Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csada Gergely

14 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amadou Bagayoko és Mariam Doumbia duója, talán nem túlzás ezt mondani, az afrikai zenei világ állócsillaga immár szűk húsz éve. A 2004-es Dimanche à Bamako című lemezükkel, és a rajta szereplő felszabadult, egyszerre az afrikai gyökereket megidéző, de a nyugati, angolszász popzenéken edződött…..
Február 19-én egészen nem mindennapi programon vehettek részt azok, akik ott voltak a Turbinában rendezett Új Táncház - kollektív mozgáskísérletek Dorota, Jü, Qiyan, DYMS témákra címmel beharangozott eseményen. Ha valaki járt már az említett zenekarok fellépésein akkor nem lepődik meg a tánchoz, a…..
Vlatko Stefanovski macedón gitáros, a balkáni zene egyik legfontosabb alakja, aki az elmúlt ötven évben mindenféle formációban és műfajban kipróbálta magát a népzenéhez, népzenei dallamokhoz azonban időről időre visszatér. Október 30-án éppen majd Budapesten, régi partnerével Miroslav Tadic…..
Vlatko Stefanovski, Macedonian guitarist, is a true giant of the Balkan music world. Throughout his 50-years long career, he has played in many different formations and bands, as well as in many different styles and genres. But one thing he never leaves behind: the folk music and traditional…..
Az előző részben arra kerestük a választ, hogy Artisjus milyen viszonyban áll a két nagy hazai jogvédő szervezettel. Van-e bármilyen különbség a többi műfajhoz képest a kifizetésekben, a lejátszások után kapott jogdíjakban. Az igazán izgalmas kérdés a végére maradt: az autentikus népzene, illetve az…..
Amikor a különböző zenei jogvédő szervezetekről hallunk ritkán esik szó a népzenészek, illetve világzenészek helyzetéről, pedig egészen különleges és egyedi problémákkal néznek szembe ezen műfajok alkotói, amikor a jogdíj kérdése felmerül velük kapcsolatban. Mielőtt mélyebben belemerülnénk a témába…..
A Szászcsávási banda a magyar zenei élet egyik legvalószínűtlenebb sikertörténete. Lemezeik közül a 2000-ben megjelent Live in Chicago albumot újrahallgatva megpróbálunk rájönni miért is olyan különleges és nagyszerű ez az együttes, hogy még most is bármikor bárkinek gondolkodás nélkül ajánlanánk…..
A magyar népzenei gyökerekből táplálkozó, de a latin-amerikai, roma, ausztrál és afrikai népi zenei elemeket, rítusokat, meséket is egybe olvasztó HolddalaNap zenekar február 4-étől április 24-ig minden csütörtökön, élőben zenés estekkel jelentkezik Facebook-oldalán...
Az előző két részben sok oldalról megpróbáltuk bemutatni hogyan áll most a zenészek mentális egészségéről való párbeszéd külföldön és itthon egyaránt. Milyen gondolatok merülnek fel azokban, akik erről kutatnak, akik a zeneiparban dolgoznak, illetve milyen szervezetek és egyesületek próbálnak meg…..
Az első részben, nagyon felszínesen, de megpróbáltuk bemutatni, mennyire összetett a zenészek mentális helyzete, milyen sok destruktív hatásnak vannak kitéve. A folytatásban inkább arra koncentrálnánk hogyan és milyen szervezetek próbálnak meg segíteni a zenészeknek külföldön és itthon, illetve…..
Kiszolgáltatottság, szorongás, eltorzult énkép – csak néhány példa az előadóművészet árnyoldalára, ami éppen annyira leegyszerűsíti ennek a létformának az összetettségét, ahogy teszi azt a siker, pénz, csillogás vagy épp a szex, drog, rock ’n roll jól ismert jelszava. Viszont legalább annyira, sőt…..
Nehéz időket élünk, ezzel talán nem mondunk újat. Még az elmúlt egy-két évtizedhez képest is jelentősen képlékenyebb, beláthatatlanabb minden. Az egészségügyi és gazdasági veszélyhelyzettel együtt mindez alaposan kikezdi az emberek mentális állapotát is. Amikor pedig már a társas érintkezés is…..
Tudtad, hogy a magyar celeb, Győzike a romungró nyelvjárást beszéli? Tudtad, hogy a magyar nyelv a romungró nyelvjárásból vette át a cshaj ‘roma lány’ és cshávo ‘roma fiú’ szavakat?..
Csada Gergely 2020.09.17 08:48:34
@szánmonoxid: köszönöm, hogy elolvasta. Én magam nem vagyok nyelvész, de mind Zuzana Bodnarova, mind a többi tanulmány, amit találtam elég egyértelműen fogalmaz azokban a kérdésekben, amit a hozzászólásában említett. De ha igazán érdekli a téma érdemes a táblázat alatt linkelt Szalai Andrea tanulmányt elolvasni, abban nagyon alaposan végig veszi a cigány nyelvet és a különböző nyelvjárásokat.
A fúziós népzenét játszó Góbé zenekar életében komoly változások történtek a közelmúltban, és most nem csak a koronavírusra gondolunk. Csasznyi Imi és Tímár Márton kiválásával ugyanis új tagok érkeztek, így több szempontból is adta magát, hogy megkérdezzük őket mi is történik éppen az együttes háza…..