Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vidóczy Tamás

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hagyományos társadalom családja általában idealizálva, szülők és gyermekeik biztonságos, meghitt közösségeként jelenik meg a közbeszédben, szembeállítva a jelenkor állítólagos válságával. Pedig a nagy halandóság miatt a mostoha- vagy mozaikcsalád legalább olyan gyakori volt a modern kor előtt is,…..
Vidóczy Tamás 2020.07.11 01:30:44
Tisztelt Fónagy Zoltán!

Blogjuk bevezetője így kezdődik: „A hagyományos társadalom családja általában idealizálva, szülők és gyermekeik biztonságos, meghitt közösségeként jelenik meg a közbeszédben, szembeállítva a jelenkor állítólagos válságával. Pedig a nagy halandóság miatt a mostoha- vagy mozaikcsalád legalább olyan gyakori volt a modern kor előtt is, mint ma a válások következtében!”

Ebből úgy tűnik munkájuk alapfeltevése az, hogy régen is sok volt a mozaik-család, ma is az, nem indokolt a család válságáról beszélni. Önök figyelmen kívül hagyják azt a fontos különbséget, hogy a halandóság miatt kialakult mozaik-családok, illetve a válás miatt kialakult mozaik-családok jó eséllyel lényegesen különböznek egymástól. Anélkül, hogy elítélném az elvált szülőket (elismerve, hogy a válás lehet a legjobb megoldás egy tarthatatlan helyzetre), náluk a válás lehetősége általában eleve benne volt a pakliban. Ez pedig a mintavételezés nyelvén azt jelenti, hogy egy rész-halmazból kiragadott mintákra gondolnak, nem a teljes halmazból vettekre. Másképp fogalmazva az, hogy egy családban meghal az egyik szülő, nem változtatja meg a család mentalitását; az elvált szülős családoknál ott a minta, hogy lehet ezt így is intézni.

A Rothschneck családról írt blogjuk szépen leírja az akkori középosztály életvitelét – de pontosan ugyanez lett volna leírható akkor is, ha Rothschneck úr első neje nem hal meg korán – ők a „teljes” halmazt, az átlagos viselkedést testesítik meg.