Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bukovics

83 bejegyzést írt és 124 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Borrajongó Muskotályoskodás 2018.05.04 06:00:00
Rég írtam már posztot. Pedig vannak jópofa kóstolóink, meg egyébként is még iszok rendesen, szóval volna épp miről. Csak már nincs kedvem jegyzetelni, háttérinfókat kutatni, agyalni, hogyan gyúrjam mindezt rendes írássá. Most mégis megpróbálkozok újra. Mert időnként azért csak jól esne beszámolni,…..
A borkedvelő emberekre általában jellemző, hogy ha olyan országba utaznak, ahol történetesen bor is készül, hazaúton megpakolják a bőröndöt néhány palackkal mintegy látókör-tágítási céllal. Januárban kis kompániánk összegyűjtötte a kevésbé mainstream-borországokból - többnyire a Mediterráneum…..
bukovics 2018.02.22 12:56:23
@pecz: a szigeten ket fontosabb boraszat van, Yannise az egyik, a sziget északi részen van, es csak es kizárólag ezzel a helyi fajtával dolgozik, feher-, narancs- es vörösbort készítve belőle. a sziget déli részen található, nagyobb területen dolgozo masik boraszat - ha jol emlékszem - ezt a fajtát cuveesiti nemzetkozi fajtákkal. mindkét pince borai kaphatóak a duty free boltban a reptéren, utóbbi pince bora a helyi (mmint leszboszi) szupermarketekben is jelen van. itt írtam amugy a borokról: www.winesofa.eu/articles/wine-tasting-in-sapphic-stanza
A Mandiner szerzői, mint 2010 óta minden évben, idén is évet értékelnek. Bukovics Martin írása.   Szerintem az országimázst rám kellene bíznia a kormánynak.Két harminc alatti német baloldali-feminista csajt hoztam el Budapestre és kalauzoltam őket hét napon keresztül a városban, minden…..
Eredetileg ott sem lettem volna, aztán meg majdnem igen, végül mégsem. Röviden így foglalható össze a sztori, a hosszúért olvassanak tovább!..
„Miközben nagy nyomás alatt épül a déli határon lévő kerítés, Orbán Viktor irritáló beszédet tartott a bevándorlásról” − így kezdődik a német konzervatív-liberális Die Welt cikke a magyar kormányfő idei tusványosi beszédéről. Ezt a cikket osztotta meg nemrég az…..
„Ennek magától értetődőnek kell lenni” – ezzel a kommentárral osztotta meg Heinz-Christian Strache, a közvélemény-kutatásokban magabiztosan vezető jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt, vagyis az FPÖ elnöke Orbán Viktor idei tusványosi beszédéről szóló Die…..
Mi a magyar vidék? Perverz szociológiai kísérlet? A nemzet aranytartaléka? Kortárs összművészeti installáció? Én egyre inkább utóbbi felé hajlok, hiszen tegnap Csornán megtaláltam a tökéletes óriásplakátot. Őszinte elismerésem, az Opel Autentiknél aligha értheti jobban…..
Nem elég, hogy népszerűtlen politikája és a szerencsétlen pártvezetés miatt tavaly ősszel kiesett a német jobbliberális FDP a Bundestagból, Gutenberg városában, Mainzban az EP-kampány alatt párbeszédbe kezdtek a német választópolgárral – igaz, másképpen, ahogyan azt egy…..
Wine Shack X-men - Kezdetek 2014.03.15 19:43:32
A borral kapcsolatos írásaim nagyjából három részre tagolhatóak. (A borral meglévő kapcsolatom ennél jóval többre, de azzal most nem untatlak benneteket.) Még a Hard Rock Magazin szerkesztőjeként kezdtem el amolyan nem tudományos de ismeretterjesztő firkálmányokat közölni erről…..
bukovics 2014.04.14 12:39:41
Felújították a Bikinihaust, egyúttal új értelmet adtak neki. A City West egyik legfurcsább épülete volt, csúnyán lerobbanva, olcsóruhás boltoknak (Takko, Kik, etc.) helyet adva. Már az Europa-Center is hülyén veszi ki magát a Tauentzienen, a Bikinihaus viszont tényleg sokak…..
Van egy jó tanácsunk a baloldal számára – macchiavellista ugyan, de működhet. Kapja meg Fodor Gábor, amit szeretne: a közös listát. Mármint a vele közös listát. Ezen az ügyleten ugyanis minden érintett csak nyerne: – Fodor négy (magyar parlamenti ciklus) helyett öt…..
Hegyaljai borászok kis csoportja gyűlt össze az egyik szerencsi pince kóstoló helyiségében egy márciusi péntek délután. Az összejövetel apropóját tájidegen borok szolgáltatták: sauvignon blanc-ok kerültek a poharakba szerte a világból. A kóstoló ötlete már régen…..
Bordogság 2 2014.03.30 18:09:00
2 éves vagyok.    ..
Kevés olyan téma van, amely képes egyetlen nap alatt ronggyá csépelődni. A Szovjetszkoje Igrisztoje története bizony ilyen. A szaporafosást is megszégyenítő sebességgel tört utat a sajtón, hogy a magyarított "szovjet" pezsgő előállítója, az izsáki székhelyű Royalsekt Zrt.…..
bukovics 2014.02.06 14:25:20
@akov: A versenyhivatalnak (és a Mandinernek) eljuttatott Royalsekt-állásfoglalás két technológia között tesz különbséget. Az egyik a "szakaszos pezsgőkészítési technológia", amit a tankpezsgőknél használ a cég - így a Szent István esetében is -, míg a másik az ún. folyamatos technológia, amit a Szovjetszkoje esetében alkalmaz a Royalsekt.
A Borrajongó Dereszla 2014.01.14 06:00:00
Samuel Tinon meglátogatását követően a Dereszla felé vettem az irányt. Egy másik nagy szürke folt a fejemben. Viszonylag kevés bort ittam tőlük, ezért nem is alakult ki semmiféle konkrét benyomásom a pincészettel kapcsolatban. Pedig a Bodrogkeresztúron található Dereszla nagy…..
bukovics 2014.01.14 09:10:33
@furmintfan: Németországban is kapható pár helyen a Napos nevű borukkal együtt.
bukovics 2014.01.14 20:01:47
@szenvedély S.: a Galeria Kaufhof üzletek alsó szintjén lévő gourmetbolt borrészlegében szoktam látni Berlinben. Frankfurtban a Zeilen viszont a kötelező Disznókő-szamorodnin és aszún kívül csak Sauskát láttam (ez még karácsony előtt volt), mégpedig villányi vöröset. gondolom, teljesen esetleges a dolog, valószínűleg már annak is örülnek, ha fél év alatt kipörög.
Augusztusban újra eljutottunk Hegyaljára. Szűk három napba is rengeteg minden belefér, három különböző település éttermében és két pincéjében is jártunk. Idő és energia hiányában, borokról készült jegyzetek még annyira sem készültek a helyszínen, mint tavaly, még szerencse, hogy voltak olyan erősek…..
bukovics 2013.10.23 09:57:20
@rszabi: Van remény: novemberben újra kinyit az Oroszlános.
Hatvan éve, 1953. június 17-én robbant ki a kelet-berlini felkelés. A hazaáruló kelet-németországi kommunista vezetés pár óra alatt elvesztette uralmát az események felett, és a szovjet hadsereg védelmébe menekült. Az orosz tankok aztán alig fél nap alatt brutálisan vérbe…..
bukovics 2013.06.17 21:37:40
A csütörtöki Fidesz-székház előtti HaHa vs. Békemenet deathmatchen járt száguldó riporterünk, aki leragadt a békemenetes néniknél, és arról faggatta őket, miért szeretik Orbán Viktort. A minden mozzanatában hibátlan videót a kellemes aláfestő zene mellett már csak a…..
Ha most vasárnap lennének a németországi választások, Angela Merkel valószínűleg harmadszor is kancellár lehetne, hiszen pártja, a CDU a legerősebb párt. Minden más merő spekuláció. A Forsa közvélemény-kutató cég legfrissebb, január 30-i adatai szerint a kereszténydemokrata…..
A tokaji száraz borok saját palackja zseniális húzás, a vásárlók is gyorsan megszerették. Ezt Szepsy István nyilatkozta az InfoRádió Aréna című műsorában. A mestert én (akoan) kérdeztem, az egy órás műsorban sok remek téma szóba kerül. Az inforadio.hu oldalra lepalackoztam…..
bukovics 2012.12.22 11:20:24
@István Müller: Az Inforádió honlapján megjelent cikkből azért lehet arra következtetni, hogy édesített borokat senki nem fog ebbe a palackba tölteni (valószínűleg már az ára miatt sem), hiszen csak "a száraz furmintok, a minőségi olaszrizlingek, illetve az Egri csillag néven bevezetett fehér házasítások" kerülnének ebbe a palackba - ha egyáltalán összejön ez az egész, ami szerintem minimum félreviszi az egész eredeti ötletet.
Tokaj-Hegyalja a világ legjobb borvidéke Burgundia, Champagne és Wachau mellett. Az egyszeri borivónak és újságolvasónak bizonyára furcsán hangzik ez a mondat a szlovák tokajikról és a pancsolt tokajikról szóló cikközön közepette, de attól még igaz. Ahogyan az is igaz, hogy a…..
bukovics 2012.11.20 09:27:32
@Hepci: Pont azért fűzök nagy reményeket a Kereskedőház tervezett átalakításához, hogy nagy mennyiségben, jó áron lehessen jó minőségű száraz és kései tokaji borokat előállítani és vásárolni - gyakorlatilag megteremti az alapminőséget. Tényleg nem tudok jobb példát erre a modellre, mint a Domäne Wachau. Rengeteg olyan termelő van, aki a kereskedőház áraihoz igazítja az árait, és azt mondja, amíg a Kereskedőház meg tud élni így, akkor ő miért változtasson. Abban biztos vagyok, hogy a Kereskedőház átalakítását meg fogják érezni, és sokan lépni fognak - előre.
bukovics 2012.11.20 10:06:22
@Hepci: Ittam a Friss-szériából, korrekt volt, de én azt a minőséget, amivel a Kereskedőház a leghangsúlyosabban foglalkozik, följebb lőném be.

Jó is, hogy mondod a szoknyaterületeket, ki akartam térni rájuk a cikkben, de már így is rengeteg dologról írtam benne. Alkonyinak volt korábban egy írása arról, hogy a klasszifikációt ki lehetne egészíteni azzal is, hogy melyik besorolásban milyen fajtákat lehet termeszteni (I. osztály: furmint, hárslevelű - II. osztály: jelenlegi tokaji fajták - III. osztály - bármi). Nem vetném el a tokaji vörösbort ezekről a területekről, de pezsgő-alapanyagot teremni is alkalmasak lehetnek. (Sőt, már most azok.)
A Borrajongó Titánok harca 2012.07.27 06:00:00
Múltkoriban szinte szemrehányást kaptam egy kedves olvasótól, hogy még nem kóstoltam Szepsy-mester 09-es Szent Tamását. Tulajdonképpen igaza van. Már legfőbb ideje volt. Annál is inkább, mert a szűk társaság már valami nagy durranásra vágyott. :) Elég volt abból, hogy nyáron…..
bukovics 2012.07.28 20:30:40
@ungert: már csak olyan 3 hónapot
Mit tudtok arról, hogy a bazilika népszerű köztéri lépcsőjét elkerítik? Tegnap este arra jártam és épül ki a kerítés, nem tudom mik a tervek, hogy tényleg el akarják zárni estére a söröző fiatalok elől, vagy csak "dísz" lesz. – dobta föl a hírt a Heti Betonos Smiló…..
Május 31-én a Festetics Palotában a HetedHétHatár keretében tokaji dűlőket lehetett kóstolni. Minden dűlőt egy pince képviselt, és a meghívó ígérete szerint ha valaki odafigyelt, hogy mit öntenek a poharába, megismerhette a tokaji dűlők karakterét. A kóstolónak lett is két…..
bukovics 2012.06.05 21:26:22
Nem pont az a lényege Alkonyi klasszifikációs rendszerének, hogy - és ezt ő is leszögezte nem egyszer a mesterkurzustól kezdve blogposztokon át interjúkig bezárólag - ez csak egy kiinduló alap, vagy ahogyan ő fogalmazott: zérópont? Pont az a lényeg, hogy csak most indul el az egész folyamat. És ennek a folyamatnak talán a legizgalmasabb része az, hogy bárki jelentkezhet, hogy szerinte egy bizonyos dűlő többet vagy kevesebbet érdemel, mint ami a térképen szerepel. És ez vitát generál. A vita pedig jó, hasznos, és - reméljük - előrevisz.

A HetedHétHatár kóstolótól azt várni, hogy ott a borászok helyett a dűlők mutassák meg a saját arcukat kevésbé szerencsés úgy, hogy tudtuk előre: egy-egy dűlőről csak egy pince mutat be bort. Nehéz is lett volna találni nagyobb számban olyan dűlőket, amiről többen is készítenek olyan bort, ami képes arra, hogy azt megfelelően meg is jelenítse. Biztos lett volna pár ilyen dűlő, de azt se felejtsük el, hogy a rendezvény arra is kísérletet tett, hogy a dűlők és Hegyalja sokszínűségét is bemutassa. Én azt gondolom (és talán tudni is vélem), hogy Alkonyi László egyrészt alaposan felkutatott minden pincét a legszebb dűlős tételei után, másrészt pedig a dűlős borok készítése csak most fog kapni egy nagyobb lendületet Hegyalján. Nagyon sokan eddig azt sem tudták, valójában milyen értéket művelnek meg nap mint nap!

Utóbbi mondat alátámasztásához elég csak megkérdezni például egy-két tállyai borászt a terveikről. Nekik nagy biztatás az, hogy Alkonyi nem az elmúlt 15 évhez, hanem jóval korábbra nyúlt vissza.
  Németországban.   Christian Wulff megválasztása előtt a Mandineren is megírtam: Wulff elsősorban azért lett államfő, mert Angela Merkel azt akarta. Wulff 2010-ben Merkel egyik fő riválisának számított a CDU-ban, és azzal, hogy a kancellár megtette államfőnek, két…..