Regisztráció Blogot indítok
Adatok
libernyák

0 bejegyzést írt és 717 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Ami azt illeti, nekem viszonylag új ez az egész gender-ideológia. Alig pár éve találkoztam vele először. Most azonban, hogy a végére értem Matt Ridley A sötét bábok királynője című művének, megdöbbenve tapasztaltam, hogy az őrület egyáltalán nem új keletű. A könyv angol nyelven 1994-ben látott…..
libernyák 2023.12.07 16:46:27
@MEDVE1978: "A legnagyobb vita nyilvánvalóan ott van, hogy mi a gender (társadalmi nem) és a mi a biológia. Azt ki lehet mondani, hogy az emberi történelem, a közösségek története, az azokban felálló és létező hierarchiák is biológiai alapra tekintenek vissza. Ezt az állítást nagyon nehéz lenne vitatni, hiszen az ókorban nem beszélünk olyan globális információhálózatról, mint ma az internet, ami lehetővé tette volna a különböző nagyobb civilizációk érintkezését, mégis sokszor egymástól függetlenül hasonló struktúrák alakultak ki."
Igen, ezt a letepedés és a magántulajdon létrejötte után kialakult rendszert hívjuk patriarchátusnak, és fizikai fölényük révén nyilván (szinte kizárólag) férfiak kerültek vezető szerepbe.
Ehhez nem volt szükséges, hogy jelentős kognitív különbségek legyenek férfi és nő közt.
  A minap leszármazottaim szuperszexi édesanyjával ebédeltem együtt. Még csak a levest kanalaztuk, máris sztoriban volt: egy harminc pluszos barátnőjéről mesélt, aki a legkevésbé sem vágyik gyermekre. Klímaszorongó. E ponton hangosan felröhögtem. Ezt a kamu dumát... Pár percig még vigyorogtunk a…..
libernyák 2023.11.06 18:56:25
@baalint1: "Ha feltűnt volna, én például nem nevezlek mentálisan betegnek amiatt mert mindig azt írod, a "gyerekeim anyja", és sosemazt hog a párod vagy hogy élettársad, stb., stb. Pedig a tefélés kicsit más változatban emiatt téged tekintene mentálisan betegnek, mert eltérsz az által vélt normától. Én liberálisként, szabadelvűként (ami te végképp nem vagy az erősen normatív beállítottságoddal) leszarom, mert nem érdekel ki milyen családmodellben él, az ő döntése."

Na igen, a legtöbb Fidesz szavazó szélsőséges balliberálisnak bélyegezné G.L elvtárs házasságról vallott "megvető, lenéző" álláspontját.
Nekem igazából úgy tűnik, hogy neki csak a saját személyes szabadsága az ami számít, és akkor kel ki a kormány ellen, amikor úgy érzi, ezt korlátozzák (pl mert nem tud vasárnap bemenni munkába, vagy a kormány betiltotta egyik kedvenc zenekara koncertjét). Amikor másokért jönnek, akkor nem emel szót.
libernyák 2023.11.08 15:08:41
@G. Nagy László: "Egy igazi idióta vagy. Olvasod, látod a konzervatív álláspontot - ez, mely szerint szülni kötelesség - pontosan azzal a súllyal van jelen, mint a zöld-woke faszság, mely szerint nem szabad szülni. Nem is értem, hogy a picsába tagadod le azt a létező gondolatot, melynek nevében mozgalom is indult? Hogy a büdös picsába tudsz különbséget tenni két beteg gondolat között, mondván: az egyik egy félszeg ajánlás, a másik meg egy fasiszta követelés??? Mindkettő egy-egy társadalmi hang - nem több és nem kevesebb. Nyugaton a woke-butaság jócskán erősebb, természetesen."
A "zöld-woke faszság" nem az, hogy nem szabad szülni, hanem csupán annyi, hogy egyes nők kijelentik, hogy ők nem fognak szülni, mert félnek attól, hogy a gyerekük milyen világban nő fel, és ezt az álláspontot terjesztik.
Eszük ágában sincs "betiltani" a szülést - szemben a fasisztákkal, akik kötelezővé tennék - és a többségük nem követeli még a családtámogatások eltörlését se, míg a fasiszták ellehetetlenítenék az egyedülálló nők életét.
Igencsak vidám dolog a ballib keménymag világnézete: mindig abszolút igazság a mindenkori nézet, s mindig náci, aki ellene van, viszont pár évente az abszolút igazság változik, sőt időről időre a mindenkori igazság a pár évvel ezelőtti ellentétje. A tegnapi hithű ballib tehát ma már náci, ha kitart…..
libernyák 2023.11.06 21:57:42
@GyMasa: "Pontosan ugyanúgy, senki által nem megválasztott Von Der Leyen-féle buzgómócsingok tolnak eszméletlen erőforrásokat teljesen érdektelen témákba, miközben a fontos dolgokat meg egyszerűen hanyagolják."
Eszméletlen erőforrások...1%-a az össz EU GDP-nek.
Senki által meg nem választott vezetők... úgy tudom, a magyar kormány (és nem csak ők, az európai országok többsége) épp ezt támogatja, nem akarnak egy valódi legitimitással rendelkező, megválasztott vezetőt a fejük fölött, mert az a végén még valódi hatalmat szerezne. Az EP az egyetlen szerv amit az európaiak választanak, és az a kormány legnagyobb (EU-s) ellensége.
  Képzeljük el, hogy sokadmagunkkal egy váróteremben ülünk! Egyszer csak belép egy törpe és apró lábaival végigtipeg a helyiségen. Vajon észrevesszük-e hogy méreteit tekintve ez az ember más, mint a többi? Vajon egy pillanatra átfut-e az agyunkon, hogy ennek az embernek hányféle extrém problémával…..
libernyák 2023.10.06 19:03:28
@G. Nagy László: "Ha Magyarország beteglelkű balosai 2002-ben - az első igazán jó kormányzati ciklus után - nem küldik el a Fideszt pont ugyanilyen fröcsögő gyűlölettel, mint ami titeket jellemez, sosem jött volna létre a NER, nem volna Mészáros Lőrinc, nem volna semmi jelentős botrány, ami a Fidesz ártatlanságán foltot ejthet. Tiétek, balosoké a felelősség, hogy itt tartunk ma. Brüsszel és Washington pont ugyanilyen idiótán viselkedne, s nekünk pont ugyanígy meg kéne védenünk az országot, ezt a maradék kis Európát, de Orbán talán valamivel tisztább eszközökkel játszhatna."
Szóval Orbán gazemberségeiért a balos szavazók felelősek (akiknek jó része ma már a Fideszre szavaz). Ezt be kéne keretezni.
Jó látni hogy végre egyszer őszintén leirod, amit valójában gondolsz.
  Sokan sokféleképpen értelmezzük az IDEOLÓGIA kifejezést, s ez így van már több mint kétszáz esztendeje, mióta először papírra vetették e szót. Egyesek minden filozófiai irányzatot ezzel az elnevezéssel illetnek, mások megkülönböztetnek politikai, vallási és egyéb ideológiákat. Ami engem illet,…..
libernyák 2023.07.21 22:51:06
@baalint1: G. Nagy elvtárs nincs alacsony értelmi szinten, csak végtelenül önző és Orbánhívő, a véleménye a legtöbb témában Orbánéval együtt tolódik jobbra.
Ami érdekes, hogy 1-2 témában (házasság, oktatás) radikálisan libertárius álláspontot vall. Általában véve, a szabadság konzi/reakciós irányból történő korlátozása alig zavarja (hacsaknem az a személyes szórakozását nem zavarja, pl az a zenekar - mert akkor észreveszi), míg a balos/emberi jogi méltóság irányából történő korlátozásokon felhúzza magát.
     A baloldal egészen egyszerűen hazudik. Hazudik, amikor azt állítja, hogy megközelítése jót tesz az egyes emberekkel. Természetesen nem a többségi társadalomra gondolok. Az átlagpolgár számára immáron hosszú évtizedek óta világos - vagy legalábbis világosnak kéne lennie - hogy a balos…..
libernyák 2021.07.24 16:35:43
@Wildhunt: @G. Nagy László: Lehet tagadni, de Jordan Peterson is valami nagyon hasonlóról - 'kikényszerített monogámiáról' - beszélt:
"Recently, a young man named Alek Minassian drove through Toronto trying to kill people with his van. Ten were killed, and he has been charged with first-degree murder for their deaths, and with attempted murder for 16 people who were injured. Mr. Minassian declared himself to be part of a misogynist group whose members call themselves incels. The term is short for “involuntary celibates,” though the group has evolved into a male supremacist movement made up of people — some celibate, some not — who believe that women should be treated as sexual objects with few rights. Some believe in forced “sexual redistribution,” in which a governing body would intervene in women’s lives to force them into sexual relationships.

Violent attacks are what happens when men do not have partners, Mr. Peterson says, and society needs to work to make sure those men are married.

“He was angry at God because women were rejecting him,” Mr. Peterson says of the Toronto killer. “The cure for that is enforced monogamy. That’s actually why monogamy emerges."
A hatalmas vitákat és ellenállást kiváltó április 19-ei iskolanyitásnak nem volt semmilyen negatív hatása a járványra. Az elmúlt két hét a bizonyíték. Mind az esetszámok, mind az azt mindig 10 nappal követő halálozások száma tovább csökkent.  Ahogy hospitalizáció és a lélegeztetésre szorulók száma…..
libernyák 2021.05.13 18:08:50
@Etniez: Azt magyarázd meg nekem, hogy hogyan lehet hogy Floridában - ahol sokkal-sokkal lazább szabályok vannak érvényben már tavaly ősztől kezdve, mint az összes többi tagállamban - konkrétan az USA átlag alatt van a halálozások száma?

Florida nem is egy kis népsűrűségű állam, és minden szakértő katasztrófát jósolt ősszel. Aztán a járvány pontosan UGYANÚGY futott le és fel, mint máshol az USA-ban, de a floridaiak többé-kevésbé normális életet élhettek, az üzletek nyitvatarthattak, a gyerekek pedig megfelelő oktatásban részesültek.
        Írtam korábban a Johns Hopkins Egyetem kutatóintézetének előrejelzéséről. Azóta félelmetesebbé váltak a jóslataik Magyarországgal kapcsolatban. Ma aztán címlapon hozták le a lapok, hogy napi 220 halálesettel számolnak (ez így nem teljesen igaz, de mindenképpen 100 feletti értékkel).       …..
libernyák 2020.11.19 14:07:40
@rdos: Hát igen, látszik kik a 'matekból felmentettek'... :-)
libernyák 2021.04.28 01:09:05
@јotunder: Matyi, azért ez még tőled is szokatlanul, gyomorforgatóan aljas.

Tényleg nem lehetne valahogy elintézni, hogy ezt az őrültet VÉGLEG eltiltsák a kommenteléstől? ??
        A magát Kötter Tamásnak nevező Biczi Tamás, Orbán bizalmi embere, írta le az alábbiakat 2021-ben. Nem 1951-ben, hanem 2021-ben.     "Szóval ha legközelebb bementek az USA nagykövetségre a szokásos eligazításotokra, a szendvics zabálás közben ezt is említsétek meg a gazdinak, hátha rászól…..
libernyák 2021.04.28 01:06:44
@Mister Gumpy: ez Matyi
   "A német Fraunhofer Kutatóintézet vezetőjével fél órán belül arról fogok tárgyalni, hogy fejlesszük tovább az MTA Sztakival közös együttműködésüket."  (Palkovics et. az Indexnek)  MTA Sztaki...  Nem ő volt az, aki elvette az MTA-tól a Sztaki-t, neeeeeem, az kifejezetten a csúnya zsákos…..
libernyák 2021.04.27 23:52:30
@ijontichy: csak Mészárosnál okosabb és ügyesebb abban, amit művel :-(
      Aránylag biztos voltam benne, hogy az Orbán-rezsim nem engedi el a járványt és a végén nem lesz napi száz halott. Elengedte. És meghamisították a halálozási adatokat. Ezért nem tévedtem olyan nagyot látszólag.     Kásler Miklós mai bejelentése:    December 10. környékén 27-30000…..
libernyák 2021.04.27 10:10:19
@deckard_r: a lemaradás szerintem nem lesz nagyon behozható (nyilván egyéni esetekben sikerülhet), majd meglátjuk a következő években, hogyan teljesítenek azok az országok, ahol nem vagy csak rövid ideig/csak az egyetemeknél alkalmaztak iskolabezárásokat, egészen biztos vagyok benne, hogy sokkal jobban.

A halott meg a rokkant szülőről szóló demagógiákat meg hagyjuk már, a szülők - különösen a kisgyereket nevelő szülők, mert az általános iskolák bezárását tartom a legrosszabbnak - nagy többsége egyáltalán nem tartozik a veszélyeztetett korosztályba.
libernyák 2021.04.27 18:50:19
@ámbátor: lehet hogy meg fogsz ezen sértődni, de pont erről a demagógiáról beszélek.
Sajnos megannyi szülő hal meg tragikus módon betegségekben, de a sajtó valahogy csak a covidosokat szemeli ki, anélkül hogy a kockázat valós mértékét kontextusba helyezné.

Ezért van az, hogy például az amerikaiak (de gondolom nem csak ők) sokszorosan felülbecslik a vírus által jelentett valódi veszélyt az 55 év alatti korosztályokra:
www.franklintempleton.com/investor/article?contentPath=html/ftthinks/en-us-retail/cio-views/on-my-mind-they-blinded-us-from-science.html
"Americans believe that people aged 44 and younger account for about 30% of total deaths; the actual figure is 2.7%.
Americans overestimate the risk of death from COVID-19 for people aged 24 and younger by a factor of 50; and they think the risk for people aged 65 and older is half of what it actually is (40% vs 80%)."

Ehhez hozzáteszem, hogy elmagyarázhatnám annak is, akinek a szülője tüdőrákban meghalt, hogy miért nem tiltja be az állam a dohányzást (mert azt is be lehetne).
Arról pedig alig esik szó, miért nem költünk többet megelőzésre, ami hosszú távon jobban csökkentené a halálozást ÉVENTE, mint amennyien összesen meghalnak covidban Magyarországon.

(A vitát elkerülendő: abban egyébként a cikknek igaza van, hogy a kismamák kiemelten veszélyeztetettek és előre kellett volna őket sorolni az oltási sorrendben.)
libernyák 2021.04.27 19:48:41
@mafi mushkila:
1) Nem csak emberélet van, hanem életminőség is, ami pont a lezárások következményeképpen (és érdemi kormányzati segítség híján) drasztikusan visszaesett a nagy többség számára. Persze ez sokkal kevésbé érinti a felső-középosztálybeli réteget (akik jellemzően dolgoznak otthonról és megoldják a gyerekük oktatását), ezért nem kerül elő annyira hangsúlyosan a sajtóban, mint egy covidos haláleset.

2) Jó esetben amikor egy kormány intézkedéseket hoz, akkor nem csak a konkrét emberéletek azok amik számítanak, hanem az életminőség és a hosszú távú perspektíva is. Más esetekben ezzel valamelyest tisztában vagyunk - ezért nem csökkentjük mondjuk 20 km/h-ra a sebességlimitet, pedig azzal is csomó halálozást elkerülnénk - , most nem nagyon, mert még a csapból is az folyik, hogy a covid milyen halálos.

3) Ha a halálozást csökkenteni akarjuk, akkor miért nem kezdjük valami egyszerűbbel, ami sokkal kevesebbet követel meg és sokkal könnyebben teljesíthető? A magyar orvostudományban dolgozók közt gyakorlatilag konszenzus van arról, hogy a D-vitaminhiány megszüntetése 7-10%-al mérsékelné a mortalitást, ez nagyjából annyival kevesebb halottat jelente évente, mint amennyien 2020-ban covidban meghaltak:
repo.lib.semmelweis.hu/bitstream/handle/123456789/4215/oh.2012.29410.pdf?sequen%C2%ADce=1
"A D-vitamin-szint 37,5–50 nmol/l-ről 75–100 nmol/l-re történő emelése, a rendelkezésre álló adatok alapján, a csípőtáji törtések számát 26%-kal, az 1-es típusú diabetes előfordulását 78%-kal, az összes daganat gyakoriságát 35%-kal, az influenzás megbetegedések számát 90%-kal csökkentené. Ez a teljes mortalitást 7–10%-kal mérsékelné, és az átlagélettartam két–három évvel nőne [215]. Ezeket az adatokat Magyarországra vetítve azt jelenti, hogy a teljes populáció D-vitaminpótlásának 15 milliárd forintos költségével szemben az egészségügyi kiadások 250 milliárd forinttal csökkenének."
Miért nem beszél erről Merkely (aki alá is írta a nyilatkozatot), miért nem beszél erről az ellenzék, miért nincs szó erről a sajtóban, miért nem indítanak átfogó programot?

4) Az igazat megvallva gyakorlatilag senki sem tudja milyen intézkedés működik és mi nem, még a gyakran megszólaltatott "járványszakértők" se.
Emlékszem rá, mekkora - utólag visszanézve teljesen megalapozatlan - aggódás volt Mo-n a tavalyi érettségi vagy a karácsonyi "nyitás" miatt, és mekkora (szerintem megalapozatlan) aggódás van most a terasznyitás miatt.
A kötelező maszkviselés kapcsán se látom a nagy eredményességet (persze ez a lakosság viselkedésének is betudható).
DeSantist, Florida kormányzóját más témában tett megnyilvánulásai miatt nagyon nem kedvelem , de azért azt érdekes összehasonlítani, hogy mekkora tragédiától tartottak a "járványszakértők", amikor nyitva merte tartani az iskolákat ősszel, és végül mennyire jól alakultak a floridai számok más államokhoz képest.
"Derült, hideg áprilisi nap volt, az órák éppen tizenhármat ütöttek" — kezdődik George Orwell 1984 című regénye. Egy hideg április napon... akár a mai. Sosem hittük, hogy bekövetkezik: kijárási tilalom, megfigyelő állam. Mindez 1-2 éve még ugyanolyan elképzelhetetlen lett volna, mint amennyire…..
libernyák 2021.04.27 19:10:51
@And37: A blogger a "fejünkben létezik"-et nyilvánvalóan úgy értette, hogy a járvány elsősorban azért tűnik olyan súlyosnak, mert mi annak gondoljuk.

Ha ez nem így lenne, akkor azokban az országokban, ahol vezetői parancsra leszarják a járványt (pl. Fehéroroszország) vagy próbálják összeegyeztetni a polgárok szabadságjogait a VALÓS járványveszéllyel (pl. Svédország), hullahalmoknak kéne felhalmozódniuk. Azonban nem ez történik, ezekben az országokon is ugyanúgy csap át a járvány, mint rajtunk, a súlyosságot elsősorban a lakosság egészségi állapota határozza meg (ami MAgyarországon szörnyű).

A járványveszély semmiképp sem akkora, hogy megindokolja azt, hogy szülők tömegei nem merik elküldeni iskolába és edzésre a gyerekeiket, nem mehetnek el étterembe és még ha tökegyedül vagyunk egy kihalt városrészben, akkor is maszkot kell viselnünk.

Ezek a dolgok azért történnek, mert a média félretájékoztatása (ennek kapcsán ajánlom Ceglédi Zoltán remek cikkét: cegledizoltan.hu/hatasos-koronavirusos-cikkek-irasa/) miatt tömegek gondolják nagyságrendekkel súlyosabbnak a járványt, mint amilyen valójában.

Ezt egyébként kutatások is bizonyítják, az amerikai például sokszorosan is felülbecsli a járvány kockázatát az 55 év alatti korosztályra, hogy a fiatalokra jelentett veszélyről ne is beszéljek:
www.franklintempleton.com/investor/article?contentPath=html/ftthinks/en-us-retail/cio-views/on-my-mind-they-blinded-us-from-science.html
     "A kormány ezerötszáz milliárd forintot fektet be az egyetemekbe. (Magyar Nemzet, január 29.)"    Jóságos Stumpf István a Hazafias Népfront utolsó alelnöke, Horváth belügyminiszter elvtárs veje az európai értelemben vett Bayer Showban magyarázta el, hogy ezerötszázmilliárd forintot fognak a…..
        Magyarországnak tíz év múlva X darab nemzetközileg kiemelkedő és Y darab rendkívül képzett, élvonalbeli mesterséges intelligenciával, gépi tanulással, adattudománnyal foglalkozó kutatóra, fejlesztőre, Z darab a mesterséges intelligenciát napi szinten alkalmazni képes mérnökre,…..
libernyák 2021.04.26 19:22:07
@ikaruss: "Az egyetem természeténél fogva nagyon lassan képes reagálni, és az szolgálja a jó működését, ha van stabilitása. Úgy gondoltuk, hogy a pénzügyi és jogi stabilitás érdekében kétharmados törvénnyel szabályozzuk a működést."
Az alkotmány jó működését is az szolgálná, ha lenne stabilitása, nemde? :D
Palkovics mestere a hazudozásnak.
     ABC News.   Official: Chinese vaccines' effectiveness low.   Washington Post.  Effectiveness of Chinese vaccines not 'high' and needs improvement, says top health official.   Al Jazeera.    Chinese vaccines' effectiveness low, official admits.   Mandiner.     Vágó István még mindig a kínai…..
libernyák 2021.04.25 21:22:17
@labrys: még jó hogy nem próbálkoztak oltási infrastruktúra 'kiépítésével', egészen biztosan szétbarmolták volna a rendszert (ahogy az szokásuk), az oltakozás viszonylagos sikere annak köszönhető, hogy ráhagyták a háziorvosokra a dolgot (bármennyire is kegyetlen ez velük szemben).

Az, amit központilag irányítottan adtak ki (az oltási igazolvány), annak rendje és módja szerint szörnyű is lett, konkrétan veszélyes az egyszer beoltottakra.
     Szüksége van-e Magyarországnak a Fudan Egyetemre?      Mondjuk úgy, szüksége lehet Magyarországnak valamire, amit esetleg megkaphat a Fudan Egyetemmel történő együttműködéstől.      Szüksége van-e a Kínai Népköztársaságnak erre a bizonyos együttműködésre?    A kínai kommunista vezetés…..
libernyák 2021.04.11 17:49:47
@AdvocatusDiaboli: A CEU-t azért üldözték el, mert ezzel a Jobbikot, az akkori legveszélyesebb rivális pártot útválasztásra lehetett kényszeríteni.

A kínai egyetemet persze politikai célból is hívták meg, de tényleg elképzelhetetlen az, hogy valamiféle "oktatáspolitikai" cél is vezérelte őket? Az elmúlt években is lehetett látni, ahogy a természettudományi orientációjúvá próbálják formálni az egyetemeket (még akkor is, ha eközben a középiskolai természettudományos oktatást szép lassan tönkretették),ebbe a trendbe a Fudan meghívása teljesen beleillik.
libernyák 2021.04.11 17:52:12
@deckard_r: "Énszerintem nettó hazaárulás kínai kézbe kiszervezni/délamerikanizálni a magyar felsőoktatást de nem mindenkit zavar az ilyesmi. "
Ezt a hazaárulásos dumát nem kéne átvenni a magyar jobboldaltól.

A társadalmi mobilitáson persze nagyon-nagyon sokat kéne javítani, de ettől függetlenül egyáltalán nem baj, ha van Magyarországon topegyetem (persze a CEU-t bűn volt elüldözni).
      Kirúgtak egy újságírót a New York Timestól mert egy szót használt. Az újságíró Peruban megkérdezte valakitől, hogy egy személy használta-e a szót. Az volt a verdikt, hogy a szót szándéktól függetlenül nem szabad használni. Amennyiben az újságíró visszakérdezett volna, hogy akkor most mondják…..
libernyák 2021.03.14 11:52:34
@mafi mushkila: @dr Brcskzf Gröőő: Az USA-ban a feketék fő problémája nem a munkanélküliség vagy a jövedelem hiánya, hanem a vagyon hiánya.
libernyák 2021.03.19 01:14:33
@ámbátor: "És nem hiszem el, hogy a szőkenős viccek miatt jelentkezik kevesebb lány a mérnök szakokra mint fiú."
Hát pedig sajnos az ilyen sztereotípiák nagyon erős faktort jelentenek a sikerességben, van egy csomó felmérés, ami ezt igazolja.

Például nők jobban teljesítenek matematika vizsgákon, ha előtte azt mondják nekik, hogy a nők jól teljesítenek az ilyesfajta vizsgákon, vagy ha sikeres nőkről olvasnak a teszt előtt.
j.b.legal.free.fr/Blog/share/Expos%E9s%20M1/Stereotype%20threat%202.pdf
de ez negatív irányba is igaz: ha a fehér férfiaknak vizsga előtt elmondják, hogy az ázsiaiak nagyon jól teljesítenek matematikából, akkor az ő teljesítményük rosszabb lesz.

Szóval amiről mafi mushkila beszél, az egy teljesen valós jelenség.

A kérdés inkább az, hogy életünknek mennyi aspektusát kell ennek alárendelni, mennyire tartjuk egyénileg fontosnak azt, hogy az előítéletek, sztereotipizálás negatív hatásaitól "felszabadítsuk" a társadalmat, sőt egyáltalán lehetségesnek* és kívánatosnak** tartjuk-e ezt a "felszabadítást".

*lehet, hogy utópia ezen dolgozni, az előítéleteket nem lehet hatékonyan megváltoztatni. Pl. a diversity training nem működik jól.

**mert kérdés, mit kell ezért "feladnunk" az alapvető emberi kapcsolatokból, mi ennek az ára. Másrészt a konzervatívabbak egy része szerint fennáll a veszély, hogy ennek is olyan kifutása lesz, mint a kommunizmusnak, és valamiféle "kulturális forradalomba" torkollik, vagy jobb esetben is azt eredményezi, hogy az ezen leragadó Nyugat lemarad a "meritokratikusabb" távol-keleti társadalmakkal szemben

Nagyon nehéz kérdés ez, de jobb őszintén beszélni róla.
libernyák 2021.03.19 01:18:43
@ámbátor: a "mit kell feladni az alapvető emberi kapcsolatokból" alatt például arra is gondolok, amit a viccelődésről mondtál. Vagy ugyanez áll a vitára: lehet, hogy egy kutatás igazolja, hogy az erről való vitázás is a sztereotípiákat erősíti (most direkt egy sarkított példát hoztam) és egy igazságtalan rendszert segít, de kérdés, hogy megéri-e ezért lemondani a vitáról mint eszközről, ami évszázadokon keresztül előrevitte az emberiséget.
Viccországban (még) mindig bejelentenek.....
libernyák 2021.03.11 10:25:40
@labrys: "De épp az a gond, hogy szerintem pont azokra az „Orbán-váltó stratégiákra” fog rámenni – nem talán, hanem egészen biztosan – rengeteg ember (és mellesleg maga az ország), amely stratégiáknak ez a (vak) bizalom az alapja és a táptalaja."
Miért lenne jobb, ha nem is próbálkoznánk?
Tényleg lehetetlennek tűnik leváltani Orbán rendszerét, de nem az. Pinochet (Orbánénál sokkal durvább) rezsimjéről is ugyanezt gondolhatták a hozzád hasonló emberek, aztán mégis sikerült megtenni, és Chile sokkal jobban járt, mint ha (a te gondolatmenetedet követve) az ellenzék bojkottálta volna az 1989'-es népszavazást.
Ezzel szemben gyakorlatilag példa nélküli, hogy választási bojkott sikert hozzon, valószínűbb, hogy összeomlást eredményez a benne résztvevő pártok számára és az ország se jut előrébb tőle.

"Azt mondod, töréspont lenne, ha az Orbán-rezsim olyan helyzetbe kerülne, amelyet csak nyilvánvaló csalással fordíthatna a maga javára. Pláne, ha ráadásul ez ország-világ előtt kiderülne. – Az Orbán-rezsim bevett gyakorlata, hogy kamerák előtt szegi meg, teljesen egyértelműen, akár a saját törvényeit is. Az Orbán-rezsim például a legutolsó választáson (is) nyilvánvaló, ordenáré választási csalásokat követett el. (Csak a határon túli szavazatok terén olyan mértékűt, amely meghaladta a magyar demokrácia eddigi leghírhedtebb választási csalását, a '47-es kékcédulás választási csalást.)"
Ez azért elég erős kijelentés, miféle bizonyítékod van erre?
Ha ez így lenne, miért nem jelent meg hangsúlyosan a független sajtóban?

Az mindenesetre biztos, hogy nem "nyilvánvaló csalás" történt, hiszen az ellenzéki politikusok és sajtó sem beszélt róla, az erről szóló hírek nem jutottak el külföldre, a nemzetközi megfigyelők sem emiatt kritizálták a választást (hanem mert durván a Fidesznek lejt a pálya).
Ha nyilvánvaló csalás történne, annak komoly nemzetközi visszhangja lenne és szankciók és az Orbán-rezsim teljes nemzetközi elszigetelődése követné.
libernyák 2021.03.11 11:05:55
@Kettes: "Én azért látok egy olyan utat, amelyik brutális ellenszélben elcsalhatatlan mértékben megnyert választásokkal kezdődik, feles ideiglenes alkotmánnyal és a NER-mélyállam megkerülésével folytatódik és az ideiglenes alkotmány népszavazással történő megerősítésével ér véget. Mindez az amerikai és az európai politikai vezetés hallgatólagos támogatása és Moszkva rosszallása mellett kb. fél év alatt kellene, hogy megtörténjen."
Igen, szerintem is elképzelhető egy ilyen forgatókönyv, bár ehhez nagyon erős legitimitás kell, mert Orbán százezreket fog tudni utcára szólítani és a 2006'-oshoz hasonló, vagy még annál is rosszabb események fognak történni.
Jónéhány autokrácia van, ami választások során (azt követően) bukott meg, nem látom be, hogy Magyarországon - megfelelő elégedetlenség mellett - ne történhetne meg ugyanez.
libernyák 2021.03.15 12:35:18
@beavereater: Valóban szörnyű, többezer embernek adott kínai nyelvtudást.
       A jelenlegi adatok birtokában járványügyi előrejelzésekkel foglalkozó szakembernek aránylag komoly pontossággal meg kell tudnia mondania,  hányan fognak meghalni Covidban március huszonhatodikán.      "Nem. Mindig volt 1-2 százalék tévedés, de hálásak is lehetünk nekik, mert az…..
libernyák 2021.03.15 00:05:56
@kisa: Rá lehetne jönni arra, hogy nyertünk a határok lezárásával, ha azt látjuk hogy azokban az országokban, ahol hasonló számok voltak tavasszal, de nyáron nem zárták le a határokat, erősen terjed a járvány és szigorú intézkedéseket hoznak.
Emellett még az sem számít, hogy felfedezzük az ok-okozati kapcsolatot, elég az, hogy azt látjuk, hogy a környező országok durván lezárnak, míg nekünk nincs szükségünk erre, nagyjából normálisan (1-2 intézkedés, pl. tömegrendezvények korlátozása mellett) élhetünk.
libernyák 2021.03.15 11:51:35
@kisa: "Persze. Az egységsugarú populáció arról híres, hogy meglátja az ok-okozati összefüggéseket és nagyobb léptékben gondolkodik, mint a saját tyúkszaros érdekei."
Nem, de ha azt látja, hogy a szomszédos országokat bezárják, míg Magyarországon nincs szükség drasztikus intézkedésekre, annak az "egységsugarú populáció" örülni fog.
libernyák 2021.03.15 12:01:34
@Apic: Az esetszámok nem számítanak, a a többlethalálozás fontosabb, amiben Svédország sokkal jobban teljesített, mint a legtöbb európai ország.
Emellett az sem tiszta, hogy miben mérjük a járványkezelés hatékonyságát. Ahogy írtam, eredetileg az volt az európai cél (erről szólt a "flatten the curve" cikk), hogy egyszerűen kontroll alatt tartsuk a terjedést és a betegek száma ne lépje túl a kórházi kapacitást, de azóta ez "elfelejtődött".
      Erre a kérdésre kell válaszolnod.      Nem tudod ki "Kötter Tamás"?  A magyar Houllebecq, ugyanolyan gusztustalan, mint ez eredeti, csak tehetség nélkül, és most nem fogom a kicsi sárga savanyú poént csavargatni, egy rossz író, aki most a szoftnyilas médiában keménykedik, géppisztollyal…..
libernyák 2021.03.15 00:16:17
@ámbátor: a választás nyilvánvaló elcsalása egy olyan szint lenne, ahol az USA mindenképp, az EU pedig nagy valószínűséggel közbelépne. Az ettől való félelem az, ami visszatartja Orbánt a nyílt csalástól.
"Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen." Egy szerintem a közhangulatot sajnos jól kifejező nyúlfarknyi kirohanásra szeretnék csak reagálni, amit a kiváló Mentális Deficit blogon közöltek a kormányzat által a harmadik hullámra beharangozott…..
libernyák 2021.03.09 12:03:04
@Etniez: Most jött ki egy tanulmány, amelyben összehasonlítottak hasonló helyzetben lévő dán önkormányzatokat, amelyek egy részében durva lezárásokat vezettek be novemberben ("which included a travel ban across municipal borders, closing schools, the hospitality sector and other venues"), míg másokban semmilyen további szigorító intézkedést nem hoztak, és a települések járványstatisztikája ennek ellenére nagyjából ugyanúgy alakult.

papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3756920
"5. Conclusions
We analysed a new unique data set arising from the selective mandated lockdown of 7 municipalities of the administrative region of Northern Jutland in Denmark, but not 4 others, as a consequence of spread of mink-related mutations in November 2020. The data set has statistical power (significant change in infection during the time of study; similar sized test and control groups both with hundreds
of infection cases), focus in time and space (November 2020; specific Northernmost region of Denmark considered), and highly efficient testing with data showing that testing was saturated, i.e. most cases found at the test levels of the municipalities, with little additional benefit of mass testing.
We alert the world to the existence of this data set and invite additional analysis of it.
Our analysis shows that while infection levels decreased, they did so before the mandate was announced, and the restrictions also had limited and statistically insignificant effects relative to neighbour municipalities without mandates, where infection levels also decreased markedly in
Aalborg, the most important municipality not subject to lockdown. A direct spill-over effect to neighbour municipalities was not seen.
...
Our study suggests that efficient infection tracing and voluntary behaviour is more important than actual mandates in controlling infection, at least in the Danish context studied. "

Ez alapján a lockdownok NEM működnek jól, az önkéntes távolságtartás és a fertőzések visszakövetése viszont igen.
Ez elég jól megmagyarázza azt is, miért haltak meg jóval többen a sokkal szigorúbb intézkedéseket bevezető dél-európai országokban, mint az elsősorban ajánlásokra szorítkozó Észak-Európában.
libernyák 2021.03.09 12:18:54
@And37: nem, ez a visszaesés nem normális.
Előző héten hétfőn kb. 4300 fertőzöttet regisztráltak, ezen a héten 3000-et, míg előző hét kedden 2800-at, ma pedig 6500-at. A valóságban heti rendszerességgel NAGYOBB a hétfői adat a keddinél, és a mostani adat egy hatalmas anomália.
A kormány vagy hazudik, vagy alkalmatlan.
libernyák 2021.03.11 20:59:15
@Piffu: Köszi, nagyon jó az interjú, és a kormányból kinézem, hogy ha nem mutatnak jól a pollok, akkor a járványra hivatkozva elhalasztják a választást. :-(
Mi a lényege a 2023-ban érvénybe lépő módosításnak?
      Amikor a féldebil Szilvay Gergely saját faji felsőbbrendűségétől és vallási fanatizmusától  megőrülve kioktatja a világot, amikor Apáti, Bayer, Megadja és a többi nyilaskeresztes szolga őrjöngve fenyegetőzik, emlékezzünk arra, hogy kb. mennyire baszarintotta el a centrális erőtér, a nemzeti…..
libernyák 2021.03.10 20:41:10
@látjátok feleim szümtükkel: @Muad\\\'Dib: @DarthVader: ennek nagy része megmagyarázható lenne azzal, hogy tartalékolnak.
Persze én eddig úgy tudtam, hogy a járványhelyzetre való tekintettel minél több vakcinát akarnak beadni... :D
libernyák 2021.03.10 23:37:30
@DarthVader: Szerintem simán lehetséges, sőt valószínű, hogy sikerül.
Az adatok (ourworldindata.org/covid-vaccinations) alapján az elmúlt héten naponta átlagosan a lakosság 0.61%-át oltottuk be. Ha csak ezt a tempót tartjuk, akkor két és fél hét alatt a lakosság majdnem 11%-át tudjuk beoltani, ami valamivel több mint egymillió embert jelent.
libernyák 2021.03.11 18:13:40
@white999: semmit nem érnek a korlátozások, ha az emberek nem tartják be, nem veszik komolyan őket.
A skandináv országokban sokkal lazább szabályok mellett is kevésbé terjed a vírus.

Egyébként biztos jó ötlet a járványt amúgy is legjobban megszívó (tanulás szempontjából és pszichológiai szempontból is) gyerekekkel még jobban kicseszni a játszóterek lezárásával.
       Az Örülünk Vincent blog szerint az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Joe Biden lesz.      Indoklás: Georgia államban a legtöbb még el nem számolt szavazat az erősen kék Gwynnett megyéből származik, Trumpnak tehát semmi esélye arra, hogy fordítson.  1584 szavazattal vezet Biden.   …..
libernyák 2021.01.13 11:11:26
@incze: Ráadásul ez a "konzervatívokat elnémítják" állítás több szempontból is hazugság.

1) Egyrészt nem a "konzervatívokat" némítják el, nyugodtan lehet akár szélsőségesen konzervatív nézeteket terjeszteni a migrációról, az abortuszról, a fegyvertartásról és így tovább - hanem csak azokat a szélsőjobboldaliakat tiltják ki, akik már HOSSZÚ idő óta megcáfolt összeesküvés-elméleteket és hazugságokat terjesztenek és ezzel erőszakot szítanak.
2) A konzervatívok nemhogy el lennének némítva, inkább dominálják a social médiát. Pl. itt van egy lista az adott napon legtöbb interakcióval rendelkező linkekről Fb-on, majdnem mindegyik konzervatív szereplőtől:
twitter.com/FacebooksTop10
3) Még azok, akiket "elnémítanak", vagy megtagadják a könyvük kiadását, sincsenek igazából elnémítva. Még mindig írhatnak véleménycikket jobboldali újságokba, adhatnak interjút a Foxon, kereshetnek egy másik kiadót. Ezt az "elnémítást" valahogy így kell elképzelni:
amptoons.com/blog/?p=24181
libernyák 2021.02.07 11:06:41
@kemény keleti kommentelő: nem tudom, hogy fog működni az USA a következő években, ha a republikánusok nem hajlandóak elfogadni, hogy vesztettek.
          1925. április 25.-én Róma alapításának évfordulóján adták ki a Fasiszta Értelmiség Kiáltványát.  Olyan olasz értelmiségiek írták alá a Manifesto-t, mint Luigi Pirandello, Gabriele d'Annunzio,  Ungaretti, Malaparte vagy Marinetti. Nem Jókai Anna, Kovács Ákos vagy Fekete György.         A…..
libernyák 2021.02.18 14:32:00
@Podvinecz Marsall: ha kilépnénk az EU-ból, azzal is Európát védenénk, vagy legalábbis az EU előrelépését segítenénk, nemde?
Rohadt érdekes, hogy azok hivatkoznak Európa védelmezésére, akik az európai együttműködést állandóan gátolják.

Egyébként ezt az érvet - miszerint ha Budapest egyből megadja magát, akkor a bolsevik seregek jóval tovább jutnak, és ezáltal Ausztria és Németország nagyobb része is a szovjet érdekszférába kerül - már többször hallottam a szélsőjobbtól.
Mi ebben az igazság?
libernyák 2021.02.19 16:13:32
@Kettes: valaki magyarázza már meg nekem, miért jobb, ha egy egyedülálló anya vagy apa neveli a gyereket, mint egy meleg pár???
Mert a szokásos (persze statisztika által meg józan ész által megcáfolt) érvük a "gyereknek apára meg anyára van szüksége"-ről itt egyáltalán nem áll meg.
   "Rendszeresen beszélgettem az előző húsz évben a CEU rektoraival, mindig elmondtam nekik, ügyelni kellene arra, hogy az intézményük ne kis sziget legyen a felsőoktatásban, ahol a liberális oktatók és egykori politikusok dominálnak. Jeleztem, hogy másfajta gondolkodásúakat is be kellene engedni…..
libernyák 2021.02.18 14:52:47
@mafi mushkila: a rendszerszintű rasszizmus tényleg jelen van.

Azonban ott van az a sokkal nagyobb probléma is - amiből egyébként a fehérek és a feketék iskolai eredményei közti különbségek túlnyomó része fakad - hogy az oktatás színvonala teljesen egyenlőtlen, az alacsonyabb osztályok sokkal rosszabb oktatást kapnak.
A szegényebb körzeteknek alig van pénzük, mert az oktatást jelentős részben vagyonadóból finanszírozzák, amelyből a gazdagabb területeken sokkal többet szednek be, a gazdagok többsége pedig magániskolába járatja a gyerekét, amelyek sokkal jobb oktatást adnak (főként az egyetemre való felkészülésben), mint az átlag állami iskola.
Mivel a korábbi szegregáció és rasszista intézkedések (pl. redlining) miatt a feketék jellemzően szegényebbek, illetve szegényebb körzetekben élnek, ezért ők rosszabb oktatást kapnak, ami fenntartja a különbségeket.

Én úgy érzem, hogy az egyenlőtlenségek ellen harcolók többsége túl nagy hangsúlyt fektet a rendszerszintű rasszizmus elleni küzdelemre ahhoz képest, hogy mennyit foglalkoznak az osztálykülönbségekből származó egyenlőtlenségek leküzdésével (feltehetőleg azért, mert a nagytőke az előbbire ad pénzt).

Az utóbbi probléma ellen fellépő intézkedéseket sokkal kisebb társadalmi ellenállás mellett lehetne végigvinni, mint a rendszerszintű rasszizmust csökkentőket (amelyek sokszor abszurdnak is tűnnek, pl. jelen példa esetén), viszont nagyobb pozitív hatása lenne a feketék többségére (és úgy általában a szegényekre).

Ráadásul előbbiek valószínű sikerét kihasználva már úgy képzelem el, hogy jóval kisebb ellenállás mutatkozna a rendszerszintű rasszizmus csökkentésére tett racionális próbálkozásokkal szemben.
libernyák 2021.02.19 11:56:01
@mafi mushkila: "Ez történik? Erről nem tudok semmit. Még csak arról sincs elképzelésem, hogy hol kezdhetném el keresni, hogy hogy lehet összehasonlítani."
Az USA-ban elég sokan próbálkoznak ezzel, most nem Mo-ról beszéltem. :-)

"Szintén egészen tudománytalanul :), az én ösztöneim azt súgják, hogy mindenhol ki kell kezdeni a fennálló rossz struktúrákat és gyakorlatokat, minden alapon. Nem egymással szembe helyezve a szemléleteket, hanem próbálkozni minden úton.

Az ellenállást én nem tudom komolyan venni, mármint nem látom indoknak arra, hogy annak alapján kelljen elgondolni a tennivalókat. Az ellenállás adott és adott lesz, akármivel próbálkozol. Egyáltalán nem könnyű embereknek kizökkenni abból, amiben vannak, bármi is az. Vagy megszeretni és üdvözölni azt, hogy valaki akar valamit, és úgy látni, hogy attól nem ellenség, hanem támogatást érdemlő embertárs, akinek elgondolkozunk a meglátásain."

Arról van szó, hogy ahhoz, hogy sikeres változásokat lehessen végrehajtani, meg kell nyerni az emberek támogatását.

Nyilván az ellenállás "adott", de más-más témákban erősen különböző mértékű, és azokat kell prioritásban részesíteni és a középpontban tartani, amelyekkel szemben kicsi az ellenállás.
Ha ezeket a prioritásokat sikerül véghezvinni és pozitív az eredményük, azzal elnyerjük az emberek bizalmát és nagyobb nyitottsággal és kisebb ellenállással fogunk találkozni a többi témában.

Az USA-ban a gazdasági egyenlőtlenségek mértékét csökkentő, esélyegyenlőséget teremtő intézkedésekkel szemben jelentősen kisebb a társadalmi ellenállás, mint a rendszerszintű rasszizmus megoldására tett (sokszor abszurdnak ható) kísérletekkel szemben, mert az előbbi sokkal nagyobb kör számára jelent érezhető javulást.
Ráadásul ha az utóbbira helyezzük a hangsúlyt, akkor a fehér (vagy akár hispán) munkásosztály jelentős része úgy érzi, hogy az ő problémáival (azzal, hogy a gazdasági és esélyegyenlőtlenség miatt nem tud egyről a kettőre jutni) nem törődnek, miközben olyan 'kulturális' jellegű ügyekkel foglalkoznak, amelyek számára ellenszenvesek (vagy jobb esetben semlegesek), és Trumphoz hasonló jelöltekre szavaz, akik valójában csak rosszat tesznek neki (is).
Ezen problémák (amelyek egyébként a szegény feketéket ugyanúgy, vagy még jobban érintik) megoldása után viszont sokkal nyitottabbak lesznek a feketék gyakorlati egyenlőségét célzó intézkedésekre, mert azt látják, hogy az amerikai liberálisok és progresszívek az őket érintő témákkal is foglalkoztak, és így inkább megbíznak bennük.

Erre jó példa, hogy az 50'-es-60'-as évek egyenjogúsági és polgárjogi törvényei nem valószínű, hogy megszülethettek volna a New Deal utáni gazdasági fellendülés és az amerikai fehér középosztály létrejötte nélkül.
Amíg a fehér munkások szegénységben és bizonytalanságban éltek, addig fogékonynak mutatkoztak a rasszista uszításra, de amikor a körülményeik javultak és úgy tűnt, hogy kemény munkával valódi esélyük van jelentős előrelépésre - vagyis a problémáik egy része megoldódott és nem egyik napról a másikra kellett élniük - akkor sokkal nyitottabbnak mutatkoztak a polgárjogi mozgalom érveire és ellenállással szemben is sikerült megteremteni a jogi egyenlőséget (sajnos tovább nem jutottak).
libernyák 2021.02.19 16:06:44
@kemény keleti kommentelő: nyilván nem "egyenlősdit" kell mondanod - mert a republikánusok beleverték az emberek fejébe, hogy az rossz -, hanem mondjuk minimálbér-emelést meg normális oktatást, és annak már lesz támogatása (és lényegében ugyanaz).