táblát, a besűrűsödött kocsisort minden körültekintés nélkül előzni kezdte a felstruccolt farú roncs. Ismerik ezt a fajta járművet: legalább húszéves, hajdani nagyvérű batár, óriási tankkal, és plusz tankkal, valamint - hogy bírja a csempészett…..
Levél Nagyinak   Cipész és a lyukas cipő, tanár és a neveletlen fia… Miért ezek a kaptás hasonlatok jutnak eszembe? Már ekkora a kétségbeesés? Már ennyire kifogytak az egyéni ötletek? Igen. Az utolsót is kijátszottam. Megírtam a levelet Nagyinak! Mert én, a családsegítő, a szociális szakma…..
... semmi közöm nincs, mint a tablettás vagy az olcsó flakonos bornak. Ez első találkozásom a borral, mint fogalommal hét-nyolc évesen volt, amikor Máris szomszéd aszonta szüleimnek, hogy nem mennek át segíteni arrébb tenni a satupadot? Ez azt jelentette, hogy frissibe hozott egy üveg Kövidinkát a…..
És akkor vett egy pisztolyt   Kibírhatatlan volt. Fenyegetőző. Folyamatosan részeg. Elviselhetetlen. Állandósultak a veszekedések. A felesége összeroppant, megutálta. Már nem engedte be az ágyába, már megtagadta a testi kapcsolatot. Gyermekei rettegtek tőle. Ő pedig vett egy pisztolyt. Nem…..