Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zubreczki Dávid

3751 bejegyzést írt és 1791 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Jótető blogon már több budapesti kedvenc tetőre felkapaszkodtunk: találkoztunk Brad Pitt-tel, de megjártuk a kőbányai Ganz-MÁVAG szerelőcsarnokot is. Most kicsit tágítjuk a látóteret: vajon más magyar városokban hol érdemes felfelé nézni az utcákat járva? Ismét Zubreczki Dávid építészeti bloggert…..
Drága Olvasók! Röviden a lényeg: az írásaimat mostantól a zubreczkidavid.hu oldalon keressétek.   Mostantól ugyanis saját cím alatt folytatom a blogomat. Az egész indult ugye 2008-ban az urbanista.blog.hu oldallal, mely 2014-ben az index.hu/urbanista címre költözött. Miután ez 2019-ben megszűnt,…..
Mindenkinek vannak kedvenc tetői. Néhány hete új sorozatot indítottunk, amelyben az építészet és a város szerelmesei vallanak arról, nekik melyek a legkedvesebbek. Ezúttal Káldi Emese mesélt nekünk három izgalmas tetőről. Emese 2008-ban alapította meg a városnéző sétákkal foglalkozó…..
Amióta megboldogult az Urbanista, azóta tervezgetem, hogy új blogot indítok. Természetesen házakról, városokról, közterekről, parkokról, zenéről és kiállításokról, esetleg mindenféle más kulturális és kulturálatlan témáról, ahogy azt szoktam. Szó se róla, rengeteget írok azóta is, posztot, cikket,…..
Zubreczki Dávid 2020.06.22 09:09:47
@don-kanyar: nagyon röviden: mikor az index kivált a cégcsoportjából, nem tudtak megegyezni, hogy melyiküké legyen a név, hol maradjon a blog. patthelyzet, a végén senki sem használja
Zubreczki Dávid 2020.08.03 21:02:59
@Harrison Bergeron: én is köszönöm a visszajelzést, jól esik :)
Az Országháznak elképesztően hatalmas a faragott és festett fajgazdagsága: békák, rákok, nyulak és persze a jól ismert oroszlánok mellett rengeteg soha nem volt, mitológiai lény is feltűnik. Többségük valódi állatok keveréke, ám vannak olyanok, amelyek ezeknél is különlegesebbek. Például a…..
Először a Belvárosi Plébániatemplomról szóló cikk kapcsán merült fel a téma. A panorámát bemutató fotók egyikén akadt ki valaki Facebookon, hogy mégis hogy néz ki ez a tetőráépítés a kép közepén: Pedig ez még egy egész pofás megoldás, többé-kevésbé igazodva a szomszéd ház geometriájához, ráadásul…..
Már többször leírtam, hogy gyermekkoromban azt utáltam az Állatkertben, a Vajdahunyadvárban, a budai Várban, meg úgy általában mindenhol, hogy épp a legklasszabb helyekre nem lehetett soha felmenni.  Egyszerűen nem értettem, hogy minek vannak az izgalmas gyilokjárók, kanyargós lépcsők, tornyok és…..
Zubreczki Dávid 2020.07.21 16:24:13
@stonedraider: évtizedek óta tervezik, benne volt a legutóbbi széll kálmán tervben is, csak pénzhiány miatt maradt ki. amúgy további átkötéseket is terveztek, igaz azokat már nem alagúton: a tromobitás kerten át, meg a városmajor felé egy "átjáróházon" keresztül. szerintem jót tenne a tér kapcsolatinak, ha nem csak egy vulkán kráterében rekedt átszállóhely lenne :)
Zubreczki Dávid 2020.07.22 11:16:41
@Emzé Periksz: hát óvodásként/kisiskolásként nem tudtam, mi az a "modernista építészeti felfogás" :D ahogy írtam, mindezt gyerekkoromban képzeltem: egyszerűen nem értettem, hogy ha vannak ilyen klassz, izgalmas, váras, bástyás dolgok, akkor azokba miért nem lehet felmenni :)
A Királyi Palota a Tabánból (1933). Fotó: Fortepan / adományozó: Saly Noémi Van egy remek könyv, a lassan húsz éve megjelent 111 év - 111 híres ház - 150 magyar építész, Szegő György és Haba Péter alkotása. Írtam róla pár éve egy jó nagy cikket  az Urbanistán, hosszasan bemutatva, miért is szeretem…..
Zubreczki Dávid 2020.07.16 12:16:24
@Csokis: nemtom hanyas merítés kellene, hogy beleférjen a bestofba :D az indexes képeket ugye nem hozhattam át, azok nem az enyémeim, szóval pótoltam egy-két helyen a blogos változatot, nagy hirtelen ez akadt a kezembe :)

Azért szeretem ezt a képet, mert oylan rajta kicsit, mintha egy modern irodaház lenne :D De van korabeli, ahol mégjobban kijön ez a vertikális húzás, csak azt nem találtam meg
A Széll Kálmán téren álló gyönyörű épület két dolog miatt igazán csodálatos: az egyik, hogy elképesztően takarékosan épült, a másik, hogy a felületes szemlélő ebből semmit nem vesz észre. Az első világháború és Trianon után nehéz helyzetbe került ország nem engedhetett meg magának olyan fényes…..
Amióta megépült, azóta folyton változik az Országház. Bár 1896-ban adták át – hiszen a millennium évére el kellett készülnie –, s akkor meg is tartotta benne első ülését a parlament, de a munkák egészen 1904-ig tartottak még rajta. Az, hogy alig két évtizeddel később el is kezdődött a jó kilencven…..
Zubreczki Dávid 2020.07.07 13:30:56
@konrada: köszi a dicséretet és az észrevételt is. asztali gépen nézed vagy telón?
Függőleges strand, függőleges vízfelülettel. Az ugrópontok az út felé néznek, ez a létesítmény kirakata. Fotó: Palkó György A strand viszonylag unalmas műfaj építészeti szempontból, hiszen a legtöbbjük egy rakás medencéről, néhány pavilonról, meg legfeljebb egy csúszdarendszerről szól. Márpedig…..
Zubreczki Dávid 2020.07.05 07:01:31
@Katusart: Ó de jó, hogy ilyen klasszul leírtad pro és kontra, köszi :)
Néhány napja írtam meg, hogy miért is tetszik a BORD Építész Studió tervei szerint készült debreceni strand, abban azonban egyetlen szó sem esett a Kacsás-díszkút szobrairól. Szégyen, vagy sem, én bizony nem hallottam korábban róluk semmit. Amikor az építésszel, Bordás Péterrel beléptünk a…..
A Teherelosztó ügye elég régóta borzolja a kedélyeket, hosszas huzavona ment arról, hogy mi legyen ezzel a 70-as években épült házzal a Várban. Én is leírtam róla a véleményemet többször, legutóbb akkor, amikor kiderült, hogy mégis csak bontani fogják ezt a fontos kulturális örökséget. Merthogy…..
  Ez Európa legszebb pontja. – állapította meg Osztie Zoltán plébános, mikor bemutatta a kilátást az Erzsébet híd mellől, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom tornyából, ahová mostantól bárki felmehet. Igaz, balatoni barátaim ugyanezt mondják a györöki Szépkilátóra, de ez az a…..
Bár ezen a blogon nem szoktam eladó ingatlanokat mutogatni (arra ott az Ingatlansaláta), de most kivételt teszek. Ez az eladó lakás ugyanis nem csak szuper különleges, de pont a napokban emlegettük a tetőt, amelyre nyílik. A dolog ott kezdődött, hogy a Jótető blog megkérdezte, melyik a kedvenc…..
Zubreczki Dávid 2020.06.26 12:04:50
@csakeztengedte: @Praktikum: nem vagyok közgazdász, de én nem fizetnék külön azért, h azt reklámozzam, le vagyok égve és meg kell szabadulnom az ingatlanjaimtól :) nem véletlenül nincs az ingatlanhirdetésben sem a neve. ha mégis fizetett valakinek rejtélyes okból, akkor azt sajnos a ripostnak tette, ezért jelent meg náluk a hír, amit én csak átvettem másokhoz (hvg, ittlakunk stb.) hasonlóan. link a posztban
A koronavírus-járvány alaposan felforgatta a városok fejlődését. A rengeteg hatás közül a legfontosabbak és leglátványosabbak a közelkedésben történtek, úgyhogy erről is beszélnek a legtöbben. Ezek csupa olyan változások, amiket előbb-utóbb minden városnak meg kellene (meg kellett volna már) lépnie,…..
Az egykori gótikus kapu, kétoldalán a kolduspadokkal. Bocs a panorámaképért, csak így fért bele Templomséták Budapesten címmel írok épp egy könyvet, mellyel a főváros legizgalmasabb templomaihoz, zsinagógáihoz, sőt ókori szentélyeihez szeretnék városi túrákat ajánlani. Közben persze rengeteg olyan…..
Zubreczki Dávid 2020.06.19 07:26:05
@eßemfaßom meg áll: valóban nem száz százalékban, de ez a mai kifejezés áll hozzá a legközelebb.
Id. Pieter Brueghel: Bábel tornya építése. Forrás: Wikipedia Házakról véleményt formálni nem valami ördöngös dolog, szoktam mondani, hiszen mindannyian házakban lakunk, dolgozunk, tanulunk, vásárolunk. Házban születünk, mondanom sem kell, hogy házban házasodunk, és általában házban is halunk meg.…..
Azt, hogy egy tetőkertnek milyen előnyei vannak, nem kell különösebben ragozni. A forgalmas, zajos város közepén egy csöpp oázis, ahol megpihenhet az ember, kertészkedhet, ejtőzhet, sőt, akár kerti mulatságot is rendezhet. Na de milyen haszna lehet egy olyan zöldtetőnek, amelyre nem megy fel senki,…..
Neked mi jut eszedbe arról, hogy művészet? Nekem régebben csupa olyasmi ugrott be erre a szóra, ami talapzaton áll, keretben lóg, esetleg színpad kell hozzá. Meg persze mondtam volna a filmeket és a könyveket is. Na meg ugye ott az építészet, ha már egyszer azzal foglalkozom. Most…..
Ha valaki szeretné megnézni a legrégebbi magyar repülőgéphangárt, siessen. Épp most bontják, hogy – ha helyesek az értesüléseink – a helyén egy Lidlt húzzanak fel. (Na persze a bontás után is lesz legrégebbi magyar repülőgéphangár, csak már nem…..
Zubreczki Dávid 2009.01.27 19:14:46
Kedves @borpancsoló >> Istvándy Jenő Pincészete: kösz a pontosítást! nekem is gyanús volt, azért szúrtam bele az "alighanem"-et az első elé. Ja és nem mentegetőzz, ez nem tudálékosság, csak pontosítás/kiegészítés, aminek mindig örülök : ) kösz!
Zubreczki Dávid 2019.03.06 07:26:45
@Grabb: ez egy 2009-es poszt. ennek a hangárnak a helyén áll az a lidl, amiről beszélsz
FRISSÍTVE: TIFF-ben, 60-70 Mb méretben, pengeéles felbontásban innen tölthetitek le a képeket. Kösz a tárhelytippet Bálint!  Szávoszt-Vass Dániellel, a Dunai szigetek bloggerével nem csak azért érdemes jóba lenni, mert felvisz száz méter magas hidak tetejére. Hanem azért…..
Zubreczki Dávid 2012.03.23 13:20:39
@Tanár: tyűűű kösz!
Zubreczki Dávid 2012.03.23 13:44:27
@GiliczeB: baromi jó, teljesen beleszerettem :) kösz!
Zubreczki Dávid 2018.12.19 21:23:39
@A csapos közbeszól: szia, sajnos már nincs meg. viszont közben elindult a fentrol.hu, a mapire.eu/hu/ és ott a hungaricana.hu/hu/adatbazisok/budapest-idogep/
Az Aquincum Porcelángyár kezdetei, azaz a Hüttl Porcelángyár története   Az Aquincum Porcelángyár 1948-tól elsősorban porcelán szobrocskák gyártásával foglalkozott. Az itt gyártott kisplasztikák szinte minden háztartás vitrinjét díszítették, egyben a rendszerváltást megelőző időszak…..
Time Goes By Annie Hall 1977 2018.08.17 10:15:00
Az Annie Hall egyike Woody Allen legfontosabb és munkásságát hosszú időre meghatározó filmjeinek, ami  fordulópont volt a pályafutása során. A korábbi könnyedebb vígjátékai után, amelyek legfőképpen különálló gagek sorozatának is felfoghatóak, az Annie Hall egy minden téren komolyabbnak ható film,…..
Budapest legklasszabb neoromán épületénél elhatároztam, hogy egy rövid sorozatban végigvesszük Budapest legszebb, legérdekesebb kilátóit. A mai posztban szereplő kilátó nincs sem zord hegycsúcson, sem sűrű erdő közepén, sőt a kilátás sem annyira szuper belőle - viszont…..
Zubreczki Dávid 2013.03.17 08:09:49
@Magister: hopp, biztos ybl miatt miklósodott be szegény :) kösz, hogy szóltál, javítottam
Zubreczki Dávid 2018.03.19 06:27:06
@szakállasbácsi: tyű, jól hangzik, jöhet, köszi :) urbanistablog kukac gmail pont com