Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tomagazda

0 bejegyzést írt és 63 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sárdobáló Holokamu? 2009.04.16 09:30:00
Az utóbbi években egyre nagyobb hangon lehet zsidózni, történelmünk legsötétebb foltjának történelmi egyenruháit és történelmi zászlóit lelkesen lehet felidézni, felölteni, lobogtatni. Legutóbb Williamson püspök egyházi visszafogadása kapcsán került reflektorfénybe a…..
Vendégszerzőnk, Borbás Barnabás írása  Nem értek egyet például azzal a helyzetleírással, hogy milyen bölcs a magyar nép, mert nem rohanta meg a bankokat, és nem vette ki a pénzét. Az emberek többsége azért viselkedett így, mert még nem fogta föl, hogy válság van. -…..
Tomagazda 2008.12.23 11:58:01
SzVSz a tapasztalantlanság is besegít. Egyébként nemcsak nálunk, mert bár sokfelé voltak már kisebb-nagyobb válságok, az emberek emlékezete rövid.

Bizony a legjobb tanítómester az élet. Az olyan élmények (saját, esetleg szülőké), amikor sor kerül az autó visszavételére, mert nem tudja kifizetni a kuncsaft a lízingdíjat. Ráadásul, ha sok autót adnak gyorsan el ("fire sale"), akkor a használt autó ára is leesik, de rendesen. Bukik a lízingcég (és a tulajdonos bank), ők is tanulhatnak, de bukik a vevő is, mert miután eladták alóla az autót, még mindig tartozik egy csomó pénzzel, hiába fizetett már kamatot és némi törlesztőrészletet az esemény előtt.

Ja és, egyszer majd az sem lesz evidens, hogy egy ingatlan ára csak felfelé mehet. Merthogy ez nem így van, kérdezzetek rá Angliában, Írországban, USA-ban. A 90-es évek elején Angliában sokan jártak így: házat vettek London környékén, mert az az igazi, nem Londonban bérelni, majd legfeljebb ingázunk. Amikor jött egy gazdasági visszaesés, megugrott a munkanélküliség és sok háztulajdonos nem tudta fizetni a részleteket. A bank eladta (olcsón, mert gyorsan és sokat kellett eladni), ő meg ott maradt ház nélkül és mivel az ingatlanárak nagyot estek, több évi törlesztés után még mindig maradt tartozása a bank felé. Azért ez kemény, de egyáltalán nem olyan lehetetlen dolog. Aki ebbe beleesett, az tudja, hogy az ingatlanárak két irányban mozoghatnak. Persze elég drága tanfolyam ez...
"Szabadon szolgál a szellem" (az Eötvös Collegium jelmondata) Amit Trianonról gondolok, az nagyjából az Ablonczy Balázs-Olibácsi-Shadai-koordinátarendszerben található, ezért sok újat nem tudnék a témáról mondani. Kisgyermekes apaként azzal a konkrét javaslattal tudom…..
 Ma tartja rendkívüli országos tisztújító küldöttgyűlését az SZDSZ, amelyen az is eldől, hogy ki vezeti a következő években a „Magyar Liberális Pártot”. A jobboldali publicisták, újságírók, megmondóemberek titkos mappáiban már bizonyára gyűlnek a gúnyos,…..
w Lopótökök 2008.04.17 05:45:00
Most már bevallhatom, az MSZP kataton agóniáját, a koalíciós szakadást, a nyúljellegű, dermedt reflektorbabámulást értetlenkedve figyeltem eddig. Oké, beszopták a népszavazást, tövig. A nép úgy foglalt állást, hogy ha már így kérdezik, nem szeretne fizetni, illetve…..
Hosszú leszek, de velős. Lustáknak a lényeg: alacsonyabb parlamenti és finanszírozási küszöbbel a vérgőzmentesebb hétköznapokért, valamint az örök és megbonthatatlan szabadpiacos kapitalizmusért. Mit kíván a magyar nemzet? Elitváltást, azt. Kívánja a magasan kvalifikált,…..
w Találkozás egy fiatalemberrel 2007.09.26 19:00:00
163 millió forinttal támogatja az állam az MTV új animációs sorozatát, a Modern Képmeséket. Mint a WBlog megtudta, a sorozat szövegét Tóta W. Árpád, az Index főmunkatársa írja. Exkluzív interjúnkban tetemre hívjuk a fenegyerekként tetszelgő publicistát: miért és hogyan…..
w Re: Hol nemzet süllyed el 2007.08.14 20:57:00
Olvasói levél ritkán fordul itt elő, kiváltották részben a kommentek. Ezt most mégis közlöm. Azért is, mert mikor legutóbb végigkattintgattam a wiwet, meglepődtem kissé. Azon, hány volt osztálytárs, ismerős, évfolyamtárs távozott külföldre. Sokan egyértelműen jelzik: nem…..
w Élt, él, élni fog 2007.05.07 06:00:00
Feltámadott az Ő felsőteste. Üres a sír. A holttestét megbolygatók nyilván azt hiszik, hogy győztek, pedig a koporsóból kiszabadult a lelke is. De azt a sírrablók nem látták, hiszen ostobák, mint a szent földjük. Szellemét a tűz nem égeté meg. Mert ebben a jelenetben két…..
w Egy másik ünnep óhajtása 2007.03.15 08:30:00
Idén száznegyven éve, 1867 június 8-án játszódott le a kiegyezési folyamat zárójelenete: az elbukott szabadságharc és évtizedes elnyomás után a magyar nemesség elfogadta a Habsburgok autonómia-ajánlatát. Következett fél évszázad békeidő, a századfordulóra földalatti…..
Tomagazda 2007.03.16 21:01:52
HariSeldon · www.trenka.hu 2007.03.16. 19:44:28

Kérlek folytasd! Kakadu érvei megfontolandók szerintem, de ezzel együtt is nagyon élvezem a gondolataidat, mert tartalmaznak....gondolatokat. Bizony!:-)
És szívemből szólsz, amikor affelé noszogatod az itt író-olvasó közönséget, hogy vegyék észre, nem kategóriák között élünk (ilyen-olyan droid, X vagy Y-hívő, Xista vagy Yista, A-oldali vagy B-oldali), hanem hús-vér emberek között. Ezt talán néhányunknak eszébe jut mielőtt kívánnánk ennek vagy annak bármi rosszat.
Nem tudom mivel foglalkozol, de jó lenne egy csomó hozzád hasonlóan gondolkodó és nagyon világosan érvelő töritanár.
Köszönöm!
w Ecce rendőr 2007.02.09 07:00:00
Mindennap látunk rendőrt, olykor beszélünk is velük: merre van az arra, mongyameg. Vagy esetleg ő kezdeményez, hogy jogosítványt, forgalmit. De szoktunk-e velük beszélgetni? Hát naná, hogy nem, pedig a rendőr ugyanolyan fontos ember, mint a tanító vagy az orvos – mentségünkre…..
w Fekete zongora 2007.02.02 15:09:00
Ebből lesz egy jogi vita nyilván, oszt jónapot. Az sem lesz érdektelen, csak az nem most van. Nagy-Britanniában egyébként - például - úgy megy ez, hogy nem szabad mindenhol tüntetni, ám amikor a rendőr elvonszolja a grínpíszes hülyegyereket a helyről, ahol nem szabad, konkrét…..
w Maci volt 2007.01.16 20:27:00
Abbahagyhatjuk a találgatást, Kósa Lajos tiszta vizet öntött a pohárba. Az új jobboldali pártról szóló igényes publicisztikát nem más helyezte el a Magyar Nemzetben, mint Gyurcsány Ferenc. Napnál világosabb. Horváth Zsolt tehát se nem Orbán titkárnője, se nem Simicska…..
Bizonyára nem csak engem érdekel, hogy vannak-e Magyarországon úgynevezett konzervatívok. Tehát hogy a Mikola-Orbán-Semjén-féle, a szociális demagógia és a vallási téboly közé feszített függőszínpad mellett létezik-e hazánkban egyáltalán az a politikai-filozófiai áramlat,…..
Tomagazda 2007.01.13 15:28:18
w Ah, szabadság nem virul 2006.12.29 11:30:00
Feldobta a csizmát nemrégiben a párttitkárból lett öltönyös fáraó, a tragikomikus feudálkomcsi Nyijazov, minden türkmének Basija, aki magáról nevezte el a januárt, és a kurva anyjáról az áprilist. Hurrá. Szaddám nyakán szorul a hurok; várom Kim és Lukasenko pusztulását. De…..
w Reformimázst, azt ne! 2006.12.22 12:49:00
Gyurcsány évértékelt a minap, és elmondta, hogy vannak még hibák a kapitalizmus építésében: a reformok iránya jó, csak a kommunikáció, az meg nem. Úgy rémlik, eddig minden kormánytól hallottam ezt. Mind oda lyukadt ki, hogy semmi baj nem volna, csak jobban kéne kommunikálni.…..
Tomagazda 2006.12.27 10:16:25
-(vagymi) 2006.12.27. 03:00:25
Hát van ebben valami, valóban. De tovább bodorítanám a képet (és a képzavart), mert van itt vmi, ami meg az én csőrömet ingerli.
A Kádár rendszer megitélése ugyanis. Az embereket két csoportba oszthatjuk: akik már éltek akkor, és akik nem. Utóbbiak számára ez már töri, ami ennek megfelelően csak korlátozottan érdekes, vagy éppen nagyon is érdekes, mert politikai harci eszközként használható (meglehetős felszínességgel). /Töri: a lányom, amikor meséltem neki, hogy hány héten át jártam a boltokat igazi Levis farmerért, mert nem lehetett kapni, csak itt-ott és résen kellett lenni, kissé értetlenül megkérdezte, miért nem mentem el egy áruházba... :-D / A másik csoport viszont már élt akkor és rosszul viseli a leegyszerűsített dumákat, merthogy, mint annyi más, a Kádár rendszer sem volt fekete-fehér. Már az sem mindegy, hogy ki melyik korszakában élt, és szocializálódott. Az 50-es évek végén, vagy pld. a hetvenes években... Én pld. az utóbbiban és ezért számomra a Kádár rendszer nem csupa akasztófa és elnyomás, hanem bizony más is, pld. utazás, vidám barakk, Kornai előadás a Közgáz 1 sz. előadójában, stb. Meg csinos lányok. :-)) Mindettől én a legkevésbé sem vágyom vissza oda és soha nem fogok olyanra szavazni, aki igen. De nem tagadom le azt, ami volt, akár beleillik a mai képbe, akár nem. És valóban, mind egy kicsit kádáriak vagyunk, belénk ívódott egy csomó minden és egy csomó minden ellenzése, utálása. Szerintem sok embernek ezért áll fel a szőr a hátán, amikor mélykeresztény-magyar ideológiával kívánják etetni. Megcsömörlöttek ugyanis az ideológiai etetésektől, túlvannak már azon, hogy vajon milyen is "a szocialista ember, vagy szakember"... :-) Egyszóval, sokunk nem hajlandó egyszerűsített képet elfogadni a Kádár korról és igenis árnyaltan kívánunk hozzá viszonyulni. Na und? Miért is baj ez? Hogy nem lehet a múltat végképp eltörölni? Bizony-bizony... Pedig még Kádárék is megpróbálták. Nekik sem ment, nekünk sem édemes ezzel próbálkoznunk!
Tomagazda 2006.12.27 11:58:48
Kaarmeenhetki 2006.12.27. 11:27:22
És én egyet is értek ezzel a komplexitással, csak hozzátettem, hogy az, hogy "bennünk él tovább", akár nposztalgiák, akár akkor szerzett allegiák formájában, az természetes és nem baj.
Veled is egyetértek abban, hogy összességében "egy beteg és rothadt rednszer volt, ami megnyomorította sok ember gondolkodását, állammal szembeni elvárásait, embertársaiba, szakértelmébe vetett bizalmát." De ehhez is hozzá teszem azt, hogy egyrészt az embertársaink és jómagunk megnyomorítása tekintetében nem kicsit azt folytatta, ami régi kártpátmedencei hagyományunk volt (mielőtt bárki az ante-Kádár korszak iránt kezdene nosztalgiázni) másrészt, nemcsak nyomorításból állt. Volt itt némi polgárosodás is, volt kultúra is (és nemcsak szocreál), volt humor, miegymás. Csak annyit mondok, hogy mindezeket a nagy utálkozásban ne felejtsük el, mert akkor hamis képet alkotunk arról a korról.
A német párhuzamot költői túlzásnak veszem. :-)
Az ideológiával nincs semmi baj. Valamiféle ideológia-szerűje mindenkinek van, akit érdekel a világ körülötte, mégha nem is profi, szépen lekerekített, szélezett, színre fújt és díszcsomagolásban prezentált. :-) A baj az egyen-ideológiával van, amit többen is megpróbálnak másokra erőltetni, azzal, hogy csak az a jó fej, igaz magyar, erkölcsös ember, szociálisan érzékeny, rendes ember, stb-stb, aki azt vallja, amit X vagy Y. Ebből valóban sokat láthatsz az Index droid-közösségi polidili fórumain, de pld. pont itt kevésbé. Ezért van sok beszélgetés és minimális anyázás/kinyilatkoztatás.
Tomagazda 2006.12.27 14:15:14
j-vagymi) 2006.12.27. 13:29:00

"A kádári gazdaságpolitika, amit nevezhetünk reformkommunista gazdaságpolitikának az elvtelen pénzügyi lazítás-megszorítás ciklikus (cinikus?) váltogatásának gazdaságpolitikája volt..."
Ennek a gazdaságpolitikai izének a leánykori neve "stop-go" és kiválóan tanulmányozható egy csomó nyugati, Kádárt csak az esti hiradóból ismerő (ha egyáltalán ismerő) ország gazdaságtörténelmében. Persze ott a ciklikus elemek közé kell bevenni olyan piaci témákat, mint az infláció és a munkanélküliség, amik a Kádár rendszerben csak látens búvópatakként voltak jelen /oh mily költői ;-)/, de azért nem javasolnám a Kádári gazdpol-ra ezt sommásan ráhúzni, mint fő jellemzőt. Ahhoz túl általános, se nem magyar, se nem kommunista, se nem kádári találmány. A reformkommunisták meg egyéb cuccokat is kieresztettek Pandora szelencéjéből, amik a tervgazdaságot rendesen aláaknázták és a piacgazdaság mechanizmusainak csíráit szórták szerteszét az országban. Lásd Uj Mechanizmus, második gazdaság, háztáji-MgTsz szimbiózis, Gmk, vállalati gazdálkodás kezdetei, stb.
Ha a "mi Ferinknek" csak arra fussa, hogy megszorít, az kevés lesz tettnek, és semmiképpen sem lesz reformnak nevezhető valami. Ha legalább egy reformot meglép, akkor jó nálam egy plecsnire. :-) Addig meg a szkepszis szerintem is indokolt. Ahogy mondád: "A tett az első"
Ami miatt a szónak akkora súlya van, az az, nem feltétlenül csak a hinni akarás, hanem az is, hogy nincs más, aki legalább mondaná, azaz reményt pislákoltatna, hogy na most már végre lépve leszen.