Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

69 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bennünket, a nyíregyházi Zöld Akciócsoport tagjait milyen kérdések foglalkoztatnak, amelyekre hiteles választ várunk?  Vízügyi szakemberek, geográfus, biológusok véleményét megismerve jutottunk álláspontunkra és fogalmazódtak meg kérdéseink. Nagyon örülünk, hogy Nyíregyháza fejlődik, mind a szülők,…..
A NYÍRSÉG VÍZHELYZETE A SZAKEMBEREK SZEMSZÖGÉBŐL (Forrás: 1, 2) Súlyos vízhiány van a Felső-Tiszavidékén. A gazdák az aszályosodás, a vízhiány problémájával már több mint 10 éve folyamatosan küzdenek. Romlott a felszín alatti víztestek állapota. Jelentős felszíni és főként felszín alatti…..
Vezető hír a város oldalán: „Nyíregyházán épül fel a Sunwoda legmodernebb gyára”. Így, kijelentő módban. Valakik, valahol döntöttek. Mások, sokkal többen, viszont kimaradtak a döntésből. Nem nyíregyházi problémáról van szó. Magyarország néhány éve széttárta karjait a távol-keleti vállalatóriások…..
A SZSZBVKH Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálynak küldött kérdéseink az alábbiak voltak a Boysen Battery Components Hungary Kft. által Nyíregyházán tervezett akkumulátor takaró-tartólemez gyártó létesítmény összevont környezeti hatásvizsgálat és egységes környezethasználati engedély…..
A blogbejegyzésünk megjelenésével szinte egyidőben, a kapcsolatfelvétel után alig öt nappal megkaptuk Nagy Szabina képviselő asszony válaszát, melyet változtatás nélkül közlünk. Nagyon köszönjük, hogy bejelentésünkre a nyári szabadságolások ellenére gyors és részletes tájékoztatást tartalmazó…..
2023 első hónapjaiban hatalmas hullámokat kavartak mind a lakosság, mind a szakmai megszólalók körében (és a politikai színpadon is) az akkumulátor-üzemág hazai fejlesztésével kapcsolatos ellentmondások. Akkor szembesültünk széles körűen azzal, hogy Magyarország fejlesztési irányában hatalmas…..
Akkumulátor-üzemág fejlesztésével kapcsolatos lakossági kérdéseinket küldtük el dr. Kovács Ferenc polgármester úr, valamint a közgyűlés és az országgyűlési képviselők részére. A bejegyzésben olvashatóak a feltett kérdéseink. Levelünket 2023.05.03-án küldtük el.           Tisztelt…..
Kedves Barátaink! Magunk is meglepődtünk, amikor Zöld Akciócsoport 2020 elején egyszercsak megalakult, és még kevésbé gondoltuk volna, hogy 3 év után visszatekintve arról beszélhetünk: újra van élő és pezsgő zöld közélet Nyíregyházán, és tevékeny emberek sokaságát tudjuk bevonni településünk…..
A Zöld Akciócsoport 2022 október 25-én levélben hívta fel a figyelmét a nyíregyházi városvezetőknek, önkormányzati képviselőknek, és a témáért felelős tisztviselőknek arra, hogy a most elkezdődött fűtési szezonban mit tehetnek városunk levegőjének tisztasága érdekében. Számos jel arra utal, hogy a…..
Gyorsan körbekémlelve az ismerősi körömet, rájöttem, hogy nekem nagy számban vannak biciklivel munkába járó barátaim. De ezt a létszámot még van hova fokozni. Sokan ugyanis nem tudják milyen élettani, környezeti hatásai vannak, természetesen pozitívak, a kerékpáros mozgásnak.  Meglepő, de létezik…..
A Zöld Akciócsoport elhatározta, hogy önkéntesek segítségével fölméri és közkinccsé teszi Nyíregyháza közterületi fáinak legfontosabb adatait.  A világ számos településén felismerték már, hogy a városi fák a zöld közvagyon részét képezik, aminek adatait pontosan nyilván kell tartani és…..
Számos hazai zöld civil szakmai szervezettel egy időben, az ország több pontján, 2022 augusztus 17-dikén Nyíregyházán is sor került a „NE VÁGJ KI MINDEN FÁT!” demonstrációra. Az ott elhangzott beszédekből osztjuk meg most dr. Szigetvári Csaba, biológus, az E-misszió Egyesület természetvédelmi…..
Tisztelt Döntéshozók! Az elmúlt évben többször fordultunk a város illetékes felelőseihez azzal a kéréssel, hogy a jelenlegi környezeti és klímahelyzetet figyelembe véve és az állatvédelemre tekintettel gondolják át a tűzijáték értelmét. A Környezetvédelmi Kerekasztal első ülésének egyik…..
Tárgyalások, önkormányzati tervekhez írásbeli javaslatok benyújtása, petíciók, e-mailek után úgy döntöttünk, hogy megszólítjuk a lakossági közmeghallgatáson a közgyűlést zöldvagyonunk védelme, a fák megfelelő vízellátásának biztosítása témájában. 2022. július 21-én kéréssel, javaslattal fordultunk a…..
A napokban drasztikus beavatkozások érték a nyíregyházi Szent István utcában található védett japánakác fasort. Az ügyben a helyi jelentőségű természeti értékek ügyében illetékes hatóságot - Nyíregyháza Megyei Jogú Város címzetes főjegyzőjét - kerestük meg, az alábbi bejelentéssel, megfelelő…..
A Zöld Akciócsoport 2021-ben indította el "Állítsd le  motort!" kampányát, melynek célja, az álló helyzetben járó motorral várakozás elleni aktív fellépés. E kampány keretében oktatási és nevelési intézményekkel együttműködve kívánja felhívni a szülők figyelmét arra, hogy gyermekeink védelme…..
Az elmúlt hetekben Nyíregyházán megjelent és terjesztett „Polgármesteri beszámoló 2021” kiadvány 19. oldalán azt állítja, hogy „2021-ben megalakult a Nyíregyházi Környezetvédelmi Kerekasztal, amely szakmai véleményező és javaslattételi joggal rendelkező érdekegyeztető fórumként működik a…..
A városunkban szinte folyamatosan fennálló magas légszennyezettség okán kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy a lakosság szemléletformálásával javítsunk a helyzeten. A lakossági tüzeléssel kapcsolatos szemléletformálás mellett kiemelt figyelmet szentelünk az autósoknak is. Akik figyelemmel kísérik a…..
A Zöld Akciócsoport kampányt indít, hogy csökkentse az óvodák és iskolák környékén drasztikusan megnövekedő levegőszennyezés mértékét. A csoport óvodák környékén kihelyezett mérőműszerei azt mutatják, hogy a reggeli és délutáni órákban drasztikusan megnő az intézmények körül a levegő szennyezttsége,…..
A nyíregyházi Zöld Akciócsoport neve sokak számára akkor lett ismert, amikor 2020-ban határozottan fölemeltük szavunkat a Sóstón, fás liget elpusztítása árán tervezett (és azóta elkészült) gigaszökőkút létesítése ellen. Pedig a csoport már jóval azelőtt megalakult és tevékenykedni kezdett, hogy…..
2021. december 12-én lakossági megkeresés alapján tudtuk meg, hogy Nyíregyháza egyik védett (azaz kiemelt természetvédelmi oltalomban álló) fasorának egy példányát ki szándékoznak vágni. Az indok egy gyalogos átkelőhely (zebra) létesítése. Megkeresésünkre december 13-i válaszában Sigmond Sándor…..
dr. Ulrich Attila Alpolgármester, a nyíregyházi Környezetvédelmi Kerekasztal Alelnöke   Tisztelt Alpolgármester Úr! Az alábbi levelet, mivel minden nyíregyházi lakost érintő közügyről, és egy nyilvános testület érintettségéről van szó, indokoltnak tartjuk széles körben közzétenni, ezért a…..
Hosszabban: A nyár folyamán csatlakozott a Zöld Akciócsoportunk az Új nap Új remények kezdeményezéséhez, amely keretében egy új típusú adománygyűjtésbe fogtunk. Ennek lényege, hogy nagykövet jelölteket kerestünk meg, akik büszkén vállalják a feladatot, hogy kampányoljanak a mi (közös) jó ügyünkért.…..
Elkészült Nyíregyháza város új turisztikai attrakciója, a zenélő, sok száz fúvókás, magasra lövellő, több száz négyzetméteres szökőkút a város tüdejeként is emlegetett Sóstógyógyfürdőn. A fejlesztés már a tervek szakaszában is megosztotta a lakosságot. Egyesek üdvözölték az elképzelést, hogy…..
A júliusi megalakulás után 2021 augusztus 31-én tartotta első „rendes” ülését a nyíregyházi Környezetvédelmi Kerekasztal. Ha valaki esetleg lemaradt arról, hogy ez micsoda, saját szavainkkal úgy foglalhatjuk össze, hogy egy olyan fórum, ahol érdemben és őszintén beszélhetnek egymással a város…..