Regisztráció Blogot indítok
Adatok
arandanos

0 bejegyzést írt és 81 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megjelent: Népszabadság, 2000. december 9. Egy skót nyelvész, Isabel Forbes egy nemzetközi konferencián azt kérdezte magyar kollégáitól, hogy lehet az, hogy a magyar nyelvben két szó is van arra – a „piros” és a „vörös” –, amire az angolban, a németben, a franciában csak egy. A hajdani beszélgetés…..
                        Levélírónk arra keresi a magyarázatot, hogy miért történik környezetében mindig az, hogy ha megnősül egy haverja, azzal a lendülettel teljesen el is tűnik az életéből, és az addigi rendszeres találkozók nullára redukálódnak. Ő nem tervez nősülést, mert sosem tudta magát…..
arandanos 2023.11.11 12:38:00
@bz249: Igen, igazad van abban, hogy ez természetes jelenség a szülővé válás után.
De azt is látom, hogy a szülők nagyon be vannak feszülve, néha jó okkal, néha nem.
Pl. egyrészről s.k. termesztett és feldolgozott biokajával kell etetni a gyereket, 0-24-ben az igényeit lesni, organikus játékokat venni, sőt készíteni neki stb. Másrészről különórákra kell hordani, mert az iskolában már nem kap megfelelő tudást a boldoguláshoz. Vagy ott a "mindenhová utaztatjuk a gyereket kocsival" jelenség, aminek a látszattal ellentétben nem az a lustaság az oka, hanem az, hogy manapság nem merik egyedül elengedni a gyereküket sehová. Régen ez másképp működött, én egyedül voltam azzal, hogy még felsős koromban is értem jöttek a suliba a nagyszüleim, és tök cikinek éreztem, voltak kulcsosgyerekek. És még lehetne sorolni. A lényeg, hogy a szülők ideje nagyon le van kötve, talán a kelleténél jobban.
A holywoodi férfi színészek többnyire jóképűek, izmosak, bomlanak utánuk a lányok, stb. Ugye így van? Nos, nem minden esetben. Léteznek olyan színészek, akik (bár nyilván nem tehetnek róla) egyszerűen rohadt ijesztőek. Persze ehhez sok esetben hozzátartozik, hogy a legtöbb esetben az intrikus…..
                       „Minden nő valójában apakomplexusos, ezért viselkednek / öltözködnek / gesztikulálnak - korosztálytól függetlenül - kislányosan, mert azt hiszik, ez csáberő, bejön a másik nemnek” – Posztolónk a hasonló közhelyekben nem hisz, és elhatározta, hogy személyiségfejlesztésbe kezd,…..
arandanos 2023.08.07 23:44:32
@Almandin: Ha a nőnek saját lakása van, akkor túl önálló, biztos törtető is, ergo férfi akar lenni, ergo párkapcsolatra alkalmatlan. Ha nincs, akkor nyilván bele akar ülni a készbe, ergo ribanc.
Nem nyerhetsz.
                       „Nem értem, vannak nők, akik ezt a játékot élvezik? Arra a kérdésemre, hogy miért nem dobja akkor, mindig kitérő válaszokat ad” - Levélírónk arra gyanakszik, hogy az egyik barátnőjének az a gondja a kapcsolatával, hogy nincs vele komolyabb gondja. A felhabosított panaszait…..
Bevallom, mindig érdeklődve olvasom, milyen benyomásokkal gazdagodnak a Magyarországra látogató határátkelők. Érdekes ugyanis látni, mi az, ami szerintük jól működik, mi tetszik és mi nem. Így voltam Steve történetével is, ők most ősszel töltöttek egy hónapot Budapesten...
arandanos 2021.11.15 13:00:58
@nyuszigonosz: Októberben már szokott lenni naptár, de inkább írószerboltban érdemes keresni.
arandanos 2021.11.15 13:01:04
@Ekrü: "... ami a hazai balliberális oldal sajátja"
Fenét, az egész nép sajátja.
„Rengeteg a válás és minden esetben a férfi jön ki rosszul belőle. Nekem a saját tulajdonú ház egyfajta biztosíték” – Posztolónk kockázatkerülő, előre aggódós fajta, és bár szereti a barátnőjét, nagy tervekbe még így sem szívesen vágna bele. Ami az övé, az az övé.   Ha esetleg nem tudtad: a…..
arandanos 2021.11.13 17:56:37
@MsIreneAdler: Ott a pont.
Az október végén megjelent vendégposzt reflexiójaként nézzük meg a skót törvényt kicsit más szemmel. Skóciában elfogadtak egy új törvényt, melynek értelmében az iskoláskorú gyerekek szülői beleegyezés nélkül vallhatják magukat másneműnek az iskola területén - írja a Daily Mail. Szabadon…..
arandanos 2021.11.11 11:35:33
@igazi hős: "De tualjdonképpen még szerencsés eset, mert a szülők és a szűkebb környezet el tudta fogadni őt."
Na igen, van olyan barátom, akit kitagadtak a szülei.
arandanos 2021.11.11 11:38:52
@Arcade Macho: Itt egyelőre csak arról van szó, hogy vallhatja magát másneműnek a gyerek. Nekem is vannak kétségeim afelől, hogy ehhez mindjárt alkalmazkodni kellene, mert valószínűleg sokszor csak útkeresés (nem szexuális jellegű).
arandanos 2021.11.11 13:58:08
@Arcade Macho: Ilyen stílusra nem szokásom válaszolni, de most kivételt teszek, mert épp ebédeltem egy jót :P
Nem gondolom, hogy ez jó ötlet, egyrészt kell valami kontroll (pszichológus segítsége), hogy feltárja, tényleg a "nemváltás"-e a megoldás a gyerek problémájára (mert aki tényleg más, az szenved ettől, nem csak úgy jódolgában kitalálja). Másrészt jobb megoldásnak gondolom, hogy fiú- és lányvécé mellett legyen még egy "semleges". Így a ciszneműeket sem érné hátrány.
Számos izgalmas ízt kipróbáltunk már és azt gondoltuk, hogy már kevés meglepetést tudnak nekünk okozni, akár extrém irányban is, azonban a Taiga márkának sikerült. A finn márka Ázsiában óriási népszerűségnek örvend, mutatja ezt az is, hogy már két díjat is elhoztak, egyet éppen Hong…..
arandanos 2021.11.11 09:57:17
@geegee: Van tepertős csoki :) (Utálom a tepertőt, úgyhogy nem kóstoltam.)
A tengeri sós szerintem nem rossz, már ha nem a só az uralkodó íz, csak kis pikantériát ad a csokinak. A skandinávok szeretik a szalmiáksós csokit, cukorkát, az tényleg borzalom.
„Más férfiakkal jóformán szóba se állhatok. És itt súlyos a dolog, ugyanis így nem a társam, nem a szövetségesem, hanem a testőröm” - Ez a kapcsolat simán mehetne jól, ha a pasi megbízna a barátnőjében, legalább egy kicsit, és több levegőt hagyna neki.   Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és…..
arandanos 2021.11.09 21:55:51
@szeme közé, laposan!: Lehet, hogy meglep, de két ellenkező nemű ember nem csak kúrási céllal állhat szóba egymással.
A kommunikáció pszichológiájáról szóló sorozat  ezen, második része a párkapcsolati megértésről szól. Az első részben a kommunikáció csapdáiról és alapvető szabályairól írtam,  a harmadikban a gyermeknevelési, a záró részben pedig a munkahelyi kommunikáció kerül fókuszba. A lemez két…..
A pasi elhanyagolva érzi magát egy bulin, majd köszönés nélkül távozik. A barátnő azonban csak három nap múlva csörög rá. Az érvei egyszerre megdöbbentőek és elfogadhatatlanok.   Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős oldal, ez itt a hozzá kapcsolódó…..
arandanos 2021.11.03 15:49:39
@Olasz Bazsa: "Pezseg benne a hipergámia, azért radarozza a baráti kört."
Ha ezért találkozott a haverokkal, akkor minek hívta volna meg a posztert?
Nem lehet, hogy a kisebbrendűségi komplexusa gondoltatja a poszterrel, hogy az összes pasi meg akarta dugni a csajt, aki szintén ezért ment oda?
arandanos 2021.11.03 15:51:02
@szeme közé, laposan!: Mi itt a jogos indok az öldöklési vágyra?
arandanos 2021.11.03 16:39:07
@Gukker: Erre ott a social media, ahol a júzerek 90%-a világgá kürtöli az előléptetését/új munkáját etc.
Még mindig nem látom a logikát ebben a találkozószervezősdiben.

"Ha rákérdezel, nem is érti miről beszélsz."
Ha egy csajnak kifele áll a szekere rúdja, arról nagyon is tud.
Akkor már eldöntötte, hogy továbblép.
Posztolónk eltöprengett rajta, hogy mit is jelent ma a nőknek a házasság. Az kevés indok, hogy „erős kapocs”, mert előreláthatatlan, mi lesz majd 5-10 év múlva, válás után pedig újra egyedül lesznek a felek.   Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős…..
arandanos 2021.10.15 14:45:50
@szeme közé, laposan!: Hát én baromira nem. (Nő vagyok.)
arandanos 2021.10.15 14:54:49
@Motorogre: "amiben Te férfiként alig játszol szerepet" ?
arandanos 2021.10.15 14:59:08
@Örömhernyó: "nem akadhatnak ki azon, hogy a huszonéves lánynak 10+ pasija volt"
Te is megdugtál mindenkit, akit sikerült, azt is, aki annyira nem is jött be, csak legyen meg a rendszeres "betevő". Akkor miért is kellene kiakadni azon, ha egy nő nem élt szűzi életet?
Kettős mérce?
Gabby Petito 1999. március 19-én született Blue Pointban (Long Island, NY). Közeli hozzátartozói és barátai elmondása alapján kreatív, szabadságszerető lány hírében állt, aki nagyon kötődött a családjához. A szülei elváltak, később pedig mindkettőjükre újra rátalált a szerelem, így Gabby egy nagy,…..
arandanos 2021.10.01 00:50:36
@különvélemény: Miért lenne fanatikus, aki jógázik? Egy halom jógázót ismerek, egyik se nyírt még ki senkit, és nem is fog szvsz.
Van, aki túltolja, de ez legtöbbször csak pozőrködés, nem igazi pszichés defektus.
arandanos 2021.10.01 09:06:58
@különvélemény: "Az sem jelent semmit, hogy te kit ismersz, bár gondolom nem huszonegykét évesek."
Mivel feltételezhetően egyikünk sem pszichiáter, így épp ugyanannyit érnek a saját tapasztalataink - amúgy van köztük huszonéves.
Most egymástól függetlenül több közeli barátom is átküldött egy fantrailert, amiben a Mátrixot összemosták a John Wickkel. Ráadásul, ami még furcsább, valami különös oknál fogva Mátrix 4-ről kezdtek el beszélni. Jó vicc, mintha a Mátrixnak valaha készültek volna folytatásai... Teljesen…..
arandanos 2021.09.10 16:25:52
@eloi: Szerintem, ha ennyi lóvét tolnak bele valamibe, akkor nagyon tudatosan választják meg már a forgatókönyvírókat is - a végcél (minél több műanyagbabát, legót stb. eladni, ahogy írtad) szempontjából tulajdonképpen mindegy, hogy az írók kutyaütők vagy elvtelenek.
De ezen nem veszünk össze :)

(Azért a Rogue One villantott valamit. A többire szinte nem is emlékszem; de ebben komoly dráma van.)
arandanos 2021.09.10 17:10:27
@midnight coder: Ha nem lett volna benne "kötelező néger", akkor is szar lett volna.
Ez remekül látszik pl. az ostrományú-jeleneten (superlaser siege cannon). Tök para a cucc, Finn (a "kötelező néger) kamikázét játszik, majd - mivel Rose megakadályozza Finn önfeláldozását - "tüzel" az ágyú, és... megsérül az ellenállás védelme, de kb. mintha egy kézigránátot dobtak volna rá.
Elkezdik építeni a feszültséget, aztán kiherélik, ami Finn önfeláldozási szándékát is kiheréli utólag.
Ez az egész forgatókönyvre igaz; béna dramaturgia, buta párbeszédek, a feszült és drámai jelenetek elcseszése. Mintha egy kezdő írta volna. (Nyilván nem ez a helyzet pedig.)
Egyiknek sincs köze ahhoz, hogy hány darab fekete vagy ázsiai arc van benne.
arandanos 2021.09.10 17:51:44
@midnight coder: "A fõszereplõ csaj meg talál egy lézerkardod amitõl automatikusan jedi lovaggá válik. Szegény Luke-nak mit össze kellett ehhez güriznie Jodával a hátán."
Na ez meg a másik. De ennek sincs köze a PC-hez; szimpla igénytelenség, hogy nem törekedtek a következetességre.
Az én Nagyim még maga nyújtotta a rétest. A mákos tésztához a metéltet ő vagdalta boszorkányos gyorsasággal - ha lecsukom a szemeimet, így több évtized távlatából is látom az ujjait, amint átpergeti a tésztacsíkokat és a számban érzem a saját maga által darált mákkal és porcukorral hintett mennyei…..
arandanos 2021.09.06 09:58:35
@marvin00: "Természetesen" nem megy, ha van munkamegosztás, nem a nőre van rálőcsölve az összes otthoni és a gyerekkel kapcsolatos feladat.
arandanos 2021.09.06 10:01:31
@MagyarTarka: Kicsi gyerekre gondoltam itt elsősorban, aki már nem szopik, de nem is feltétlenül jó neki minden étel, amit a felnőttek esznek. A nagyobbak oviba, iskolába járnak, és többnyire ott esznek.
arandanos 2021.09.06 10:07:31
@Lesz még Magyar Köztársaság: Így is fel lehet fogni, de nem attól leszel jó szülő, hogy minden egyes másodperced be van osztva. Pihenni nem bűn.
Sosem értettem, amikor valakinek az a reakciója pl. a mosogatógép-vásárlásra, hogy "mer' a mai háziasszonyok inkább pihenGETnek" (rohaggyanakmeg). Igen, pihennek, hogy ne váljanak pengeszájú, örömtelen mártírokká a nagy szuperháziasszonyságban.
A Lényeg Mi a baj a Balatonnal? 2021.09.02 16:21:45
Már régóta ki akartam írni magamból a Balatonnal, azaz a balatoni turizmussal kapcsolatos gondolataimat. Nehéz persze egy komplett elemzést sűríteni egy néhány száz szavas blogposztba, de azért igyekszem egyszerre tömör és mégis lényeges helyzetelemzést adni.  A Balaton valahogy minden magyarnak…..
arandanos 2021.09.04 16:17:21
@geegee: "A vonatot én már felejteném, 30-40 éve is egy szar volt, most meg már ha nem is szar csak pocsék; de már drágább (teljes értékű jegyeket vásárolva), mint az autózás."
Szerintem egyre jobb, meglepően kulturáltan lehet már Balatonra utazni vonattal is, busszal is. Az igaz, hogy a csomagokat cipelni kell; kisgyermekes családok számára nem megfelelő.
arandanos 2021.09.04 16:17:21
@rfz: "Ha kinyitotod az ablakot, akkor nem megy a klíma."
Ez mitől akkora dráma?
Energiapazarlás nyitott ablak mellett nyomatni, ezt kb. mindenhol elmondják, ahol van klíma.
Egyébként nem feltétlenül a felkapott helyekre érdemes menni.
arandanos 2021.09.04 16:17:21
@LucMandelor: " Amibe pl. egy hete futottunk bele egy füredi szálláson, hogy a bögrék mind reklám-bögrék voltak!!!!"
Azért irigylem a problémáidat... Legyen tisztaság, rend, a bögre mintája nem érdekel.
fáymiklós Vincero 2021.08.25 07:15:40
Szólok előre, hogy ez szörnyű lesz. Szörnyű volt. Jennifer Hudson énekli a Nessun dormát a Central Parkban, egy többé-kevésbé újranyitási koncert alkalmából. Maga a koncert nem végződött jól, mert eső és villámlás miatt a hivatalos programot nem is tudták végigjátszani, de, gondolom, körülbelül…..
arandanos 2021.08.29 22:32:46
@Berta Csacsi: Vegyél vissza. Az egyik legtehetségesebb mai soul- és R&B-énekesről van szó.
Ui.: A fenti előadás tényleg rossz.
Szép hely az, ha csak ezredannyi pénzem lenne, mint Lölőnek, mennék is körülnézni, még okosodnék is belőle, többet, mint egy mézeshetes-magángépes, Maldív-szigeteki kiruccanásból. De én már csak olyan földhözragadt, meg csóró ember vagyok, hogy ha már utazhatnék, inkább megspendíroznám, hogy a…..
arandanos 2021.08.01 19:44:36
@Ekrü: "...máj. 19-től pedig bárki regisztrálhatott Pfizerre,rögtön kapott időpontot."
Kb. egy héttel előtte regisztráltam a Sputnikra, ezek szerint "elsiettem". De miután öt hónapot vártam, már nem számítottam rá, hogy jut nekem "nyugati" vakcina egészségesként, nem veszélyeztett korúként. Másrészt, az, hogy "bárki regisztrálhat", csak annyit jelentett, hogy nem kellett hozzá előzetes sms; ebből nem következik, hogy szabad időpontot is sikerült megcsípnie mindenkinek. 199 ezer nem olyan sok.
arandanos 2021.08.01 21:27:48
@Ekrü: "Tehát ez a Te döntésed volt." Ja, mert még nem volt információ arról, hogy számomra is elérhető lesz a Pfizer... Azért döntöttem, ahogy, mert nem vagyok jós.
arandanos 2021.08.02 09:05:53
@Ekrü: "Ez az út előtted is ott állt."
Valóban. De közben ment a duma (megjegyzem, jogosan), hogy mindenki oltakozzon a járvány megfézekése érdekében, és hogy védettségi igazolvány nélkül nem lehet menni sehova. Szóval, nem érzem úgy, hogy felelőtlenül döntöttem volna az adott információk birtokában.
Egyébként most sem gondolom, hogy rossz döntés volt a Sputnik, de olyan szempontból kellemetlen, hogy plusz tesztet kell végeztetnem, ha bizonyos országokba utazom. Ez persze kibírható (vannak ennél sokkal rosszabb dolgok is az életben), de remélem, azért nem leszek évekig korlátozva, csak mert a Sputnikot választottam.
A szülői gyászt tekinthetjük-e elegendő felelősségvállalásnak egy gyermek baleseti halálában? Lefolytatható-e jogi eljárás így minden baleset esetén? L.L. Junior rapper a hároméves kisfia halálával járó balesetet követően megvonta az anyától a másik, nagyobbik fiuk láthatási jogát. Írásom egy…..
arandanos 2021.07.14 23:42:00
@Mad Marx: "Viszont egy felelős szülő ezzel tisztában van."
Igen, viszont ezzel együtt is történhet tragédia. Elég egy pillanat, amikor valami megzavarja a szülő figyelmét, abban az egy pillanatban enyhül a kézszorítása, és a gyerek már ki is szabadult. Szerintem remek találmány a "babapóráz". Inkább egy szabad mozgásában kicsit korlázotott gyerek, mint egy kilapított.
Kismamának lenni egy tiszavirág-életű, különleges periódus a nők életében. Nem azt mondom, hogy pont olyan eszményi, romantikus és rózsaszín, mint mondjuk a menyasszony korszak, de azért ennek is megvan a maga szépsége a számos nehézsége mellett. via GIPHY Ott vannak a rosszullétek, a…..
arandanos 2021.07.09 10:34:32
@Geographic: "Nem értem, miért jó az ha reggelre két fáradt szülő van, akiből egyik munkába megy, nem mintha másiknak kevesebb dolga lenne, de akkor is na :)"
Az nem jó, viszont szerintem segíthet az anyának, ha van néhány órája egyben aludni. Ha meg is lenne a kellő alvásmennyiség "kilóra", akkor sem tudja kipihenni magát, ha folyamatosan meg van szakítva az alvásciklusa. Persze, ha a ded minden nyikkanására felébred, akkor mindegy.
arandanos 2021.07.09 14:18:32
@beste12: Ebben az a lényeg, hogy a kisgyerekes szülőket (főleg az anyákat) mindenki szabályozni akarja, hogy kirakatba tegye a "hozzáértését", meg mert saját életcéljuk valszeg rég nincs.
arandanos 2021.07.09 16:40:53
@Geographic: Igaz, szoptatni nem tudsz :) De nem feltétlenül azért ordít a baba, mert éhes, van, hogy azért, mert berottyantott, vagy fáj a pocakja, vagy mittomén. Nyilván először csak azt hallod, hogy sír, nem biztos, hogy sejted, mi baja, de ez az anyukára is igaz. Nálunk a családban ez valahogy úgy ment, hogy anya is, apa is "tanulták" a gyereket, és így apa is tudott segíteni, ha "csak" pelenkázni kellett, mondjuk, nem pedig szoptatni. Gyerekfüggő is.