Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szilvássy Rita

15 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Egy családi mediáció során az egyik szülő penge élességgel fogalmazott meg egy nagy fontos kérdést. A férfi száján könnyeden gurult ki a mondat és nem is sejtette a pontos megfogalmazása súlyát. Én meg figyeltem és gyorsan feljegyeztem magamnak. Tudtam, hogy később még dolgom lesz ezzel a…..
Ennyire tökéletes képet ritkán találok a blogjaimhoz. Sőt, amint megfogalmazódott bennem a cikk alapgondolata, máris tudtam, hogy ez a kép passzol hozzá.  A téma és a tökéletes kép után most megtalálom az ide illő szavakat is. Indítsunk egy mindenki számára érthető, közismert helyzetből: a…..
Erika 32 éves. Úgy tervezte, hogy ennyi idős korára meglesz a diploma, a - már stabil - munkahelyéről elmegy szülni (ahova majd természetesen visszaveszik szülés után). Harminc előtt szeretett volna legalább egyet szülni, de inkább kettőt. A vele egykorú barátnői már a másodikat…..
Nem illedelmeskedek hosszas bevezetővel, mivel éppen ez a bajom – hogy meddig lehet illedelmeskedni egy olyan helyzetben, mikor egyáltalán nem kellene. Így is elég hosszú lesz... Nagyon sokan írnak erről a témáról, mindenki a saját szemszögéből – és ez jó dolog! Mintha valami kollektív titkot…..
Cikkem reagálás az „Akartok még gyereket?” című blog „Egykék” című bekezdésére, melyet kolleganőm írt. Szintén a sorozathoz tartozik a „És most hol van az a gyerek?” blog is. Ahogy mindkét korábbi írás őszinte, szívből jövő, saját véleményt és tapasztalatot mesél el, így az enyém is ilyen. Éppen…..
Nem tartom magam egy régi darabnak, lassan, de biztosan ballagok a negyven felé.  Sőt, tanulmányaimat sem túl régen fejeztem be, két éve lett meg a második diplomám. Mégis, mikor olyan „fiatalokkal” beszélgetek, akik most készülnek továbbtanulni és elmondják, hogy milyen szakokon gondolkoznak, néha…..
Szakmai csapatunk névválasztása kapcsán sokféle véleményt hallunk a kompromisszum fogalmáról. Szeretnék bemutatni egy példát, mely a politika és a jog világából származik. Érdemes elgondolkodni rajta – talán mi is győzhetünk? Egyetemi éveim során a jogi karon, nemzetközi jog előadáson hallottam egy…..
Sokakban él egy olyan (tév)hit, hogy a boldog embereknek nincsenek nehézségeik és éppen attól boldogok, hogy nekik minden olyan jól és könnyen megy. Bezzeg az olyanok, mint én, azok lépten nyomon nehézségekbe ütköznek. Őszinte leszek, bizonyos nehéz pillanatokban én is elhiszem ezt a banális…..
Az előttünk álló, elvégzendő feladatok, szükséges lépések elől a legegyszerűbb elmenekülési forma a kifogás. Ez az a téma, amit senkinek nem kell bemutatni. Ismert a mondás: aki meg akarja oldani a problémát, az megoldást talál, aki nem, az kifogást. A körülöttünk lévő nehéz helyzet sok kérdést…..
Ha kommunikálni szeretnél egy olyan emberrel, aki más nyelven beszél, mint te, akkor ehhez meg kell tanulni az ő nyelvét. Ha továbbra is a saját nyelveden beszélve, más szavakkal elmondva, hangosabban kiabálva, gesztikulálva stb. mondod – nem fog megérteni. Ugyanez a szituáció gyakran akkor is…..
Egy jó kérdés olyan, mint egy varázspálca, mely csodákra képes. Nem csak a segítői, emberekkel foglalkozó szakterületek (például coaching) elengedhetetlen feltétele a jó kérdésfeltevés. A mediációtól kezdve a vezető pozíción át a kamasz gyermekkel folytatott beszélgetésig mindenhol jól jön a helyes…..
Blogunk, munkánk küldetése, hogy rámutassunk: a kompromisszum nem megalkuvás, hanem a hosszútávú, sikeres együttműködés egyik alapköve. Sokaknak már a szó hallatán feláll a hátán a szőr, és futva menekülnek, mert számukra ez a szó egyenlő önmaga vagy a másik földbe döngölésével. A kompromisszum nem…..
Kezdek egy egyszerű hasonlattal: amikor bemegyek a cipőboltba - vagy elektronikai szaküzletbe – kinek mi a gyengéje - akkor hatalmába kerít egy furcsa érzés: döntenem kell, választanom kell. Van sok gyönyörű modell, de nem lehet az enyém az összes! Választanom kell. Nekem már eszembe jutott az a…..
Sokan felszisszennek a szó hallatán: kompromisszum. „Utálom, mert számomra ez a vesztes vesztes játszma.” Vagy: „a kompromisszum megalkuvás – és én nem vagyok egy magalkuvó típus...” Ismerős mondatok? Ennek a blog oldalnak (az egyik) célja az, hogy visszaadja a szó eredeti jelentését és ne rossz…..
  Számomra a kompromisszum az együttélés táptalaja. A TE és az Én találkozása. A közös.  Kompromisszum számomra egy kedves, szeretettel teli határ, mely azt jelzi, hogy ott fogunk együtt megállni, ahol mindkettőnknek jó. Mert a „mindkettőnknek jó” fontosabb, mint a „nekem jó”.  Mert ha tovább…..