Regisztráció Blogot indítok
Adatok
loggoll

0 bejegyzést írt és 287 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindenekelőtt egy fontos időpontváltozás! Szept 11-13-án lesz a Főzdefeszt, mert esőt mondanak a mostani hétvégére. És akkor néhány szakmai irányultságú gondolat a 10. Főzdefesztről és a további fesztekről. A Főzdefesztről már a júniusi beharangozóban is írtam, hogy sok…..
Régóta pörgünk azon, hogy a magyar könyvpiac milyen anomáliákkal terhelt, a túlméretezett nagykereskedőktől a későn kifizetett kiadókig. Sokan vizionáltak mindenféle apokalipsziseket, de elsősorban a névsor másik végéről, az Alexandrától várták a bedőlést. Ehhez képest…..
loggoll 2015.03.25 18:51:02
SERTEPERTE Az első sör 2014.09.19 22:22:00
(Részlet Jack London John Barleycorn című regényéből) Öt éves voltam, amikor először lerészegedtem. Egy forró nyári napon történt, apám szántott a mezőn. Hazulról küldtek, vagy félmérföldnyiről, hogy vigyek neki egy vödör sört. – Aztán vigyázz, hogy ki ne öntsd! – hangzott a búcsúfigyelmeztetés.…..
Bár alapvetően politizáló blogot írok, most szeretnék egy kis kitérőt tenni, a másik nagy szenvedélyem, az olvasás felé. Már régóta felgyülemlett bennem egy adag feszültség, méreg, a magyar kiadók felé, és gondoltam önterápiás céllal kiadom magamból. Előre közlöm,…..
Ben Eltonnak eddig nem sok könyve jelent meg magyarul, ha jól tudom, összesen három: a borzalmas című Pattogatott vérfürdő (eredetileg Popcorn), a Halál egyenes adásban és a Parázs a hamu alatt, és szerintem Elton nem is igazán ismert szerző itthon. Angolul viszont a legtöbb könyve…..
Az Alaptörvény 37. cikk (3) bekezdése szerint nem vállalhat a magyar állam olyan pénzügyi kötelezettséget, aminek eredményeként a GDP-arányos államadósság a 2013-ashoz képest növekedne. A tegnapi sajtóhírek szerint háromezer milliárd forintos hitelkeretről állapodott meg a…..
A nyájas, türelmes ekönyvolvasó megértő a szakmával szemben. Mint amikor egy bumfordi kiskutyával kerül egy kanapéra: mosolygunk, amikor összenyalja a kezünket, kínunkban nevetünk, amikor kiskutyai harciassággal megtépi ingujjunkat, de amikor az ölünkbe vizel, nos, ott néha…..
[The Great Gatsby, 1925] ford. Bart IstvánEurópa, 2013angol_usa / regény / 20. szd. [5 vödör jég] "Körülbelül egy hete részeg vagyok, és gondoltam, hogy kijózanodom, ha beülök egy könyvtárba. – Sikerült? – Némileg, azt hiszem. De még nem biztos."(még a Máthé-féle…..
Librarium Szegény gazdagok 2013.06.06 11:35:41
A XX. századi amerikai irodalom nagy alakjának talán legismertebb műve az 1925-ös kisregény, A nagy Gatsby, melynek idei, újabb filmadaptációja ad aktualitást. F. Scott Fitzgerald a titokzatos milliomos történetével a '20-as évek amerikai dzsesszkorszakába röpíti olvasóját, ahol…..
A caffe sospeso (avagy a felfüggesztett kávé) egy meglehetősen régi olasz hagyomány. Hogy milyen régre nyúlik vissza, az érdekes és nehezen megválaszolható kérdés – azért a mai posztban erre is teszünk majd egy kísérletet. Aki fent van a Facebookon, az az elmúlt napokban…..
loggoll 2013.03.30 21:39:14
Van egy pár éve működő prágai kocsma, amit erről neveztek el: www.uzavesenyhokafe.cz/

Magyarul egyébként nem "felfüggesztett" kávénak hívnám, mert annak nincs értelme, illetve ha van, akkor mást jelent. Ez leginkább egy "előre fizetett" kávé.
loggoll 2013.03.31 12:38:21
@s:

"-- "Magyarul egyébként nem "felfüggesztett" kávénak hívnám, mert annak nincs értelme"

-- Igaz. Legyen inkább letöltendő. A jogász szaknyelv csodákra képes."

Lehet, de a kávét nem letölteni kell (nem zene az), legfeljebb kitölteni, amit aztán a vendég magába betölt. :-)
loggoll 2013.03.31 12:43:37
@csücsköm:

"a "sospeso" sokadik, és valóban inkább jogi értelmű jelentése a felfüggesztett, nálunk lehetne "várakozó" esetleg."

Igen, a "várakozó" jó lehet. Bár nem ismerem az olasz nyelv rejtelmeit, de valszeg arról van szó, hogy ez egy olyan kávé, amelyiket már kifizették, de még "várakozik", "függőben van", hogy kié lesz.

Hívhatnánk akár "ingyen" kávénak is. Vagy ha nem is pontos fordítás, de a lényeget kifejezi: "jó fej kávé".
Zajos elégedetlenkedés, tüntetés, hídfoglalás. A hős diákforradalmárok 1848 és 1956 méltó örököseivé léptek elő. Sőt, talán még menőbbek is az elnyomó zsarnok ellen elöltöltős puskát, illetve dobtáras gépkarabélyt ragadó elődeiknél. Az ország érdekeit szem előtt…..
loggoll 2012.12.21 19:40:55
@OrangeOrder:

Akkor ebből nekem az következik, hogy szerinted a

"A kormányban ugyanis ... van annyi felelősségérzet, hogy az ország jövőjére is gondoljon."

gondolatod a Horn és a Gyurcsány kormányra is igaz (legalábbis a tandíj kérdésében). Ebből viszont az következik, hogy aki annak idején a kormány ellen volt és a népszavazást támogatta, az felelőtlen volt, így a 2008-as Fidesz is.
loggoll 2012.12.22 08:27:38
@OrangeOrder:

A válaszod nem értem, mert akkor a Fidesz nem volt kormányon.
De akkor inkább huttinger kérdésére válaszolj: hogyan szavaztál 2008-ban.
Nem nálunk, persze. A Federal Funds Rate (bankközi kamatláb) értékéről van szó, arról a rátáról, amiben  - normális időkben - a FED definiálja monetáris politikáját. Csakhogy most nem normális időket élünk, a bankközi kamatláb évek óta gyakorlatilag nulla. A jelenlegi…..
loggoll 2012.10.14 21:33:50
Biztos a sok vendég miatt, és nem azért, mert turisták voltunk... Ha kicsi városka népszerű helyére indulsz, akkor feltételezed, hogy beszélnek angolul, és nem azért, mert mostanában így szokás, hanem azért, mert a honlapjukon is választhatsz még két másik nyelv közül, hogy…..
Hogy a tegnap posztolt, halálfejes lobogóval díszített villában lakik-e filmes azt még mindig nem tudjuk, de hogy a mellette levőben dolgozik pár, az tuti. Ennek a filmművészeti alkotásnak a trailerrét KP küldte, aki - mint írja - "webezgetés közben" akadt rá. Mit mondjak... Elég…..
loggoll 2012.07.25 00:08:03
@dr. Közbiztonság Szilárd:

Azt a hegyet, ott a villa környékén, úgy hívják, hogy Gellért-hegy.
loggoll 2012.07.25 18:58:12
@Lescol:
A magyar helyesírás szabályai, 14. kiadás, 12. lenyomat, Akadémiai Kiadó: 230. oldal:

"Gellérthegy (városrész Budapesten) ... de: Gellért-hegy (hegy)"

A cikkben szereplő villánál fontos, hogy egy hely tetején van (majdnem a tetején), aki ismeri az épületet, az tudja, hogy ott van fenn, a filmben is látszik, hogy alatta terül el a város.
loggoll 2012.07.25 23:25:44
@Te-ve:
Bocs. Igen, a 11. kiadás.
Félrefordítások A nagy Gatsby 2009.06.30 05:47:00
Több szempontból is érdekes mr.vandk beküldése; a végén kifejtem:Újfent találtam néhány félrefordítást F. Scott Fitzgerald egyik művében, A nagy Gatsby-ben. Épp esszét írok belőle, és a rend kedvéért elolvastam magyarul is... megérte.Lényeg a lényeg, hogy kétféle…..
 Nagyon közel áll hozzám a húszas évek és a láblógató gazdagok milliője, a szép villák, koktélok, suhanó selyemruhák, ezért (na meg persze mert kultusz könyv) nagyon sokat vártam ettől a regénytől. Aztán valahogy mégsem lett az a frenetikus élmény. Nem mondom, hogy…..
Röviden annyi, hogy mindenki épségben hazaért Prágából, nyikto ne atszusztvujet, zlaty Praha hozta a formáját, a Vltava ugyanolyan diszkréten kanyarog, mint azelőtt, a Károly híd ugyanolyan inadekvát gótikus büszkeséggel szeli át, a St. Vitus ugyanolyan túlméretezett, csúnya…..
loggoll 2012.06.11 17:55:17
@BCA extra:

Egyáltalán nem bunkók, persze vigyázni kell, hogy hova ülsz be.
Közelebb kerülhet az emberekhez és a Nemzeti Együttműködéshez az egykori kormányzó Kenderesen. Valamint táncház és egyéb programok is várhatók. "Horthy Miklóst újra kell értékelnünk, és az eltemetett múlt így szimbolikusan is közelebb kerülhet ahhoz a helyhez, amit a…..
loggoll 2012.05.26 15:07:36
@tobias2:

"Az Emberekkel mi lesz? Miért csak a híreseket temetik újra? Tessék MINDENKIT újra temetni!"

Igen. Ajánlott irodalom: Ben Elton: Vakvilág:
"A mai naptól fogva, amennyiben így óhajtjátok, minden egyes személy híres! Törvény szerint! Jog szerint! A szentírás által és az isteni jognál fogva híresek vagytok! Pont, vita lezárva. Semmi visszatáncolás. Semmi hamis tanúzás, és semmi ördög nemzette trükközés. Híres. Semmi több és semmi kevesebb. Akarjátok?"
Filmdroid A nagy Gatsby előzetes 2012.05.23 10:47:08
F. Scott Fitzgerald 1925-ben kiadott regényéből jó néhány színpadi előadás született és megélt pár filmes adaptációt is. Néhány évvel ezelőtt Oliver Stone is megpróbálkozott összehozni saját változatát, de a Colin Farrell-lel elképzelt produkcióból nem lett semmi.…..
           Eredetileg tojásos nokedlit akartam főzni sok-sok pörcösre pirított szalonnával, de aztán eszembe jutott, hogy holnap ugye Monsieur itthon van, úgyhogy valami olyat kell inkább készíteni, amiből lehet maradékot…..
loggoll 2012.05.21 11:22:02
"Az ízek harmóniája" -- megnézheted itt:

alinea.hu/az%20izek%20harmoniaja.php vagy itt:

http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Francois_Chartier_Az_izek_harmoniaja_Etelek_es_borok_parositasanak_muveszete_es_tudomanya&id=107760&type=22

Egy kanadai francia írta. Nekem tetszik, de kell egy elhivatottság a könyv olvasásához.
loggoll 2012.05.23 09:42:56
@HunMoiselle:

Igen ez az, bár az angol nem volt a kezemben. A magyar kiadás annyival több mint az eredeti, hogy a könyvben szereplő borok helyett ajánl könnyebben beszerezhető magyart.

Én a könyv hatására vettem meg életem második sherryjét ... meg a harmadikat is. :-)

Én elég elfogult vagyok a könyvvel kapcsolatban.
Igazából van körülbelül 30 olyan könyv, amiért, ha semmi egyebet nem is tanultam volna az egyetemen, már megérte volna. Ez az egyik közülük.HJ amerikai születésű, de mivel élete jelentős részét Brithonban élte le,s ez a stílusán is visszaköszön, inkább angol.Úgy hiszem igen…..
Azt hiszem, sok korábbi bejegyzésem tükrében korántsem meglepő, ha a Nagy Gatsbyről szóló írásomat is azzal kezdem, hogy: olvastam már tizenévesen, majd aztán... Nos, valóban, a Gatsbyt is, mint annyi más könyvet, valamikor gimnazista koromban olvastam először, gyanítom, hogy egy…..
Ma reggel érdekes e-mailt kaptam a Getty Images stockfotós ügynökségtől, ahova néha feltöltögetek képeket eladási, licenc céllal. A cég szóvivője tájékoztatta a fotósokat, hogy nemrégiben egy francia bíróság 130 ezer eurós kártérítést ítélt Le Corbusier építész és…..
loggoll 2012.02.15 09:39:38
@bestpixel:

Erről a pécsi dologról lehet többet tudni? Már csak azért, mert ez jogilag nem tűnik tiszának.
loggoll 2012.02.15 14:47:14
@bestpixel:

Akkor szerintem az a kérdés, hogy honnan fotózod:

"68. § (1) A szabadban, nyilvános helyen, állandó jelleggel felállított képzőművészeti, építészeti és iparművészeti alkotás látképe a szerző hozzájárulása és díjazás nélkül elkészíthető és felhasználható."

Ha kívülről, akkor szabad felhasználásról van szó. Ha belülről, ahova csak akkor mehetsz, ha beengednek (pl. jegyet veszel, vagy csak nagylelkűen azt mondják, hogy bemehetsz), akkor engedély kell hozzá.

Kérdés lehet, hogy az engedély kitől kell, attól aki a dolog tulajdonosa (kezelője), vagy az alkotótól. Szerintem az alkotótól, ha még él a vagyoni jog. A tulajdonosra szerintem a következő vonatkozik:

"67 (6) A mű használója köteles
tűrni, hogy a művet az arra jogosultak bemutassák és arról felvételeket készítsenek, ha ez méltányos érdekeit nem sérti."

A "tűrés" egyik módja, hogy van fotós jegy, amivel szentesíti a tűrést, csak éppen egy kicsit többet kér érte.
loggoll 2012.02.16 14:00:54
@Mityu:

"... ugyanakkor saját magunk által alkotott műnek oltalmat követelünk, ha más teszi ugyan ezt"

Erre nekem a legdurvább az volt, amikor egy illegális könyvletöltő oldalon láttam a copyright jelet.