Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csada Gergely

15 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Néha úgy tűnik, mintha Brazília egy éves zenei termése elég lenne egy életre is. Tavaly is sok tucatnyi egyedi, figyelemre méltó lemez jelent meg Dél-Amerika legnépesebb országában élő zenészektől. Ezekből három, bizonyos értelemben összekapcsolódó albumot ajánljunk az alábbiakban. ..
Amadou Bagayoko és Mariam Doumbia duója, talán nem túlzás ezt mondani, az afrikai zenei világ állócsillaga immár szűk húsz éve. A 2004-es Dimanche à Bamako című lemezükkel, és a rajta szereplő felszabadult, egyszerre az afrikai gyökereket megidéző, de a nyugati, angolszász popzenéken edződött…..
Február 19-én egészen nem mindennapi programon vehettek részt azok, akik ott voltak a Turbinában rendezett Új Táncház - kollektív mozgáskísérletek Dorota, Jü, Qiyan, DYMS témákra címmel beharangozott eseményen. Ha valaki járt már az említett zenekarok fellépésein akkor nem lepődik meg a tánchoz, a…..
Vlatko Stefanovski macedón gitáros, a balkáni zene egyik legfontosabb alakja, aki az elmúlt ötven évben mindenféle formációban és műfajban kipróbálta magát a népzenéhez, népzenei dallamokhoz azonban időről időre visszatér. Október 30-án éppen majd Budapesten, régi partnerével Miroslav Tadic…..
Vlatko Stefanovski, Macedonian guitarist, is a true giant of the Balkan music world. Throughout his 50-years long career, he has played in many different formations and bands, as well as in many different styles and genres. But one thing he never leaves behind: the folk music and traditional…..
Az előző részben arra kerestük a választ, hogy Artisjus milyen viszonyban áll a két nagy hazai jogvédő szervezettel. Van-e bármilyen különbség a többi műfajhoz képest a kifizetésekben, a lejátszások után kapott jogdíjakban. Az igazán izgalmas kérdés a végére maradt: az autentikus népzene, illetve az…..
Amikor a különböző zenei jogvédő szervezetekről hallunk ritkán esik szó a népzenészek, illetve világzenészek helyzetéről, pedig egészen különleges és egyedi problémákkal néznek szembe ezen műfajok alkotói, amikor a jogdíj kérdése felmerül velük kapcsolatban. Mielőtt mélyebben belemerülnénk a témába…..
A Szászcsávási banda a magyar zenei élet egyik legvalószínűtlenebb sikertörténete. Lemezeik közül a 2000-ben megjelent Live in Chicago albumot újrahallgatva megpróbálunk rájönni miért is olyan különleges és nagyszerű ez az együttes, hogy még most is bármikor bárkinek gondolkodás nélkül ajánlanánk…..
A magyar népzenei gyökerekből táplálkozó, de a latin-amerikai, roma, ausztrál és afrikai népi zenei elemeket, rítusokat, meséket is egybe olvasztó HolddalaNap zenekar február 4-étől április 24-ig minden csütörtökön, élőben zenés estekkel jelentkezik Facebook-oldalán...
Az előző két részben sok oldalról megpróbáltuk bemutatni hogyan áll most a zenészek mentális egészségéről való párbeszéd külföldön és itthon egyaránt. Milyen gondolatok merülnek fel azokban, akik erről kutatnak, akik a zeneiparban dolgoznak, illetve milyen szervezetek és egyesületek próbálnak meg…..
Az első részben, nagyon felszínesen, de megpróbáltuk bemutatni, mennyire összetett a zenészek mentális helyzete, milyen sok destruktív hatásnak vannak kitéve. A folytatásban inkább arra koncentrálnánk hogyan és milyen szervezetek próbálnak meg segíteni a zenészeknek külföldön és itthon, illetve…..
Kiszolgáltatottság, szorongás, eltorzult énkép – csak néhány példa az előadóművészet árnyoldalára, ami éppen annyira leegyszerűsíti ennek a létformának az összetettségét, ahogy teszi azt a siker, pénz, csillogás vagy épp a szex, drog, rock ’n roll jól ismert jelszava. Viszont legalább annyira, sőt…..
Nehéz időket élünk, ezzel talán nem mondunk újat. Még az elmúlt egy-két évtizedhez képest is jelentősen képlékenyebb, beláthatatlanabb minden. Az egészségügyi és gazdasági veszélyhelyzettel együtt mindez alaposan kikezdi az emberek mentális állapotát is. Amikor pedig már a társas érintkezés is…..
Tudtad, hogy a magyar celeb, Győzike a romungró nyelvjárást beszéli? Tudtad, hogy a magyar nyelv a romungró nyelvjárásból vette át a cshaj ‘roma lány’ és cshávo ‘roma fiú’ szavakat?..
Csada Gergely 2020.09.17 08:48:34
@szánmonoxid: köszönöm, hogy elolvasta. Én magam nem vagyok nyelvész, de mind Zuzana Bodnarova, mind a többi tanulmány, amit találtam elég egyértelműen fogalmaz azokban a kérdésekben, amit a hozzászólásában említett. De ha igazán érdekli a téma érdemes a táblázat alatt linkelt Szalai Andrea tanulmányt elolvasni, abban nagyon alaposan végig veszi a cigány nyelvet és a különböző nyelvjárásokat.
A fúziós népzenét játszó Góbé zenekar életében komoly változások történtek a közelmúltban, és most nem csak a koronavírusra gondolunk. Csasznyi Imi és Tímár Márton kiválásával ugyanis új tagok érkeztek, így több szempontból is adta magát, hogy megkérdezzük őket mi is történik éppen az együttes háza…..