Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tudatos App

30 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mikroműanyagok a környezetszennyezés egy egészen újfajta frontját jelentik. Ott vannak az ivóvízben, a növényekben, állatokban, így a táplálékunkon keresztül az emberi szervezetben is. Bár a hosszútávú egészségügyi hatásukat még vizsgálják, az biztos, hogy jelenlétük növeli a rák kialakulásának…..
Előző bejegyzéseinkben az egyszerhasználatos műanyagok, illetve a műanyag hulladék lebomlása során keletkező mikroműanyag-szennyezéssel foglalkoztunk. Most pedig olyan hasznos praktikákkal, tippekkel érkezünk, amikkel hatékonyan csökkenthető az otthoni hulladékmennyiség! Vásárolj…..
Tudtad, hogy évente csaknem 380 millió tonna műanyagot termel az emberiség? Ami ennél is megdöbbentőbb, hogy ennek csaknem 50%-át az egyszerhasználatos termékek teszik ki - azaz egy többszáz év alatt lebomló anyagot mindössze néhány perc használatért cserébe zúdítunk a bolygóra. Ez azonban nem…..
Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) adatai szerint a világon megtermelt összes élelmiszernek legalább a harmada a kukában végzi. Ebben elképesztő felelőssége van az egyéneknek, de nem szabad megfeledkeznünk az ipar és a kereskedelem szerepéről sem. Megdöbbentő lehet ugyanis, de az…..
Te belegondoltál már abba, hogy évente mennyi élelmiszert dobsz a kukába, és ennek mekkora hányada lehetne elkerülhető némi tudatossággal? A magyarok ételpazarlási szokásait 2018-ban, egy 1002 fő bevonásával készült közvéleménykutatásban vizsgálta meg Szabó-Bódi Barbara, Kasza Gyula és Szakos Dávid.…..
Az Élelmiszerbank 2016-os adatai szerint az Európai Unióban évi 88 millió (!) tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ami egy főre vetítve mintegy 173 kg kidobott ételt jelent. Persze tagállamonként különbözik a gondatlan pazarlás mértéke, de ettől függetlenül mi, magyarok sem lehetünk büszkék az egy…..
 A NÉBIH Maradék nélkül programja a hazai élelmiszerpazarlás felmérését és csökkentését tűzte ki céljául. A 2018-ban publikált, reprezentatív kutatásukról már korábban olvashattatok a blogunkon. Ezen túl a program fontos célként kezeli az élelmiszerpazarlás megelőzésére vonatkozó tudatosság…..
A Food Waste February egyik meglepő tapasztalata volt többek között számunkra is az élelmiszermolyok miatt kidobott ételek igen nagy mennyisége. A rovarok általában a boltban vásárolt száraz élelmiszerrel (pl. gríz, rizs) kerülnek a lakásunkba, majd ott szaporodásnak indulnak. Összeszedtünk 5…..
Főként készételeket dobjuk a kukába, viszont sokan komposztálunk vagy hasznosítjuk újra más módon a szerves hulladékot. 2021 februárjában meghirdettük a Food Waste February kihívásunkat, melynek keretében arra kértük a követőinket, hogy figyeljék meg egy hónapig, nagyjából mennyi és milyen típusú…..
  Tudtad, hogy a konyhában termelődő szerves hulladék legjobb újrahasznosítási módja az, ha komposztálod? Így nemcsak a szemét mennyiségét csökkentheted, de a növényeid is garantáltan meghálálják, ha a tápanyagban gazdag, saját készítésű „fekete aranyban” nevelgeted őket. Így vágj bele! Bár…..
  Ígértük, hogy a Food Waste February kihívás keretében ebben a hónapban kifejezetten az élelmiszerpazarlással kapcsolatos tartalmakkal és tippekkel érkezünk. Most három olyan receptet hoztunk, amivel megmentheted a hűtőben várakozó húsmaradékot, vagy épp a kővé száradás szélén álló süteményeket.…..
  Te belegondoltál már abba, hogy évente mennyi élelmiszert dobsz a kukába, és ennek mekkora hányada lehetne elkerülhető némi tudatossággal? A magyarok ételpazarlási szokásait 2018-ban, egy 1002 fő bevonásával készült közvéleménykutatásban vizsgálta meg Szabó-Bódi Barbara, Kasza Gyula és Szakos…..
A Tudatos applikáció fő missziója, hogy az éttermekben megmaradt ételek megmentésével és kedvezményes árusításával csökkentse a környezeti terhelést. De mi a helyzet a nagy áruházláncokban és az élelmiszerek gyártóinál keletkező felesleggel? Itt jön képbe a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, akik 15…..
  Ha valaki igazán környezettudatosan akar élni, nem elég, ha csupán a vásárlási szokásait, a háztartási hulladék kezelését, az utazási és étkezési szokásait gondolja újra. Olyan mindennapos rutinokon is meglepően sok energiát spórolhatunk, mint a mosás, a fürdés vagy a fűtés. Az alábbi cikkben…..
Decemberben a könyvmolyoknak kedveztünk a környezetpusztítást különböző aspektusokból megközelítő regényekkel, most pedig a filmrajongóknak ajánlunk néhány darabot, amiket vétek kihagyni, ha neked is fontos a bolygónk jövője. Négy kiváló dokumentumfilmet hoztunk! Egy élet a bolygónkon…..
Az utóbbi években bizonyára sokunk fejében fordult meg Újévkor, hogy az idei fogadalmaink túlmutathatnának a „leadok 5 kilót”, „leteszem a cigit”, „egészségesebben fogok étkezni” rendszeresen visszatérő pontjain. Mi lenne, ha az új esztendőben nem csak magunkra, hanem a környezetünkre is…..
Kis karácsony, zöld karácsony! Hogyan vezethetjük vissza az utóbbi évtizedekben egyre inkább a pazarló fogyasztásról szóló ünnepet az eredeti koncepciójához, azaz a meghitt együttléthez? Íme néhány tipp, ami a segíthet az ünnepi tudatosságban! Ó, szép fenyő! Ha környezettudatosra szeretnéd…..
Igazi „zöld csodabogár” vagy, és közben még olvasni is imádsz? Ha nem tudod, mivel ajándékozd meg magad, vagy egy szintén könyvmoly szerettedet karácsonykor, akkor olvasd el az alábbi tippjeinket! 3 elgondolkodtató regényt ajánlunk, amik mind a környezetszennyezés és a pazarló életmód…..
A COVID-19 világszintű terjedésével és társadalmunkra gyakorolt hatásaival ismételten előtérbe kerülhet a harcos környezetvédők egyik jellegzetes elmélete. A Gaia-hipotézis a Földet egy koherens, élő organizmusnak tekinti, amely különböző önvédelmi mechanizmusokkal (például földrengésekkel vagy egy…..
A szkeptikusok gyakran vádolják azzal a zöld életmódot követőket, hogy a technika vívmányait azért ők sem vetik meg. Pedig az igazság az, hogy a támadók nem veszik figyelembe: a tudatosság egy folyamatos törekvés, nem pedig egy állapot. Azt pedig, hogy az adott környezetvédő az életének mely…..
  Hortobágyi húsos palacsinta Emlékszel, hogy anyáink anno azt mondták, étteremben sose válassz hortobágyi húsos palacsintát vagy brassóit? Bizony azért, mert a leleményes szakácsok ezeket sokszor a napokkal ezelőtt megmaradt húsos ételekből készítik el. Az igazság azonban az, hogy az…..
Zöldebb tisztaság – Tippek a környezettudatos fürdőszobáért   Néhány blogbejegyzéssel ezelőtt már hoztunk egy kis itinert ahhoz, hogy hogyan tudod a konyhai hulladékod mennyiségét csökkenteni. Most továbbhaladunk a háztartáson belül: egyszerű tippjeinkkel ezúttal a fürdőszobai rutinokat vesszük…..
6 játékos tipp a környezettudatos neveléshez   A jó példa ragadós "Az igazi természetvédő az, aki tudja, hogy a világot nem a szüleinktől örököltük, hanem gyermekeinktől kölcsönözzük." – ebben a hónapban ezt a környezettudatos idézetet hoztuk nektek. Ahhoz viszont, hogy a bolygót élhető…..
A környezettudatos életmód kapcsán időről-időre előkerül a pálmazsírvita: de pontosan mi is ez, miért annyira problematikus az előállítása, és egyáltalán hogyan lehet elkerülni a fogyasztását? Alábbi bejegyzésünkben az egyik leginkább környezetkárosító alapanyagról rántjuk le a leplet! Most akkor…..
Míg hamarosan debütáló applikációnk, a Tudatos az éttermekben kidobásra kerülő ételek megmentését segíti, addig azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az élelmiszerhulladékok jelentős része sajnos a háztartásokban keletkezik. Ezért összeszedtünk néhány hasznos tippet, mellyel hatékonyan csökkenthetők az…..