Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Geronim0

0 bejegyzést írt és 75 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A múltkori szavazáson több, mint 55%-kal végzett az első helyen a "Mi lett volna, ha az 1917-es bolsevik forradalom megbukik?" téma (a voks végső eredményét ide kattintva nézhetitek meg). Ígéretemhez híven elolvastam néhány cikket, interjút és eszmefuttatást, s ezek summázatát tárom most -…..
Geronim0 2019.11.25 10:39:41
Szerintem elég sok múlt volna azon is, hogy hogyan nem jutnak hatalomra Leninék. El se jutnak a puccsig, vagy kudarcba fullad, esetleg később a polgárháború során vesztenek, mert mondjuk sikerrel jár a kronstadti flotta felkelés.
Mindenesetre, a távol-kelet 20. századi történelme nagyon máshogy alakul.
A japánok egy erősebb kevésbé kivérzett orosz állammal a hátukban vajon meddig terjeszkedtek volna?
Kínában Csang-kaj Sekék hatalomra kerültek volna? Vagy Kínát végül feldarabolják gyarmatokra?
Afrikában, Ázsiában elég erősek lettek volna a függetlenségi mozgalmak? Vagy megmaradtak volna gyarmati státuszban? Esetleg a szovjetek helyett az USA fegyverezte volna fel őket, mint az elnyomott népek megsegítője? És akkor most a Thomson lenne egy csomó ország zászlaján AK-47 helyett?
Ha nem történik meg a második világháború vajon kifejlesztik az atombombát? Ha igen akkor ki?
Közép-Európában az I. világháborút lezáró békében nem akarták volna létrehozni a Cordon sanitaire-t, vajon mekkora Lengyelország jött volna létre? Csak a német és osztrák területekből hasítottak volna ki egy Lengyelországot? A lengyel nacionalisták vajon fel akarták volna szabadítani az orosz uralom alatt élő lengyeleket? Elvezetett volna ez egy orosz-lengyel háborúhoz?
Magyaroszág vajon ebben a békeszerződésben kisebb vagy nagyobb területű lenne?
És még rengeteg kérdés jut eszembe. talán veletek meg tudom válaszolni valamennyire. :D
Geronim0 2019.11.25 13:10:20
@bloggerman77: Ha megnézed az orosz történelmet rengeteg ilyen nekiugrást találsz amikor egy hatalmasat fejleszt, reformokat vezet be az akutális uralkodó, amivel kicsit megközelíti a nyugati színvonalat. Ezt csinálta Nagy Péter, Nagy Katalin is. Tulajdonképp a kommunizmus első 10-20 éve is ilyesminek tekinthető szerintem.
Geronim0 2019.11.25 15:34:37
@oranje2010: Erről hol lehet olvasni? Erről még sehol nem olvastam. Egyébként pedig egy egyesített francia-angol flottának mennyiben tudott volna ellenállni az orosz balti flotta?
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én imádom az alternatív történelmi műveket, lett légyen az regény, film, sorozat vagy bármi. Tudjátok, ez az a "mi lett volna, ha..." műfaj, amitől a történészek nagy része sikítófrászt kap, de ez legyen az ő dolguk. Egy évvel ezelőtt már írtam egy (elég szép…..
Barber shop, ahol az ősemberekből sármos férfiak születnek. :) Országszerte gombamód szaporodnak a barber shopok. De mi is az a barber shop? Mit kell róla tudni? Kinek érdemes ilyen helyre járni? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre fogok választ adni a következő írásban, ami rendhagyó módon, egy…..
Újabb visszaemlékezésünkben háborús vizekre evezünk - s megláthatjuk, milyen csodákra képes az emberi elme, amikor a szív által annyira szeretett ország szorongatott helyzetben van...annyit elöljáróban elmondhatunk, hogy a találékonyság bizony végtelen, majdnem annyira, mint a világóceánok a 20.…..
Geronim0 2017.09.21 09:14:06
@Első mohikán: Azt azért vedd figyelembe, hogy fűrészpor is része lett volna az "ötvözetnek" aminek a sűrűsége valószínűleg más lett volna mint a jégé. Így valószínű, hogy nem a 9/10-e lett volna a víz alatt.
Mondjuk a két millió tonna mozgatása még így is hatalmas feladat lett volna
Lassan vége a nyárnak, tudják ezt a kereskedők is, így egyre jobb akciókkal kápráztatnak el minket...
Geronim0 2017.08.31 11:59:21
@annyi amennyi: Szuper! Köszi! Kipróbáltam.
Shipping methods-nál csak flat rate Europe registered shipping van amiben benne van Európa, de ez nem számit fel külön dijat. Ezen kivül még van expedited, meg unregistered airmail. A Europe registered lehet olyasmi mint a Europe express?
A Nagy Háború végét lezáró békeszerződések nem rendezték sem a kirobbanásához vezető konfliktusokat, sőt újakat teremtettek. A vesztes államokra kényszerített lefegyverzési megállapodásokat nem tartották be, hanem keresték a visszavágáshoz szükséges arzenál megteremtéseinek módjait.  Ebben a…..
­­ "Átkerülés után 6" - a blog szerzői a hatodik évforduló alkalmából írt, Áu. 6-ban játszódó, korábbi karaktereikről szóló írásaiVinitor a Fiume-expedíció félbemaradt történetszálába enged egy kis betekintést, amiből azt is megtudhatjuk, mit csinál a csentőfai…..
A cikksorozat előző négy részében megismerhettük a Magyar Királyi Csendőrség munkáját és történetét, melynek során többször utaltam rá, hogy a fekete leves a végére marad. A befejező részben most ez jön: először beletúrunk a csendőrök szennyesébe, majd elkísérjük őket az újabb világháborúba, végül…..
Geronim0 2015.12.03 12:54:27
 A LeMil blogon elég jelentős a Mil témák túlsúlya, következzen hát egy kis Law Enforcement. A magyar történelem alapvetően nem szűkölködik vitatott megítélésű fegyveres testületekben, a Magyar Királyi Csendőrség viszont talán a legtöbb indulatot kiváltó mind közül-…..
Ha a mitológiai figuráknak idézettségi mutatója (impakt faktora) lenne, mint a tudományos munkák szerzőinek, akkor Oidipusz minden bizonnyal az egyik legnagyobb mutatószámmal rendelkezne. Ezt leginkább Sigmund Freudnak köszönheti, aki megtette neki azt a szívességet, hogy…..
Az Öreg hangosan koppanó katonás léptei lassan távolodtak. A Nemzeti Párt kampánystábjának irodájában a légy zümmögését is meg lehetett hallani. Tihanyi Connor felemelte az ablakban álló kaktusz cserepét és egy szórakozott mozdulattal rádobta a hátára fordulva keringő…..
Ómagyarország Öt év 2013.10.25 10:19:18
(Hivatalosan) öt éve történt az átkerülés, bár ez inkább egy kijelölt, mint egy tudományosan igazolt dátum. Az átkerülés napjáról több szemszögből is olvashatunk, sőt, az egy éves évfordulón az olvasók közül is többen megosztották, hogy kerültek át.  A kezdeti…..
Á.u. 13. Fegyveresen elkövetett rablás kíséreltének megalapozott gyanúja, a hatósági intézkedésnek való ellenszegülés, valamint hatóság személy elleni erőszak kísérlete miatt intézkedés közben a rendőrség halálosan megsebesítette Zámbó Richárd 30 éves tatabányai,…..
Jonatán az órájára nézett; a másodpercmutató egykedvűen ugrott fokról fokra. Keleten az ég alja már vörös derengésbe kezdett, a korai időponttól mindenki álmos volt és ingerült. Vagy nem csak ettől, gondolta Jonatán. Para mellette gubbasztott, karabélyát a fedezék oldalát…..
Miközben Bolyáki kapitány az Adria Svadronnal bújócskázik és közben Jonatán felkészül az aknavetőkkel Nándorfehérvár ostromára, az Aranymosás Irodalmi Magazin elkezdte leközölni "Az Átkerülés lovasai" kéziratának elejét. (Ezért tűnt el suttyomban a blogról a…..
- Könyörüljön egy kicsit rajtam – kérte Bolyáki Újvárit. - Hadd jussak egy kis levegőhöz. Ismertesse az urakkal azt, amit megtudtam a fiútól. - Természetesen – bólintott az első tiszt. Újra a térképszobában ültek, a híd alatt, de ezúttal a tengerre néző ablakok…..
Néha összefolytak a dolgok, néha kitisztultak, bár utólag nem mindig tűnt logikusnak minden emléke a tisztának gondolt szakaszokból sem. Mikor végre megszabadult a fejében zümmögő nyomástól, Bolyáki kapitány az üres, felnyitott oldalfalú hangárban találta magát az egyik…..
- Hamarosan túl közel lesznek a hetvenötösöknek – jelezte Újvári. - Javasolnám a tűzparancs kiadását, uram. Bolyáki mereven nézte a közeledő triéreszt és nem mondott semmit. Igen, nemsokára elérik azt a pontot, amin túl a főfegyverzetet már nem tudják rájuk fordítani, a…..
Geronim0 2013.01.02 11:59:46
@szs.: Hát ez roppant megnyugtató! :-)
Egy kicsit közelebbi időpontot nem tudnál mondani? Mondjuk ma délután kettő esetleg?
- Ez egy triéresz – erősítette meg Újvári is. Bolyáki majdnem újra felemelte a látcsövét az első tiszt szavaira, de a mozdulat félbemaradt. Semmi értelme erőltetnie a szemét, egy ilyen vén ember örüljön, hogy egyáltalán észreveszi ilyen messziről, hogy az a folt egy anti…..
Geronim0 2012.12.04 16:18:17
A repülőgép apró pöttye végleg beleolvadt a tenger fölötti ég párájába; a zúgását már régen nem hallották. Ha észre is vette őket, nem foglalkozott velük, pedig még egy rakétát is fellőttek az Esztergom által hátrahagyott jelzőpisztolyból. Kovács főtörzszászlós nagy…..
- Amit a világban látunk, az csupán árnyéka a valóságnak – közölte Athéni Theokritosz. A csapzott filozófus az erőd közepén pislákoló tűz mellett ült és a sötétségbe meredt. Az arca már kezdett lelohadni, állítólag az egyik ómagyartól kapott egyet puskatussal, amikor…..