Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kávéteacsoki

22 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az induláshoz képest eléggé átalakult a blog, utóbbi időben inkább ismeretterjesztő írásokat közlünk, azért idén is lesz egy kávézós (kávézókról szóló) cikk. Három kávézót mutatok be, melyekben idén voltam először. Van közte vidéki, budapesti és bár Budapesten található, de külföldi…..
Korábban már esett néhány szó a koffeinről, de a jövőben készítek majd egy részletesebb leírást a koffein (és úgy általában a kávé) egészségügyi hatásairól. Bár a koffein alapvetően jó hatással van az egészségre, a koffeinérzékenyeknél kisebb mennyiség is képes kiváltani azokat a tüneteket, melyeket…..
  A maccsa egy különleges eljárással készített zöld tea. A teanövényt néhány héttel a szüret előtt leárnyékolják. A feldolgozása miatt zöld tea: gőzöléssel és melegítéssel megállítják azokat az enzimatikus folyamatokat, melyek a fekete tea ízét és színét adó anyagokat létrehozzák. A tea főzése…..
A tavalyi karanténidőszak nagy slágere volt a Dél-Koreából indult dalgona kávé. A dalgona egy törökmézhez hasonló dél-koreai édesség, a dalgona kávé megjelenésében eléggé hasonlít rá. Három komponens összekeverésével eléggé masszív, formálható habot lehet kapni. A szükséges összetevők: instant kávé,…..
Úgy rémlik, hogy középiskolában német órán olvastunk erről, és valami olyasmiről volt szó, hogy a múltban a víz a szabadságot jelképezte. Már csak nagyon halványan rémlik ez a történet, és sajnos nem is találtam meg. Néhány helyen írnak arról az interneten, hogy régen miért szolgáltak fel vizet a…..
Az előző bejegyzés után sok hozzászólás érkezett, és több olvasó felvetette, hogy ahhoz, hogy a konyakos meggy belseje folyékonnyá váljon, talán nincs is szükség invertázra, a meggyből kiszivárgó alkohol teszi a dolgát. A napokban igyekeztem alaposan utánajárni a témának. Vásárlás közben is elég sok…..
Erre a kérdésre nagyon sokáig nem tudtam a választ, valami olyasmire gondoltam, hogy befecskendezik a konyakot injekciós tűvel. Azonban nincs benne olyan sok alkohol, sőt alkoholmentes verzió is létezik. Ha szétvágjuk, eléggé sűrűn folyó, viszkózus anyag folyik ki belőle és némi fehér masszát is…..
Kávéteacsoki 2021.03.03 20:39:08
@Galicz I: Köszönöm a hozzászólást. Valóban a technikai részleteket nem írtam le részletesen (bár az szóba került, hogy időbe telik, mire folyékony lesz a konyakos meggy belseje), ennek fő oka, hogy vegyész vagyok, nem édesipari szakember. Bár érdekel a technológia, de azért alapvetően máshonnan szemlélem a dolgokat. Az alkohollal kapcsolatban jogos a felvetés. Próbáltam utánanézni a bejegyzés írásakor, hogy mennyi alkohol kerül egy konyakos meggybe, és hogy játszhat-e szerepet az alkohol. Az biztos, hogy van alkoholmentes verzió, ott nyilván nem az alkohol okozza a megfolyást. Néztem néhány videót a gyártásról, ott valóban nem esik szó az invertázról, de el tudom képzelni, hogy ez direkt van így (nem lőnek le minden poént a versenytársaknak). Érdekes lehet még a dianás cukorka. Ott egy cukorburok van csokoládéval bevonva és a burokban van alkohol egyéb komponensek, például etil-acetát és mentol mellett. És ott konkrétan lötyög a folyadék a burokban, nem sűrűn folyik, tehát ott nem "megy neki" az alkohol a cukornak. A jövőben talán írok még egy bejegyzést ezzel kapcsolatban a dianás cukorra hegyezve ki a dolgokat.
Kávéteacsoki 2021.03.03 20:42:31
Kávéteacsoki 2021.03.03 20:45:44
@Androsz: Az enzim gyárt a fondant-ban lévő szacharózból invertcukrot. A fondant szilárd, vagy legalábbis nem túl folyós, bár formázható, mint a gyurma. A keletkező invertcukor viszont folyékony. Kell egy kis idő az enzimnek, mire "megfolyik" a konyakos meggy belseje.
Nem mondom, hogy teljesen biztos vagyok a válaszban, de azért nagyjából talán meg tudom magyarázni. Ez a kérdés elég régóta foglalkoztatott, de csak nem találtam rá választ az interneten. Már régen megfigyeltem, hogy ha egy alapvetően piros gyümölcsteát elkezdek készíteni, amikor a forró vízbe…..
A kávéban, a teában és a kakaóban is vannak alkaloidok, ezért azt gondoltam, érdemes lenne egy kicsit beszélni róluk. Az élettani hatásukról is írok egy keveset, de a kávé, tea és csokoládé / kakaó emberi egészségre gyakorolt hatásáról későbbi posztokban beszélek majd részletesebben. Mik azok az…..
Kávéteacsoki 2021.01.27 21:26:31
@Kávéház Magazin: :). A muszcimolt azért remélem nem!
Erre a kérdésre szerintem nagyon sokan rávágnák, hogy nincs. A helyzet azonban ennél sokkal bonyolultabb, azt gondoltam, megér egy bejegyzést. A kérdés megválaszolásához először azt kellene tisztáznunk, hogy mit értünk boldogsághormon alatt. Sajnos ez nem egy tudományos definíció, több vegyületre…..
Kávé, tea, csokoládé Karácsony 2020.12.25 18:07:17
Ez a blogbejegyzés kissé rendhagyó lesz. Néhány házi készítésű - a blog témájába vágó - tárgy fotójával és elkészítési módjával kívánok áldott/boldog karácsonyt. Csokimikulás   Ez a mikulásnyalóka viszonylag egyszerűen elkészíthető. Csokoládét kell hozzá felolvasztani, majd az öntőformába…..
Kávé, tea, csokoládé Buborék 2020.12.23 17:54:53
Ez a bejegyzés úgy indult gondolatban, hogy életemben először ittam nitro kávét, sajnos csak dobozosat. Gondoltam írok egy rövid ismertetőt, aztán egyre inkább beleástam magam a témába (milyen gázt fújjunk a kávéba, melyik a jobb stb.), érdekes dolgokat találtam, például hogy már nitro tea is van,…..
Ma (2020. szeptember 29-én, kedden) több ismerősöm kérdezte tőlem, tudom-e, hogy ma van a kávé világnapja. Nem tudtam, de egy gyors kereséssel megtaláltam én is. Aztán amikor elkezdtem alaposabban utánanézni, arra jutottam, hogy nem is ma van. Az USA-ban ugyan ma tartják a Nemzeti Kávé Napot…..
Bár sokunknak van fogalma arról, hogy nagyjából hol teremnek ezek a növények, talán látványos lenne térképen szemléltetni őket külön-külön és együtt is. Kávé 2020-ban körülbelül 50 olyan ország van, mely exportál valamennyi kávét. Ezeket ábrázoltam a térképen, az Egyesült Államokat és…..
Gondolom sokan hallottak arról a kávéról, ami áthalad a közönséges pálmasodró (Paradoxurus hermaphroditus, angolul Asian palm civet, sokszor magyarul pongyolán csak cibetmacskaként hivatkozunk rá) emésztőrendszerén, és ezután kerül további feldolgozásra, majd fogyasztásra. Az állat gyomrában először…..
A jövőben szeretnék ismeretterjesztő cikkeket írni a kávéról, a teáról és a csokoládéról, melyeknek természettudományos hátterük van. Ez az első ilyen próbálkozás. Mi az a törésmutató?  Az elektromágneses sugárzás (fény) különböző anyagokban eltérő sebességgel terjed. Kissé leegyszerűsítve a…..
Kávézó blog Piknik Coffe & More 2019.11.19 21:19:47
Az ember hajlamos azt hinni. hogy Budapest kávézó epicentrumában - ahol az egy főre jutó kávézók száma, már meghaladja az egészségügyi határértéket - nem érik meglepetések, és mégis. Innen nézve még bármi lehet..
A két hely közül az első egy klasszikus olasz eszpresszó bár, a másik egy olasz specialty kávéház.  Cherubino Espresso Bar   A Cherubino Espresso Bar a Pozsonyi út északi végénél található, a Gogol utca sarkán. Bár ez a lakhelyemhez legközelebbi kávézó, és a kezdetek óta (2017 ősze) járok ide,…..
Hamarosan írok egy posztot, színes térképekkel a kávé, a tea és a kakaó termőterületeiről. A tankönyvek szerint a tea termőterülete az Egyenlítőtől északra és délre harminc fokra húzódik. Ma már egyre több kakukktojást találunk, például Európában. A Franciaországhoz tartozó Réunion szigete bőven…..
Legelőször talán két éve voltam a Nagyvárad téri metrómegállónál található My Coffee-ban az Üllői úton. Egyébként még csak most lett három éves a hely. Már akkor is megfogott a kávézó különös hangulata. Sajnos nem vagyok a bútorok szakértője (sem), de mindenképp retró hangulata van a…..
Nemrég olvastam a kávé és a tonik házasításáról, állítólag egy frissítő ital készíthető így, ami nyáron különösen kellemes. Már első alkalommal is kiszúrtam a Normafa Delikátban jártamkor, de akkor még maradtam a klasszikus presszónál, viszont elhatároztam, ha legközelebb itt járok, kipróbálom. A…..
Viszonylag gyakran járok a Normafa környékén. Pár hónapja láttam, hogy a Csúcs Büfé közvetlen közelében rendeznek be valami üzletfélét. Úgy tűnt, hogy talán egy kávézót, eléggé meglepődtem, mert tényleg csak pár méterre van a Csúcs Büfé. Amikor a karantén után legközelebb arra jártam, már üzemelt a…..
Kedves Olvasó! Köszöntelek újdonsült blogomon. Gyerekkorom óta szeretem a kávét és a kávézást. Az utóbbi időben egyre jobban érdekel a téma azon túl is, hogy napi 3-4 csészével megiszom. A jövőben mindenképp szeretnék valamilyen formában foglalkozni vele, remélem akkor még üzemelni fog ez a blog,…..