Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Cardinalis

1184 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olvasom Attilánkat, micsoda elemi erővel, artikulálatlanul (s)üvöltő, végtelen, pogány janicsár-hadak fergetegével támad Babits Az istenek halnak, az ember él ciklusának. Olvasom Attila cserdített, korbács formálta szavait, az őszinteség méhéből koraszülötten felsíró kisgyermek panaszát anyja öle…..
Mindent megtettek a kárpátaljai származású Himinecz-testvérek, hogy modern fogászati rendelőjük és egy hozzá tartozó fogtechnikai laborjuk legyen Magyarországon. Ám azt álmukban sem hitték volna, hogy az orosz-ukrán háború miatt szó szerint „vasfüggöny” áll az útjukba. Választaniuk kell, kivárják a…..
Mesterem! Tudom én, hogy nem egyszerű, ha a Jóisten dönt a táncról. Ám, én azt mondom azt az oldalt kell táncoltatni, ami bírja a mozdulatot. És ha a fél oldalad már táncol Mesterem, akkor hidd el, a finom remegés lesz az erőd. Emlékszel még a táncomra, ott a sziget partján? Emlékszel? Hát én azt…..
Lélek az, ami tud örülni a napfény ízének, a korán jött édes tavasznak, annak, hogy a kilenc hónapos gyermek mosolyogva feláll, hogy van aki figyel rád, van aki gondol rád. Van, aki rádnyitja az ajtót, aki hív, aki keres. A lélek, az aki a nyomorúságon, a múlandóságon, a szerencsétlenségen túl…..
A Jóistennek elég komoly és fejlett a humorérzéke. Na fussunk ennek neki még egyszer. A Jóisten hamisíthatatlan humorérzékkel rendelkezik. A Jóisten humorban nem ismer tréfát. Ez meg elcsépelt.    „Ez szimplán hangzik... Így nincsen hatása!” Pedig csak arra gondolok, mennyire féltem a tyúkszaros…..
Beköltöztem egy szekrénybe. Kétajtós. Belefér az életem. Minden vélt és valós kincsével együtt. Persze jelentősen több itt a lom, kacat, zsibvásári emlék, mint a szabadpiaci érték. A szekrény is kopott. A zsanérok nyiszorognak, az ajtók megereszkedtek, karcok, repedések tarkítják. Szú nem perceg…..
Tíz esztendővel a hátam mögött a legkedvesebb unokatestvéremtől kaptam egy kazettát és egy társasjátékot. Andi akkor már az NSZK-ba tartott, ki tudja hol is járt már képzeletben. Hiszen korán bekötötték a fejét, amit én csak annak tudtam be, hogy a püspökladányi középiskolában a széken való…..
A Hajós Gaspár Sándor előadását hallgatva egyszerűen csak fel akarta mondani a leckét. Újra és újra elmélázni a papírra vetett szavakon. Megmosolyogni a szerelem rozsdásodó emlékeit. A kozák szobortól kezdte el mélabús kódorgását. Reminiszcenciák villannak processziós idegei között. A Hajósnak a…..
Újranézve a Szerelmes Shakespeare-t azon gondolkodtam, hogy az életem is csak egy regény. Mármint lehet, hogy így volt, de az is lehet, hogy egyáltalán nem. A „költő” úgy emlékezett rá, úgy tartotta jobbnak, elfogadhatónak. Mivel az élet is bűnből fogan a bűn relativizálható. Az élet egyébként is…..
Cardinalis szerint... Hetek óta 2023.12.18 15:45:33
Hetek óta tervezem, hogy valami nagyot írok. Mármint nem csupán a betűméretre gondolok. Hanem valami velőset, tartalmasat. Mint amikor a raw vegan próbálkozás után, beszerzel egy kis érlelt bélszínt, és ahogy nagykönyvben áll, megsütöd... Élvezed, ahogy "parázsra" melegszik a serpenyő, a vajkocka…..
Cardinalis szerint... Advent... 2023.11.27 10:48:05
Túlélő még nem voltam. Az a kamera mögött nem érdekes. Az ember megkeresi a túlélőket és faggatja őket. Mire gondolt? Nem félt? Mennyire volt elkeseredve? Aztán vág, inzertál, összerak. Feszít, büszkén; az első interjút nekem adta... Aztán egy reggel, a kórházi ágyon fekve, amikor már lassan…..
A mindenszentek és halottak napja Kodácsi nagyapám halálával érkezett meg az "ünnepnapok" közé. Vittük a virágot, meg a mécseseket a annak az embernek a sírjához, aki még életében azt kérte, inkább egy üveg bort hozzatok és azzal öntözzétek a síromat... Nagymama 23 évvel élte túl, ezért mindig…..
Apám áll a nyírbátori Sóhordó út és a Debreceni út kereszteződésében és a többi pulyával együtt nézi, ahogy a baráti, szovjet elvtárs-pajtások parancsára újra lánctalpak tiporják az országot. Apám nincs nyolcéves, egy hónap múlva lesz. A sokat megélt, büszke nagyapám 56 éves, és ő már tudja, amit…..
A lét és nemlét között egyensúlyozom. Fél lábbal itt, féllel odaát, és közben nagyon határozottan kellene lépni előre. Az orvosok azt mondják ilyen az idő, lehűl, felmelegszik még az edzettebbeket is megvicceli. Nevetek, Svejket hallatok, aztán véletlenül a telefonon matatva a Vörös postakocsi…..
  Óh szív! nyugodj! Vad boróka hegyén szerelem szólal, incseleg felém, pirkadó madár, karcsu, koronás, de áttetsző, mint minden látomás. Az életem buta falfirka, hiányoztál József Attila. Hiányoztál, mert nem volt aki rám szóljon; óh szív nyugodj… De vad boróka hegyén akkor is szerelem incseleg.…..
Milyen távolságból lehet visszatérni? Van-e lehetetlen a Jóisten számára? Ha lenne egy csepp hitem még... - mormogom magamban. De úgy láttam a hit kevés. Kell a kegyelem. Hogy értsd; megmentettek, visszaadták, amit érdemelsz, vagy azon is túl.  Ott kezdtük, hogy milyen távolságból lehet…..
Az ígéret szép szó, ha megtartják… Néha szívás! Hogy jelen esetben így van-e, azt a Kedves Olvasóra bízom, mindenesetre két részes beharangozót ígértem, három lesz belőle – az elsőben kibeszéltük mindazt, ami a magyar futballban történt. A Fradi EKL-es menetelését, majd Máté Csaba némileg váratlan…..
Lopom az álmát. Az édesanyja mellém helyezte az ágyba. A kisember alszik. Katonás álomnak látom. Két keze, a teste mellett. Szorosan. Mint, egy kis katonatisztnek. Rendkívül fegyelmezett. Aztán a jobb kéz úgy dönt, integetni készül. Az apró ujjakban finom ösztönök ébredeznek. A pici ujjacskák…..
A protestánsok, meg az ortodoxok vitatják, mi katolikusok úgy tartjuk, hogy az eső pápa mégiscsak Péter volt. Péter, aki néhol ellentmondásosan viselkedik, ellenzi, hogy bárki lábát is megmossa az Úr, és akitől Jézus háromszor is megkérdezi szereti-e? Ám úgy jön ki a lépés, hogy mire a kakas hármat…..
Cardinalis 2023.08.17 17:36:35
Még kellene írni Nyíregyházáról. Arról, hogy a felvételin János Zoltán elé merészeltem letenni az Élet és Irodalom egyik számát, amiben Ladik Katalin a versemet dicsérte… Akkor már szerelmes voltam a városba. Szerelmes az egybefüggű, zöld terek és terecskék városába. Szerelmes a főiskolába, a Sóstói…..
- Ki fogom kötözni! Érti! Ha így folytatja, ki fogom kötözni! – mondta az irgalmatlan nővér, és Szindbád olyan apró lett, mint a mesebeli Babszem Jankó. Apró, csepp, senki, és semmi, csak egy jelentéktelen sóhaj. Arra ébredt, hogy a fele királysága odalett. Egy ágy ejtette foglyul, őt aki csak akkor…..
Cardinalis szerint... Repülünk! 2023.07.17 22:29:30
Mi változott? Hogy már nincsenek egyszemélyes, privát álmok. Nincsenek öntelt, önző magánhangzók. A legénylakás steril magányát egy különleges lámpa ragyogja be. Tudod, olyan ez, mintha egy angyal anyatejjel permetezne, és a gyermek friss, ébredő illata, átjárná a lelked. És az ábrándok…..
Dodi jegyet is vett rá. Aztán öten mentek el, köztük Hajnalka is. Csak én nem, mert szokás szerint forgattam. Hajnalka úgy jött ki a moziból, hogy rimánkodott; ezt a filmet látnom kell. A Jóreménység szigetet. Nagy, szélesvásznon, nem otthon, bármilyen nagy, és részletes az OLED… Aztán az élet úgy…..
  "Reám néztél s én mindent elejtettem. Meghallgattál és elakadt szavam." Gyermekké tettél. A kórházba ébredtem, a született ficsúr, és a drága parfümbe mártott hiúság helyett pelenkát és pittyegő ketyeréket kaptam játékszerként és könnyedén, fütyülve elvetted az eszem. Bár mit számít, sok úgy sem…..
Cardinalis szerint... Élj! 2023.06.19 14:15:02
Kereng egy videó az interneten; egy déli, pálmafás országban (államban?) egy STOP tábla tartóoszlopában addig nőtt az ég felé egy fácska, amíg ki nem tört a kényszerű csőfogságából és aztán hajrá, nekiállt lombot hajtani. Tudom, az élet már csak élni akar. A leglehetetlenebb helyeken a…..