Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zalan_k

7 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
zalan_k Hibrid háború Ukrajnában 2022.03.22 19:22:45
  Az utóbbi időben mind a sajtóban, mind a tudományos diskurzusban egyre gyakrabban jelenik meg a hibrid háború (továbbiakban HH) kifejezés. A 2014 óta Ukrajnában zajló eseményeket is HH-ként értékeli az újságírók és a kutatók többsége, azonban születnek ezzel ellentétes véleményt megfogalmazó…..
  A Krím-félsziget természeti kincsei, jó kikötői és stratégiai elhelyezkedése folytán a történelem kezdete óta értékes területnek számított. A görögök, rómaiak és Bizánc után a XIII. században a tatárok hódították meg a félszigetet. Az Arany Horda szétesése és Oroszországba olvadása után egyedül a…..
zalan_k 2022.03.01 08:46:28
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: tehát "jelentős kisebbséget alkottak a félszigeten."
zalan_k 2022.03.02 09:40:05
@gigabursch: köszi, jó források. Friedman tűpontos, Putyinra még emlékszem is, annak idején élőben láttam az adást.
zalan_k 2022.03.05 08:30:59
@gigabursch: Igen, Chomsky elég régóta haknizik ezzel... Eredetileg IR körökben Mearsheimer kezdte el ezt a nézőpontot hangoztatni, néha Chomsky hivatkozik is rá, néha elfelejt :)
  Az előző bejegyzéseimben áttekintettem az orosz-ukrán konfliktus geopolitikai hátterét és bemutattam a 2014-es krími és kelet-ukrajnai harci eseményeket. Ebben a blogbejegyzésben a Kelet-Ukrajnában 2014-2015 során a szakadárok oldalán harcoló alakulatokat mutatom be. Oroszországban  a …..
  Az előző blogbejegyzéseimben az orosz-ukrán konfliktus geopolikai hátteréről és a Krím-félsziget Oroszország általi elfoglalásáról írtam. A mostani bejegyzésemben a továbbgyűrűző konfliktus kelet-ukrajnai epizódja kerül bemutatásra. 2014-ben Kelet-Ukrajnában nem voltak adottak a Krím-félszigeten…..
A klasszikus értelemben vett szuverenitás még egy személy, csoport, szervezet, állam korlátlan hatalma volt az egész társadalom felett. A szuverenitás alanya (pl. a király) fokozatosság és jogi korlátok nélküli, abszolút hatalmat gyakorolt, elkülönült és független volt az egésztől. A demokratikus…..
zalan_k 2022.02.28 18:14:08
@Szalay Miklós: köszönöm. Jó lenne, ha ilyen egyszerű lenne a világ, de ennél sokkal bonyolultabb a külpolitika.
Oroszország nagyhatalmi státusza feltételeként tekint arra, hogy aktív tagja legyen mind az euro-atlanti, az eurázsiai és az ázsiai-csendes-óceáni térségnek is. Az orosz külpolitika újragondolása Gorbacsov peresztrojkájával kezdődött. Ezt követően Jelcin alatt a politikai diskurzus az etatista, a…..
zalan_k Polish media and populism 2020.07.28 16:02:11
Introduction During the last decades, populist parties, movements and leaders have gained momentum all over the world. Besides Erdogan, Orbán, Trump, Morales and Maduro, Polish populist politician Jarosław Kaczyński is among those leaders, who could make it all the way to the top. Although…..