Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vagablonde

4 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az SMS Szent István csatahajó volt az első világháborúban az Adriai-tenger legnagyobb, legmodernebb és legnagyobb tűzerővel rendelkező hadihajója. A csatahajót a „legmagyarabb” csatahajónak is nevezik, ugyan a Császári és Királyi Haditengerészethez tartozott.   A „legmagyarabb” elnevezést azért…..
Maticsák Sándornak a Nyelvtudományi Közleményekben (116: 325–333.) megjelent írását - a különleges karakterek nagy számára való tekintettel - képformátumban tesszük közzé...
Hogy mi történt 1956. október 23-án, arról a néhai Bodnár István tanár úr beszélt nekem először. Egyetemistaként részt vett a felvonuláson és a forradalom napjait a fővárosban töltötte. Még a kilencvenes évek elején is csak halkan, visszafogottan mesélt arról az időszakról, de mindig mosolyogva,…..
Vagablonde 2021.10.24 09:16:22
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: éppenséggel nem, de tudom, hogy csak provokálni akartál. Magyarországon kommunizmust, főleg jugoszláv típusút soha senki nem akart egy szűk, de agresszív rétegen kívül. 56-ban a legtöbben szabadságot akartak. A gondolat szabadságát.
Amikor 1815. június 18-án Bonaparte Napóleon vereséget szenvedett a Waterloo melletti síkon, véglegesen eldőlt, hogy a francia császár és császárság elbukott. Nagy hadvezérek a múltban - Nagy Sándor, Julius Caesar, Attila, Dzsingisz kán és Napóleon Wellington herceg, aki éppen egyidős volt a…..
Vagablonde 2021.05.05 16:14:53
A nagy pénzrablás (La Casa de papel) az elmúlt évek legsikeresebb spanyol nyelvű sorozata. Az akciójelenetekben gazdag, spanyolosan túlfűtött érzelmekkel teli, remek képvilágot megjelenítő, és az iszonyatosan jól megformált karakterek rekord idő alatt a Netflix csúcsára repítette, a kritikusok által…..
1881. Hajók a Szuezi-csatornán..
Vagablonde 2021.04.04 17:08:46
@¿Qué tapas hay?: Tanyahajó leszállópályával.
Az autóipar, az autó-motorsport és általában az autózás kényelme sokat köszönhet azoknak a zseniális női pioníreknek, akik kulcsszerepet játszottak abban, hogy ma már igazi élmény legyen autót vezetni. A 20. század és az autóipar hajnala óta számos női feltaláló és autóversenyző bizonyítja be, hogy…..
Vagablonde 2021.04.02 11:57:52
@jancsi_31: most ezzel mi a gond? 77 óta versenyeznek IndyCarban, 9. hely volt eddig a legjobb a cikk szerint. Formula 1-ből sincsenek kitiltva. És mégse. Olyan ez, mint a női foci.
Vagablonde 2021.04.02 13:01:03
@jancsi_31: szóval tudnának ok nyerni, csak nem akarnak. Jópofa filozófia.
Japán történelme során számos alkalommal tettek kísérletet idegen hatalmak a szigetország feletti uralom megszerzésére, de mindannyiszor kudarcot vallottak: a felkelő nap földje soha nem lett gyarmat, vagy megszállt terület, s az átlagos japán ember számára elképzelhetetlen volt, hogy ez valaha is…..
USA OFF, a nap, amikor a modernkori demokrácia meghalt! Európából nézve blazírt nyugalommal néztem mindig is mi történik az USA-ban. Tetszett a gyakorlatiasságuk, profizmusuk, önbizalmuk, erejük, de dühített az álszentségük, a mindent a profitnak alárendelő szemléletük, a történelmükben…..
Nyizsnyij Novgorod városától nem messze található egy elhagyott és befejezetlen atomerőmű.   ..
Vagablonde 2020.12.06 09:58:35
A szokásosnál több fotót hoztam ma a Nemzeti Múzeum gyűjteményéből, kizárólag a magyar történelemből. A Tanácsköztársaság bukásától a háború végéig terjedő alig negyed évszázadot nézhetitek végig. Nem éppen az "ántivilág" idilli oldalát fogjátok látni, néhány kép 18+-os is lehetett volna... A…..
"Egy fekete nőt választott alelnökjelöltjének Joe Biden", zengi a címzetes, egyáltalán nem rasszista szalagcím. Sokan pedzegették már, hogy Biden meglehetősen látványos fizikai és szellemi leépülése miatt az alelnökök szerepe valószínűleg felértékelődik. Erre még az "elfogulatlan" index is utal,…..
A XII. kerületi turulszoborról mondta a napokban egy történészi vizsgálóbizottság, hogy a rajta szereplő áldozati ("hősi") lista több tömeggyilkos nevét is tartalmazza (Pokorni nagyapjáén kívül is), így Novák Andrásét, aki nyilas kivégzőosztagot vezető parancsnok volt; Horváth Zoltán…..
Vagablonde 2020.06.21 09:47:52
@screpes: ez szép, könyékig megható történet volt. És?
Vagablonde 2020.06.22 22:43:33
@Moin Moin: a holland ügyhöz: egy cseppet sem irígyelem, hogy Magyarország nem Hollandia, és a magyar nép (mentalitás) más, mint a holland. (Azt most hagyjuk, hogy a holland nyelv, identitás, mennyiben különbözik a némettől, és egyáltalán, mióta számítható külön népnek.)
A holland alapvetően egy kereskedő nép, és a jó földrajzi adottságokkal rendelkező kereskedő népek az ókor óta, elég nagy gazdagságra, ebből kifolyólag befolyásra, vagyis hatalomra tudnak szert tenni. A másik, nagyon erős "társadalomszervező erő" a tenger, illetve a tengerszint alattiság. Ha két hétig nem foglalkoznak a gátakkal, akkor víz alá kerülne az ország jelentős része. Mégsem alakult ki mondjuk egy skandináv típusú szociáldemokrácia.
Viszont, a hollandnál kevés képmutatóbb népséget láttam. Először is, 2 forintért még az anyját is eladná, illetve ha valakitől 25 centtel többet kap, akkor abban a pillanatban ejti a veled kötött megállapodást. Mindenféle divatmajmolást azonnal lekövet, legyen az tulipánhagyma vagy húdeliberalizmus, ugyanakkor az egyik legrasszistább ország Európában. Az említett "nagy szembenézések" kicsit nevetségesek, ha mondjuk a 2vh alatti ténykedésüket nézzük. Viszont ma már Anne Frank házába is órákig kell sorakozni a 20 E belépővel, hogy megnézz néhány réginek mondott bútort, szóval ebből is jól jöttek ki - igaz, nekik nem mantrázzák 70 éve az "utolsó csatlós állam" szöveget. Emellett faragtlanok, tahók, és a higiéniájuk is bőven hagy kivetni valót maguk után. Szóval szép templomokat építettek anno, de ma már ezek is csak üres vázak, esetleg kávézók. Gezellig.
Vagablonde 2020.06.23 08:24:32
@ijontichy: kérlek, definiáld, mit értesz "ti" és az "eladtátok" alatt.
A haladárok versenyre keltek és balról előzik Orbán & Co-t az emberi szabadság széttaposásában. Rövidesen érkeznek a haladár békemenetek (ja, ezek már folynak is a szobrok és a boltok között lüktetve), az alternatívamentes haladár egyetemi lét (itt előztek is, nemzeti matematika még nincs, de…..
Vagablonde 2020.06.21 20:06:08
@miért: most legutóbb TGM írta. Máshol nem olvastam hasonlót.
Vagablonde Vers mindenkinek 2020.06.21 09:08:56
Egy gondolat bánt engemet, USÁban verik a négeret! Uccu neki, csináljuk meg, Buktassuk meg Donald Trumpet! De most tényleg, miért nem lehet Minden embert egyenlőnek Tekinteni rendőrileg? Mert az óra most már ketyeg. Kétszer annyi fehér hal meg, mint fekete, by rendőrsegg. Ez az arány…..
A Vörös Háromszög nevezetű iparkomplexum ugyan nem kifejezetten a Szovjetunióhoz kapcsolódik, hanem már jóval azelőtt is működött, azonban az unió összeomlása után omlott össze mint vállalat, így érdemes ezt is a Szovjetunió elhagyott helyszínének tekinteni. A Vörös Háromszög Vállalat jogelődje…..
Vagablonde Relatív 2020.06.12 21:22:54
Két remek kis relativizálós cikket is olvashattunk ma reggel az indexen: az egyik "Könnyű dolguk van a közéleti szélhámosoknak", a másik pedig "Nem ettől a játéktól lesz a gyerek kommunista" címmel próbálja menteni a menthetetlent. Kezdjük az utóbbival. Bár a cikk hosszan igyekszik elbagatelizálni,…..
Kezd beérni a pc, a progresszivizmus és a safe space mentalitás: az egyetemi és az entellektüeli intolerancia játékteréből erőtől duzzadva kiszabadult az utcára és az Occupy és a Black Lives Matter romboló harciasságával beojtván nekiesett a szobroknak szerte az Egyesült Államokban és…..
Sokan sokféleképpen értékelhetik Magyarország utóbbi két évszázadát, én úgy értékelem -- és erre tanúként hívom a magyar irodalom, a társadalomtudományok és a politika utóbbi két és fél évszázadát --, mint amiből fokozatosan kiszorult az organikus modernizáció lehetősége. Kivétel nélkül minden nagy…..
Vagablonde 2020.06.11 10:55:51
A pontokról:
1 "Értő szemmel nézve erről szól a magyar irodalom és a társadalomtudományok utóbbi kétszázvalahány éve (így a nemzet és a politika folyamatos kritikájáról is)" Aki véletlenül nem így ír, a fasiszta, soviniszta, reaksciós író. Ki mit ír, ugye, és ki mit jelentethet-jelentethetett meg. Kicsit merész 500 évet átugorni, de tény, Mohács utáni idők négyötöde idegen megszállás alatt telt el, ami nem kedvez egy nép önrendelkezésének, "nemöngyilkos hajlamú" szárnyalásának.
2 Szóval úgy lemaradtunk a polgárosodásról, hogy közben el is múlt. Akkor miért baj, ha a "kritikus tömeg" minden erejével a polgárosodás ellen van? Úgy, hogy a Fidesz Magyar Polgári Párt van hatalmon? Akik általában, az ellenzéki vélemények szerint valamiféle feudális pszeudokommunista diktatúrát építenek? Egy bejegyzésben kicsit sok az ellentmondás.
3 Ahogy Luke Skywalker mondná, ennek a mondatnak minden szava téves. Magyar, önkép, torz? Melyik önkép a torz? A te trianon fusztrációd vagy Kövér Lászlóé? Esetleg Fischer Ádámé? Fentiek közül ki magyar?
4 A magyar lakosság és az állam viszonya az lmúlt 500 éveben nem volt felhőtlen. Ahogy fentebb is írtam, ezen idő több, mint 80%-ban az állam nem volt szerves része a lakosságnak, sőt: állami hivatal, feledat vállalása egyet jelentett valamelyik idegen hatalom érdekeinek a kiszolgálásával. 89-ig gyakorlatilag még helyi, önkományzati szinten sem működött semmiféle képviselet. Még az elmúlt 30 évet sem számíthatjuk kiegyensúlyozott működésnek. Akkor talán ez nem is csoda.
Vagablonde WLM 2020.06.11 10:36:32
Az index mintegy győzelmi jelentésként élteti az állítólagos K-pop rajongók akcióját, amivel "antirasszista tartalmakra" irányítják a #whitelivesmatter hashtegre kattintó felhasználókat - illetve el is küldik "melegebb éghajlatra" az érdelődőket. Rasszizmus ellen nem lehet rasszizmussal harcolni.…..
A Momentum elnöksége csaknem teljesen kicserélődött a hétvégén. Kikerült belőle pl. a fideszes csatornafirkászok által sokat támadott Donáth Anna, viszont bekerült Körömi Attila, ami minimum érdekes fejlemény. A hosszú fideszes múlttal rendelkező, majd (2004 és 2006 között) jobbikos, de minden…..
  A Horgász: "sunyi háttértárgyalásokon dőlt el Magyarország sorsa". A térképen fehérrel a magyar kézen maradt területek 1919 késő nyarán. Valójában a magyar állam -- történelmünk egyik legválságosabb évének (1918 ősze -- 1919 ősze) végére -- gyakorlatilag összeomlott. Az, hogy egyáltalán…..
Vagablonde 2020.06.05 20:16:19
@morph on deer: olvasgass kommunista élettörténeteket. Rákosi. Farkas. Kádár.
Voltak ugyan börtönben, de... Rákosi: "A szegedi Csillag börtönben kivételesen jó elbánásban részesült, zárkája egész nap nyitva volt, szabadon járkált az írnoki helye és a cella között."
Ennyire lettek "eltkarítva". Olyan... Nagyvonalúan. 45-ben ott folytatták, ahol 19-ben abbahagyták.
89-ben kit számoltattak el?
Vagablonde 2020.06.06 20:45:15
@morph on deer: pedig lehet, hogy érdemes lenne tanulmányoznod ezeket az életutakat. Honnan jöttek, kik voltak, mennyit számított nekik az ország, a magyarok. Vagy, ha ez így netán túlságosan nemzetiesen hangzik, akkor mennyire voltak érdekeltek egy egészséges, kiegyensúlyozott, érték alapú társadalom kialakításában. Segítek, semennyire.
Sőt, mindent, és mindenkit irtottak, aki ebben érdekelt lett volna, vagy kicsit is tenni merészelt.
Hogyan kellett volna takarítani? Jobban.