Regisztráció Blogot indítok
Adatok
xiezi

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2020. augusztus 29-én csak azért mentem Besztercebányára, hogy jelen legyek a Szlovák Nemzeti Felkelés évfordulós ünnepségén. Természetesen nem, mint meghívott (ott még nem tartunk), csak, mint szemlélődő, vélhetően az egyetlen magyar a környéken. De a perverzió ösztönös dolog, ha az ember elfojtja,…..
Az utóbbi két évtizedben a Magyar Honvédséget érintő legnagyobb horderejű hír  - a sorkatonaság eltörlése után -  a szerződés aláírása volt 218 Lynx gyalogsági harcjármű beszerzéséről, és azok hazai gyártásáról. Jöttek is a kommentek mindenhonnan, a"minek ilyent venni, vettek volna inkább…..
xiezi 2020.09.22 20:54:41
Eisenhower írta a Keresztesháború Európában című könyvében, hogy Amerika soha sem engedheti meg magának a jövőben azt, ami az I. vh. után bekövetkezett, vagyis hogy oly annyira legyengítette saját magát, hogy nem volt képes katonailag reagálni a világban megváltozott helyzetre. A magyar haderőfejlesztés szükségessége szerintem nem lehet vita tárgya. déli határainkon nem is olyan régen szabályos háborúk folytak (a háború államok léte, vagy nem léte, keletkezése vagy megszűnése: i. e. V századból származnak ezek a gondolatok - érvényesek-e még ma is?). Északi határaink mentén egy állam megszűnt és egy új keletkezett - ugyan most jó barátok, de számos vitánk megoldatlan (ráadásul a katonai dokumentumaik mintha a kisebbséget az államot veszélyeztető tényezők közé sorolnák). Románia: Grósz-Ceausescu találkozó mond még valakinek valamit? Amikor Grósz "elvtársat" a román "elvtársak" emlékeztették a román rakéták hatótávolságára Budapest vonatkozásában? Meg egy kis "elvtársi" segítségnyújtást is kilátásba helyetek '89-ben - ez is megvan? Ukrajna jelenleg? Úgy vélem, a szükségszerűség vita lezártnak tekinthető. És akkor most a Lynx-ről is valamit (előre bocsájtva, hogy nem vagyok a szakértője, csak a neten barangoltam): A német nehéz gyalogsági páncélozott harcjárművek fejlesztésénél már régóta érvényesül a páncélvédettséget szabályozó NATO szabvány: NATO STANAG 4569/AEP-55 KE 5 védelmi szint. A követelmény, hogy a vele egy kategóriában lévő eszközök ellen megfelelő védelmet nyújtson, adott esetben 30 mm-es gépágyúk nyíllövedékei ellen, továbbá a 152-155 mm-es repeszromboló lövedékek repeszei ellen is. Az természetes követelmény, hogy a gyalogság kézi lőfegyverei ellen is, illetve az irányított és nem irányított kézi páncéltörő rakéták ellen is legyen védelem. Ez a követelmény - ez nem közepes vagy nehéz harckocsi, ezeknek a harcjárműveknek nem az a feladata, hogy harckocsi ütközetekben vegyen részt. A fentebb említett páncélvédelmet körkörösen tudja a Lynx biztosítani: moduláris páncélzattal, kompozit/reaktív páncélzattal. Aknavédelem: megerősített dupla fenéklemez, + az ülések is erősítettek. Az aktív védelemhez tartozik az AMAP-ADS rendszer. (A világon egyedüliként ez a rendszer képes a harcjárműre 15 méterről leadott RPG lövés érzékelésére és megsemmisítésére). Van lézer bemérő figyelmeztető rendszere, továbbá egy akusztikus rövid hatótávolságú radarrendszer.
A magyar Honvédség harckocsija majd a Leopard 2A7+ lesz. Na, ez az eszköz lesz majd alkalmas a harckocsi ütközetek megvívására - ha egyáltalán sor kerül majd ilyesmire. Remélem, hogy az elrettentő ereje elegendő lesz. A Kárpát-medencében egyelőre egyetlen állam sem rendelkezik ilyen harckocsival. A Lynx nem nagyon fog harckocsival találkozni. Következésképpen meg sem ütközik vele. A Lynxre telepíthető páncéltörő rakétamodul rakétájának (Spike) a lőtávolsága egyébként 4 km (ebből következtetve a Spike LR változatáról lehet szó. Izraeli gyártmány, de a gyártó cég érdekes módon a Rheinmetalhoz tartozik). A Kárpát-medencében található országok által rendszeresített T 55 (és ezek különböző módosított változatai) harckocsik lőtávolsága 2-2,5km, a T-72-é 4 km. (A Leopárdé 5 km). Egyébként meg mindent ki lehet lőni - rendszerben alkalmazva, a Kárpát medencében kis hazánk védelmére viszont tökéletes eszközök lesznek.
Számomra a fő kérdés a humán oldalról jelentkezik. Mind a Leopárd, mind a Lynx olyan fejlett technológiákat tartalmaz, hogy a kezelésükhöz legalább középiskolai végzettség kell – lesz-e ennyi alkalmas fiatal az új magyar Honvédséghez?
xiezi 2020.09.22 21:58:34
@Hehe64: www.youtube.com/watch?v=iKeuVHKc92U

www.army-guide.com/eng/product4589.html

A youtube-s linken elég közelinek tűnik a páncéltörő rakéta indítása.

A leo harckocsi ágyújának lőtávolságához: 6 km-es adatot is találtam célmegsemmisítésre.
xiezi 2020.10.18 19:58:05
@zord íjász: Kicsit későn néztem vissza erre a blogra - de lenne némi hozzáfűzni valóm az általad elmondottakhoz. Ez a saját bajtársát meg kiképzőtisztjét hátba lövő duma sztorinak talán jó - de tudod mi volt a valós helyzet? Én kiképző tiszt voltam akkoriban első lépcsős alakulatnál. Én is hallottam ezeket a szövegeket, aztán meg amikor jött az egyes számú lőgyakorlat meg sok beszari bakát láttam, akik a szó szerint egész testükben remegtek, amikor éles lőszerrel töltött fegyver került a kezükbe. Nem beszélve az egyes számú kézigránát dobó gyakorlatról. Az MN moráljáról meg harcértékéről csak annyit: "éles" bevetésen egyszer volt az 5. hadsereg, 1968. augusztusában. A 8. gl. ho. párját ritkító szervezettséggel hajtotta végre feladatát - a NATO-t is meglepte, hogy a VSZ milyen hatékonyan és gyorsan volt képes egy helyzetet megoldani. (A fenti mondatomban nincs semmilyen politikai állásfoglalás, sem értékítélet, csupán tisztán katonai nézőpont). És ha már nálam van a szó, reagálnék az ex MN volt feladatrendszerére és túlélő képeséségre is. Pár éve a neten bóklászva bukkantam rá egy VSZ gyakorlat tervére, ami a csehszlovák pártvezetés számára készült. Értelemszerűen európai háború. Na és mi volt az 5. magyar hadsereg és a szovjet déli hadseregcsoport feladata ebben a tervben? Határvédelem. Semmi ész nélküli támadása az osztrák és az olasz Alpoknak. De logikus is, hiszen a fő hadszíntér, a hadászati csapás fő iránya az nálunk északabbra volt. És most is ott van.