Regisztráció Blogot indítok
Adatok
G. Bonifert Rita

26 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Felszabtér Végül is ember 2021.01.15 09:04:39
Múlt héten a Fratelli Tutti pápai enciklika fontosságáról írtam, ezúttal folytatnám az eredetileg a Stimmen der Zeit nevű oldalon megjelent cikk fejtegetését. Szó lesz arról, hogy milyen alapokon képzeli el Ferenc pápa a jövő társadalmi berendezkedését, és ehhez milyen konkrét javaslatokat ajánl…..
A legújabb pápai enciklika, a Fratelli Tutti az életmódunkból fakadó gazdasági, társadalmi  és ökológiai hatásokat tematizálja. Jörg Alt SJ társadalomtudós, Markus Vogt keresztény etika professzor és Martin Kirschner professzor az enciklika társadalmi-ökológiai dimenzióit fejtették ki hosszan a…..
Felszabtér Adventben élni 2020.12.25 09:28:20
Richard Rohr ferences szerzetes elmélkedik arról, hogy az adventi időszakhoz hasonló lelkülettel való várakozás az egész életünkben alapvető kellene, hogy legyen. Megelégedni a földi életünk töredékességével, azért fontos mert a tökéletes teljesség még várat magára, így az egész életünk egyfajta…..
Csóka Judit recenziója Frédéric Martel: A Vatikán kínos titkai c. könyvéről. https://szemle.hu/hitelet/a-homofob-biborosok-nagy-resze-meleg-es-ez-csak-jeghegy-csucsa Tegnap este éjfél előtt olvastam el az utolsó oldalt is a könyvből. 563 oldalon átrágtam magam,  mint egy kásahegyen, de megérte.…..
Felszabtér Nem fekete-fehér 2020.12.18 08:56:27
Az első pápai „találkozásom” a római osztálykirándulás idejére datálható, amikor a Szent Péter tér túlsó végében pici fehér pontként vettük észre Ferenc pápát... Akiknek ennél közelebbi találkozójuk van a pápával, azoknak nem teljesen mindegy, hogy mit viselnek, a dresszkódot is figyelembe kell…..
A Házasság Indiai módra című netflixes dokumentumsorozatban indiai származású emberek próbálnak hivatásos házasságközvetítő segítségével rátalálni életük párjára Delhiben, Mumbaiban, Texasban és New Jerseyben. A sorozat nem csak amiatt érdekes mert valóságshow-szerűen viszi be a nézőket más emberek…..
Felszabtér A kockázat társadalma 2020.12.02 08:55:37
A fejlett modernitásban tudományosan és technikailag előállított kockázatokat termelünk társadalmilag, amelyek a manapság tapasztalható legnagyobb problémák és konfliktusok forrásai. Ulrich Beck német szociológus által javasolt kockázat-társadalom paradigma segítségével közelebb kerülhetünk az olyan…..
Az első „lockdown” arról szólt, hogyan tudjuk a mindennapjaink rutinját megváltozott körülmények között megőrizni, átalakítani kisebb-nagyobb veszteségekkel együtt. A vírushelyzet mindenhol változásokat generált, új, kényszerszülte ötleteket hozott a felszínre. Afganisztánban sem történt ez másképp,…..
Az utóbbi évekből ismerős lehet a fogalom ’hygge’, ha máshonnan nem, akkor az ünnepi bestsellerlisták éléről, lakberendezési boltok kampányaiból, asztalkákon fekvő Meik Wiking dekoratív könyvének borítójáról. Úgy tűnik mindenki tudni akarja a dán boldogság titkát.  Mi is valójában a Hygge? Milyen…..
 Két gondolat mára Gustavo Gutiérrez perui atyától. Fotó: https://www.swisstopo.admin.ch/en/knowledge-facts/knowledge.detail.news.html/swisstopo-internet/news2018/didyouknow/180730.html A remény nem ugyanaz, mint az optimizmus. Az optimizmus csupán tükrözi a vágyakozást arra, hogy a külső…..
Közeledik a novemberi amerikai elnökválasztás. Kamala Harris demokrata alelnök jelölt kapcsán merült fel újra a kérdés, hogy vajon a politikai versengés szabályai máshogy érintik-e a nőket? Debbie Walsh a Rutgers Egyetem Amerikai Nők és Politika Központjának igazgatója veszi sorra azokat a témákat,…..
Felszabtér A jövő generációja 2020.10.15 09:05:11
Megannyi lány küzd a frontvonalban szerte a világban, azért, hogy a társadalmi és faji egyenlőség megvalósuljon. Sürgetik az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedéseket és helyet követelnek azoknál az asztaloknál, ahol a döntések születnek, legyen szó a közvetlen közösségükről, országaikról és…..
A fogalom először 2005-ben jelent meg Taiye Selasi Bye bye Babar c. esszéjében és olyan embereket illet ezzel a kifejezéssel, akiknek mély, sokrétű és képlékeny viszonyuk van Afrikához. Egy olyan mozgalom, amely az afrikai diaszpórákban, szerte a világ nagyvárosaiban élők között jött…..
Előzőleg írtam arról, hogy a svéd kormány miért és milyen módszerekkel igyekszik elősegíteni a nemi egyenlőséget, nem csak a saját országa határain belül, hanem a feminista külpolitika révén szerte a világban is. A hat éve indult kezdeményezés kapcsán azóta sok kérdés és észrevétel merült fel,…..
Felszabtér Ferenc pápa gondolatai 2020.09.23 09:06:18
Az utóbbi hetekben ide-oda rohangáltam, beütött a szakdolgozat végső hajrájában a pörgés: interjúkat veszek fel, zoomos előadásokat hallgatok és e-mailek tömkelegével árasztottam el az általam kiszemelt, potenciális munkahelyeket. Mindeközben fél szemmel már a jövő évi kalendárt nézegetem, hiszen,…..
Nem is olyan új keletű az a feminista külpolitika, amit Svédország már 2014-től folytat (azóta további államok is csatlakoztak pl.: Mexikó). Manapság nem ritka, hogy mindenféle dologra ráaggatjuk a „feminista” címkét , ami egyébként fölösleges lenne, ha már a megvalósult nemi egyenlőség boldog…..
Korábban is írtunk a blogon a 73 éves Anne Soupáról, aki bár tisztában van a realitással, megpályázta a megüresedett lyoni érseki posztot. A francia akadémikus megmozdulását támogatás övezi szerte a világban és ráirányítja a figyelmet arra, hogy a katolikus világunkban még mindig nem jött el a várva…..
A német szerzetesrendek elöljáróinak konferenciája (Deutsche Ordensobernkonferenz - DOK) a múlt héten tette közzé a tagjai között végzett vizsgálat eredményét, amely a kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaélésekkel, a rendtagok illetve egyházi munkatársak által elkövetett szexuális…..
A német Evangélikus Egyház és más szervezetek kezdeményezésének eredménye, hogy civil mentőhajó indult útjára szombaton (2020.08.15.) az Észak-Afrikából Európába igyekvő menekültek megmentésére. A Sea-Watch 4 nevezetű hajó Spanyolország partjainál fekvő kikötővárosból, Burrianából futott ki, miután…..
Gyárfás Judit keresztény LMBTQ teológushallgató 2020. 08. 11-én elhangzott beszéde a Lengyel Nagykövetség előtt a budapesti szolidaritási tüntetésen. Augusztus 8.-án Varsóban volt LMBTQ tüntetés (fotó: Bart Staszewski) „Lengyel barátaim, lengyel keresztény-LMBTQ barátaim, veletek vagyok! Büszke…..
A jeles alkalom apropóján oszt meg néhány gondolatot a Covid-19 miatt nem hagyományosan záruló egyetemi életéről és a fiatal generációk törhetetlen tettrekészségéről a Vanity Fair hasábjain...
Elérkeztünk a cikksorozat azon részéhez, amelyben, a történelmi folyamatok és az identitás alakulásának ismeretében szemügyre vesszük az európai muszlim nők fejkendő viselésének okait. Természetesen nem lehet mindenkit személyesen megkérdezni, hogy hol, miért és mikor hord hidzsábot, azonban a sémák…..
Előző bejegyzésemben dióhéjban felvázoltam azokat a főbb történelmi folyamatokat, amelyek mind hatással vannak olyan 21. századi jelenségekre, mint például a burka viták Európa szerte, török bevándorló hátterű futballsztár tündöklése és bukása vagy az integráció politikája. Folytatom a fejkendős…..
Felszabtér Ezerszínű fejkendő 2020.07.23 09:29:12
Chester Higgins Jr. Muslim Woman, New York, 1990 Napjainkban a (nyugat-) európai közbeszédben ilyen és ehhez hasonló, egymásnak teljesen ellentmondó állítások, vélemények látnak napvilágot a muszlim nők helyzetéről, különösen a fejkendő kapcsán. A két véglet - a nyugati szemüvegen keresztül…..