Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PappJoS

5 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fekete fehér film, fekete szereplőkkel, egy helyszínen, ami kizárólag a két karakter egymással való interakciójára alapozza a teljes narratívát? Jaja, izgalmas próbálkozás és persze nagyon más, mint amit eddig a mainsteam filmkészítéstől láthattunk. No, de ez azt is jelenti, hogy ez egy jó film?…..
A láthatatlan ember című horror/thriller már lassan fél éve található meg a mozik kínálatában, persze kisebb szünettel, a mindenki által tapasztalt pandémia okán. Az, hogy nincs új film a mozikban teljesen érhető, valamiből meg kell élniük, ha már nyitva vannak, éppen ezért az utolsó garast is…..
Az új hullámos irányzatok végig söpörték Európát a második világháborút követően. Az olasz neorealizmust követő szerzői filmes, művészfilmes irányzat minden országban saját jellegzetességekkel bírt, mégis talán a mainstream közönségben legismertebb vonulata a francia új hullám, azaz a Nouvelle…..
André Léon Marie Nicolas Rieu holland karmester, zeneszerző, hegedűművész. Valószínűleg a kedves olvasó jól ismeri extravagáns koncertjeiről, pontosabban turnéiról és már mozifilmjeiről is. Elképesztő méretű rajongótábort sikerült saját maga köré kerítenie, akik nem csak a könnyed…..
Rengeteget böngészem az IMDB hírhedt top 250-es listáját, újabbnál újabb filmklasszikusok után kutatva, hiszen mindig van mit nézni, a filmes látókört szélesíteni. Végzett filmelméleti hallgatóként sokáig zavart a tény, hogy a hosszú évek óta legelső helyen rendületlenül regnáló (A) remény rabjait…..
PappJoS 2020.06.22 13:26:48
@Argus_: Ha úgy gondolod, hogy azért kár volt megírnom ezt a cikket, mert nem értesz vele egyet, azzal saját magadat emeled egy olyan piedesztálra, amire állításod szerint magamat helyeztem. A közönségfilmeknek ugyan olyan legitimitása van, mint a szerzői műfajfilmeknek, vagy a szerzőieknek, nem sportszerű egy kontextusban, egységesen kritizálni őket, ezt nem is tettem, sőt pozitív ellenpéldaként kapásból 3 filmet soroltam fel, melyek hosszú évek óta közönség kedvencek. Valóban nem kell művészinek és összetettnek lenni valaminek, hogy értékes legyen, ezzel egyet értek, de azért ezen film esetén többről van szó, mint komplikálatlanságról. És miért ekkora kedvenc? Pontosan a mérhetetlen közérthetősége miatt, hiszen semmilyen akadályt sem teremt, ami az érthetőséget akár egy fikarcnyit is kizökkentené.
PappJoS 2020.06.22 13:45:59
@Dev_: Elfogadom ezt a véleményt, hiszen szinte teljesen egyezik azzal, ahogyan ezt a filmet látom. Nem azért rossz film, mert igénytelen, mint mondjuk egy Sharknado, hanem egy óramű pontosságú hollywoodi recept manifesztációja. Ezt írtam is az utolsó bekezdésben. De a hitelességgel nem tudok egyet érteni. Történetvezetés és karakterfelépítés (és fejlődés) szempontjából hiteltelen és hazug, nincs ennyire egyértelmű és tökéletes vagy gonosz személy, amiket ezzel a szájbarágós, szemkifeszítős Kubrick-i erőszakkal kell az idegrendszerünk összes bugyrába eljuttatni. Szintén megismételném, amit még a cikk elején írtam, közel sem lenne ekkora probléma, hogy olyan ez a film, amilyen, ha nem értékelik ilyen szélsőségesen túl, de ezzel a gesztussal egy olyan nívót állítanak a többi film elé, ami kétségkívül abszurd és a filmeket fogyasztók milliói számára félrevezető.
PappJoS 2020.06.22 16:08:30
@Dev_: Azért, mert nem értek egyet a fenti véleményekkel, nem jelenti azt, hogy az én gondolataim irrelevánsak vagy korlátoltak. A vita esetében a személyeskedés ősi érvelési hiba. Igen az igazgató mind megteszi azt, amit leírtál, de nem azért mert van benne jó is, vagy komplexebb, hanem egyértelműen kihasználja Andyt a mocskos ügyletei kivitelezésére. Az, hogy kivételezik vele, vagyis elvtelen még kevésbé írható jó tulajdonságainak számlájára. A bigott vallásos erkölcstelen és gonosz értékrend szembeállítás az, amit erre a karakterre ráhúztak, ezt nem nevezném kifejtett karakterfejlődésnek, pláne, hogy a végén azért öli meg magát, mert lebukott, 0 változás. Egy jelenettel példálóztam, egy blogcikkben nincs lehetőség minden elem kifejtésére, éppen ezért a számomra legszemléletesebb jelenet bemutatásával akartam példázni mondandómat. De itt nem csak az igazgató, Andy vagy akármelyikük karakteréről van szó, hanem a nagyon leegyszerűsített hatalmi rendszerekről, hierarchiáról, ami szerintem a nézőnek is megalázó lehet, hogy ennyire hülyének nézik.