Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ASTRASUN

26 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megújuló energiapiaci projektfejlesztőkként aggodalmakkal telve figyeljük a keleti szomszédunkban zajló háborút. A magánemberként megélt félelembe piaci, üzleti aggályok vegyülnek, s biztosak vagyunk benne, hogy ezzel nem vagyunk egyedül. Az első reakciónk az Európában hosszú évtizedek óta példátlan…..
Pár hónapja már a BÉT XTend piacán is elérhetők olyan részvények, melyek mögött kifejezetten napenergiából származó villamosenergiát termelő vállalat áll. A tőzsdén újdonságnak számító naperőmű-részvények a kibocsátást követően látványos rallyval debütáltak, majd a kibocsátási értékhez közeli…..
Szolárbirka bámul a napelemsorok közül (2021. március) Naperőmű-tulajdonosok saját bőrükön (és pénztárcájukon) tapasztalhatják a klímaváltozás egyik következményét: a vegetációs időszak (azaz a növények aktív anyagcseréjének) meghosszabbodását. Ez praktikusan azt jelenti, hogy gyakrabban kell füvet…..
Vízi naperőmű telepítése. Kép: Dennis Schroeder / NREL felvétele (Forrás: Flickr) Alapos, átfogó cikk jelent meg az egyik nagy online gazdasági magazinban a vízre telepített napelemparkokról, melyet új naperőmű technológiának tituláltak. A témával az ASTRASUN már 2020 óta aktívan foglalkozik – az…..
Amerikai kutatások is alátámasztják az Astrasun eddigi pozitív tapasztalatait a napenergia-termelést és a birkalegeltetést kombináló gazdálkodásról. Oregon államban két fontos, az agrivoltaikus gazdaságokat vizsgáló kutatást is végeztek az elmúlt évben: az egyik napelemparkban tartott birkanyáj…..
A média szerencsére nem bővelkedik égő napelemes rendszerről szóló hírekben, de egyetlen megelőzhető tűzeset is több, mint elég, emellett az ilyen kirívóan ritka alkalmakról szóló tudósítások is képesek komoly bizalomvesztést okozni a napenergia irányába mind a felhasználók, mind a befektetők felől.…..
A magyar naperőművek tulajdonosainak az elmúlt hetekben nemcsak a szokásosnál jóval kevesebb napsütés miatt fájhatott a fejük, hanem az extrém magas kiegyenlítő díjak, illetve a KÁT mérlegkörön belül allokált szabályozási pótdíjak egekbe ugrása is mélyítette a homlokukon a ráncokat. Minderre…..
A naperőmű-projektek kiinduló pontja a hálózat-foglalás: ha nincs hely a hálózaton, nem lehet csatlakoztatni rá a naperőművet, és a hálózatba termelés sem lehetséges. A magyar projektfejlesztők ezért mindenekelőtt azt keresik az országban, hogy hol van még hely a hálózaton. Minden más másodlagos…..
2021. február 12-én a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közzétette a 2020. július idusán kiírt METÁR-pályázat eredményeit. Az ASTRASUN Solar igazgatója, dr. Keresztes Attila – bár a cég projektje nem sokkal, de lemaradt a szerencsés élbolytól –, megosztja gondolatait arról, hogy…..
Robin Hood szobra Nottinghamben Több gazdasági médium, közte a népszerű Portfolio.hu is cikkezett arról, hogy a Robin Hood-adónak nevezett elvonás potenciálisan megfojtja a leendő naperőmű-beruházásokat Magyarországon, és ez hosszú távon a nemzeti klímastratégia ambiciózus céljait is fenyegeti.…..
2021-ben a családtámogatási rendszer részeként igénybe vehető otthonfelújítási program vélhetőleg régen nem tapasztalt szintre emelkedik a „fészeképítő” kedv. Az otthonok energetikai korszerűsítése, és ezzel a napelemes rendszerek beépítése ráadásul a felújítási költségek 50%-át fedező program egyik…..
„A hazai megújulóenergia-termelés finanszírozása: korlátok és lehetőségek” címmel adott ki egyfajta vitairatként egy elemző tanulmányt a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB célja a Zöld Program keretében kidolgozott, cselekvési irányt meghatározó anyaggal a klímabarát vállalati finanszírozás előmozdítása,…..
Egy ilyen üzemben aztán pörög a villanyóra... Egy termelőüzem számára a tiszta energiák használata elsősorban nem környezetvédelmi, hanem energiahatékonysági, így költség-megtakarítási kérdés – egy többszörösen is megtérülő befektetés, hiszen az energián megtakarított pénzt a termékfejlesztésre…..
A tágas mezőgazdasági csarnokok tulajdonosai talán nincsenek vele tisztában, de a napsütés nem csak a földeken tudja érlelni a gazdaság terményeit, hanem az épületek tetejét is bőven termő farmmá változtatja. A csarnokszerű mezőgazdasági épületek – magtárak, istállók, baromfineveldék,…..
As it is known, in the autumn of 2020 there was a five-time overapplication for the so-called METÁR tender issued by the Hungarian Energy and Utilities Regulatory Authority (MEKH) for subsidized electricity production from renewable energy sources. About 270 applications were submitted for the…..
Mint ismeretes, 2020 őszén több, mint ötszörös volt a túljelentkezés az ún. METÁR-tenderre, amit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ír ki megújuló energiaforrásból történő támogatott villamosenergia-termelésre. A tenderre mintegy 270 pályázat érkezett, ebből összesen 179 db 1…..
Kép: Schletter Group A volt hulladéklerakók kevés beruházó figyelmét – és fantáziáját – ragadják meg lehetséges építési területként. Nem is csoda, hiszen hiába földelik el a telek múltjának emlékeit, a talaj alkalmatlan lesz arra, hogy cölöpökkel rögzítsenek rajta bármit is...
A kiegyenlítő energiadíj csapdájáról a METÁR-tenderek kapcsán korábban már esett szó blogunkon – most egy konkrét példával szeretnénk szemléltetni, hogy miért lenne szükséges újragondolni ennek mértékét és alkalmazását...
Az Astrasun Csoport elsőként készül hazánkban mintaprojektként úszó napelemparkot megvalósítani. Blogposzt-sorozatunk záró darabjában rámutatunk, milyen piaci potenciált jelent az ilyen létesítmények telepítése Magyarország számára...
  Az Astrasun Csoport Magyarországon elsőként készül mintaprojektként úszó napelemparkot megvalósítani. Blogposzt-sorozatunk második részében a vízi napelemparkok ökológiai hatását elemezzük...
Az Astrasun Csoport Magyarországon elsőként készül mintaprojektként úszó napelemparkot megvalósítani. Egy háromrészes blogposzt-sorozatban mutatjuk be, miért ragadott meg bennünket ez az innovatív megoldás...
Az ASTRASUN kutató-fejlesztő tevékenysége keretében kísérleti céllal a közeljövőben az egyik naperőművét hidrogén-szolár hibrid erőműnek alakítja ki, amivel hazánkban úttörőnek számít. Hogy miért fontos mindez?..
  Higgadtan fogadja az Astrasun Csoport a koronavírus második hullámát hazánkban. A megújuló energetikai piac feltörekvő szereplőjének nincs is oka a pánikra, hiszen az energetikai szektort – és különösen a napenergiait – nem viselte meg a gazdaságban komoly károkat okozó pandémia-válság. Sőt, a…..
A napelemparkok kapcsán megvalósítható innovációkra - legyenek azok kézenfekvő, egyszerű ötletek vagy éppen merészebb, beruházást igénylő fejlesztések - számos jól adaptálható példát találhatunk a nagyvilágban. Ennek ellenére a hazai naperőművek leginkább a jól bevált recepteket követik. Az Astrasun…..
ASTRASUN Group regards the recent news concerning the success of METÁR (Renewable Subsidy System) tender and the project-based financing attracting foreigners misleading both from professional and investor’s points of view. ASTRASUN expressively draws attraction to the fact that – although solar…..