Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NekcseiKelemen

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
     Az egymilliárd dollárral kitömött orbánista janicsárképző a Matthias Corvinus Collegium kutatási vezetője Surjányi Fanni soha életében nem publikált. Ha a Hit Gyülekezetének lapjait nem számítjuk... Azt állítja, hogy tanszékvezetője le akarta beszélni a tudományos pályáról, mert a…..
NekcseiKelemen 2021.01.14 20:43:12
@jotunder: Úgy tűnik igen. Legalábbis a " Magyarország legnagyobb, a hagyományos iskolarendszeren túlmutató, több tudományágban is magas szintű képzést nyújtó műhelye" nekem a szakkolégiumok világát juttatja eszembe, csak ez nem egyetem mellett működik, illetve több tudományterülethez kötődik. Nyilván pofátlan az egész, de ez nem egy egyetemi kutatócsoport, ahol számon lehet és kell kérni a minőségi publikációkat, hanem valami teljesen más.
A strukturális transzformáció jelentős kihívás napjaink fejlődő országai számára. A nyersanyagban gazdag országok gazdaságának diverzifikációja különösen makacs problémának bizonyult. Ezen országok ugyanis gyakran ún. nyersanyag-átoktól szenvednek (Sachs-Warner, 2001), amelynek egyik aspektusa a…..
NekcseiKelemen 2020.08.26 00:32:40
Kedves Szerző(k)!

Gratulálok a megjelent tanulmányhoz és köszönöm a magyar összefoglalót is.
A kutatással egy dolgon gondolkodtam, és értékelem ha reagálnak is rá, hogy hol siklik ki a gondolatmenetem.

1.) Botswana monetáris politikai keretrendszere egy előretekintő crawling peg. Ennek működése: REER ne nagyon változzon (figyelembe veszi a várt inflációt)

2.) Botswana nagyrészt nyersanyagot exportál, főbb kereskedelmi partnerei között Namíbia és Dél-Afrika szerepel.

Eddig:
1)-ből következik, hogy az árfolyamot úgy határozza meg, hogy abban a legnagyobb súlya a legnagyobb kereskedelmi partnerekkel szembeni inflációkülönbözetnek van.
Szintén következik, hogy az összes reálárfolyamot nem akarják, hogy változzon, de ha változik a kereskedelmi partner súlya a külkereskedelemben, akkor azt egy másik országé ellensúlyozhatja.
2)-ből pedig, hogy a kereskedelem értékét nagyban meghatározza a legnagyobb termék értéke.

Ezek alapján nem lehet-e, hogy:
A) A nyersanyag meghatározza a külkereskedelem szerkezetét
B) A külkereskedelemben résztvevő országokkal szembeni inflációkülönbözet meg az operatív árfolyampolitikát.

Így,
az árfolyam, természetesen függeni fog a nyersanyag értékétől (feltételezve, hogy a többi külkereskedelmi tétel nem igazán változik), és ez igen látványos pont a legnagyobb partnerek esetében lesz.

Röviden összegezve: nem lehet ez a kapcsolat pont a monetáris politika (kényszerű) választásának a direkt eredménye?